Kto jest godzien Najwyższej Czci?
Ołtarz, tabernakulum. Nie ma czcigodniejszych miejsc w naszych świątyniach. Żadne inne przedmioty kultu nie są otaczane takim szacunkiem. Z drobniejszych chyba jeszcze kielich, patena. Przed wiekami dotknięcie przez świeckiego konsekrowanego kielicha nawet poza Mszą św. było świętokradztwem! Tak wielką czcią Kościół otaczał przedmioty kultu związane z Eucharystią! Nie krytykujmy Kościoła za to, że takie obostrzenia wprowadza, a potem znosi... Wszystko w swoim czasie jest potrzebne - Duch Święty wie, co robi.
Więc, w świetle obecnych przepisów liturgicznych ołtarz jest otaczany większą czcią niż tabernakulum (problem w ogóle jest nowy - do Soboru Watykańskiego II obydwa przedmioty czci były niemal złączone). Tabernakulum jest "domeczkiem" gdzie mieszka nasz Pan (jak dla dzieci...) - jest miejscem, gdzie absolutnie realnie najczęściej pod postacią Chleba przebywa Jezus Chrystus - najpiękniej tę Obecność uświadamia nam Koronka do Bożego Miłosierdzia: "...Ciało i Krew, Duszę i Bóstwo...". Jednak na ołtarzu to coś jeszcze więcej. Jak dobry jest Bóg, który daje, daje i daje... Na ołtarzu w czasie Mszy św. (od Przeistoczenia do chyba Komunii św. Kapłana) jest w sposób tajemniczy, ale w pełni uobecniona Ofiara Kalwarii. Naprawdę w tym czasie jesteśmy przeniesieni o prawie dwa tys. lat w tamto miejsce. W ołtarz wsiąka (w sposób mistyczny - tego nie widzimy) Krew Jezusa. Dlatego Kapłan całuje ołtarz. Dalej nie ma co pisać - resztę raczej powiedzą łzy...
Jednak zwróćmy uwagę, że celem tych rozważań (bo to są rozważania, medytacje, a nie autoryzowana praca naukowa) jest też uzasadnienie czci jaką oddaje np. celebrans ołtarzowi (przez ucałowanie) - pamiętajmy jednak, że puste tabernakulum czy ołtarz (poza częścią Eucharystyczną Mszy św.) jest bardzo świętym, ale tylko przedmiotem. W naszych kościołach mamy Kogoś, kto nie jest przedmiotem. Zastanawianie się, czy przed Nim uklęknąć, czy nie, czy jeszcze inaczej, należy raczej do problemu istnienia naszej wiary (lub jej braku), a nie jest kwestią przepisów.
Więcej na:
http://lapka33.wordpress.com/