|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 10 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Kamyk
|
 Antysemicka modlitwa?
Cytuj: Polska Rada Chrześcijan i Żydów chce zmian w polskiej wersji wielkopiątkowej modlitwy ze względu na jej antysemicki wydźwięk.
Współprzewodniczący Rady ksiądz profesor Michał Czajkowski powiedział, że kontrowersje wzbudza polskie tłumaczenie fragmentu sugerujące, że Żydzi przestali być narodem wybranym. W mszale łacińskim słowa brzmią "lud, który jako pierwszy był wybrany", tymczasem w polskim słowa te zostały przetłumaczone: "lud, który niegdyś był narodem wybranym".
Ksiądz Czajkowski uważa, że taka wersja modlitwy sprzyja pogłębianiu antysemityzmu. REKLAMA Czytaj dalej Współprzewodniczący Polskiej Rady Chrześcijan i Żydów ma nadzieję, że po wielu ich interwencjach, artykułach i pismach do osób odpowiedzialnych wreszcie zostanie poprawiony ten tekst modlitwy.
Polska Rada Chrześcijan i Żydów chciałaby także wycofać pieśń "Ludu, mój ludu", która sugeruje, że to Żydzi ukrzyżowali Chrystusa. Ksiądz Czajkowski dodaje, że Żydom przypisuje się też inne czyny jak ubiczowanie czy pojenie octem, których w rzeczywistości dokonali Rzymianie.
"Życie Warszawy" pisze dziś, że komisja do spraw kultu bożego i dyscypliny sakramentów Episkopatu Polski uwzględni część postulatów rady. Ksiądz Stanisław Czerwik, konsultor komisji zapewnił gazetę, że pomyłka w tłumaczeniu zostanie skorygowana w trzecim, przygotowywanym właśnie wydaniu mszału.
Co o tym sądzicie? Faktycznie, są pewne błędy które można poprawić, ale pomówienie o antysemityzm to dla mnie kpina.
|
Pt kwi 14, 2006 14:55 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jezus jest Pasterzem całej owczarni ludzkiej, a nie tylko narodu Żydowskiego. "Ludu, mój ludu cóżem Ci uczynił" NIGDY mi się nie kojarzyło z Żydami. Jezusa ukrzyżowali nie tylko Żydzi, ale też Rzymianie.
1) "lud, który jako pierwszy był wybrany", tymczasem w polskim słowa te zostały przetłumaczone: 2) "lud, który niegdyś był narodem wybranym" Jeśli był naród, który był wybrany, a potem Słowo Boże zostało skierowane do wszystkich ludzi, to trudno mówić, by jeszcze tylko ten jeden naród był narodem wybranym. Więc był narodem wybranym: niegdyś.
Ale mnie to nie sprawia trudności... Antysemityzm jest dla mnie równie niepojętym zjawiskiem jak palenie papierosów. Ale wśród nas są ludzie zatruci antysemityzmem. Na nich może faktycznie takie sformułowania działają? Może myśląc o nich należy takie określenia zmienić?
|
Pt kwi 14, 2006 15:10 |
|
 |
Kamyk
|
Mi ta modlitwa nigdy nie przynosiła na myśl myśli antysemickich. Nigdy po tej pieśni nie czułem niechęci wobec "tych wstrętnych Żydów".I myśle że większości osób tez nie. W zasadzie wątpie, by ktoś tą pieśń odczytał jako antysemicką
|
Pt kwi 14, 2006 16:26 |
|
|
|
 |
Atimeres
|
PTRqwerty napisał(a): Antysemityzm jest dla mnie równie niepojętym zjawiskiem jak palenie papierosów. Ale wśród nas są ludzie zatruci antysemityzmem. Na nich może faktycznie takie sformułowania działają? Może myśląc o nich należy takie określenia zmienić? Antysemityzm nie powstał na tle religijnym. Pierwszymi antysemitami, którzy hebrajczykom urządzili pierwszy shoah, byli przecież Egipcjanie. We współczesnych krajach niechrzescijańskich tez pełno antysemityzmu. Głównie z powodów politycznych, ekonomicznych i finansowych. Niektórzy jednak swójemu antysemityzmowi dopisuja ideologie religijną, żeby święciej wyglądał! Tylko niektórzy starają się odpowiedzialnością za antysemityzm obciążyc religię. Z głupoty!
|
Pt kwi 14, 2006 19:50 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
To jest jakaś pomyłka.
W takim razie - powinni Żydzi całego świata - pozwać cały Kościół katolicki, bo dzisiaj ta modlitwa jest odmawiana we wszystkich wspólnotach
Nie powinno się tutaj doszukiwać motywów antysemickich. Taka jest prawda - Izrael był narodem wybranym, gdy z założenia Jezus i Jego uczniowie najpierw do Żydów szli z Dobrą Nowiną (patrz Mt 10, 5-6). Ewangelia zaniesiona została potem wszystkim narodom i do wszystkich jest skierowana - więc Żydzi nie powinni się obruszać za takie, a nie inne polskie tłumaczenie.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Pt kwi 14, 2006 21:13 |
|
|
|
 |
Mieszek
|
Żydzi należą do cywilizacji żydowskiej
i tylko tak całość wszystkich zarzutów Żydów wobec katolicyzmu można rozpatrywać aby mieć jakis tego obraz poprawny i by to zrozumieć
wybraństwo jest czymś co scala Żydów od wieków nie sądzę by katolicyzm przestał im przeszkadzać kiedykolwiek w jakikolwiek sposób
_________________ Niech żyje cywilizacja łacińska !!!
więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...
|
Pt kwi 14, 2006 21:49 |
|
 |
ToMu
|
Mieszek napisał(a): Żydzi należą do cywilizacji żydowskiej
Mieszczu, a nie wydaje Ci się to jakby nieco masło maślane 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
|
Pt kwi 14, 2006 22:10 |
|
 |
Stanisław Adam
|
Kamyk. Cytuj, ale podawaj źródło http://wiadomosci.onet.pl/1307034,11,item.html
A to wersja z WIARA.PL:
Cytuj: 2006-04-14 07:03:55 Będą zmiany w wielkopiątkowej liturgii ?Życie Warszawy/a.Polska Rada Chrześcijan i Żydów chce zmian w polskiej wersji wielkopiątkowej modlitwy, którą odmawia sięw polskich kościołach. Apeluje też o niewykonywanie słynnej pieśni „Ludu, mój ludu” - twierdzi Życie Warszawy.Według gazety chodzi o fragment modlitwy powszechnej za Żydów, która od wieków wypowiadana jest we wszystkich kościołach w Wielki Piątek. Zdaniem ks. prof. Michała Czajkowskiego, współprzewodniczącego Polskiej Rady Chrześcijan i Żydów, polska wersja modlitwy ma wydźwięk antysemicki. Powód? Łaciński tekst został błędnie przetłumaczony. Zamiast „lud, który niegdyś był narodem wybranym”, powinno być „lud, który najpierw został wybrany”. Tymczasem od II Soboru Watykańskiego Kościół naucza, że Żydzi są nadal narodem wybranym. – Bóg nie żałuje swoich wyborów. Nie jest tak, że najpierw Żydów wybrał, a potem ich przeklął i odrzucił – wyjaśnia ks. profesor. – Nigdzie poza Polską tego błędu nie ma. Treść modlitwy trzeba zmienić. Wystarczy wydrukować erraty do mszałów – dodaje. Zastrzeżenia Polskiej Rady Chrześcijan i Żydów wzbudza też wielowiekowa pieśń wielkopostna „Ludu, mój ludu”. – Wbrew nauce Kościoła, utwór wyraźnie wskazuje, że to Żydzi ponoszą odpowiedzialność za ukrzyżowanie Chrystusa – twierdzi ks. prof. Czajkowski. – Żydom przypisane są też inne czyny, których w rzeczywistości dokonali Rzymianie, m.in. ubiczowanie, pojenie octem czy przebicie włócznią boku – dodaje ks. Czajkowski. – Najwyższy czas, by przestać ją śpiewać – apeluje. Apel ks. Czajkowskiego oburza związanego z Radiem Maryja prof. Bogusława Wolniewicza. – Takie próby ingerowania w liturgię to bezczelność. Jezus nie zwraca się tu wybiórczo do Żydów, ale do nas wszystkich. Jak dowiedziało się ŻW, jest szansa, że Komisja ds. kultu bożego i dyscypliny sakramentów Episkopatu Polski uwzględni część postulatów Rady. – Pomyłka w tłumaczeniu zostanie skorygowana w trzecim, przygotowywanym właśnie wydaniu mszału – zapewnia ks. prof. Stanisław Czerwik, konsultor komisji. Od redakcji
Zajrzelliśmy na stronę internetową Polskiej Rady Chrześcijan i Żydów. Nie ma tam ani słowa na temat antysemickiej wymowy katolickiej liturgii wielkopiątkowej i potrzeby dokonywania w niej zmian.
Przypominamy, że tekst odmawianej w Wielki Piątek modlitwy za Żydów został zmieniony w Kościele katolickim po Soborze Watykańskim II. W świetle dzisiejszych standardów z pewnością zaliczono by go do tekstów agresywnie antysemickich.
Wiara.plZałączniki: Zobacz pełne teksty Liturgii na cześć Męki Pańskiej http://liturgia.wiara.pl/?grupa=6&art=1038855063&dzi=1115658633
Może pomoże w dyskusji.
Niejasne jest dla mnie ostatnie zdanie komentarza Redakcji wiara.pl.
Czy agresywność dotyczy obecnej, czy przedsoborowej wersji ?
Jeśli obecnej, to w co najmniej dziwnym świetle stawia tych, którzy zarzucają innym integryzm . . .
Pt kwi 14, 2006 23:22 |
|
 |
ToMu
|
Znowu prof. Wolniewicz  Ostatnio dużo go w mediach.
Tak jak pisałem - przy odrobinie dobrej woli, Żydzi nie powinni oburzać się na tekst tej modlitwy.
|
So kwi 15, 2006 9:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Antysemicka modlitwa?
Kamyk napisał(a): Co o tym sądzicie? Faktycznie, są pewne błędy które można poprawić, ale pomówienie o antysemityzm to dla mnie kpina.
Ksiądz Czajowski jest [...] - rozalka Cenzura powinna pójść dalej:
- W pieśni Wielkanocnej jest jak to "naród niewierny trwoży się, przestrasza". Toż to antysemityzm czystej wody!!! SKASOWAĆ!!!
- A w Dziejach Apostolskich św. Piotr mówi do żydów, że Chrystusa "rękami bezbożnych przybili do krzyża i zabili". SKASOWAĆ DZIEJE APOSTOLSKIE!
- I skasować jeszcze z Ewangelii słowa Jezusa do faryzeuszy, że są "plemieniem żmijowym" i "diabła mają za ojca" aby ich nikt nieopacznie w duchu antysemickim nie rozciągnął na cały naród żydowski.
|
N kwi 16, 2006 22:11 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 10 ] |
|
|