O papieskiej nieomylności-małe sprostowanie
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: O papieskiej nieomylności-małe sprostowanie
@arturo, dziękuję za ten list. Zawsze kiedy mój Adwersarz zamiast podawać biblijne argumenty na temat na jaki toczy się dyskusja, zaczyna: - schodzić na inny temat (najczęściej maryjny) swoje na jego temat mniemania podając jako rzekomy dowód"głoszenia innej Ewangelii"
- raczyć mnie "merytoryczną" argumentacją w stylu, cytuję "argumentacja jest subiektywna,tendencyjna,urągająca obiektywizmowi warsztatu badawczego
- gołosłownie zapewniać mnie o moim odstępstwie
- niemożność zbicia moich biblijnych dowodów pokrywa tekstami w rodzaju nazywania tego co napisałem "pokrętnymi wnioskami poszlakowymi"
- zamiast argumentować, zaczyna mnie upominać i "wstrząsać moim sumieniem"
- podaje swoje (wymyślone 15 wieków po Chrystusie) tezy jako "naukę Jezusa" a podawane przeze mnie (jak udowodniłem, wyznawane od początku przez Kościół) Prawdy jako "naukę teologów" (co nie przeszkadza mu podawać jako natchnionych przypisów...
) - usiłuje podtrzymać swoją wiarę wyszukując (prawdziwe czy wymyślone) grzechy ludzi Kościoła
.... tylekroć wiem że moja opozycja na forum ani w sferze argumentów biblijnych, ani historycznych ani wreszcie logicznych nie ma już nic do powiedzenia.
|
So maja 08, 2010 13:02 |
|
|
|
 |
ashkel86
|
Marek MBR napisał(a): Zawsze kiedy mój Adwersarz zamiast podawać biblijne argumenty na temat na jaki toczy się dyskusja, zaczyna:
* schodzić na inny temat (najczęściej maryjny) swoje na jego temat mniemania podając jako rzekomy dowód"głoszenia innej Ewangelii" A gdzie w biblii masz napisane ,że taki Piotr ma mieć na przykład swoich następców ? Jest tam mowa o przeprowadzaniu wyborów papieża po śmierci Piotra ? Nie ma ! A to dlatego ,że wtedy nie istniała funkcja papieża i powstała ona dużo później. W końcu bardzo dziwne jest ,aby Piotr nie napisał o tak istotnej rzeczy jak wybór swojego następcy. Zwłaszcza patrząc na rolę jaką miał mieć papież. Moją teorią dodatkowo potwierdza historia. Otóż przez długi okres czasu proces wyboru papieża się zmieniał , a to wskazuje ,że twór jakim jest papiestwo jest tworem sztucznym. Ludzie używają tematów Maryjnych, bo to jedno z największych wypaczeń chrześcijaństwa. W NT jest o niej raptem parę zdań , a jej kult wyolbrzymiono do rozmiarów kultu Jezusa , jeśli nie większych. Marek MBR napisał(a): Także Orygenes (ur.185) pisał w nawiązaniu do Piotra: „Zobacz, co jest powiedziane przez Pana temu wielkiemu fundamentowi Kościoła i najsilniejszej opoce, na której Chrystus zbudował Kościół" Proszę Cię to chyba jakieś żarty. Piotr ma być najsilniejszą opoką ? Przecież ten człowiek wielokrotnie się kompromitował w najbardziej kryzysowych sytuacjach. Wyparł się Jezusa, niczym tchórz ukrywał się , nie wierzył w jego zmartwychwstanie dopóki go nie zobaczył, odwagę wykazywał w wyciąganiu pieniędzy od ludzi (Safira i Ananiasz), był człowiekiem obłudnym dlatego Paweł go zrugał bez większego skrępowania. Marek MBR napisał(a): Tertulian (ur.155): „Jeśli zaś jesteś w sąsiedztwie Italii, masz tam Rzym, którego powagę i my uznajemy. Jak szczęśliwy ten Kościół. Jemu to Apostołowie całą naukę razem z krwią swą przelali.." (Preskrypcja przeciw heretykom) A gdzie masz dowód ,że Piotr w ogóle był w Rzymie ? Przecież to zwykle brednie co Ci ojcowie Kościoła pisali. Rzym był centrum świata , lecz istniała tam funkcja Pontifex Maximus. I to ona najpewniej była inspiracją chrześcijan do stworzenia urzędu papiestwa. Tamten urząd sprawował Cesarz , który miał nieograniczoną władzę nad wszystkimi religiami w państwie. Przecież Grzegorz Wielki łączył tytuł Pontifeksa Maximusa do tytulatury papiestwa co jeszcze bardziej potwierdza moją teorię. I takie pytanie na koniec. Co ,jeśli znajdzie się jakaś autentyczna księga NT ,która pisała by wprost "żaden człowiek pełniący jakikolwiek urząd nie może być nieomylny" lub też "Maryja miała 5 dzieci po Jezusie" ? Gdyby coś takiego znaleziono i okazałoby się ,że to kanoniczne teksty - Kościół traci podstawę egzystencji. Zatem jak widzisz KRK zastawił na siebie olbrzymią pułapkę.
|
Pn maja 24, 2010 14:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tyle razy odpowiadałem na te trzy pytania, ze mnie samego juz to nudzi. Zebrałem odpowiedzi tu www.analizy.biz/marek1962/prymat.pdfChcesz czytaj, chcesz nie czytaj - i nie zawracaj mi znowu głowy bo mam dość udowadniania ze Księżyc nie jest zbudowany z zielonego sera.
|
Pn maja 24, 2010 19:06 |
|
|
|
 |
ashkel86
|
Marek MRB napisał(a): Tyle razy odpowiadałem na te trzy pytania, ze mnie samego juz to nudzi. Zebrałem odpowiedzi tu http://www.analizy.biz/marek1962/prymat.pdfChcesz czytaj, chcesz nie czytaj - i nie zawracaj mi znowu głowy bo mam dość udowadniania ze Księżyc nie jest zbudowany z zielonego sera. Widzisz ktoś może sobie napisać i 100 takich analiz jak Ty ,a nie zakryją one oczywistych wypaczeń instytucji papiestwa. Zresztą twoja analiza jest typowa dla dewotów. Najprostsze sprawy oblekasz w kompleksową sieć argumentów, byle by tylko potwierdzić swoje tezy.
|
Wt maja 25, 2010 10:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ashkel86 napisał(a): Marek MRB napisał(a): Tyle razy odpowiadałem na te trzy pytania, ze mnie samego juz to nudzi. Zebrałem odpowiedzi tu http://www.analizy.biz/marek1962/prymat.pdfChcesz czytaj, chcesz nie czytaj - i nie zawracaj mi znowu głowy bo mam dość udowadniania ze Księżyc nie jest zbudowany z zielonego sera. Widzisz ktoś może sobie napisać i 100 takich analiz jak Ty ,a nie zakryją one oczywistych wypaczeń instytucji papiestwa. Oczywiście. Podobnie jak Ewangelia i Dzieje o nich pisały.. ashkel86 napisał(a): Zresztą twoja analiza jest typowa dla dewotów. Najprostsze sprawy oblekasz w kompleksową sieć argumentów, byle by tylko potwierdzić swoje tezy. No proszę, jaka ta Twoja polemika łatwa. Nie trzeba podawać argumentów, szukać w źródłach wystarczy taka zgrabna formułka i załatwione, nie ? 
|
Wt maja 25, 2010 11:38 |
|
|
|
 |
arturo
|
Odp.dla KAMALI.Zgodnie z regulaminem Forum nie mogę opowiadać o indywidualnych przeżyciach per"ja",dlatego powiem oględnie.Prawdziwemu chrześcijaninowi zazpala się czerwone,ostrzegawcze światło,jeżeli w tej czy innej organizacji religijnej mieniącej się chrześcijańską są praktykowane wierzenia,obrządki,na temat których nic nie nauczał Chrystus lub Apostołowie(ba,nawet Apostoł Paweł w Liście do Galacjan kładzie przekleństwo na każdego,ktokolwiek nauczałby w tym zakresie zachowań ponad te,które w kwestiach wiary i moralności nauczali Apostołowie.Przykład-kult Maryjny nie był przedmiotem nauczania Apostołów,jeśli papież,MAGISTERIUM wprowadzili taki kult,to podpadają pod słowa straszliwej nagany ap.Pawła) 9
|
N maja 30, 2010 13:38 |
|
 |
Elbrus
|
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
N maja 30, 2010 14:47 |
|
 |
arturo
|
Odp.dla Marka.Nie schodzę na tematy maryjne,aby uciec od głównego wątku.Temat maryjny jest ściśle powiązany z kwestią nieomylności papieskiej.Obstajesz przy nieomylności papieskiej i Magisterium Kościoła wkwestiach wiary i moralności.Wielokrotnie zacytowałem Tobie,Marku,słowa ap Pawła z Listu do Galacjan,zabraniające wprost głoszenia Ewangelii innej od tej,którą głosili Apostołowie,obwarowane apostolskim przekleństwem.Udowodniłem Tobie wprost,że nauka o pośrednictwie Marii jest ową ewangelią inną,aniżeli głosili Apostołowie,możesz zamykać na ten fakt swoje oczy i uszy,możesz twierdzić,że taka argumentacja jest dla Ciebie nieprzekonywująca,Twoja sprawa.
|
N maja 30, 2010 21:49 |
|
 |
Elbrus
|
arturo napisał(a): możesz twierdzić,że taka argumentacja jest dla Ciebie nieprzekonywująca,Twoja sprawa. Jaki jest więc sens ją powtarzać? Należy zabrać się za temat od innej strony.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
N maja 30, 2010 21:56 |
|
 |
arturo
|
Możesz twierdzić,Marku,że Twoja opozycja nie ma już nic do powiedzenia,niemniej czytelnicy mają oczy i rozum,już rozsądzają Twój i mój sposób myślenia w sercach swoich,toteż nie pocieszaj się,nie utwierdzaj się pochopnie w swoich racjach,nie lekceważ adwersarzy.
|
N maja 30, 2010 22:12 |
|
 |
arturo
|
Przypominam,że dalej nie ustosunkowałeś się do słów ap.Pawła z Listu do Galacjan,które niczym miecz obosieczny godzą w Twój sposób myślenia,są ważniejsze od tradycji i uderzają w tradycję,przy której tak obstajesz.Czytelnicy już to widzą i konstatują fakty.
|
N maja 30, 2010 22:15 |
|
 |
white
|
arturo napisał(a): Przypominam,że dalej nie ustosunkowałeś się do słów ap.Pawła z Listu do Galacjan,które niczym miecz obosieczny godzą w Twój sposób myślenia,są ważniejsze od tradycji i uderzają w tradycję,przy której tak obstajesz.Czytelnicy już to widzą i konstatują fakty. Arturo. Werset z Galatów 1:8 brzmi: "Ale choćbyśmy nawet my albo choćby aniol z nieba oznaimił WAM jako dobrą nowinę coś poza tym co WAM oznajmiliśmy jako dobrą nowinę,niech będzie przeklęty. Werset ten jest wstępem do polemiki z przeciwnikami Pawla we wspólnocie Galackiej którzy próbowali przekonywać swoich współbraci iż nadal są "grzesznikami",potrzebującymi zbawienia(2,15,17,21),obrzezania(2:3;5:2,3,6)i przestrzegania Żydowskiej Tory(3:2,5,5:2-4)-to jest ta "inna dobra nowina"którą ma na myśli Paweł w tym fragmencie.W takim ukladzie nie można się powoływać na ten werset, który zasdniczo dotyczy czegoś innego ,do obalania tradycji KRK której wtedy jeszcze nie było.
|
Pn maja 31, 2010 9:11 |
|
 |
Elbrus
|
white napisał(a): to jest ta "inna dobra nowina"którą ma na myśli Paweł w tym fragmencie. Według ciebie.
|
Pn maja 31, 2010 11:27 |
|
 |
white
|
Elbrus napisał(a): Według ciebie. A masz jakieś inne wyjaśnienie?
|
Pn maja 31, 2010 11:28 |
|
 |
Elbrus
|
|
Pn maja 31, 2010 12:22 |
|
|
|