Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 23:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 933 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 63  Następna strona
 Papież Franciszek - gesty,nadzieje,kontrowersje,komentarze 
Autor Wiadomość

Post Re: Papież Franciszek - gesty,nadzieje,kontrowersje,komentar
Takie pytanko, może ktoś wie.

O co chodzi z tą ankietą, rozsyłaną po parafiach od papieża Franciszka?

Ktoś mówił, że tam jakieś dziwne są pytania. Jaki jest cel tego badania i co dokładnie tam jest?

Śr lis 13, 2013 21:21
Moderator

To ankieta dla biskupów. Nic wielkiego.

http://gosc.pl/doc/1768543.Wunderwaffe-ankieta
Pytania: http://www.fronda.pl/a/o-co-pyta-franci ... 31695.html

Nadzieje okazały się płonne. Poligamii, pigułek, seksu zbiorowego i małżeństw homo w KK nie będzie.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Śr lis 13, 2013 21:50

Dzięki.
Swoją drogą ciekawe jak polscy biskupi poradzą sobie z tym badaniem. Z tego, co słyszałem mają się tym zająć rady parafialne.
Z tym, że prawdę mówiąc bez solidnej ankiety wśród parafian, nie da się podać jakiś realnych i obiektywnych odpowiedzi...

Śr lis 13, 2013 21:59
Qwerty2011 napisał(a):
Dzięki.
Swoją drogą ciekawe jak polscy biskupi poradzą sobie z tym badaniem. Z tego, co słyszałem mają się tym zająć rady parafialne.
Z tym, że prawdę mówiąc bez solidnej ankiety wśród parafian, nie da się podać jakiś realnych i obiektywnych odpowiedzi...

A jak znam życie, nikt zwykłych parafian o zdanie nie będzie się pytał.

Cz lis 14, 2013 9:01

Kontrowersja:
Watykan usunął ze swojej oficjalnej strony wywiad z papieżem!!!
http://fakty.interia.pl/raport-nowy-pap ... Id,1058973
Czyżby była tam jakaś grupa trzymająca władzę?
Dobrze, że nie ma kto papieżowi zakazać udzielania wywiadów - tak jak np. Lemańskiemu.

So lis 16, 2013 13:23

Ciekawa sprawa:

okazało się, że w tekście znalazły się sformułowania, które - jak zauważają watykaniści - trudno przypisać Franciszkowi. Chodzi na przykład o wspomnienie papieża dotyczące pierwszych chwili po marcowym konklawe. W wywiadzie można przeczytać, że kardynał Jorge Mario Bergoglio, zanim przyjął wybór, udał się na chwilę modlitwy. Zdementowali to inni kardynałowie, wśród nich metropolita Nowego Jorku Timothy Dolan.

Czytaj więcej na http://fakty.interia.pl/raport-nowy-pap ... gn=firefox

Wcale bym się nie zdziwił, gdyby okazało się, że, na podobieństwo "ducha Soboru", mamy dziś do czynienia z "duchem Franciszka" - czyli zjawiskami typu: "może i Franciszek czegoś takiego nie powiedział, ale na pewno tak myśli!".

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

So lis 16, 2013 22:53
Johnny99 napisał(a):
Ciekawa sprawa:

okazało się, że w tekście znalazły się sformułowania, które - jak zauważają watykaniści - trudno przypisać Franciszkowi. Chodzi na przykład o wspomnienie papieża dotyczące pierwszych chwili po marcowym konklawe. W wywiadzie można przeczytać, że kardynał Jorge Mario Bergoglio, zanim przyjął wybór, udał się na chwilę modlitwy. Zdementowali to inni kardynałowie, wśród nich metropolita Nowego Jorku Timothy Dolan.

Czytaj więcej na http://fakty.interia.pl/raport-nowy-pap ... gn=firefox

Wcale bym się nie zdziwił, gdyby okazało się, że, na podobieństwo "ducha Soboru", mamy dziś do czynienia z "duchem Franciszka" - czyli zjawiskami typu: "może i Franciszek czegoś takiego nie powiedział, ale na pewno tak myśli!".

Może i tak, ale zdziwienie budzi fakt, że dopatrzono się nieprawidłowości niemal po miesiącu od daty zamieszczania wywiadu na stronach watykańskich.

