Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 21, 2025 14:26

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 933 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 63  Następna strona
 Papież Franciszek - gesty,nadzieje,kontrowersje,komentarze 
Autor Wiadomość

Post Re: Papież Franciszek - gesty,nadzieje,kontrowersje,komentar
J99, względem tego co "my" (w domyśle: niewierzący?) "robimy" Kościołowi - rzuć okiem na tekst linkowany przez Endeka, mieniącego się katolikiem. Nie przypominam sobie, żeby przykładowo Jajko nazywał urzędującego papieża intelektualnym ciemięgą, głupcem czy bezmyślną armatą....

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pt paź 04, 2013 19:14

Ale co w związku z tym? Nie takie określenia już słyszałem od niewierzących, a z Endekiem i jego, powiedzmy, odłamem nie mam nic wspólnego.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt paź 04, 2013 19:18

Tyle w związku z tym, że z tego co obserwuję największy zapał we wzajemnym się obrażaniu mają jednak ludzie uważający się za prawdziwszych w obrębie tej samej religii, nie stojący poza nią. Ateistom, jak w innym temacie trafnie sugerujesz, z reguły starcza zapału na czas neoficki, potem odpuszczają. Ale taki Endek to stary koń jednak, podobnie jak zapewne biskup, będący autorem tego artykułu...

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pt paź 04, 2013 19:23

Być może, choć ja nawet na tym forum mógłbym bez problemu wskazać ateistów, którzy są tu już kilka lat i nadal nie odpuścili.

Ja zauważyłem, że spora część ateistów po pewnym czasie orientuje się, że właściwie o nic nie walczy. To osłabia ich zapał. Pytasz się ich, co ateizm ma do zaoferowania w zamian za wiarę - odpowiadają, że nic, że to tylko, w ich pojęciu oczywiście, pogodzenie się z rzeczywistością. No to czym się emocjonować? Jaki sens? Z Endekami jest, rzecz jasna, inaczej - oni przecież walczą o "prawdziwy" Kościół. I dopóki go nie wywalczą, dopóty nie mogą odpuścić. Z tego też powodu bardziej rozemocjonowani są ateiści, którym chodzi o coś poza tym, którzy mają jakiś swój "prawdziwy Kościół" (zazwyczaj naukę, czy raczej dyktat nauki we wszystkich aspektach życia), o który walczą i będą walczyć do skutku.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt paź 04, 2013 19:36

Johnny99 napisał(a):
Ja zauważyłem, że spora część ateistów po pewnym czasie orientuje się, że właściwie o nic nie walczy. To osłabia ich zapał. Pytasz się ich, co ateizm ma do zaoferowania w zamian za wiarę - odpowiadają, że nic, że to tylko, w ich pojęciu oczywiście, pogodzenie się z rzeczywistością. No to czym się emocjonować? ......
Z tego też powodu bardziej rozemocjonowani są ateiści, którym chodzi o coś poza tym, którzy mają jakiś swój "prawdziwy Kościół" (zazwyczaj naukę, czy raczej dyktat nauki we wszystkich aspektach życia), o który walczą i będą walczyć do skutku.

Poniekąd racja, ze ateista nie musi o nic walczyć, ale moze. Jest to tylko kwestia osobowosci.
Jedni mówią: "a niech sobie wierzą", zadowoleni, ze sami znają prawdę, a inni uważaja, że trzeba nieść kaganek oświaty;-).

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Pt paź 04, 2013 20:34

Askadtowiesz napisał(a):
a inni uważaja, że trzeba nieść kaganek oświaty;-).

Tylko jeszcze pytanie, po co.

Pt paź 04, 2013 20:43

JedenPost napisał(a):
J99, względem tego co "my" (w domyśle: niewierzący?) "robimy" Kościołowi - rzuć okiem na tekst linkowany przez Endeka, mieniącego się katolikiem. Nie przypominam sobie, żeby przykładowo Jajko nazywał urzędującego papieża intelektualnym ciemięgą, głupcem czy bezmyślną armatą....

To cena za jaką płaci chcący przypodobać się światu Franciszek.Wam wszystkim chodzi o to by chrześcijaństwo bylo mile i przyjemne.
Każdą rzecz zowię, jaką jest: figę figą, motykę motyką, a heretyka heretykiem.
(Kard. Stanisław Hozjusz).

Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).

Pt paź 04, 2013 23:03
Endek napisał(a):
JedenPost napisał(a):

To cena za jaką płaci chcący przypodobać się światu Franciszek.Wam wszystkim chodzi o to by chrześcijaństwo bylo mile i przyjemne.
Każdą rzecz zowię, jaką jest: figę figą, motykę motyką, a heretyka heretykiem.
(Kard. Stanisław Hozjusz).

No tak...gdyby walił motyką w heretyka byłby prawdziwym "papieżem dbającym o urząd nie nie usiłującym przypodobać się światu".
Wszak dla chrześcijanina najistotniejszy jest rytuał obmycia kubków i złoto w przybytku.

So paź 05, 2013 8:29

JedenPost napisał(a):
Tyle w związku z tym, że z tego co obserwuję największy zapał we wzajemnym się obrażaniu mają jednak ludzie uważający się za prawdziwszych w obrębie tej samej religii, nie stojący poza nią. Ateistom, jak w innym temacie trafnie sugerujesz, z reguły starcza zapału na czas neoficki, potem odpuszczają. Ale taki Endek to stary koń jednak, podobnie jak zapewne biskup, będący autorem tego artykułu...

Już wielokrotnie pisałem, ze ojcowie V2 aby wprowadzić swoje reformy, musieli złamać Przysięgę Antymodernistyczną, Trydenckie Wyznanie Wiary a Paweł VI dodatkowo Papieską Przysięgę Koronacyjną.Nikt nie potrafi mi wytłumaczyć, jak ten akt hańby został w posoborowiu usprawiedliwiony? Ale skoro dla olbrzymiej większości tu piszących, byle zaprzaniec ateista robi za autorytet, to ja niczemu się nie dziwię.

Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).

Ostatnio edytowano So paź 05, 2013 8:51 przez Endek, łącznie edytowano 1 raz

So paź 05, 2013 8:46
Endek napisał(a):
Już wielokrotnie pisałem, ze ojcowie V2 aby wprowadzić swoje reformy, musieli złamać Przysięgę Antymodernistyczną, Trydenckie Wyznanie Wiary a Paweł VI dodatkowo Papieską Przysięgę Koronacyjną.Nikt nie potrafi mi wytłumaczyć, jak ten akt hańby został w posoborowiu usprawiedliwiony?

Nie musi być usprawiedliwiany, bo nic nie stoi w miejscu, a wieczna i niezmienna jest jedynie Biblia i Tradycja.
Jeśli wszystko przedsoborowe ma rangę niezmienności, to czemu nie upominasz się np. o respektowanie bulli Summis desiderantes affectibus?

Ostatnio edytowano So paź 05, 2013 8:54 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

So paź 05, 2013 8:49

Alus napisał(a):
Nie musi być usprawiedliwiany, bo nic nie stoi w miejscu, a wieczna i niezmienna jest jedynie Biblia i Tradycja.

(Św Pius X)szczerze przyjmuję naukę wiary przekazaną nam od Apostołów przez prawowiernych Ojców, w tym samym zawsze rozumieniu i pojęciu. Przeto całkowicie odrzucam jako herezję zmyśloną teorię ewolucji dogmatów, które z jednego znaczenia przechodziłyby w drugie, różne od tego, jakiego Kościół trzymał się poprzednio. Potępiam również wszelki błąd, który w miejsce Boskiego depozytu wiary, jaki Chrystus powierzył swej Oblubienicy do wiernego przechowywania, podstawia... twory świadomości ludzkiej, które zrodzone z biegiem czasu przez wysiłek ludzi – nadal w nieokreślonym postępie mają się doskonalić.

