Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 11:49

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 141 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna strona
 Rekordowo krótkie konklawe 
Autor Wiadomość

Post Re: Rekordowo krótkie konklawe
Był zdolny. Ale pytanie ilu by umocnił, gdyby żył skromnie, jak nakazuje wiara, którą głosił?

Cz mar 14, 2013 12:04
Jajko, kolejne pytanie o to co INNI mogliby i powinni wedlug ciebie zrobic WIECEJ.
Zacznij zyc tak, jak oczekujesz od innych, i zobacz ilu ateistow za twoim przykladem przybedzie :D

Cz mar 14, 2013 12:06

Święty Tomasz żył skromnie

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Cz mar 14, 2013 12:06
medieval_man napisał(a):
Rolą papieża nie jest być skromnym czy ascetycznym. Nie ten jest lepszym papieżem, kto jeździ metrem zamiast samochodem i kto mieszkał w skromnym mieszkanku zamiast w tak zwanym pałacu bisukupim.

Rolą papieża jest umacnianie braci we wierze i przewodniczenie w miłości.

Tak długo, jak długo tego nie pojmiecie, będziecie wypisywali nic nieznaczące bzdury o sprawach zupełnie nieistotnych i tym jak mały Kazio w przedszkolu wyobraża sobie co to znaczy być dobrym papieżem.

Nie zapominaj jednak, że maksyma słowa uczą, przykłady przyciągają.
Braćmi, siostrami jesteśmy w Chrystusie, a trudniej postrzegać brata w kimś, kto oddziela się od innych asystą eminencji, otacza luksusem.

Cz mar 14, 2013 12:17

medieval_man napisał(a):
biedni ludzie (...) Myślą, że papieża wybiera się po to, by spełniać ich zakompleksione oczekiwania.
(...)
Kundelki szczekają, karawana jedzie dalej
8)

Benedykt XVI podczas abdykacji sugerował, że jego następca powinien być stosunkowo młody i silny. Nie wiem, czy były to "zakompleksione oczekiwania", tym nie mniej zostały całkowicie zignorowane przez kardynałów. Papieżem wybrano jednego z najstarszych i najbardziej schorowanych (posiada tylko jedno płuco) uczestników konklawe.

Cz mar 14, 2013 12:21
Płuco stracił przed wstąpieniem do zakonu...przeżył o jednym płucu ponad 40 lat, teraz ma stanowić problem?

Cz mar 14, 2013 12:34

Dlatego pisałem, że to wybór tymczasowy. Długo na stolcu piotrowym nie posiedzi.

Cz mar 14, 2013 12:52

Post Re: Nowy papież Franciszek.
SweetChild napisał(a):
Myślałem, że ten ostatni ma być czarny :roll: Tutaj to już trzeba by się bardziej nagimnastykować ;-)

Nic prostszego! Przekupki i podkościelne baby ze strachem w oczach donoszą, że nowy papież mając trzy latka wymazał się cały czarną pastą do butów. Koniec świata bliski!

Cz mar 14, 2013 12:53
Jajko napisał(a):
Dlatego pisałem, że to wybór tymczasowy. Długo na stolcu piotrowym nie posiedzi.

Orzekł pan wyrocznia :D

Cz mar 14, 2013 13:02

Na razie moje przewidywanie co do wyboru papieża się spełniło. :PPP

Cz mar 14, 2013 13:21

Alus napisał(a):
Płuco stracił przed wstąpieniem do zakonu...przeżył o jednym płucu ponad 40 lat, teraz ma stanowić problem?

Dla mnie to żaden problem - kolejny schorowany staruszek konserwatysta nie wróży wielkich zmian. Nie wiem natomiast jak się z tym czuje B16, którego sugestie konklawe zignorowało.

Cz mar 14, 2013 13:23
Drapke napisał(a):
Alus napisał(a):

Dla mnie to żaden problem - kolejny schorowany staruszek konserwatysta nie wróży wielkich zmian. Nie wiem natomiast jak się z tym czuje B16, którego sugestie konklawe zignorowało.

Co Ciebie interesuje - wszak wedle Twojej oceny Kościół notorycznie kłamie, np. fałszując dokumentację kanonizacji tyczącą cudu uzdrowienia hinduski za przyczyną Matki Teresy z Kalkuty.

Cz mar 14, 2013 13:43

Nie wiem co na to Drake, ale wiem, że OBIEKTYWNIE nie da się stwierdzić dzięki czemu/komu ktoś wyzdrowiał. No bo jak sprawdzić, że to akurat duch Matki Teresy uprosił o Jahwe interwencję, a nie jakikolwiek inny duch u jakiegokolwiek innego boga??

Cz mar 14, 2013 14:06
Elbrus napisał(a):
A to, że obok jakiejś rysy nie powinno się przechodzić obojętnie, można zobaczyć w filmie 'Rysa' (<-polecam)

Drogi Elbrusie. Oczywiście, że nie. Pisałam o tym w takim kontekście, aby poczekał z tą informacją do dnia dzisiejszego. Nie rozumiem Twojego tonu moralizatorskiego z tego powodu.

ELbrus napisał(a):
Val zapewne również ma problem w związku z ludźmi, którzy mają problem z gratulowaniem sportowcom, którzy (ich zdaniem) na sukces nie zasłużyli (mieli więcej czasu/pieniędzy na treningi niż pozostali, korzystali z niedozwolonych środków wspomagających, podkładali świnie innym itp.), tak?

Jeżeli mam wiedzę o tym, że dany sportowiec korzysta z dopingu- owszem. Ale informacja musi być wiarygodna, nie może stanowić pomówienia. Czyli udowodnij mi, że sportowiec korzysta z wspomagaczy.
Mnie nie interesuje, czy ktoś ma pieniądze czy nie na swoją pasję. Jeżeli ktoś ma prawdziwy talent, to i znajdą się sponsorzy, którzy mu w karierze pomogą. Nasi piłkarze wcale nie są tak kiepsko opłacani, a jakoś dość kiepsko grają.
Czy taka odpowiedź jest wystarczająca?

Elbrus napisał(a):
Skoro "na papieża" jest tylko jakiś papier od pań z magla, to dlaczego piszesz o zmianie poglądów?
Jeśli już do czegoś takiego doszło, to chyba trzeba byłoby mówić raczej o nawróceniu.

??
Zakładając, że prawdą jest, że donosił, to wcale nie znaczy, że przez 30 lat nie zmienił zdania na temat donosicielstwa, czyli że nie żałował tego co wtedy zrobił. Wiele rzeczy robimy dziś, które wydają nam się słuszne. Jednak po latach możemy ocenić, że to był błąd. Jest to dla nas sygnał, że przewartościowaliśmy swoje przekonania. Jeżeli tak mamy rozumieć "nawracanie", to bardzo wiele ludzi się nawraca w z wiekiem. A już całe tabuny nawracają się wraz z osiągnięciem pełnoletności, kiedy stwierdzają, że wiele rzeczy w dzieciństwie robili bez sensu.

Czasami w moich wypowiedziach stosuję sarkazm. Nie wiem dlaczego jego elementów nie wychwyciłeś w moim poście, traktując całość z taką powagą :|

Ostatnio edytowano Cz mar 14, 2013 14:15 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 2 razy

Cz mar 14, 2013 14:11

Alus napisał(a):
Jajko napisał(a):

Orzekł pan wyrocznia :D
Jajko napisał(a):
Na razie moje przewidywanie co do wyboru papieża się spełniło. :PPP

To o tymczasowości też się spełni, chyba że papież Franciszek będzie żył wiecznie (w ateistycznym rozumieniu życia wiecznego). Masz talent, może spróbuj jakiegoś proroctwa odnośnie Końca Świata :D

Cz mar 14, 2013 14:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 141 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna strona