Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 20:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 Apel Benedykta XVI 
Autor Wiadomość

Post Apel Benedykta XVI
Cytuj:
http://info.wiara.pl/index.php?grupa=4&art=1133253108

Łacina nadal ważna
Radio Watykańskie/J

Ojciec święty od dziecka uczył się łaciny i posługiwał się nią na co dzień zarówno w swej teologicznej pracy naukowej, jak też w długoletniej służbie Stolicy Apostolskiej.

Przypomniał o tym, spotykając się w Sali Klementyńskiej z laureatami i organizatorami konkursu Certamen Vaticanum, na którym nagradzane są łacińskie utwory poetyckie lub pisane prozą. Urządziła go 27 listopada już po raz 48. fundacja „Latinitas”, założona 29 lat temu przez Pawła VI celem popierania studiów języka i literatury łacińskiej. Benedykt XVI przypomniał zadania fundacji, związane szczególnie z szerzeniem znajomości łaciny w młodym pokoleniu.

Do was należeć będzie wspomaganie mnie w umacnianiu stosowania języka łacińskiego w Kościele – mówił papież. Pomożecie mi wpajać go w obrzędach i dyscyplinach kościelnych. Chodzi o to, aby niezliczone skarby jego zabytków nie przepadły, ani użycie tego znakomitego narzędzia nie zanikło ”.

calość:

Cytuj:
Notissimum omnino vobis in primis est atque omnibus ubique intuentibus Nostrum sermonis Latini studium, a prima aetate Nostra comprobatum. Usus autem linguae Latinae Nostra in vita cotidianus fere, immo perpetuus adhuc fuit – tum in theologiae studiis, tum in Apostolicae Sedis longinquo ministerio.

Hac de causa perplacet Nobis iam in Petri Cathedra eandem hodie adhibere linguam Latinam ut tantae auctoritatis interpretes ac testes, quales estis vos, familiariter consalutemus, ut celeberrimi Certaminis Vaticani victores atque curatores veluti domestico Nostro idiomate Latino recipiamus, ut pro viribus cohortemur incitemusque vos ante omnes ad litteras nostras Latinas, tam antiquas quam recentiores, tam saeculares quam sacras, omni cultu ac fervore non tantum adservandas, verum etiam novis rationibus docendas et inter iuniores potissimum propagandas.

Officium hoc ad Opus Fundatum "Latinitas" tamquam ad exemplum curarum et sollicitudinum Ecclesiae de illo sermone spectat. Vestrum nempe erit adiuvare Nos ut linguae Latinae consuetudinem in Ecclesia corroboremus atque in ritibus et disciplinis ecclesiasticis inculcemus, ne infiniti eorundem monumentorum thesauri pereant neve huius instrumenti praestantissimi usus evanescat.

Aderit semper Latinitatis ubique cultoribus, sicut vobis, favor perpetuus Noster, animus propensus et supernum pariter Dei lumen, quod per Apostolicam Nostram Benedictionem amanter vobis vestrisque impertitam Nos fidentes devocamus.

Drodzy forumowicze,

Czy macie zamiar pomóc Ojcu Świętemu? Jeżeli tak, to w jaki sposób?

Wt lis 29, 2005 21:49

Tendencyjnie zadajesz pytanie, to widać od razu.

Pewnie Twoim zdaniem należałoby od dzisiaj zadręczać wszystkich kapłanów, żeby zaczęli odprawiać po łacinie :?: Albo może każdy "gorliwy" katolik powinien na "hurra" zacząć uczyć się wszystkich możliwych modlitw po łacinie :?:

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Wt lis 29, 2005 21:52
Zobacz profil WWW

Zadałem proste pytanie w związku z apelem papieża, a ty chłopcze sobie kpisz ze mnie. Oj, nie ładnie, nie ładnie...

Wt lis 29, 2005 22:21

Pomożecie mi wpajać go w obrzędach i dyscyplinach kościelnych.

No to się pytam - jaka jest Twoja propozycja :?: Skoro poruszasz temat, powinieneś mieć swój poglad na to, nie :?:

Jeśli piszesz to, mając nadzieję na powrót do mszy tylko po łacinie - to chyb asię zawiedziesz :)

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Wt lis 29, 2005 22:24
Zobacz profil WWW

Post Re: Apel Benedykta XVI
Fatal error napisał(a):
Drodzy forumowicze,

Czy macie zamiar pomóc Ojcu Świętemu? Jeżeli tak, to w jaki sposób?

Sądzę, że najpierw należy pomóc forumowiczom ;-) tj. przetłumaczyć całość wystąpienia papieskiego.

Śr lis 30, 2005 11:55

Fundacja Latinitas istnieje od prawie trzydziestu lat i jej cele od początku są takie same. Nie wiem więc skąd to podniecenie lefebrystów?

Śr lis 30, 2005 12:09

Może stąd to podniecenie bo od 30 lat żaden papież nie opowiadał sie za łaciną w tak wyraźny sposób ja B-16, [/quote]

Śr lis 30, 2005 12:19

Nie wydaje mi się, żeby Benedykt XVI jakoś szczególniej, niż inni Papieże, popierał łacinę. W każdym bądź razie nie ma mowy o tym, żeby języki narodowe zastąpić w liturgii łaciną, za czym tęsknią lefebryści i im podobni.

Śr lis 30, 2005 12:40

Tak się zastanawiam... Łacina to niewątpliwie piękny język... Byłoby fajnie, gdyby w jakiś nieadministracyjny sposób udało się nadać jej jakiś ważny status. Ale szczerze mówiąc wątpię że tak sie stanie.

Tylko.. Język służy do porozumiewania się. Jeśli używanie go miałoby porozumiewanie sie utrudnić, to po co go używać?

Śr lis 30, 2005 12:44

Nie wiem więc skąd to podniecenie lefebrystów?

Lefebvrysta? Gdzie? Pokaż, bo ja nie widzę żeby żaden lefebvrysta wziął udział w dyskusji. Polujesz na czarownice, Leszku?

Śr lis 30, 2005 18:46

http://www.dyskusje.katolik.pl/viewtopi ... 03&start=0

Dziwnym trafem również zeszła na temat mszy trydenckiej ;-)

Cz gru 01, 2005 10:39
Łacina pozostanie.Przypomnę jednak,że Święci :Cyryl i Metody wprowadzili do liturgii język słowiański i wyrażono na to zgodę,więc odprawianie w językach narodowych jest dobrym rozwiązaniem.Łacina jest używana tylko podczas mszy odprawianych w Watykanie,przy czym odprawia się przodem do wiernych.A tak wracając do tematu sądzę,że łacina też się czasem przydaje.Tytuły np.encyklik są po łacinie.

Wt kwi 04, 2006 9:46
Łacina jest używana tylko podczas mszy odprawianych w Watykanie,przy czym odprawia się przodem do wiernych.

Mylisz punkty odniesienia. Msza w Watykanie jest odprawiana NA WSCHÓD. Chrześcijanie zawsze (o ile była taka możliwość) orientowali kościoły na osi wschód-zachód, tak by kapłan odprawiając liturgię był zwrócony na wschód. Ten zwyczaj zachowali do dzisiaj nawet prawosławni i luteranie. To, czy jest to przodem, czy tyłem do wiernych - nie ma znaczenia, bo nie wierni są tutaj punktem odniesienia.

Wt kwi 04, 2006 10:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 13 ]