Papież Franciszek - gesty,nadzieje,kontrowersje,komentarze
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Papież Franciszek - gesty,nadzieje,kontrowersje,komentar
Kozioł napisał(a): Co robił JP2 w tej sprawie przez poprzednie lata, gdy był w pełni sił, a wierni traktowali księzy jak swięte krowy? Zamiatał wszelkie nadużycia seksualne pod dywan! "Rozwiązanie" sprawy Paetza tylko tego dowodzi. Nie bardzo rozumiem o co Ci w tej sprawie chodzi. Ostatecznie przecież przeciwko abp Paetzowi nie skierowano żadnych zarzutów. Ba! Nawet nikt nie zgłosił zawiadomienia o przestępstwie na policję czy do prokuratury. To co miał papież zrobić? Nałożyć ekskomunikę na podstawie doniesień prasowych?
|
Pn sty 13, 2014 13:08 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): Kozioł napisał(a): Co robił JP2 w tej sprawie przez poprzednie lata, gdy był w pełni sił, a wierni traktowali księzy jak swięte krowy? Zamiatał wszelkie nadużycia seksualne pod dywan! "Rozwiązanie" sprawy Paetza tylko tego dowodzi. Nie bardzo rozumiem o co Ci w tej sprawie chodzi. Ostatecznie przecież przeciwko abp Paetzowi nie skierowano żadnych zarzutów. Ba! Nawet nikt nie zgłosił zawiadomienia o przestępstwie na policję czy do prokuratury. To co miał papież zrobić? Nałożyć ekskomunikę na podstawie doniesień prasowych? Próbujesz wskazac, że były to tylko jakieś plotki. Twój cynizm mnie przeraża. Rozmawialiśmy o Paetzu nie raz nie dwa. Nie będę rozpoczynał dyskusji do początku, a już na pewno nie z cynikiem, który do prawdy dojśc nie chce. To jest wątek o Franciszku i JP2 wypłynał tu tylko w kontekście Franciszka. Znajdź sobie inny wątek na twój cynizm.
|
Pn sty 13, 2014 13:12 |
|
 |
Johnny99
|
Gdyby wykazano jakąś winę JP2 w tych sprawach, niemożliwa byłaby kanonizacja - proste.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn sty 13, 2014 13:20 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kozioł napisał(a): Yarpen_Zirgin napisał(a): Kozioł napisał(a): Co robił JP2 w tej sprawie przez poprzednie lata, gdy był w pełni sił, a wierni traktowali księzy jak swięte krowy? Zamiatał wszelkie nadużycia seksualne pod dywan! "Rozwiązanie" sprawy Paetza tylko tego dowodzi. Nie bardzo rozumiem o co Ci w tej sprawie chodzi. Ostatecznie przecież przeciwko abp Paetzowi nie skierowano żadnych zarzutów. Ba! Nawet nikt nie zgłosił zawiadomienia o przestępstwie na policję czy do prokuratury. To co miał papież zrobić? Nałożyć ekskomunikę na podstawie doniesień prasowych? Próbujesz wskazac, że były to tylko jakieś plotki. Na ten moment, przy braku jakichkolwiek zarzutów ze strony prokuratury, a nawet złożenia doniesienia o popełnieniu przestępstwa, to mamy do czynienia jedynie z plotkami. Cytuj: Twój cynizm mnie przeraża. Gdzie tu cynizm? Zapomniałeś, że każdego uważa się za niewinnego dopóki jego wina nie zostanie udowodniona? Cytuj: Rozmawialiśmy o Paetzu nie raz nie dwa. Nie będę rozpoczynał dyskusji do początku, a już na pewno nie z cynikiem, który do prawdy dojśc nie chce. Chcesz dojść do prawdy? Przedstaw świadków i dowody winy abp. Paetza. W innym przypadku zamilknij, bo doniesienia prasowe nic nie znaczą. Cytuj: To jest wątek o Franciszku i JP2 wypłynał tu tylko w kontekście Franciszka. Jasne. I "przez przypadek" poruszyłeś sprawę abp Paetza, w której zachowanie Jana Pawła II było całkowicie poprawne i dostosowane do sytuacji.
|
Pn sty 13, 2014 13:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Gdyby wykazano jakąś winę JP2 w tych sprawach, niemożliwa byłaby kanonizacja - proste. Gdyby w KK kanonizowano tylko bezgrzesznych, to by nie kanonizowano nikogo. I tyle na ten temat.
|
Pn sty 13, 2014 13:23 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): Cytuj: To jest wątek o Franciszku i JP2 wypłynał tu tylko w kontekście Franciszka. Jasne. I "przez przypadek" poruszyłeś sprawę abp Paetza, w której zachowanie Jana Pawła II było całkowicie poprawne i dostosowane do sytuacji. I widzisz jak ciebie uprzedzenia i cynizm zaślepia? O Paetz wspomniała @Alus. Proszę o zamknięcie tego oftopu.
|
Pn sty 13, 2014 13:25 |
|
 |
Johnny99
|
Od świętych nie oczekuje się, żeby byli bezgrzeszni, ale muszą się za życia wykazywać heroicznością cnót, tak, by móc stanowić przykład dla wiernych.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn sty 13, 2014 13:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kozioł napisał(a): Yarpen_Zirgin napisał(a): Cytuj: To jest wątek o Franciszku i JP2 wypłynał tu tylko w kontekście Franciszka. Jasne. I "przez przypadek" poruszyłeś sprawę abp Paetza, w której zachowanie Jana Pawła II było całkowicie poprawne i dostosowane do sytuacji. I widzisz jak ciebie uprzedzenia i cynizm zaślepia? O Paetz wspomniała @Alus. Proszę o zamknięcie tego oftopu. Prowadząc sporo rozmów na podobne tematy można się czasem pomylić w kwestii tego, kto danego offtopa zaczął.
|
Pn sty 13, 2014 13:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kozioł napisał(a): JP2 z aferami się nie rozprawił, tylko zareagował gdy społeczeństwo zaczeło się z pedofilami rozprawiać. Rozprawił się z aferami w USA - precyzyjnie, w oparciu na dokumentach, procesach sądowych, opisuje w książce "Odwaga bycia katolikiem" G. Weigle. Cytuj: W kordon wokoło JP2 nie wierzę. Fakty nie mają nic do wiary. Przesyłane wielokrotnie do Watykanu dokumenty i świadectwa tyczące zachowania abp Peatza nie dotarły do papieża. Dopiero gdy przyjaciół papieża Wanda Połtawska zabrała dokumentację i na osobistej audiencji wręczyła papieżowi, ruszyła procedura. Cytuj: Po raz któryś wskazuję ci, ze robisz z JP2 jakiegos bezwolnego staruszka (takim był tylko przez ostatnie lata) którego wodzono za nos. O pedofilii w KK Watykan wiedział doskonale i doskonale to ukrywał. Dobrze, ze społeczeństwo wreszcie na to zareagowało! Co robił JP2 w tej sprawie przez poprzednie lata, gdy był w pełni sił, a wierni traktowali księzy jak swięte krowy? Zamiatał wszelkie nadużycia seksualne pod dywan! "Rozwiązanie" sprawy Paetza tylko tego dowodzi. Ja przedstawiłam fakty, teraz Twoja kolej dowieść racji Twoim pomówieniom. Podany link potwierdza jedynie to, o czym pisze G. Weigle - ukrywanie zjawiska pedofilii przez pewnych duchownych. Nie stanowi zaś żadnego dowodu o wiedzy papieży o zjawisku pedofilii wśród duchownych. Cytuj: Druga sprawa to kuria watykańska oraz bank watykański. Czyżbys uwazała, ze JP2 był przez cały swój pontyfikat tylko marionetką, był w tym nieudolny, czy też po prostu zaniedbał, zaniechał godząc się na taki stan rzeczy i godził się na spora swobodę, samowolę i podejrzane finansowanie? Znów zapomniałeś o sprawie abp Marcinkusa i powierzeniu w 1989r przez Jana Pawła II prowadzenia banku przez osoby świeckie.
