Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N gru 14, 2025 21:00

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 czy uczycie się już śpiewać po łacinie? 
Autor Wiadomość

Post czy uczycie się już śpiewać po łacinie?
z adhortacji apostolskiej Sacramentum Caritatis Ojca św. Benedykta XVI:

Cytuj:
Proszę zatem, aby przyszłych kapłanów już w seminarium przygotowywano do rozumienia i celebrowania Mszy św. po łacinie, a także do posługiwania się tekstami łacińskimi, i do wykonywania chorału gregoriańskiego. Nie należy też zaniedbać możliwości, by sami wierni zostali wychowani tak, aby znali najbardziej powszechne modlitwy po łacinie i śpiewali niektóre części liturgii na sposób gregoriański.

Śr mar 14, 2007 8:31
Zobacz profil WWW
Marzenia ściętej głowy. Ciekawe skąd wytrzasną tych nauczycieli?

Śr mar 14, 2007 9:36

Marzenia ściętej głowy. Ciekawe skąd wytrzasną tych nauczycieli?

To ksieży już nie uczą w seminariach łaciny i śpiewu gregoriańskiego?

To po kiego grzyba jesteśmy obrządku rzymskokatolickiego? Fikcja totalna panie. Przemianujmy się na polskokatolików nr 2, zeby się ze schizmatykami nie mylić.

Śr mar 14, 2007 9:43
Zobacz profil WWW

Nie martwcie się...z tego co wiem to w seminariach jeszcze uczą śpiewu po łacinie.
Tylko jest pytanie: Jak wierni do tego podejdą? Czy nie powiedzą, że to już kiedyś było...szczególnie dotyczyć to będzie młodych.
A, żeby ludzi przybliżyć do śpiewu greg. wystarczy ich nauczyć na poczatek częsci stałych, bo jak może gdzieś słuchaliście ich po łacinie to będzie wiedzieć, że naprawde są piękne.
Poza tym z tego co czytałem, to łacina i śpiew greg. nadal sa pierwszorzędnymi w naszej liturgii. Tylko weszły tłumaczenia na jezyki narodowe, które często nieudolnie oddają łacińskie teksty liturgiczne i śpiewy.

Śr mar 14, 2007 14:38

szczególnie dotyczyć to będzie młodych..

Z moich obserwacji wynika, że najchętniej wszelkie nowinki (kiczowate pieśni, przybijanie piątki na znak pokoju etc.) łapią... starsze panie.

O młodzież bym się nie martwił. Kanony z Taize po łacinie śpiewają, to mszę De Angelis też dadzą radę.

Śr mar 14, 2007 16:51
Zobacz profil WWW

Vox jak dziś rano na uczelni czytałam ten wpis to naprawdę koledze siedzącemu obok nie omieszkałam powiedzieć o Twej zadziwiającej zdolności z 55 stron adhortacji wydłubania jednego (a własciwie nawet niecałego) zdania i czepienia się go ;) Ot nieczęsto umiejętność ;)

Wszak nie chciało mi się logować, ale odpowiedź na Twoje pytanie brzmi TAK, my w Gdańsku uczymy się śpiewu gregoriańskiego, tudzież jakiś pomniejszych form łacińskich. Ba! robiliśmy to na długo przed papieską zachętą wyrażoną w połowie zdania z wczorajszej adhortacji, tak więc przestań się czepiać

Użytkownik rzadko obecny na forum.

Śr mar 14, 2007 19:11

Vox jak dziś rano na uczelni czytałam ten wpis to naprawdę koledze siedzącemu obok nie omieszkałam powiedzieć o Twej zadziwiającej zdolności z 55 stron adhortacji wydłubania jednego (a własciwie nawet niecałego) zdania i czepienia się go ;) Ot nieczęsto umiejętność ;)

Oj, jak się czepiam. I przepraszam, że odważyłem się przeczytać adhortację. I to jeszcze ze zrozumieniem. Ale mi głupio. Już nie będę wrzucać tutaj głupich cyatatów.

