Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 28, 2025 6:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 92 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
 Skromne spostrzeżenie, czyli "II Prex Eucharistica" 
Autor Wiadomość

1. Wszystkie orzeczenia Soboru Trydenckiego są nadal aktualne.

Ale są też nowe uregulowania dotyczące tych rzeczy.

Zacytowany z dokumentów trydenckich bodajże kanon 9 nie ma tutaj zastosowania - nie uważam, że jakieś zarządzenie jest "godne potępienia"; stwierdzam tylko że nie kojarzę księży, którzy by się do niego stosowali (odmawiali po cichu), co uważam za pozytywne :)

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pn maja 22, 2006 20:27
Zobacz profil WWW

Dextimus, ty czytasz tylko to co chcesz przeczytać! Napisałem że przepisy odnoszące się DO MÓWIENIA SZEPTEM W CZASIE MSZY JEST NIEAKTUALNE!

Pn maja 22, 2006 22:39

Ja tylko do tego porównania modlitw eucharystycznych... Wiadomo, że modlitwa dla dzieci musi być stosunkowo prosta. "Którzy wiernie strzegą wiary katioolickiej i apostolskiej" na ten przykład. Dziecku wiele to powie?

Pn maja 22, 2006 23:39
"Którzy wiernie strzegą wiary katioolickiej i apostolskiej" na ten przykład. Dziecku wiele to powie?

Mniej więcej tyle samo, co "Hosanna na wysokości" albo "współistotny Ojcu".

Wt maja 23, 2006 10:33

Tyle tylko że "Hosanna na wysokości" to cytat gdy Jezus wjeżdżał do Jerozolimy i myslę, że jest świetnie zastosowany we mszy św. i w idealnym dla niego miejcu

Wt maja 23, 2006 15:31
Tyle tylko że "Hosanna na wysokości" to cytat gdy Jezus wjeżdżał do Jerozolimy i myslę, że jest świetnie zastosowany we mszy św. i w idealnym dla niego miejcu

A kto rozumie, co to znaczy? Większość dorosłych nie wie, nie mówiąc o dzieciach...

Wt maja 23, 2006 16:04
Tyle tylko że "Hosanna na wysokości" to cytat gdy Jezus wjeżdżał do Jerozolimy

Ale proponuję w niedzielę spytać wychodzących z kościoła ludzi, co to znaczy.

Albo jeszcze lepiej - wylosowac sobie z tłumu kilka osób i spytać ich, co to jest "wielka tajemnica wiary". Znajomy wikary dał się namówić, spytał i... się załamał. Chyba nie muszę mówić, jakie formułki jak jeden mąż recytowali mu parafianie?

Wt maja 23, 2006 17:14

Niestety, mimo tego, że hosanna znajduje sie w idealnym miejscu mszy, jest nierozumiane. Fakt. Ale jednak myślę, że gdzie JEST MOŻLIWE uproszczenie słów w czasie mszy świętej dla dzieci, dobre jest upraszczanie. [/b]

Śr maja 24, 2006 14:24
Niestety, mimo tego, że hosanna znajduje sie w idealnym miejscu mszy, jest nierozumiane. Fakt. Ale jednak myślę, że gdzie JEST MOŻLIWE uproszczenie słów w czasie mszy świętej dla dzieci, dobre jest upraszczanie. [/b]

"msza święta dla dzieci" to określenie niepoprawne. msza to nie teatrzyk.

Śr maja 24, 2006 17:54

Tomek Torquemada, chodziło mi o modlitwę eucharystyczną dla dzieci nie o całą mszę. Za niejasność sorry

Śr maja 24, 2006 19:05
Tomek Torquemada, chodziło mi o modlitwę eucharystyczną dla dzieci nie o całą mszę. Za niejasność sorry

jeszcze bardziej niepoprawnie...

Śr maja 24, 2006 19:15
Moderator

Tomku, dlaczego określenie "Msza Święta dla dzieci" jest niepoprawne?

Szło by się długo
Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪

Śr maja 24, 2006 19:37

Może być niepoprawne teologicznie. Ale w języku codziennym, dla większego zrozumienia, można stosować pewne skróty myślowe i uproszczenia. Są to zabiegi, które tak naprawde nie są niepoprawne, a ułatwiają komunikację i lepsze zrozumienie

Śr maja 24, 2006 19:39
Tomku, dlaczego określenie "Msza Święta dla dzieci" jest niepoprawne?

Poprawne jest "msza z udziałem dzieci".

Nie ma czegoś takiego jak msza DLA dzieci, DLA młodzieży, DLA wspólnot parafialnych czy DLA studentów, bo to wypacza zupełnie proporcje. Chociaż faktem jest, że tak się mówi potocznie i chyba nie ma sensu z tym walczyć.

Śr maja 24, 2006 20:03

Witam wszystkich na forum i polecam bardzo ciekawy link związany z tematyka dyskusji. Mozna na nim zapoznać sie z z prawdziwym bogactwem liturgii Koscioła Powszechnego: jest tam porównanie róznych katolickich zachodnich rytów mszalnych. Daleki jestem od negowania Novus Ordo, ale porównując Mszał Pawła VI z mszałami przedsoborowymi (ryt dominikański, kartuzki, karmelitański, lioński...) odnosi sie nieodparte wrażenie ze..... stracilismy cos bezpowrotnie.....

Cz maja 25, 2006 7:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 92 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona