Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 22, 2025 18:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
 Boże Ciało 
Autor Wiadomość
Post Boże Ciało
Cytuj:
Czym jest dla was Boże Cialo, bo już niedługo bedzie, jaką ono ma dla was role

Cz cze 03, 2004 10:11

Post czym jest boze cialo
Jezeli nie zna sie innego Boga, tylko tego w oplatku (boga-oplatka) to jest swieto na pewno znaczace. Dla mnie jest to poganski zwyczaj nie majacy jakiegokolwiek pokrycia w Pismie Swietym.
Bog to nie jest jakis tam oplatek.
z Bogiem (prawdziwym)
Greg

Śr cze 16, 2004 1:19
Dla mnie jest to poganski zwyczaj

Moze bys tak kolego, zamiast opisywac swoje odczucia, uzasadnil na te wypowiedz.
Konkretnie jaki to "poganski zwyczaj" maial wplyw na swieto Bozego Ciala ?

Cytuj:
Bog to nie jest jakis tam oplatek.
z Bogiem (prawdziwym)

Poczytaj najpierw Ewangelie.....a wtedy bedziesz wiedzial cos o Bogu w "oplatku"

pozdrowka

Śr cze 16, 2004 10:37
Moderator

Tutaj możecie przeczytać historię uroczystości Bożego Ciała, tak po krótce :)
Na więcej dzisiaj nie mam czasu, ale nadrobię :)

http://www.opoka.org.pl/biblioteka/T/TA ... k_chr.html

Szło by się długo
Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪

Śr cze 16, 2004 11:48

O ile dobrze pamiętam, to sam Bóg Prawdziwy powiedział, że "to jest ciało moje". Więc wiara w Boga Pawdziwego i w Jego Słowo każe mi oddać też cześć Jego Ciału. Nie jako kawałkowi opłatka, ale jako Bogu Żywemu, który został wśród ludzi pod osłoną chleba.

Cz cze 17, 2004 9:22
Zobacz profil WWW

Post Boze Cialo
Jezus powiedzial tez (Ewangelia Jana 15:1) "Ja jestem prawdziwym krzewem winnym...." Czy to tez znaczy, ze w kazdym winogronie mamy szukac Jezusa?
jaki poganski zwyczaj? - oddawanie czesci rzeczom martwym,(Ksiega Wyjscia 20) podczas, gdy cala chwala nalezy sie Bogu!
Wyglada mi na to, ze cytowanie Pisma Swietego to dla Was obraza kosciola katolickiego.

z Bogiem
Greg
fragment z 2 Listu do Tymoteusza 4:3-4, ktorego na pewno nie uslyszycie w kosciele :" Przyjdzie bowiem chwila, kiedy zdrowej nauki nie beda znosili, ale wedlug wlasnych pozadan ...beda sobie mnozyli nauczycieli. Beda sie odwracali od sluchania prawdy, a obroca sie ku zmyslonym opowiadaniom"

So cze 19, 2004 1:18
Post Boże Ciało
"Ja jestem krzewem winnym, a wy latoroślami"....
"To jest ciało Moje, to jest krew Moja.... bierzcie i jedzcie na moją pamiętkę.
Zauważasz różnicę?

So cze 19, 2004 7:32

Nie probuj sam interpretowac Biblii.....bo ci to zupelnie nie wychodzi.

Chrystus stal sie obecny wsrod nas pod postacia chleba i wina. To co jest obnoszone podczas procesji Bozego Ciala, to nie oplatek, a sam Chrystus.

Twierdzisz, ze to poganski zwyczaj i powolujesz sie na 20 rodzial Ksiegi Wyjscia.......polecam Ci przeczytanie calej tej Ksiegi, a nie tylko fragmentow.
Na przyklad rozdzial 25, gdzie Mojzesz dostaje polecenie od Boga do budowy Arki Przymierza, w ktorej mialo sie znalezc Swiadectwo, otrzymane od samego Boga.
W Arce znajdowalo sie tylko Swiadectwo.........w monstrancji pod postacia chleba, jest Sam Bog.
Czczenie Boga nie jest poganstwem.
Mylisz kolego pojecia.

