Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N wrz 28, 2025 13:42

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 Czy można wejśc z psem przewodnikem do Kościoła ? 
Autor Wiadomość

Post Czy można wejśc z psem przewodnikem do Kościoła ?
Pytanie jak w temacie. Niestety nie udało mi się odnaleść oficjalnego stanowiska KK na ten temat. Opinie jakie słyszałem są różne przy czym dominuje zdanie ,że nie można z takim psem wejść.

Oczywiście chodzi o wejście z psem przewodnikiem do kościoła na mszę świętą.

Scaliłem - szumi

Cz cze 18, 2009 19:06

możesz ale lepiej oznacz tego psa - tzn. załóż szorki/uprząż w których pracuje, żeby każdy człowiek z daleka widział, że to pies pracujący. Czasem warto się pokazać księdzu/proboszczowi na początku aby uprzedzić, że zwierzę będzie bo ksiądz spod ołtarza niekoniecznie musi widzieć oznaczenia psa jeżeli chciałbyś stać pod drzwiami ;)

Rozumiem, że to pies po szkoleniu z uprawnieniami i oznaczeniem. Bo jeżeli to Twój prywatny trening to trzeba to nieco inaczej załatwić - tzn. ja bym to inaczej załatwiła.

< kilka drapnięć za uchem dla psa pracującego, od mojego emeryta ;) >

Użytkownik rzadko obecny na forum.

Cz cze 18, 2009 19:29
zbanowana na stałe

to zależy od Księży z tegoż kościoła- bo taka Ewa z Mam Talent to mówiła,że ją wyganiali- co za żaaaaaal.... :/

Cz cze 18, 2009 20:47

Nie znam stanowiska Kościoła, ale wydaje mi się, że taki pies nie powinien być przeszkodą w uczestnictwie we Mszy ani dla kapłana ani dla innych wiernych. Ale lepiej uprzedź księdza ;) Jeśli się nie zgodzi to albo nie ma serca albo po prostu nie rozumie sytuacji. :) W mojej parafii ludzie z problemami zdrowotnymi siedzą najczęściej w zakrystii i nikomu nie wadzą :) Przynajmniej kościelny ma z kim porozmawiać :P

http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)

Cz cze 18, 2009 21:33

Hm... a czy nie ma możliwości pójścia bez psa? Bo jeśli nie, to nie krępowałabym się wcale.
Ze względu na ludzi chodziłabym co do zasady do jednego kościoła, żeby nie robić sensacji (bo na początku na pewno wzbudzi to zdziwienie...potem się przyzwyczają).

Cz cze 18, 2009 22:39
zbanowany na stałe

Jak to już inni napisali, wszystko zależy od proboszcza. Który powinien być powiadomiony o fakcie obecności psa przewodnika w kosciele. Jeżeli proboszcz jest człowiekiem normalnym to raczej nie powinien miec żadnych obiekcji. Pies przewodnik to specyficzny rodzaj. To nie latajacy po kosciele, zagubiony, przypadkowy kundelek. To dobrze ułozone i wyszkolone zwierze. Tak wiec nikomu w niczym przeszkadzać nie będzie.
Oczywiście dobrze by było stac lub siedziec gdzies na uboczu, nie afiszowac sie na samym srodku. Wiadomo, ze taki pies będzie wzbudzał sensacje szczególnie wśród dzieciaków. Po pewnym jednak czasie i one sie przyzwyczaja :)

Czytałem gdzies o niewidomej organistce, która ze swoim psem przewodnikiem przychodziła do koscioła. To jednak inna sytuacja, bo szczerze mówiąc to oboje (pani i pies) byli w pracy :D

Pt cze 19, 2009 7:36

Post Czy można wejść z psem ...
*Julka* napisał(a):
to zależy od Księży z tegoż kościoła-(...)/

No właśnie. Np. franciszkanie z Olsztyna we wspomnienie św. Franciszka 4 października błogosławią zwierzęta w kościele podczas Mszy św., choć ceremonia błogosławieństw nie wspomina, że praktykowanie tego obrządku dozwolone jest w czasie sprawowania Najświętszej Ofiary. :x
Zwierzęta błąkają się po kościele bez opieki. W zeszłym roku widać sytuacja zestresowała celebransa, bo - chyba z rozkojarzenia - wylał wino na ołtarz.
Ciekawi mnie też, czy można przyjść z pytonem, rodziną skorpionów, małym lewkiem lub skunksem. To też zwierzęta, prawda? :lol:

Wt lip 21, 2009 9:40
Moderator

Post Re: Czy można wejść z psem ...
ratio napisał(a):
Ciekawi mnie też, czy można przyjść z pytonem, rodziną skorpionów, małym lewkiem lub skunksem. To też zwierzęta, prawda? :lol:

Przypominam, że ten temat nie jest o zwyczaju błogosławienia zwierząt (istnieje osobny wątek!) ale o przyjściu z psem przewodnikiem. Czyli ze zwierzęciem bez którego być może dana osoba nie mogłaby być na Mszy. Jeśli kiedyś pytony, lwy, czy skunksy okażą się lepszymi przewodnikami niż psy to nie widziałbym problemu. Zwłaszcza, że zwierzęta przewodnicy są specjalnie szkoleni.

(J 8, 32b)

Wt lip 21, 2009 11:03
zbanowana na stałe

Post Re: Czy można wejść z psem ...
ratio napisał(a):
[ wylał wino na ołtarz.

konsekrowane? :o

Wt lip 21, 2009 13:21
Moderator

Po konsekracji już wina nie ma ;)

(J 8, 32b)

Wt lip 21, 2009 16:53
zbanowana na stałe

tak,ale dla niektórych dalej jest winem ,więc lepiej doprecyzować :)

Wt lip 21, 2009 19:06
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]