So paź 05, 2013 8:52
Endek napisał(a):
Alus napisał(a):

(Św Pius X)szczerze przyjmuję naukę wiary przekazaną nam od Apostołów przez prawowiernych Ojców, w tym samym zawsze rozumieniu i pojęciu. Przeto całkowicie odrzucam jako herezję zmyśloną teorię ewolucji dogmatów, które z jednego znaczenia przechodziłyby w drugie, różne od tego, jakiego Kościół trzymał się poprzednio. Potępiam również wszelki błąd, który w miejsce Boskiego depozytu wiary, jaki Chrystus powierzył swej Oblubienicy do wiernego przechowywania, podstawia... twory świadomości ludzkiej, które zrodzone z biegiem czasu przez wysiłek ludzi – nadal w nieokreślonym postępie mają się doskonalić.

A czy aby przysięga antymodernistyczna nie jest "tworem świadomości ludzkiej"?

So paź 05, 2013 8:57

Endek napisał(a):
Wam wszystkim chodzi o to by chrześcijaństwo bylo mile i przyjemne.

Jak zwykle, jest dokładnie odwrotnie. To wam chodzi o to, by chrześcijaństwo było miłe i przyjemne. Bo miło i przyjemnie jest wtedy, kiedy wszystko wiadomo, kiedy ma się poczucie, że się wie już wszystko i jest się najlepszym, a wszyscy inni pójdą do piekła. Tymczasem podstawowym tematem, poruszanym przez Franciszka, jest ubóstwo. Z pewnością miło i przyjemnie jest rozbijać się limuzyną za 100 tys. zł, ale to Franciszek powiedział, że biskup nie powinien tego robić, bo nie chodzi o to, żeby było miło i przyjemnie, tylko o to, by naśladować Chrystusa.

So paź 05, 2013 11:03

Do księży papież apelował, by nie wygłaszali nudnych kazań. "Te niekończące się nudne homilie, z których nic się nie rozumie" - mówił. Zwracając się do przedstawicieli duchowieństwa, dodał: "Do was mówię".

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... ecie_.html

Nareszcie ktoś oficjalnie to powiedział. Nowomowa kościelna jest straszna. Do tego dochodzi dziwne akcentowanie. I ta cała sztuczna pompatyczność. Beznadzieja. No ale czy ktokolwiek posłucha Franciszka?

So paź 05, 2013 11:11
Moderator

Endek napisał(a):
Alus napisał(a):

(Św Pius X)szczerze przyjmuję naukę wiary przekazaną nam od Apostołów przez prawowiernych Ojców, w tym samym zawsze rozumieniu i pojęciu. Przeto całkowicie odrzucam jako herezję zmyśloną teorię ewolucji dogmatów, które z jednego znaczenia przechodziłyby w drugie, różne od tego, jakiego Kościół trzymał się poprzednio. Potępiam również wszelki błąd, który w miejsce Boskiego depozytu wiary, jaki Chrystus powierzył swej Oblubienicy do wiernego przechowywania, podstawia... twory świadomości ludzkiej, które zrodzone z biegiem czasu przez wysiłek ludzi – nadal w nieokreślonym postępie mają się doskonalić

Sugerujesz, że w dzisiejszym Kościele katolickim dogmaty mają inne znaczenie niż miały wcześniej?
Sądzisz, że w dzisiejszym Kosciele katolickim obowiązuje teoria ewolucji dogmatów?
Na jakiej podstawie?

A nie przyszło ci do głowy, że obowiązuje w nim praktyka ewolucji rozumienia tych dogmatów poprzez zdrowy rozwój doktryny, do którego niektórzy przedsoborowcy po prostu nie dorośli?

So paź 05, 2013 12:01
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 933 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 63  Następna strona