Autor |
Wiadomość |
joanna.m
|
 Czytania ślubne
Witam!
W najbliższą sobotę bedę ślubować mojemu ukochanemu miłość, wierność...
Dziś byliśmy ustalić ostatnie szczegóły z księdzem proboszczem, wcześniej sami wybraliśmy czytania z lekcjonarza ślubnego. Niestety - ksiądz nie zgodził sie na nie tłymacząc się że w sobotę (26.08) jest uroczystość MB Częstochowskiej i muszą być czytania z tego dnia. Szczerze mówiąc, pierwszy raz słyszę cos takiego. Jestem załamana bo chciałam czytania, które mówią o małżeństwie i miłości i beda mi bliższe niż te sobotnie. Ale proboszcz był nieugięty. Nie wiem jak go przekonać, jakich argumentów użyć. Jestem załamana bo datę wybrałam świadomie wiedząc że to święto maryjne, ale na czytaniach tez bardzo mi zależy.
Proszę, poradźcie mi co robić...
|
Pn sie 21, 2006 23:50 |
|
|
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Tyle, że z punktu widzenia przepisów liturgicznych, proboszcz ma rację. Chodzi o uroczystość, a więc czytania powinny być z liturgii tej uroczystości.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Wt sie 22, 2006 7:24 |
|
 |
Kamyk
|
Czytania to tylko krótka chwila w czasie Mszy i tyle. Jeśli z jakichś powodów wybrałaś sobie konkretny fragment na czytania, nic nie stoi na przeszkodzie, abyś i tak uczyniła ten fragment swoim mottem życiowym
P.S - szczęśliwej nowej drogi życia 
|
Wt sie 22, 2006 8:11 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ale Ewangelia jest za to o weselu w Kanie więc... 
|
Wt sie 22, 2006 9:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Joanno - a spróbuj na to popatrzeć tak : Co Bóg chce do mnie powiedzieć? - a nie : co ja bym chciała od Boga usłyszeć...
Tym bardziej że jak napisał Koralinek - Ewangelia jest o weselu w Kanie
Świadomie wybrałaś datę - zaprosiłaś Matkę Bożą  - i ona przyszła
Czy to nie Jej piękna odpowiedź ?
|
Wt sie 22, 2006 9:34 |
|
|
|
 |
joanna.m
|
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Rozumiem Wasze argumenty, ale i tak jestem rozczarowana. Wcześniej od innych księży słyszeliśmy że możemy wybrać dowolne fragmenty z lekcjonarza ślubnego, ustaliliśmy już wszysko z księdzem który odprawi Mszę św. i z księdzem który wygłosi homilię. A tutaj 4 dni prze ślubem taka wiadomość.
|
Wt sie 22, 2006 9:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dziwne. Przeciez msza jest slubna, inny formularz. Uroczystosc ma pierwszenstwo przed slubem ? Przeciez to jest "inna" msza.
U nas czytania na ogol wybiera sie przed msza. Czasami sluze na slubie (nudy w sobote  ). Ostatnio czytalem z Jeremiasza, bo wikary ktory czesto* ma sluby juz nie mogl scierpiec Hymnu o Milosci
* - w szczycie sezonu mamy 8 slubow na dzien
PS. Do dzisiaj pamietam taka scene: (akurat czekalem w zakrystii)
Na ambonke weszla jakas panna w czerwonej sukni (moze druhna).
"Czytanie z ksiegi proroka..
(zonk)
sekundy mijaja...
...Syrycadesa!

|
Wt sie 22, 2006 12:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zawsze można było zamienić na Syracha 
|
Wt sie 22, 2006 13:21 |
|
 |
angua
|
Prawdę mówiąc kwestia formularza mnie przerasta. Ale przecież tyle osób bierze śluby w Święta Wielkanocne czy Bożego Narodzenia i jakoś nie słyszałam o problemach...
Asia, a to proboszcz odprawia tę mszę? Bo jeśli nie, to może po prostu lepiej załatwić z tamtym księdzem, co? 
_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
Wt sie 22, 2006 13:50 |
|
 |
rozalka
Moderator
|
Ano właśnie. U mnie z kolei ksiądz powiedział, że możemy wybrać sobie jakie czytania chcemy. A nawet, że pierwsze wcale nie musi być z ST, a drugie z NT. Wszak nie bierzemy ślubu w żadne święto, ale na pewno nie byłoby z tym w mojej w parafii żadnych problemów.
_________________ Co dalej za zakrętem jest? Kamieni mnóstwo Pod kamieniami leży szkło Szło by się długo Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪
|
Wt sie 22, 2006 16:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Joanno, czy bierzesz slub podczas regularnej Mszy swietej dla wszystkich ludzi czy tez jest to specjalnie odprawiona Msza Swieta z okazji Waszego slubowania?
|
Wt sie 22, 2006 16:59 |
|
 |
Bob421
|
Taki pomysł mi wpadł na argument: Maryja to Matka Pieknej Miłości (obraz w Piekarach Śląskich) a zarazem i Matka Częstochowska. Skoro to jedna osoba, to czemu nie wybrać czytania o miłości np. hymnu św. Pawła (czy jakiegoś innego czytania, jakie sobie wybrałaś). Trzeba jakoś kombinować
A tak szczerze mówiąc to dobry jest też pomysł anguy (załatwić z odprawiającym)
Albo to też by było bardzo skuteczne, jakbyś miała "zaklepanego" lektora i jemu powiedziala co chcesz, żeby przeczytać. On może sie tlumaczyć księdzu, że to ślub, więc wziął ze ślubnego... 
|
Wt sie 22, 2006 17:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jak msza jest "slubna" (a nie zastepuje ktoras z normalnie odprawianych), to powinny byc ze slubnego. Nalezy pogadac z odprawiajacym  Ja osobiscie zawsze czytalem z ksiazki do slubow (niebieska z obraczkami), ze zwyklego nigdy 
|
Wt sie 22, 2006 17:15 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
rozalka napisał(a): Ano właśnie. U mnie z kolei ksiądz powiedział, że możemy wybrać sobie jakie czytania chcemy. A nawet, że pierwsze wcale nie musi być z ST, a drugie z NT. Wszak nie bierzemy ślubu w żadne święto, ale na pewno nie byłoby z tym w mojej w parafii żadnych problemów. Zaraz, zaraz. Pewne zasady trzeba zachować - jak są dwa: piierwsze z ST, drugie z NT. Lucyna napisał(a): Joanno, czy bierzesz slub podczas regularnej Mszy swietej dla wszystkich ludzi czy tez jest to specjalnie odprawiona Msza Swieta z okazji Waszego slubowania?
Dobre pytanie. Jeśli jest to ślub na mszy parafialnej (stała godzina mszy), to twierdzenie proboszcza rozumiem. Jeśli jednak jest to msza specjalnie dla Was, to nie powinien robić problemów i pozwolić wybrać własne czytania.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Wt sie 22, 2006 21:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Zaraz, zaraz. Pewne zasady trzeba zachować - jak są dwa: piierwsze z ST, drugie z NT. przecież po świętach Wielkanocnych są właśnie 2 czytania z NT więc te zasady nie obowiązują zawsze i ksiądz wie w kwestii czytań najlepiej - tak mi się wydaje.
|
Wt sie 22, 2006 22:17 |
|
|
|