|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 12 ] |
|
Msza dla przedszkolaków w Krakowie - szukam
Autor |
Wiadomość |
Ursa
|
 Msza dla przedszkolaków w Krakowie - szukam
Witam,
nie wiem, czy w odpowiednim dziale pytam, jeśli nie, proszę przenieść post.
Nie mogę znaleźć informacji, gdzie w Krakowie (najchętniej niedaleko Kurdwanowa) są msze św. dla przedszkolaków. Nie chodzi mi o mszę, podczas której dzieci bawią się gdzieś z boku, tylko o taką, w której dziecko jest głównym uczestnikiem (chętnie kazanie dla malucha).
Jeśli ktoś może pomóc, bardzo porszę i z góry dziękuję! 
_________________ Szukam informacji: Gdzie w Krakowie (blisko Kurdwanowa?) msze św. dla przedszkolaków?
|
N maja 31, 2009 8:32 |
|
|
|
 |
aprylka
Dołączył(a): Śr cze 28, 2006 9:41 Posty: 1293 Lokalizacja: Łódź, Lódzkie
|
Kraków - par. NMP z Lourdes http://www.misjonarska.pl/
W niedziele i święta w kościele o 11:00 - dla dzieci.
Dodatkowo w niedziele w roku szkolnym także w kaplicy akademickiej o 11:00 - dla przedszkolaków.
PS. Nie wiem, jak tam wygląda Msza Św. opisana jako "dla dzieci" czy "dla przedszkolaków". Warto chyba sprawdzić. 
_________________ Śpieszmy się kochać ludzi tak szybko odchodzą... Kochamy wciąż za mało i stale za późno...
Zajrzyj, zobacz, zapamiętaj -> 1) http://spotkania.wiara.pl/Chat 2) http://blog.wiara.pl/aprylka 3) http://picasaweb.google.com/aprylka
|
N maja 31, 2009 8:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Dwunastka" u dominikanów.
To jest normalna Msza dla dorosłych, ale dla dzieci prowadzona jest osobna, porządna Liturgia Słowa (a nie zabawy, "przedszkole", czy jeszcze inne zajmowanie się dziećmi zwykle nudzącymi się na Mszy). Dzieci mają swoją Liturgię Słowa, dorośli swoją. Po Liturgii Słowa dzieci przyprowadzane są do kościoła i dalej Msza jest już wspólna.
|
N maja 31, 2009 10:29 |
|
|
|
 |
Ursa
|
Dziękuję Wam.
Sama kiedyś chodziłam na dwunastki do Dominikanów, "na Kłocza" między innymi  . Pewnie tam spróbujemy. Gdzie trzeba przejść z dzieckiem na czas Liturgii Słowa?
_________________ Szukam informacji: Gdzie w Krakowie (blisko Kurdwanowa?) msze św. dla przedszkolaków?
|
N maja 31, 2009 10:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Na 12:00 przyprowadza się dziecko do kapitularza. Jesli dziecko jest dość duże to może zostać samo (rodzice idą od razu na Mszę do bazyliki). Jeśli jest małe (albo nie chce być samo), to rodzice mogą zostać razem z nim. Po Liturgii Słowa wszyscy (dzieci i rodzice) idą razem do bazyliki. Dzieci siadają na stopniach ołtarza i dalej Msza jest wspólna dla wszystkich.
Wydaje mi się, że to bardzo dobre rozwiązanie, bo dzieci z jeden strony mają swoją Liturgię Słowa (czyli dostosowaną do ich wieku), a z drugiej od początku uczą się uczestnictwa w normalnej "dorosłej" Mszy
|
Pn cze 01, 2009 7:46 |
|
|
|
 |
Ursa
|
To jest właśnie to, czego szukałam.
Monika, dziękuję bardzo! 
|
Pn cze 01, 2009 13:20 |
|
 |
Sivis Amariama
|
też polecam 12 u dominikanów 
|
Pn cze 01, 2009 16:02 |
|
 |
Ursa
|
Po chorobie córki wreszcie dotarłyśmy w ostatnią niedzielę na dwunastkę u oo. Dominikanów, ale nie było Liturgii Słowa dla dzieci.
Nie ma w wakacje?...
|
Cz cze 25, 2009 20:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Możliwe, że nie ma. Latem wielu ojców i braci wyjeżdża i wszystko idzie troszkę innym torem.
Zapytam się kogś dobrze poinformowanego i odpowiem Ci tutaj.
|
Cz cze 25, 2009 20:55 |
|
 |
Ursa
|
Monika75 napisał(a): Możliwe, że nie ma. Latem wielu ojców i braci wyjeżdża i wszystko idzie troszkę innym torem. Zapytam się kogś dobrze poinformowanego i odpowiem Ci tutaj.
Dziękuję!
|
So cze 27, 2009 10:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Już się dowiedziałam. W wakacje nie ma Liturgii Słowa dla dzieci. Na ten czas musicie albo poszukać innego kościoła (z tym, że w wielu kościołach zawiesza się takie inicjatywy na czas letni), albo uzbroić się w cierpliwość.
Ja oczywiscie zachęcam do tego żebyście po wakacjach (pewnie tak koło połowy września) przyszli do Świętej Trójcy na niedzielną dwumastkę z Liturgią Słowa dla dzieci.

|
So cze 27, 2009 13:51 |
|
 |
Ursa
|
Monika75, dziękuję bardzo.
Poczekamy cierpliwie, myślę, że i tak więcej przed nami (a zwłaszcza Ulą) niż za nami.
A od września mała będzie chodzić też na comiesięczne msze dla przedszkolaków "przy" jej przedszkolu.
|
So cze 27, 2009 20:26 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 12 ] |
|
|