24 mln na wizyte Benedykta XVI?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Awa napisał(a): A ja sie nie zgadzam ,zeby z budzetu czyli z moich pieniedzy finansowac dzialalnosć partii np.Sld czy jak ostatatnio PO.
1) Polityka nie jest rozdzielona od państwa a religia tak.
2) Masz prawo głosu w wyborach, a tym samym możesz przyczynić się swoim głosem do wyboru takij partii politycznej jaka Ci sie podoba. W przypadku wizyt papieża nie ma wyborów co do tego, Polacy są odgónie zmuszani i muszą pacić. Nie mają żadnego na to wpływu.
pozdrawiam,
michał
|
Śr kwi 05, 2006 11:59 |
|
|
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Queer - nie zapominaj, że papież jest głową państwa. Wiadomo więc, że będzie przyjmowany z honorami.
A to, że jego wizyta ma formę pielgrzymki - wiąże się z tym, że (przynajmniej statystycznie) większość Polaków to katolicy i właśnie ci katolicy chcą spotkać papieża, co im państwo umożliwia przez organizację pielgrzymki.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Śr kwi 05, 2006 12:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ToMu napisał(a): Queer - nie zapominaj, że papież jest głową państwa. Wiadomo więc, że będzie przyjmowany z honorami.
Faktycznie, zapomniałem o tym. To zmienia postać rzeczy. ToMu napisał(a): A to, że jego wizyta ma formę pielgrzymki - wiąże się z tym, że (przynajmniej statystycznie) większość Polaków to katolicy i właśnie ci katolicy chcą spotkać papieża, co im państwo umożliwia przez organizację pielgrzymki.
Niemniej nie sposób zauważyć, że te wizyty są o wiele kosztowniejsze od wizyt głów państw. Dlaczego więc przyjmować papieża ze specjalnymi honorami i traktować inaczej niż prezydsentów? Mam na myśli traktowanie ze strony państwa, świeckiego państwa, wg którego nie ma religii lepszej, czy gorszej, wszystkie muszą być traktowane na równi.
pozdrawiam,
michał
|
Śr kwi 05, 2006 12:18 |
|
|
|
 |
ToMu
|
Zgadza się - są kosztowniejsze. I też uważam, że pewnie są rzeczy, bez których te pielgrzymki by się obyły... Niemniej jednak papież przyjeżdża do kraju na zaproszenie władz, a poza władzami na jego przyjazd oczekuje, śmiem twierdzić, większość społeczeństwa, co jakby daje władzom prawom do stosownych (kosztownych) przygotowań.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
|
Śr kwi 05, 2006 12:21 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No tak, ale w ten sposób konstytucja jest ignorowana.
Wydaje mi się, że najlepszym rozwiązaniem było by zapraszanie przez władze papieża jako głowy państwa Watykan na koszt państwa Polskiego, a pielgrzmya w aspeckie stricte religijnym realizowana i organizaowana przez Watykan i na koszt Watykanu.
pozdrawiam,
michał
|
Śr kwi 05, 2006 12:26 |
|
|
|
 |
ToMu
|
Myślę, że wówczas nie byłoby pielgrzymek papieskich 
|
Śr kwi 05, 2006 12:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ToMu napisał(a): Myślę, że wówczas nie byłoby pielgrzymek papieskich 
Czemu? Ja nie widzę przeszkód. KK jest bardzo bogaty i go stać.
pozdrawiam,
michał
|
Śr kwi 05, 2006 12:51 |
|
 |
ToMu
|
Wydaje Ci się. Dochody Watykanu jako takiego są mniejsze od dochodów niektórych bogatych diecezji 
|
Śr kwi 05, 2006 13:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ToMu napisał(a): Wydaje Ci się. Dochody Watykanu jako takiego są mniejsze od dochodów niektórych bogatych diecezji 
To co za problem? KK mógłby jako całość się złożyć i sfinansować.
Ja nie wiem jakie są dochody Watykanu, wiem tylko, że KK buduje coraz to okazalesz świątynie. U mnie na ulicy wybudowano kościół niczym pałac (na oko koło 100mln zeta jak nie więcej), więc oczym tu mowa?
Zresztą to ze nawet kogos nie stać nie jest pwoodem aby świeckie państwo finansowało religijne pielgrzymki.
|
Śr kwi 05, 2006 13:24 |
|
 |
ToMu
|
queer napisał(a): To co za problem? KK mógłby jako całość się złożyć i sfinansować.
Cały Kościół  Na wszystkie pielgrzymki papieża  A czemu  Przecież to ludziom w konkretnych krajach zależy, nie
Pisałem już - powód jest taki, że państwo przychyla się do życzenia społeczeńśtwa, które pozytywnie (w większości) patrzy na wizytę papieża.
|
Śr kwi 05, 2006 13:27 |
|
 |
R6
|
Nie wiem jakie dochody ma Watykan a queer pisał o całym Kościele katolickim. A takie twierdzenie ze Papież jest głową państwa przypomina mi wytrych z częścia muzealną ŚOB.
|
Śr kwi 05, 2006 13:30 |
|
 |
ToMu
|
To jest fakt - papież jest głową Państwa-Miasta Watykańskiego 
|
Śr kwi 05, 2006 13:35 |
|
 |
R6
|
Niech będzie wola ludu a potrzebujący niech wymrą. lud ustala prawa moralne  Lud ustalił ze wazniejsza jest wizyta
|
Śr kwi 05, 2006 14:19 |
|
 |
Spidy
|
Nikt nie odpowiedział na moje pytanie: Skąd ta kwota 24 mln i kto rzeczywiście ją pokrywa? Proszę o potwierdzone źródła.
A co do "głowy państwa" i wymiaru spotkania to zacytuję ks. Koprowskiego, który był członkiem delegacji watykańskiej:
"Zbliżająca się wizyta papieża w Polsce jest przede wszystkim spotkaniem Kościoła powszechnego z Kościołem i społeczeństwem w Polsce."
Źródło
_________________ Nie smuć się zaraz z nieszczęść na świecie, bo nie znasz dobra zamierzonego w wyrokach Bożych, które one niosą z sobą dla wiecznej radości wybranych. (św. Jan od Krzyża)
|
Śr kwi 05, 2006 23:01 |
|
 |
ToMu
|
Nie twierdzę, że papież nie jest głową Kościoła.
Ale faktem jest, że również jest głową państwa - i z punktu widzenia protokołu dyplomatycznego, a więc dla wladzy RP, jest przede wszystkim władcą państwa.
|
Cz kwi 06, 2006 6:58 |
|
|
|