Co do Twojego cytowanego fragmentu
Cytuj:
fragment z 2 Listu do Tymoteusza 4:3-4, ktorego na pewno nie uslyszycie w kosciele :" Przyjdzie bowiem chwila, kiedy zdrowej nauki nie beda znosili, ale wedlug wlasnych pozadan ...beda sobie mnozyli nauczycieli. Beda sie odwracali od sluchania prawdy, a obroca sie ku zmyslonym opowiadaniom"

Dlaczego niby nie mielibysmy uslyszec tego fragmentu w kosciele. Skoro to fragment znajdujacy sie w Biblii.
Co ty kolego insynuujesz ?
Tym zdaniem dales tylko swiadectwo o tym , ze nie masz zielonego pojecia co sie dzieje w Kosciele Katolickim. Przyznaj sie.......nalezysz do Swiadkow Jehowy???
Oni czesto takie bzdury wypisuja w tych swoich ksiazczynach.

pozdrowka

So cze 19, 2004 9:26

Post Boze Cialo
Belizariusz
z ilosci Twoich postow wnioskuje, ze jestes "zawodowym" dyskutantem, w dodatku gorliwym (slepym?) katolikiem. Tez bylem jak Ty gorliwym katolikiem, pochodze z Czestochowy, i Jasna Gora byla mi bardzo bliska.
Tez - tak jak Ty - wszystko co nie katolickie uwazalem za sekty, Swiadkow, mormonow, i innych godnych wspolczucia "odszczepiencow"
Tylko, ze moj problem byl, ze ciagle szukalem Boga.
Zaczalem wiec - dla sprawdzenia - chodzic do innych kosciolow, zeby sprawdzic jak u nich wielbi sie Boga. Przezylem szok. Znalazlem kosciol, gdzie czyta sie i postepuje TYLKO wg Biblii. Jak wiesz KK wprowadzil na Soborze Trydenckim tradycje ( czyli basnie) jako zrodlo wiary..
Ja caly czas czytajac i studiujac Biblie jestem pod Jej wrazeniem.
Piszesz:Dlaczego niby nie mielibysmy uslyszec tego fragmentu w kosciele. Skoro to fragment znajdujacy sie w Biblii.
Nawet nie masz pojecia ile fragmentow Biblii NIE jest czytanych w kosciele.
Ze sam interpretuje Biblie?
Kolego - a kogo mam sluchac? "Ojca kosciola" Tomasza z Akwinu, ktory opierajac sie na filozofii Sokratesa (najwiekszego ateisty) byl w stanie udowodnic niemal wszystko, np. istnienia czyscca z Ewangelii sw.Mateusza 5:23-26.
czy innego "ojca kosciola" Augustyna, ktory, wyrzucil II Przykazanie Mojzeszowe ( z Wyjscia 20) " nie bedziesz oddawal czci zadnemu przedmiotowi..." i udowodnil, ze jesli tym przedmiotem jest np. obraz, mozna do niego sie modlic.
czy innego "ojca kosciola" Jana Chryzostoma, ktorego nienawisc do Zydow i calego narodu izraelskiego nie ustepowala Hitlerowi.
Czy dla Ciebie papiez, ktory wierzy w innych bogow (w 2000 roku modlil sie z muzulmanani, buddystami itp. o pokoj na swiecie) prowadzi Cie do Nieba?
Zacznij czytac Biblie proszac Boga o Jej zrozumienie, a zobaczysz sam w co wierzysz.
Dla mnie Biblia i TYLKO Biblia jest zrodlem prawdy! A mam te sama co Ty Biblie Tysiaclecia

Greg
czytalem ostatnio ksiazke "Pielgrzymka z Rzymu" napisana przez bylego ksiedza, gorliwego katolika, o tym jak i dlaczego odszedl on od kaplanstwa.

[/i][/url]

N cze 20, 2004 0:39

Podalem ci konkretny przyklad obalajacy Twoja teze o poganskim pochodzeniu Bozego Ciala.

