|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 13 ] |
|
Asystentki i ceremoniarze
| Autor |
Wiadomość |
|
nomines
Dołączył(a): Cz gru 27, 2007 15:17 Posty: 1233 Lokalizacja: Nowy Sącz
|
 Asystentki i ceremoniarze
Ostatnio na jednej z stron internetowych (link podam potem bo muszę go znaleźć) znalazłem zdjęcie asystentek pastoralnych, które stały przy ołtarzu w momencie, w którym wierni z reguły klęczą, a dodatkowo były ubrane w coś pomiędzy dalmatyką a ornatem.
Jak Kościół wypowiada się na temat "asystentek pastoralnych"? Jakie są ich uprawnienia? Jak Wy widzicie tą funkcję w Kościele (moje zdanie: jestem przeciwny)?.
Pytanie drugie: czy ceremoniarz może np. w nadzwyczajnej sytuacji udzielić Komunii albo np. pomóc kapłanom w przeniesieniu Najśw. Sakramentu do Ciemnicy w Wielki Czwartek? Zaznaczam, że chodzi mi o ceremoniarza, który ma jakieś 17-19 lat i nie jest klerykiem (a tym bardziej akolitą).
Pozdrawiam
_________________ "Nauka robi 95 kroków. Pozostałe 5 trzeba przejść na klęczkach." Zenon Ziółkowski
http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)
|
| Śr lis 19, 2008 8:32 |
|
|
|
 |
|
miki3
|
Cytuj: czy ceremoniarz może np. w nadzwyczajnej sytuacji udzielić Komunii owszem, może. Dostaje wtedy błogosławieństwo zawarte w Mszale. Ale może nie dlatego, że jest ceremoniarzem. Każdy mężczyzna może.
_________________ http://papa.jun.pl/index.php forum o papieżach i papiestwie.
|
| Śr lis 19, 2008 11:03 |
|
 |
|
zielona_mrowka
|
hmm... na pierwsze pytanie w całości Ci nie odpowiem bo w życiu takowej nie widziałam, ale instrukcja Redemptionis Sacramentum w rozdziale VII "Nadzwyczajne funkcje wiernych świeckich" w p. 150 podaje:
Cytuj: 150. Działalność asystenta pastoralnego winna zmierzać do tego, aby wspierać posługę kapłanów i diakonów, budzić powołania do kapłaństwa i diakonatu oraz w każdej wspólnocie zgodnie z przepisami prawa gorliwie przygotowywać wiernych świeckich do podjęcia różnych funkcji liturgicznych według różnorodności charyzmatów. Punkt wcześniej pada również zdanie, że: "Należy jednak czuwać, aby styl tej funkcji nie upodobnił się zbytnio do kształtu duszpasterskiej posługi duchownych." Więc to raz - asystent jako taki (niezależnie czy kobieta, czy mężczyzna) powinien mieć funkcję pastoralną nie liturgiczną, powinien przygotowywać, a nie samemu działać, powinien być przede wszystkim w cieniu, a nie stawać na piedestale.
Co do drugiego to OWMR przewiduje możliwość jednorazowego wg. potrzeby wyznaczenia osoby do udzielania Komunii św:OWMR p 162 napisał(a): W rozdawaniu Komunii świętej mogą kapłanowi pomagać inni obecni prezbiterzy. Jeśli ich nie ma, a liczba przystępujących jest znaczna, kapłan może wezwać do pomocy szafarzy nadzwyczajnych, to jest ustanowionego obrzędem akolitę lub także innych wiernych, którzy zostali do tego prawnie upoważnieni. W razie potrzeby kapłan może jednorazowo upoważnić do rozdawania Komunii świętej odpowiednich wiernych.
Oczywiście taki wierny może pełnić taką funkcję o ile nie ma wyznaczonego Nadzwyczajnego Szafarza Komunii Świętej. Pełni posługę po przyjęciu Komunii, co ważne otrzymuje od kapłana naczynie z postaciami eucharystycznymi (nie może ich sam wziąć ani z ołtarza ani z tabernakulum).
Więc takie sytuacje się zdarzają i nie ma w tym nic dziwnego. Co do tego przenoszenia do ciemnicy to na mój nos nie powinien, tym bardziej, że to uroczysta procesja... ale tego nie wiem, to tylko moje odczucie, trzeba by było poszukać na kkbids 
Pozdrawiam 
_________________ Nie nam, Panie, nie nam, lecz Twemu imieniu daj chwałę za łaskę i wierność Twoją...
Użytkownik rzadko obecny na forum.
|
| Śr lis 19, 2008 11:09 |
|
|
|
 |
|
szumi
Moderator
|
Co do tych asystentek pastoralnych to mało kto zaznacza na stronach to pokazujących jako efekt przemian po Soborze Watykańskim II, że są to działania ruchu, tzw. 8. maja, który jest schizmatyczny i nie ma aprobaty nawet samej Konferencji Episkopatu Holandii (bo tam on działa).