Śr mar 14, 2007 20:28
Zobacz profil WWW

Nie widzę potrzeby żeby się uczyć śpiewać po łacinie, po polsku mi wystarczy. Może mnie ktoś przekona?

Śr mar 14, 2007 21:12

Nie widzę potrzeby żeby się uczyć śpiewać po łacinie, po polsku mi wystarczy. Może mnie ktoś przekona?

Jeśli wyraźne zalecenie Benedykta XVI Cię nie przekonuje, to ja nie mam więcej pytań.

Śr mar 14, 2007 21:21
Zobacz profil WWW

Za bardzo nie pamiętam by w biblii pisało, że Jezus kazał spiewać w Kosciołach po łacinie.
Problem lezy raczej w tym by Kościół tworzył wspołnotę nie w jednostajności ale róznorodności jak mówił zresztą papiez Polak. :)
Mowił tak tez Koneczny i teraz ja tez mówię.
Za dużo prób w KK jest łączenia za pomoca jednostajności.
Nie sądzę by to na dobre nam wyszło. Czyli raczej tu chodzi o dodanie pozwolenia na kolejną różnorodność.A nie porzucanie języków narodowych dla łaciny.
Ot taki ukłon w strone osób które uważają, ze łacina jest przepiękna".

więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...

Śr mar 14, 2007 21:31

Za bardzo nie pamiętam by w biblii pisało, że Jezus kazał spiewać w Kosciołach po łacinie.
Problem lezy raczej w tym by Kościół tworzył wspołnotę nie w jednostajności ale róznorodności jak mówił zresztą papiez Polak. :)

Kochamy Papieża Polaka za to że Polak i po polsku mówił.

A jak Papież Niemiec każe śpiewać po łacinie, to już go tak bardzo nie musimy słuchać. Bo przecież Pan Jezus po łacinie zapewne nie śpiewał.

To ja może poinformuję Kolegę, że Pan Jezus również nie kazał śpiewać w kościołach po polsku. I nawet kremówek nie jadał.

Śr mar 14, 2007 21:54
Zobacz profil WWW
Pan Jezus nie kazał śpiewać po polsku, ale łacina również nie była Jego językiem ;-)

A tak poza tym to u mnie w kościele od dawna umiemy śpiewać po łacinie. Chorał gregoriański tez znamy.

Śr mar 14, 2007 22:37

Warto by wierni znali i rozumieli przynajmniej części stałe po łacinie, z jednego prostego powodu - otóż łacina wciaż pozostaje oficjalnym językiem Kościoła. Z praktyki - może się to przydać choćby na Mszach papieskich w czasie pielgrzymek, jakichś Mszy międzynarodowych itp.
I to jest jedyny argument, który w tej materii do mnie przemawia

Śr mar 14, 2007 22:41

cathach napisał(a):

Jeśli wyraźne zalecenie Benedykta XVI Cię nie przekonuje, to ja nie mam więcej pytań.

Z twojego przekonywania wynika, jakoby łacina miała być zamiast. Na szczęście tak nie będzie, pozostanę więc przy tym co znam, a może uda mi się unikać spotkań z ludźmi, którzy chcieliby mnie nauczyć łaciny na siłę ;)
Bo jak czytam czasami to forum to coraz bardziej zaczynam się takowych działań obawiać :P

Cz mar 15, 2007 7:35

vox de profundis napisał(a):
cathach napisał(a):

Z twojego przekonywania wynika, jakoby łacina miała być zamiast. Na szczęście tak nie będzie, pozostanę więc przy tym co znam, a może uda mi się unikać spotkań z ludźmi, którzy chcieliby mnie nauczyć łaciny na siłę ;)
Bo jak czytam czasami to forum to coraz bardziej zaczynam się takowych działań obawiać :P

Łacina ma być oprócz języka ludowego.

Do tej pory, w 90% kościołów nie było jej wcale

Cz mar 15, 2007 8:09
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona