Papież Franciszek - gesty,nadzieje,kontrowersje,komentarze
Autor |
Wiadomość |
Johnny99
|
 Re: Papież Franciszek - gesty,nadzieje,kontrowersje,komentar
Nie wiem, co konkretnie Franciszek nazywa klerykalizmem. A stwierdzeń o prozelityzmie nie rozumiem. Chętnie bym przeczytał coś, co nie byłoby cytatem z Gazety.pl.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt paź 01, 2013 17:59 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
|
Wt paź 01, 2013 18:16 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Może papież Franciszek używa znaczeń powszechnie rozumianych i stosowanych w języku??
Klerykalizm to zespół poglądów, dążeń i postaw życiowych zmierzających do przyznania duchownym określonego wyznania (klerowi) wpływu na życie społeczne, polityczne i kulturalne, a tym samym podporządkowania go wyznaniowym zasadom wiary i zapewnienia duchowieństwu pozycji uprzywilejowanej (poza kontrolą społeczną i odpowiedzialnością).
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Wt paź 01, 2013 20:28 |
|
|
|
 |
Piotr1
|
Johnny99 napisał(a): Nie wiem, co konkretnie Franciszek nazywa klerykalizmem. A stwierdzeń o prozelityzmie nie rozumiem. Chętnie bym przeczytał coś, co nie byłoby cytatem z Gazety.pl. Tu można przeczytać cały wywiad, la Repubblica jest lewicową gazetą, dużo bardziej niż burżuazyjna Wyborcza, a Michnik w porównaniu do Scarfari'ego to prawicowy klerykał. Wywiad jest naprawdę fantastyczny, i bardziej radykalny, niż to, co odważyła się zamieścić wojtyłowska Wyborcza. Jajko jest bardziej na tym forum katolicki, niż Bergoglio w tym wywiadzie. Czy Franciszkowi uda się cokolwiek z tego, o czym mówi, wprowadzić w życie? Niby to nie maoja sprawa, ale choćby to było 10% z tego co powiedział, to byłby zupełnie inny Kościół rzymskokatolicki, niż ten znany dziś. Ale zobaczymy. Na razie Franciszek mówi, jak zacznie dzialac, zobaczymy
_________________ Religia może być źródłem zarówno błędu, jak i mądrości i światła. Jej rola powinna polegać nie na wzbudzaniu poczucia nieomylności, lecz na budzeniu poczucia pokory.(R. Niebuhr) ------------------------ Reformowani.pl
|
Wt paź 01, 2013 23:11 |
|
 |
Askadtowiesz
|
Jajko napisał(a): No chyba nie sugerujesz, że myśał o ....aż się boję napisać te dwie literki i cyferkę.... Internauci tak to obebrali, widziałem komentarze. Przecież nie odnosił się do Aleksandra VI, lecz do czasów bliższych.
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
Śr paź 02, 2013 16:18 |
|
|
|
 |
Askadtowiesz
|
Jajko napisał(a): Kolejne zaskakujące cytaty z Franciszka: Papież rozmawiał z założycielem włoskiej gazety Eugenio Scalfarim. W opublikowanym we wtorek wywiadzie mówił: " Kiedy mam przed sobą klerykała, od razu staję się antyklerykałem". Zdaniem papieża " klerykalizm nie powinien mieć nic wspólnego z chrześcijaństwem". Franciszek krytykował również prozelityzm, czyli nawracanie innych na swoją wiarę. Nazwał takie postępowanie "wyjątkową głupotą". "To nie ma sensu, trzeba się poznawać, słuchać nawzajem i szerzyć znajomość otaczającego świata" - mówił. http://wyborcza.pl/1,75477,14700323,Pap ... zasem.htmlI co Wy na to????? Pewnie, jak zwykle, głowa w piach, no nie? I jeszcze odniósł sie z pewną sympatią do teologii wyzwolenia (w tym samym wywiadzie), a wcześniej mówił o obsesji aborcyjnej w Kosciele.
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
Śr paź 02, 2013 16:21 |
|
 |
Johnny99
|
Piotr1 napisał(a): Wywiad jest naprawdę fantastyczny, i bardziej radykalny, niż to, co odważyła się zamieścić wojtyłowska Wyborcza. Jajko jest bardziej na tym forum katolicki, niż Bergoglio w tym wywiadzie. Czy Franciszkowi uda się cokolwiek z tego, o czym mówi, wprowadzić w życie? Niby to nie maoja sprawa, ale choćby to było 10% z tego co powiedział, to byłby zupełnie inny Kościół rzymskokatolicki, niż ten znany dziś. Ale zobaczymy. Na razie Franciszek mówi, jak zacznie dzialac, zobaczymy A można konkretniej?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr paź 02, 2013 17:34 |
|
 |
Endek
|
Johnny99 napisał(a): Chętnie bym przeczytał coś, co nie byłoby cytatem z Gazety.pl. Młot na posoborowie środa, 2 października 2013 list do Papieża Franciszka http://przedsoborowy.blogspot.com/2013/ ... iszka.html
_________________ Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).
|
Śr paź 02, 2013 19:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No prosze, przyganial kociol garnkowi: taki przedsoborowiec a do papieza "Ty" pisze. No ale tradycjonalistom wszystko wolno. Papiezowi wypominac, ze go nie rozumieja, ze kazania nie takie, ze to, ze owo.
"Mieliscie" zakochanego w tradycji papieza Benedykta XVI to potraktowaliscie jego starania tez po chamsku i wyniosle. Ten list to dodatkowy dowod na wasza bute i (nieuzasadnione) poczucie wyzszosci.
|
Śr paź 02, 2013 20:06 |
|
 |
Johnny99
|
Jedno zdanie z tego listu mi się spodobało: Byłbyś znakomitym proboszczem opiekującym się ubogimi i wykluczonymi gdzieś na przedmieściach Buenos Aires. Bardzo trafne. Ale właśnie znakiem dla Kościoła ma być zapewne to, że ktoś taki został papieżem. Franciszek pokazuje tę twarz Kościoła, której na co dzień nie widzi ktoś, kto jest poza Kościołem, więc ogląda w telewizji co najwyżej np. posępne twarze "polskich biskupów" (to określenie powoli staje się przysłowiowe). Dlatego właśnie ateiści, antyklerykałowie itp. są w takim szoku, patrząc i słuchając Franciszka. Ten szok jest być może tym, co jest Kościołowi teraz potrzebne. Cytuj: "Mieliscie" zakochanego w tradycji papieza Benedykta XVI to potraktowaliscie jego starania tez po chamsku i wyniosle. I to też jest prawda. Skoro Benedykt XVI był taki "fajny", to trzeba było się z nim porozumieć i powrócić do jedności z Kościołem. Skoro do tego nie doszło, to najwyraźniej nie o to im chodzi.
|
Śr paź 02, 2013 20:10 |
|
 |
Piotr1
|
Johnny99 napisał(a): A można konkretniej? Dałem linka, można przeczytać. Do tej pory żaden papież tak o prostu nie rozmawiał ludzkim językiem, bez kościelnej nowomowy; dla znacznej części polskich uszu (czy oczu  egzotycznie brzmią ciepłe słowa o marksizmie i teologach wyzwolenia, o rozdziale religii i polityki, świeckim państwie, czy o tym że najpoważniejszym, "najbardziej pilnym i dramatycznym" dla Kościoła jest bezrobocie młodych i osamotnienie starszych. Na pytanie czy istnieje jedyne rozumienie tego co jest Dobrem, papież Bergoglio odpowiada, że "każdy z nas ma własne rozumienie tego, co Dobre i także co Złe. My musimy zachęcać do tego, by każdy postępował według tego, co sam uważa za Dobro". Dwa razy przywołuje kard. Martiniego, i to w jakim kontekście! Zresztą, najlepiej samemu przeczytać, nie będę streszczał... jeśli, lewicowej, świeckiej gazety ktoś się tu nie boi 
_________________ Religia może być źródłem zarówno błędu, jak i mądrości i światła. Jej rola powinna polegać nie na wzbudzaniu poczucia nieomylności, lecz na budzeniu poczucia pokory.(R. Niebuhr) ------------------------ Reformowani.pl
|
Śr paź 02, 2013 21:42 |
|
 |
Endek
|
Johnny99 napisał(a): Cytuj: "Mieliscie" zakochanego w tradycji papieza Benedykta XVI to potraktowaliscie jego starania tez po chamsku i wyniosle. I to też jest prawda. Skoro Benedykt XVI był taki "fajny", to trzeba było się z nim porozumieć i powrócić do jedności z Kościołem. Skoro do tego nie doszło, to najwyraźniej nie o to im chodzi. Do kogo to piszesz? Kruseider nie jest związany z Bractwem PX, tylko indultowcami działającymi w oficjalnych strukturach posoborowia. Nawet nie wiecie, kogo macie w swoich szeregach?
_________________ Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).
|
Śr paź 02, 2013 21:56 |
|
 |
Endek
|
Piotr1 napisał(a): dla znacznej części polskich uszu (czy oczu  egzotycznie brzmią ciepłe słowa o marksizmie i teologach wyzwolenia, o rozdziale religii i polityki, świeckim państwie, czy o tym że najpoważniejszym, "najbardziej pilnym i dramatycznym" dla Kościoła jest bezrobocie młodych i osamotnienie starszych. "Cała ziemia w podziwie spoglądała na bestię" (Apok. 13, 3)
|
Śr paź 02, 2013 21:59 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
84 procent młodych Włochów przyznaje, że przekonuje ich język nowego papieża - wskazują wyniki sondażu. Młodzież uważa, że Franciszek używa słów odpowiednich w obecnym świecie i trafiających do serc ludzi. http://wiadomosci.onet.pl/swiat/sondaz- ... chow/g1z87Nie jestem już młody, ale to co mówi i robi papież Franciszek też mi się podoba (no, może poza wyświęcaniem tabunów świętych, ale to drobiazg).
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Cz paź 03, 2013 8:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ekskomunika dla ksiedza za pochwale "malzenstw" homoseksualnych tez ciebie cieszy? Brawo Jajko! http://info.wiara.pl/doc/1719766.Ekskom ... two-kobiet
|
Cz paź 03, 2013 8:30 |
|
|
|