Niestety zamiast odniesc sie do tego, wolales zmienic temat wypisujac bzdury i probujac mnie obrazic.
Gdybys tak przed najpierw przejrzal to Forum, nie pisalbys glupstw o Tradycji ustanowionej na soborze trydenckim.
Niestety , nie zdobyles sie na ten "wysilek"
Tak wiec i ja nie poswiece wiecej czasu na dyskusje z Toba

pozdrowka

P.S.
Na pytanie kim jestes.....nie musisz mi odpowiadac......Juz wiem.

N cze 20, 2004 1:40

Post Re: Boże Ciało
Alus napisał(a):
"Ja jestem krzewem winnym, a wy latoroślami"....
"To jest ciało Moje, to jest krew Moja.... bierzcie i jedzcie na moją pamiętkę.
Zauważasz różnicę?

Ja zauważam - w drugim fragmencie słowa "na pamiątke" wskazuja na to, ze jest to gest czysto symboliczny.

Eucharystia nie ma pochodzenia pogańskiego, ale przybrała obecną postać na skutek synkretyzowania Wieczerzy Pańskiej z pogaństwem, gdzie zwyczaj tzw. teofagii (spożywania bóstwa) był popularny.

To bardzo wczesna tendencja, chyba juz Paweł z nią polemizuje w 1 Kor.

N cze 20, 2004 7:09

Zwrot ten w potocznym języku aramejskim brzmi „den (lub dena) bis`ri”. Żydzi mówiący po grecku przekładają ten zwrot na język grecki jako „touto estin to soma mou”. Zarówno aramejskie „bis`ri” jak i greckie „soma” określają człowieka jako całość. Tak więc Jezus charakteryzuje chleb eucharystyczny jako swą osobę, swoje własne ja, swoją jaźń. Parafrazując słowa objaśniające dotyczące chleba brzmiały by one: „Ten chleb to jestem ja. Ten chleb jest mną samym, moją osobą jako całością (a nie jedynie częścią wymagającą uzupełnienia). W tym chlebie jestem obecny we własnej osobie.”

„Ten kielich to Nowe Przymierze we Krwi mojej”
(...) Krew jest w Starym Testamencie często używanym sposobem przedstawienia gwałtownego zabicia, zamordowania człowieka. „We krwi mojej” znaczy zatem tyle, co „przez moją śmierć męczeńską”. Słowo „we” powinno się tutaj tłumaczyć w znaczeniu instrumentalno-przyczynowym za pomocą słów: „przez” lub „na mocy” „na podstawie” „za przyczyną”.
http://www.wiara.pl/tematcaly.php?curr_ ... 1077709696

Czy powyższe słowa wobec tego - pomijasz?

N cze 20, 2004 9:11
Post Boże ciało
"Papież wierzy w innych bogów"?
Tu niestety wychodzi Twoja niewiedza.
W religiach monoteistycznych:islamie, judaizmie, chrześcijaństwie - Bóg jest jeden: Allah, Jahwe, formy kultu są różne.
W buddyzmie nie ma wiary w osobowego Boga - trudno w takim przypadku insynuować, że Papież w takiego wierzy.
Eucharystia, dzielenie się chlebem, pochodzi z tradycji żydowskiej - dzielenie chleba i spożywanie go na znak błogosławieństwa, podczas wieczerzy paschalnej upamiętniającej wyjście z Egiptu.

N cze 20, 2004 9:42

ZGADZAM SIĘ Z ALUSEM.A WRACAJĄC DO TEMATU BOZE CIALO TO JEDYNY DZIEŃ W ROKU GDY CHRYSTUS WYCHODZI NA ULICĘ I POWINLIŚMY TO MOCNO PRZEZYWAĆ :)

N cze 20, 2004 14:32

Czy powyższe słowa wobec tego - pomijasz?

Nie pomijam, tylko twierdzę, że, jak wiele innych słów Jezusa, mają sens symboliczny - mówią o pamiątce, a nie powtórce, czy rekonstrukcji ofiary na krzyżu.

Do czegokolwiek by sie nie odnosiły pozostaje otwartym pytanie, czy rzeczywiście chodzi tu o dosłowne pojmowanie tych słów.

N cze 20, 2004 17:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona