Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 20:37

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 167 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona
 Jan Paweł II Niewielki 
Autor Wiadomość
Post Re: Jan Paweł II Niewielki
Alus napisał(a):
A jesteś w stanie przytoczyć dosłowną wypowiedź papieża?
Papież i Kosciół - a poprawnie Kościoły chrześcijańskie - wiele zrobiły. Uświadamiają, uczą, realizują metodę profilaktyki typu ABC - czyli: wstrzemięźliwość + wierność + prezerwatywa.
Koncerny farmaceutyczne zarzucają prezerwatywami nieświadomych ludzi Afryki, a ci używają je kilkakrotnie, a zużyte wywalają gdzie popadnie.
Ważne aby interes sie kręciał.

Alus, jeszcze kilka takich postów i dowiemy się tu jak Kościół katolicki, z JPII na czele, propagował bezpieczne uprawianie seksu przy użyciu prezerwatywy chroniącej przed chorobami :razz: Jak się Ciebie czyta, to można pomyśleć, że nikt nie zrobił tyle w kwestii używania prezerwatyw, co kościoły chrześcijańskie :D W przeciwieństwie do koncernów farmaceutycznych, oczywiście, które są winne całemu złuuuu :twisted:

Nie jestem w stanie przytoczyć dokładnej wypowiedzi papieża sprzed wielu lat, natomiast znam główne założenia i orientuję się w tym, co mówił i co głosił, oraz jakie było stanowisko Watykanu. Czytałam różne materiały na ten temat, również autorów katolickich. I nie spotkałam się jeszcze z jakąkolwiek opinią, która potwierdzałaby Twoje słowa, że JPII w jakikolwiek sposób dopuszczał prezerwatywy.

"Wściekłość doszła do szczytu, gdy w 1993 roku, w Ugandzie, jednym z krajów najbardziej zniszczonym przez AIDS, Jan Paweł II stwierdził, że "zachowanie czystości jest jedynym sposobem, pewnym i moralnym, położenia kresu tej tragicznej pladze". Nie padło ani jedno słowo o prezerwatywach, terminie, którego nie znajdziemy w żadnym z jego przemówień lub dokumentów pisanych(...)"
Henri Tincq "Katolicy"

"Uczenie ludzi bezpiecznych form współżycia seksualnego to zdaniem Watykanu “niebezpieczna i niemoralna polityka, prowadzona w oparciu o błędną teorię, w myśl której kondom może skutecznie zabezpieczać przez zarażeniem się AIDS". Wychowanie seksualne, zwłaszcza w odniesieniu do epidemii AIDS, jest zdaniem kościoła ciężkim nadużyciem. W roku 1995, gdy jeden z francuskich biskupów wezwał nosicieli śmiertelnego wirusa, by używali prezerwatyw, papież bezzwłocznie usunął go z zajmowanego stanowiska. We wrześniu 1999 roku Watykan wykorzystał swój szczególny status w Zgromadzeniu Ogólnym ONZ do zablokowania po raz kolejny programów planowania rodziny i zapobiegania AIDS."
George Monbiot
“The Guardian", 7 października 1999

Soul33 napisał(a):
Benedykt XVI chyba powiedział, że prezerwatywy mogą pogłębiać ten problem. Wiesz, dlaczego? Jeśli nie, to polecam spróbować coś wymyślić.

A ja polecam się wypowiedzieć do końca na temat, skoro się już podejmuje jakiś wątek. A nie spodziewać się, że rozmówca będzie próbował sobie wymyślić co BXVI miał na myśli... :roll:

Soul33 napisał(a):
Natomiast to zwykły troll, tylko z gazetą. Wcześniej, jako rzecznik rządu za komuny, miał jeszcze telewizję. Teraz ten jego raj się skończył, więc nadrabia szokowaniem poprzez "szarganie świętości" itp. Poprzednio też zresztą szokował, co widać po jego najsłynniejszym tekście.

Zgaduję, że nie kontynuujesz wątku BXVI, chociaż tak wynika ze sposobu w jaki to napisałeś.
To, że nasze opinie na temat ludzi skrajnie się różnią, niespecjalnie mnie dziwi. A raczej, zdziwiłabym się gdyby było inaczej.
J. Urban niczego nie nadrabia. Prowadzenie swojej gazety sprawia mu po prostu wciąż przyjemność, i dlatego to robi. Wciąż ma też grono wiernych czytelników.
Dla Ciebie sposób w jaki pisze, to "szarganie świętości", dla mnie - najczęściej celne spostrzeżenia i inteligentne komentarze. Poza tym nie podzielam Twoich "świętości".

Soul33 napisał(a):
Necromancer napisał(a):
Mi kolega uświadomił na czym polega fenomen JP2 w naszym kraju. To jest polski wzór kariery od zera do milionera.
Syn oficera Wojska Polskiego II RP, weterana I Wojny Światowej. No faktycznie, od "zera"... Twój kolega jest pewnie po prostu młody.

Tą wypowiedź skierowałeś co prawda do Necro, jednak pozwolę sobie zauważyć, w jak podobnym stylu "argumentacją" zwykłeś się posługiwać. Kiedy wyraziłam swoje pozytywne zdanie na temat działalności i osoby Janusza Palikota, dowiedziałam się, że najwidoczniej od bardzo niedawna interesuję się polityką. Wygląda na to, że Twoim zdaniem każdy kto ma inne zdanie, inaczej ocenia, i wyciąga sprzeczne z Twoimi wnioski, to po prostu albo nie wie, albo się nie zna :|

Soul33 napisał(a):
Chociaż nie piję, to po lekturze takiego wątku nic jak tylko iść się napruć z tanim_winem.

Każdemu co kto lubi :-D

Pt cze 01, 2012 10:39
-Vi- napisał(a):
"Wściekłość doszła do szczytu, gdy w 1993 roku, w Ugandzie, jednym z krajów najbardziej zniszczonym przez AIDS, Jan Paweł II stwierdził, że "zachowanie czystości jest jedynym sposobem, pewnym i moralnym, położenia kresu tej tragicznej pladze". Nie padło ani jedno słowo o prezerwatywach, terminie, którego nie znajdziemy w żadnym z jego przemówień lub dokumentów pisanych(...)"
Henri Tincq "Katolicy"

A nie jest?
Oczywiście, że jest.

Pt cze 01, 2012 10:55

iskradeus napisał(a):
Największy z Polaków- niewielki?

Bez przesady... gdzie Wojtyle choćby do Korczaka.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pt cze 01, 2012 11:01
Kilka słów o skuteczności programu promowanego przez KK zwanego ABC:

http://www.pomagamy.pl/numery/17/aids.htm napisał(a):
ABC i CNN - takie kryptonimy noszą dwa skuteczne sposoby na zahamowanie wzrostu zachorowań na AIDS. ABC - to skrót od angielskich wyrazów: Abstinence, co znaczy abstynencja, Be faithful - wierność i Condoms - ewentualne użycie prezerwatyw. Program ten sprawdził się w Ugandzie, gdzie wskaźnik zachorowań na AIDS spadł z około 67 proc. do 5.

Drugi skrót CNN, który nie ma nic wspólnego z amerykańską telewizją, pochodzi od słów: Condoms - używanie prezerwatyw, Needle exchange - darmowe igły dla narkomanów i Negotiations jako umiejętność przekonania przez kobietę partnera o konieczności zabezpieczenia. CNN zadziałał w Tajlandii, gdzie w roku 1991 odnotowano 140 tys. nowych infekcji, a w roku 2003 - tylko 21 tys. nowych zachorowań, czyli siedmiokrotnie mniej

Jeszcze ciekawostka:
Zgodnie z opublikowanymi w The Lancet badaniami, kobiety używające iniekcyjnych środków kontroli urodzin (depot-medroxyprogesterone acetate – DMPA) zostają zarażane HIV w stosunku 6.61 na 100, w porównaniu do 3.78/100 tych, które nie używają tych środków. Zarażanie mężczyzn tym wirusem przez kobiety z HIV zdarza się w stosunku 2.61 na 100 osób, w porównaniu do 1.51/ 100 w przypadku kobiet nie korzystających ze środków antykoncepcyjnych. To badanie objęło 3.800 par w Botswanie, Kenii, Rwandzie, Południowej Afryce, Tanzanii, Zambii i Ugandzie.

Ostatnio edytowano Pt cze 01, 2012 11:05 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Pt cze 01, 2012 11:01

Zostają zarażane - w jaki sposób? Można coś szerzej, jaki jest kontekst? Bo z samych tych danych w zasadzie nic nie wiadomo.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pt cze 01, 2012 11:05
Margaret_ka napisał(a):
-Vi- napisał(a):
Henri Tincq "Katolicy"

A nie jest?
Oczywiście, że jest.

I co w związku z tym Margaret_ko? Jak się to ma do tego, o czym była mowa? O realiach nie wspominając?

Val napisał(a):
Jeszcze ciekawostka:
Zgodnie z opublikowanymi w The Lancet badaniami, kobiety używające iniekcyjnych środków kontroli urodzin (depot-medroxyprogesterone acetate – DMPA) zostają zarażane HIV w stosunku 6.61 na 100, w porównaniu do 3.78/100 tych, które nie używają tych środków. Zarażanie mężczyzn tym wirusem przez kobiety z HIV zdarza się w stosunku 2.61 na 100 osób, w porównaniu do 1.51/ 100 w przypadku kobiet nie korzystających ze środków antykoncepcyjnych. To badanie objęło 3.800 par w Botswanie, Kenii, Rwandzie, Południowej Afryce, Tanzanii, Zambii i Ugandzie.

No właśnie! Czytałam Twoją wypowiedź zanim edytowałaś, gdy wstawiłaś tam tekst o prezerwatywach :razz: :D
Iniekcyjne środki kontroli urodzin nie chronią przed HIV.

Pt cze 01, 2012 11:14
Most of the 16 million women currently living with HIV are in sub-Saharan Africa, where 60% of HIV infections occur in women. 1 A high proportion of women in this region also use hormonal contraception, especially injectable depot-medroxyprogesterone acetate (DMPA). 2 Since the first report of increased HIV acquisition in women taking oral contraceptives, 3 whether hormonal contraception increases the risk of HIV acquisition remains a crucial unanswered question.

Wykazuje się więc zależność między wysokim odsetkiem zarażonych HIV kobiet, a stosowaniem przez nie środku DMPA. To jednak świeży problem, więc niewiele badań na ten temat.

Oraz badania o których można sobie poczytać również na stronie The Lancet: http://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099%2811%2970247-X/abstract

EDIT- racja -Vi- zagalopowałam się, a chodziło inny środek anty ;). I nie do końca masz rację, bo chodzi o zależność między DMPA a podatnością na HIV, bez DMPA nie ma takich zależności, więc ten środek jest pod lupą

Pt cze 01, 2012 11:24
No anty-koncepcyjny a anty-HIV to jednak nie to samo ;)

O badaniach czytać nie będę. Już pisałam kiedyś, że nie śledzę takowych. Nie wierzę najczęściej w ich rzetelność, bo w zależności od potrzeb i źródeł, zawsze można znaleźć potwierdzenie tego, czego się szuka.
Poza tym te które tu przytoczyłaś i tak nie dotyczą kwestii zabezpieczenia przed HIV, przy odpowiednim użyciu prezerwatywy. A czytanie badań dla samego poczytania, średnio mnie interesuje ;)

Pt cze 01, 2012 11:40
Val napisał(a):
EDIT- racja -Vi- zagalopowałam się, a chodziło inny środek anty ;). I nie do końca masz rację, bo chodzi o zależność między DMPA a podatnością na HIV, bez DMPA nie ma takich zależności, więc ten środek jest pod lupą

Podatność na HIV po użyciu środka iniekcyjnego, to jedno. Ochrona przed HIV przy użyciu prezerwatywy, to zupełnie coś innego.

Pt cze 01, 2012 11:42
-Vi- napisał(a):
Margaret_ka napisał(a):
-Vi- napisał(a):
Henri Tincq "Katolicy"

A nie jest?
Oczywiście, że jest.

I co w związku z tym Margaret_ko? Jak się to ma do tego, o czym była mowa? O realiach nie wspominając?

To w związku z tym, że papież miał i ma rację. Czystość to naprawdę skuteczne droga to minimalizowania liczby zarażeń!!! I niby dlaczego nie do zastosowania w realiach o których mówisz?

Pt cze 01, 2012 11:46
Oj -Vi- znowu się mylisz.

badania finansowała fundacja Gatesów. I to oni wykazali, że stosowanie tej konkretnej antykoncepcji oraz prezerwatyw zwiększa ryzyko zarażenia HIV w przypadku, gdy jeden z partnerów jest zarażony. A ryzyko rośnie dwukrotnie w przypadku niektórych doustnych lub w formie zastrzyków.
Jest to o tyle istotne, że w takim przypadku konieczne staje się zabezpieczenie nie tylko prezerwatywą, ale i innym środkiem i nie może to być środek hormonalny :| .

Pt cze 01, 2012 11:51
Margaret_ka napisał(a):
To w związku z tym, że papież miał i ma rację. Czystość to naprawdę skuteczne droga to minimalizowania liczby zarażeń!!! I niby dlaczego nie do zastosowania w realiach o których mówisz?

No rozbrajasz mnie takimi pytaniami :shock: Poważnie :-|

Czystość rzeczywiście jest jedyną drogą do tego, by się nie zarażać, i nie zachodzić w niechciane ciąże.
Tak samo jak i nienarodzenie się jest jedyną drogą do tego, by nigdy na nic nie zachorować i nie umrzeć :|
A jednak naturalnym jest, że ludzie przychodzą na świat, leczą się jeśli taka potrzeba, i próbują zapobiegać za pomocą dostępnych środków chorobom, i przedwczesnej śmierci.
I na tak samo naturalnym jest, że ludzie uprawiają seks, i nie będą z niego rezygnować, tylko korzystać z dostępnych środków, by uczynić go bezpiecznym.

Pt cze 01, 2012 11:58
-Vi- napisał(a):
I na tak samo naturalnym jest, że ludzie uprawiają seks, i nie będą z niego rezygnować, tylko korzystać z dostępnych środków, by uczynić go bezpiecznym.

A takim środkiem o wysokiej skuteczności oraz bardzo bezpiecznym jest czystość i wierność.

Pt cze 01, 2012 12:02
Val napisał(a):
Oj -Vi- znowu się mylisz.

badania finansowała fundacja Gatesów. I to oni wykazali, że stosowanie tej konkretnej antykoncepcji oraz prezerwatyw zwiększa ryzyko zarażenia HIV w przypadku, gdy jeden z partnerów jest zarażony. A ryzyko rośnie dwukrotnie w przypadku niektórych doustnych lub w formie zastrzyków.
Jest to o tyle istotne, że w takim przypadku konieczne staje się zabezpieczenie nie tylko prezerwatywą, ale i innym środkiem i nie może to być środek hormonalny :| .

Ale ja nie twierdzę, że ta konkretna antykoncepcja jest ok. Nie wczytywałam się w to. To Ty zaczęłaś o tym pisać. Ja od początku skupiam się po prostu na standardowej kwestii stosowania prezerwatyw w celu ochrony przed HIV (zwłaszcza gdy alternatywą ma być brak jakiejkolwiek ochrony).
Jeśli jakiś inny, dodatkowo stosowany, środek antykoncepcyjny wpływa na to, że organizm staje się bardziej podatny na HIV, to znaczy, że ten środek jest zły i nie należy go stosować, i szukać/znaleźć inne rozwiązania. To oczywiste.

Pt cze 01, 2012 12:07
Margaret_ka napisał(a):
-Vi- napisał(a):

A takim środkiem o wysokiej skuteczności oraz bardzo bezpiecznym jest czystość i wierność.

A nienarodzenie się jeszcze skuteczniejszym :|

Margaret_ko, Ty sobie żyj jak chcesz, prowadź życie seksualne jakie chcesz (albo nie prowadź wcale, Twoja sprawa), ale nie oczekuj, że cały świat dostosuje się do Twoich poglądów. Ja to mam czasami wrażenie, że Ty jesteś dużo, dużo młodsza niż nam napisałaś. Na to wskazuje momentami posiadana przez Ciebie "wiedza" o życiu, i "świadomość" tego, jak jest skonstruowany świat :|

Pt cze 01, 2012 12:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 167 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona