Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Triduum Paschalne
Jak u Was wyglądają te najważniejsze dni w roku liturgicznym?
Przy okazji swoich wypowiedzi umieśćcie w nich jeśli możecie odpowiedzi na następujące pytania:
1. Ankieta
2. Czy organy milkną od Gloria w Wielki Czwartek do tegoż hymnu w
Wielką Sobotę?
3. Procesja rezurekcyjna jest w sobotę wieczorem, po uroczystościach
Wigilli Paschalnej (czyli wtedy kiedy jest jej właściwe miejsce) czy w
niedzielę rano?
4. Obchody Wigilli Paschalnej rozpoczynają się (tak jak nakazują
przepisy) po zmroku czy np. o 18 lub 16 (z czym się spotkałam!)
|
N mar 20, 2005 13:31 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
1. chór parafialny
2. tak
3. w niedzielę rano ( o 6 )
4. o 18 ... ( a szkoda ... chciałabym o zmroku  )
Natomiast ceremonie wielkopiątkowe o 17 ... a powinny być o 15 ...
|
N mar 20, 2005 15:12 |
|
 |
Bartekk
|
 Re: Triduum Paschalne
koralinek napisał(a): 1. Ankieta  super Pan organista oczywiście solo. 2. Czy organy milkną od Gloria w Wielki Czwartek do tegoż hymnu w Wielką Sobotę? tak 3. Procesja rezurekcyjna jest w sobotę wieczorem, po uroczystościach Wigilli Paschalnej (czyli wtedy kiedy jest jej właściwe miejsce) czy w niedzielę rano? niedziela 6:00 4. Obchody Wigilli Paschalnej rozpoczynają się (tak jak nakazują przepisy) po zmroku czy np. o 18 lub 16 (z czym się spotkałam!) 18:00 tak jak i w pozostałe dni
_________________ Wróciłem
|
N mar 20, 2005 17:34 |
|
|
|
 |
rozalka
Moderator
|
1. organista bez akompaniamentu organów (jednak może w tym roku wystąpi nasz parafialny chór)
2. tak
3. procesja jest w niedzielę o 6 rano
4. o 18
Chciałabym jednak zaznaczyć, że w Katedrze Siedleckiej odbywają się obchody z prawdziwego zdarzenia dla cierpliwych  Np. obchody Wielkiej Soboty odbywają się właściwie w niedzielę w nocy i są połączone od razu z radością Wielkanocnego Poranka 
_________________ Co dalej za zakrętem jest? Kamieni mnóstwo Pod kamieniami leży szkło Szło by się długo Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪
|
N mar 20, 2005 22:46 |
|
 |
Julia
|
u mnie w sobote wigilia paschalna o 20 (za poprzednego proboszcza o 18 )
szczerze mowac to nie pamietam kto spiewa, ale chyba zawodzi chor z organisat i jecza organy...
_________________ Niebo gwiaździste nade mną, prawo moralne we mnie...
|
Pn mar 21, 2005 10:43 |
|
|
|
 |
zielona_mrowka
|
Zaznaczam ze jestem zielona i cos moze sie nie zgadzac ale : 1. tutaj mam klopot bo moj chor parafialny jest naprawde extra i jakies choraly maja w malym palcu, zreszta powalaja swoim spiewem polowe pomorza 
2. ku zasmuceniu organisty tak
3. odkad pamietam to w niedziele rano
4. o 20
straszne sa te Wasze pytania 
_________________ Nie nam, Panie, nie nam, lecz Twemu imieniu daj chwałę za łaskę i wierność Twoją...
Użytkownik rzadko obecny na forum.
|
Pn mar 21, 2005 14:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Chciałabym wiedzieć jak wierni podchodzą do tego. Czy ważna jest dla nas oprawa muzyczna, oraz jeszcze jedno: co sądzicie o graniu na organach solo w czasie Triduum, w Wielki Piątek? Albo ogólnie o tym czy może śpiewy solowe (chóralne) przeplatać muzyką instrumentalną skłaniającą do refleksji? Wszkaże mamy tak bogaty repertuar, tak wielkie dzieła tego typu (wspaniałe Pasje Bacha przede wszystkim!). Co Wy na to? Jest u Was coś takiego, czy w ogóle Wam się taki pomysł podoba?
|
Pn mar 21, 2005 18:49 |
|
 |
Zoe
|
no to u mnie troche inaczej :
1.organy + organista na pewno.... co do choru to nie jestem pewna
2. nie
3. przelom soboty i niedzieli
4. zaczynaja sie o 22
ceremonie wielkopiatkowe o 18
_________________ Życie jest walką, z której nie możemy się wycofać, ale w której musimy odnieść zwycięstwo.
|
Pn mar 21, 2005 22:29 |
|
 |
patrii
|
1.Organy +organista (może schola niewiem)
2.tak
3.sobota po obchodach 0k 24:00
4.21:00
_________________ „wyrwij mnie i wyzwól o Panie mój”
|
Wt mar 22, 2005 8:36 |
|
 |
angua
|
1. chór parafialny
2. tak
3. po uroczystościach Wigilli Paschalnej
4. o 19
_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
Śr mar 23, 2005 0:18 |
|
 |
Jakub
|
1. W mojej parafii - organista solo.
2. Tak.
3. W Krakowie nie ma reguły - w niektórych kościołach jest w sobotę wieczór, w innych niedzielę rano (raczej ta druga opcja przeważa).
4. W większości krakowskich kościołów o 18:00 lub 18:30. Najpóźniej jest u Dominikanów - o 21:00.
|
Pt mar 25, 2005 12:29 |
|
 |
kefas_piotr
|
Wielki Czwartek.
W dniu tym obchodzi Kościół pamiątkę ustanowienia Najświętszego Sakramentu Ołtarza i nieodłącznego odeń urzędu Chrześcijańskiego Kapłaństwa. Ponieważ cały ten tydzień jest okresem żałoby i nie dopuszcza takich objawów radości, jakich wymaga ta wielka i wzniosła Tajemnica, przeto ustanowił Kościół jeszcze drugie święto ku czci Najświętszego Sakramentu, a to Święto Bożego Ciała.
Msza w Wielki Czwartek. Barwa szat – biała; Gloria śpiewa się wśród bicia dzwonów. Po Mszy odbywa się procesya do św. Grobu i ogołocenie ołtarzy.
W Introicie wielbi Kościół ukrzyżowanego Zbawiciela, który przez śmierć Swą stał się naszem zbawieniem, przez Chleb Swój niebiański stał się „życiem” duszy naszej, a przez Swe zmartwychwstanie sprawcą naszego zmartwychwstania. Pierwsze zaraz zdanie: „My zaś....” mieści w sobie myśl przewodnią całej Mszy.
Modlitwa Kościelna.
Boże, od którego Judasz otrzymał karę swego grzechu, a morderca nagrodę swego wyznania, daj nam doznać mocy Twojego przejednania, a przez Jezusa Chrystusa, którego Męka była była jednemu drogą do rozpaczy a drugiemu otworzyła drogę do Raju, daj nam znaleźć wybawienie od błędu i grzechu i uczestnictwo w Jego zmartwychwstaniu. Który z tobą żyje i Króluje, na wieki wieków. Amen.
Pt mar 25, 2005 12:53 |
|
 |
kefas_piotr
|
Wielki Piątek
W dniu tym obchodzi Kościół rocznicę śmierci krzyżowej Jezusa Chrystusa, Odkupiciela naszego. Ołtarze wszystkie i ściany kościoła ogołaca się na ten dzień z wszelkich ozdób; gasi światła na znak, iż dziś zgasła snem śmierci chwilowej Światłość świata. Kapłan, odziany w szaty żałobne, pada na twarz u stopni ołtarza, by w cichem skupieniu rozpamiętywać i uczcić niewypowiedzianą Tajemnicę Boskiej sprawiedliwości i miłości, jaka dzisiaj dokonała się na krzyżu. Nabożeństwo dnia tego dzieli się na cztery części: Najpierw odbywają się Lekcye, potem wstawiennictwa, dalej odsłonięcie i Adoracya Krzyża; na zakończenie odprawia się:Msza z użyciem postaci, poprzedniego dnia zakonsekrowanych.”