N lis 17, 2013 9:05
Papież polecił duchowe lekarstwo z Polski, miserikordynę.

Obrazek

http://www.dziennikbaltycki.pl/tag/miserykordyna.html

Biorąc pod uwagę, że znajdują się tacy, którzy rzucają się do gardła aktorowi grającemu mordercę
(nie odróżniający fikcji od realu), aż strach się bać czy aby nie znajdzie się ktoś, kto zechce odstawić lek na serce i zastąpić go powyższym zestawem.

N lis 17, 2013 15:25
Musze przyznać, że z podziwem patrzę na energię z jaka wziął sie Franciszek do normalizacji spraw w Watykanie i nadal tej energii nie traci.
Ostatnią nowością jest wprowadzenie zegarowego systemu rozliczania czasu pracy. Niby oczywiste ale ... pomimo prób nikomu dotychczas nie udało się tego przeforsować.

Ogromne zdumienie wywołał we mnie skandal z tłumaczeniem adhortacji "Evangelii gaudium” Franciszka. Oczywiście to zwykła ludzka głupota i zaniedbanie, choć gdzieś z tyłu głowy rodzi pytanie: czy kuria w Polce bierze Franciszka na poważnie? Przecież to oficjalne tłumaczenie!

Cz lis 28, 2013 11:13
Moderator

Pytanie jest kto to tłumaczył, na czyje zlecenie i kto to sprawdzał.
Oczywiście, w internecie jest już mnóstwo insynuacji, że tłumaczenie celowo przeinaczono, bo rzekomo Kościół w Polsce głosi trochę inną teologię. Dla mnie to błąd jakiegoś tłumacza, niezweryfikowany przez wydawcę.

Cz lis 28, 2013 12:18
Zobacz profil WWW
Nawiasem mówiąc są zastrzeżenia i do angielskiego tłumaczenia. Może to wina pośpiechu, chciano szybko odpowiedzieć na zapotrzebowanie ze szkodą dla jakości tłumaczenia...

Cz lis 28, 2013 12:39
MARIEL napisał(a):
Nawiasem mówiąc są zastrzeżenia i do angielskiego tłumaczenia. Może to wina pośpiechu, chciano szybko odpowiedzieć na zapotrzebowanie ze szkodą dla jakości tłumaczenia...

Czy nie uważasz, ze to naiwne : tłumaczenie w pospiechu na kolanie?

Pt lis 29, 2013 12:47
Być może, wolę jednak nie zakładać z góry czyjejś złej woli czy głupoty.
Obszerniej na temat samego dokumentu mogę wypowiedzieć się po przeczytaniu.
Na razie zdążyłam tylko przeglądnąć z grubsza, tekst ma blisko 70 stron i na pewno wymaga bardziej wnikliwej lektury.

Pt lis 29, 2013 12:51

Muszę przyznać, że zamieszanie z tym szumem informacyjnym dotyczącym wystąpień Franciszka zaniepokoiło mnie. Obecnie myślę, że kto chciał to korzystał na tych przeinaczeniach w mediach np. feministki były prawie codziennie w programach a postępowcy tylko tupali nogami a radości telewizja robiła z tego niezły show.

Teraz kiedy emocje opadły a Papież sprostował kilka spraw, mnie nadal interesuje plany zwołania tego synodu w sprawie rodziny. Na początku oczywiscie pomyślałem "no nie jakieś zmiany" z drugiej strony może chodzi poukładanie spraw w kościele na zachodzie. Ponoć kapłani w Niemczech i Austrii bardzo często wypowiadają sie o liberalizacji w prawie rozwodów i ogólnie w małżeństwie - które są odbiciem szerszego problemu tzw. kryzysu kościoła. Dlatego tak sie zastanawiam czy po prostu synod jest po to żeby naprawić kilka spraw. Co o tym myślicie ?

http://ekai.pl/wydarzenia/watykan/x7225 ... -biskupow/

N gru 01, 2013 15:29
I znów konserwatyści będą ubolewać i tłumaczyć to posunięcie przynależnością do masonerii papieża Franciszka - usunął z Kongregacji Biskupów konserwatywnego kardynała R. Burke
http://www.bilerico.com/2013/12/vatican ... ial_po.php

Cz gru 19, 2013 8:37
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 933 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 63  Następna strona