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
| Śr lis 19, 2008 14:13 |
|
 |
|
nomines
|
_________________ "Nauka robi 95 kroków. Pozostałe 5 trzeba przejść na klęczkach." Zenon Ziółkowski
|
| Śr lis 19, 2008 18:35 |
|
|
|
 |
|
zielona_mrowka
|
Ech opat ale z tą stroną nie ma co dyskutować nawet...
_________________ Nie nam, Panie, nie nam, lecz Twemu imieniu daj chwałę za łaskę i wierność Twoją...
Użytkownik rzadko obecny na forum.
|
| Śr lis 19, 2008 19:06 |
|
 |
|
szumi
Moderator
|
Tak jak myślałem podaje te "rewelacje posoborowe" strona z pseudo-tradycjonalistów, prowadzona w formie blogu, a ich metodą jest dokopać wszystkiemu co nie jest trydentem, nie zważając na obiektywność przedstawianych zdarzeń.
Nie polecam się opierać na tym co tam piszą.
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
| Śr lis 19, 2008 19:10 |
|
 |
|
nomines
|
Szczerze mówiąc mam tę stronę gdzieś i trafiłem na nią przez przypadek, jednak nie zmienia to faktu, że zaciekawiła mnie funkcja "asystentki pastoralnej" i dlatego chciałem o nią zapytać  Jakbym ja przy ołtarzu zobaczył takową to też bym się pewnie nieco zdziwił... ale mniejsza o to
Pozdrawiam 
|
| Śr lis 19, 2008 20:14 |
|
 |
|
szumi
Moderator
|
Ja miałem okazję będąc w Holandii widzieć coś na wzór takich asystentek. Nie wiem czy było to ściśle to, bo nie miały one (a w zasadzie była to jedna kobieta chyba i mężczyźni też bywali) żadnego stroju liturgicznego. Natomiast te osoby czytały lekcję, co nie jest niczym specjalnym,ale ciekawsze jest to, że do zadań tej osoby było tez odczytanie fragmentu ME przeznaczonej dla 1. koncelebransa. Ale nie żeby tylko te osoby miały "prawo" odmawiania ME, bo kwestię 2. koncelebransa i doksologię
(Per Ipsum) odmawiali wszyscy w kościele...
Za pierwszym razem się zastanawiałem, czy ja w katolickim kościele jestem,ale wszystkie znaki na ścianach (obrazy świętych) i ołtarzu (tabernakulum) wskazywały na to, że tak
Jak to mawiał mój kolega: "Co diecezja, to herezja", a co dopiero w odniesieniu do całych narodów
Holandia dość specyficzna jest, ale ciekawa również.
Nie mniej takie asystentki pastoralne nie mają "aprobaty" władz kościelnych (choć są w Holandii biskupi optujący za możliwością uprawomocnienia tej praktyki). I jeśli wiązać to w jakikolwiek sposób z reformą Vaticanum II to tylko jako wypaczenie tej reformy.
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
| Śr lis 19, 2008 20:36 |
|
 |
|
nomines
|
szumi napisał(a): Za pierwszym razem się zastanawiałem, czy ja w katolickim kościele jestem,ale wszystkie znaki na ścianach (obrazy świętych) i ołtarzu (tabernakulum) wskazywały na to, że tak  Jak to mawiał mój kolega: "Co diecezja, to herezja", a co dopiero w odniesieniu do całych narodów 
Nie chciałbym być jakiś hiperszczegółowy, ale u lefebrystów i mariawitów też na ścianach spotkasz wizerunki świętych i "świętych" a na ołtarzu tabernakulum
Pozdrów proszę kolegę- święte słowa
Pozdrawiam!
|
| Śr lis 19, 2008 20:59 |
|
 |
|
szumi
Moderator
|
Ale ani jedni, ani drudzy nie sprawują Mszy w NOM'ie 
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
| Śr lis 19, 2008 21:05 |
|
 |
|
nomines
|
szumi napisał(a): Ale ani jedni, ani drudzy nie sprawują Mszy w NOM'ie 
Dobra tu mnie masz panie Szumi  1:0 dla Ciebie
Pozdrawiam z zimnego i wietrznego dziś Nowego Sącza 
|
| Śr lis 19, 2008 21:16 |
|
 |
|
adas313
|
 Re: Asystentki i ceremoniarze
opat_90 napisał(a): Ostatnio na jednej z stron internetowych (link podam potem bo muszę go znaleźć) znalazłem zdjęcie asystentek pastoralnych, które stały przy ołtarzu w momencie, w którym wierni z reguły klęczą, a dodatkowo były ubrane w coś pomiędzy dalmatyką a ornatem.
Jak Kościół wypowiada się na temat "asystentek pastoralnych"? Jakie są ich uprawnienia? Jak Wy widzicie tą funkcję w Kościele (moje zdanie: jestem przeciwny)?.
Co do ubioru:
Redemptionis Sacramentum 153. Ponadto świeckim nigdy nie wolno przyjmować funkcji diakona lub kapłana lub nakładać ich szat albo innych do nich podobnych.
Co do samej funkcji - fajnie jak świeccy się angażują w życie parafii ale jak to ma być taki "wiceksiądz" to chyba nie...
|
| Cz lis 20, 2008 19:44 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 13 ] |
|
|