WSTAWIENNICTWA
Za wszystkich przelał Zbawiciel na krzyżu Swą Krew i życie Swe oddał. Chce Chrystus, by Jego Ofiara Krzyżowa wszystkim była ku zbawieniu. Więc też dziś, u stóp krzyża, modli się Kościół za wszystkich.
ODSŁONIĘCIE I ADORACYA KRZYŻA.
Kapłan zdejmuje szaty Mszalne, bierze krzyż, czarną zasłoną okryty, odsłania go powoli i śpiewa przy tym trzykroć, zwrócony do ludu: Oto drzewo krzyża, na którem wisiało Zbawienie świata. Lud odpowiada za każdem razem: Pójdźmy, uczcijmy je. Wszyscy padają na kolana. Kapłan kładzie krzyż przed ołtarzem, adoruje go klękając trzykroć w rozmaitej odległości, modli się po cichu i wreszcie całuje święte Rany nóg.
Dziś, jako w dniu, w którym dokonała się na krzyżu Krwawa Ofiara, nie odnawia Kościół tej Ofiary w sposób bezkrwawy na ołtarzu, a uczestniczy w świętych Tajemnicach tylko przez Komunię. Na ołtarzu zapala się światła. W uroczystej procesji wynosi Kapłan Najświętszy Sakrament z kaplicy, w którym złożono go wczoraj, na ołtarz.
Nalawszy wina do kielicha, okadza Kapłan Najświętszy Sakrament i ołtarz, umywa ręce i mówi do ludu:"Módlmy się". Następnie odmawia "Ojcze Nasz".
Po skończeniu podnosi Kapłan prawą ręką Hostię (podobnie jak podczas Przemienienia) i pokazuje ludowi do Adoracji, łamie ją zaraz na trzy części, z których najmniejszą wpuszcza do kielicha. Następnie spożywa wino wraz z tą cząstką i kończy święty obrzęd modlitwą:
Cośmy usty spożyli, daj nam, Panie, przyjąć czystym sercem, by ten dar doczesny stał się nam środkiem osiągnięcia wiecznego zbawienia.
I znowu w procesji odnosi Kapłan Najświętszy Sakrament do Świętego Grobu i tam wystawia do Adoracji.
Pt mar 25, 2005 13:03 |
|
 |
kefas_piotr
|
Wielka Sobota.
Dzień ten jest niejako świtaniem jutrzenki podniosłego dnia Wielkanocy. To też i obrzęd Mszy Świętej jest jakoby wstępem do uroczystości Zmartwychwstania. Po zagaszeniu wszystkich świateł wewnątrz Kościoła, poświęca Kapłan nowy ogień i nowe kadzidło i wnosi do kościoła wśród śpiewów procesji, jako "Światło Chrystusa". Następuje hymn pochwalny przy zapalaniu świec Wielkanocnych od światła świecy trójramiennej. Dalej się czyta się kilka (zazwyczaj 4 czytania) oraz śpiewa 12 Proroctw, psalmy. poczym następuje święcenie nowej wody chrzcielnej.
Następuje Msza Rezurekcyjna, z pełnymi obrzędami.
Modlitwa Kościelna.
Boże, któryś tę noc świętą rozjaśnił przez zmartwychwstanie chwalebne Pana naszego, Jezusa Chrystusa, zachowaj w nowych dzieciach Kościoła Twego łaskę odrodzenia, by odnowieni na duszy i ciele, służyli Ci w czystości serca. Przez Jezusa Chrystusa Pana naszego. Amen.
Pt mar 25, 2005 13:08 |
|
 |
catharsis
|
 pascha
Zaczyamy Pasche o godz 22.00 konczymy okolo 4 - 5 rano. Graja kantorzy. Najpiekniejsza noc w roku 
_________________ Chrystus Zmartwychwstal !
|
N kwi 24, 2005 15:51 |
|
|
|