|
Pn sty 13, 2014 14:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Skoro kontynuujesz... Z twoich słów wynika, ze JP2 był niedoinformowany, nieudolny i otaczał się osobami, które go oszukiwały na kazdym kroku. Marionetka. Tylko, ze pedofilia, to nie tylko USA i nie tylko kilka miejsc ale w zasadzie cały swiat., nie tylko ostatnie lata pontyfikatu JP@ ale cały jego pontyfikat Nie rób z JP2 naiwnego dziecka, który nie wiedział, ze cokolwiek złego sie dzieje. Ja taki naiwny nie jestem. Było dość afer w których interweniował osobiście, bo ... wyciekły. Zmienił politykę dopiero w tedy, gdy juz wyciekały wszelkimi mozliwymi sposobami. To za niego B16 przepraszał, nie za siebie. Za siebie przeprosił, gdy odszedł swiadom, ze nie podoła. Piszesz, ze Franciszek przygladał się wszystkiemu i ma teraz pełem obraz wszystkiego i może reformy robić. Czyli, ze dowolny biskup miał lepszy wgląd sytuację KRK niż papież? To się w zaden sposób nie trzyma całości.
|
Pn sty 13, 2014 14:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kozioł napisał(a): Skoro kontynuujesz... Z twoich słów wynika, ze JP2 był niedoinformowany, nieudolny i otaczał się osobami, które go oszukiwały na kazdym kroku. Marionetka. Tylko, ze pedofilia, to nie tylko USA i nie tylko kilka miejsc ale w zasadzie cały swiat., nie tylko ostatnie lata pontyfikatu JP@ ale cały jego pontyfikat Nie rób z JP2 naiwnego dziecka, który nie wiedział, ze cokolwiek złego sie dzieje. Ja taki naiwny nie jestem. Było dość afer w których interweniował osobiście, bo ... wyciekły. Zmienił politykę dopiero w tedy, gdy juz wyciekały wszelkimi mozliwymi sposobami. To za niego B16 przepraszał, nie za siebie. Za siebie przeprosił, gdy odszedł swiadom, ze nie podoła. Piszesz, ze Franciszek przygladał się wszystkiemu i ma teraz pełem obraz wszystkiego i może reformy robić. Czyli, ze dowolny biskup miał lepszy wgląd sytuację KRK niż papież? To się w zaden sposób nie trzyma całości. Skąd niby wiesz za kogo przepraszał Benedykt XXVI?....bo tak Ci pasuje do obrazu papieża. = Jana Pawła II? Fakt z dokumentami abp Peatza mówi sam za siebie. Papież to nie wszechwiedzący Bóg. A rozmyślne ukrywanie grzechów stanowiłoby grzech ciężki - chcesz powiedzieć, że niegodny papież sprawował władzę na Watykanie?
|
Pn sty 13, 2014 15:11 |
|
 |
Johnny99
|
Wielu ludzi znających JP2 mówiło, że rzeczywiście nie był on "kurialistą", kwestiami administracyjno-urzędniczo-zarządczymi niespecjalnie się interesował, inaczej pojmował swoją rolę. Niewykluczone, że to właśnie jego przypadek uświadomił BXVI, a teraz F, że jednak bez zreformowania kurii nie da się zreformować Kościoła.
|
Pn sty 13, 2014 16:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): chcesz powiedzieć, że niegodny papież sprawował władzę na Watykanie? Raczej w wielu sferach nieudolny, a długi pontyfikat zadziałał tu na jego niekorzyść.
|
Pn sty 13, 2014 23:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kozioł napisał(a): Alus napisał(a): chcesz powiedzieć, że niegodny papież sprawował władzę na Watykanie? Raczej w wielu sferach nieudolny, a długi pontyfikat zadziałał tu na jego niekorzyść. Ważne, że zadziałał na korzyść człowieka - poprzez pielgrzymki i emanowanie świętością systematycznie wzrastała ilość chrześcijan na świecie. Pedofile, o ile udało się im wymigać od sprawiedliwości ziemskiej, nie wymigają się od Bożej.
|
Wt sty 14, 2014 8:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Ważne, że zadziałał na korzyść człowieka - poprzez pielgrzymki i emanowanie świętością systematycznie wzrastała ilość chrześcijan na świecie. Pedofile, o ile udało się im wymigać od sprawiedliwości ziemskiej, nie wymigają się od Bożej. Ludzie nie sa tylko źli albo tylko dobrzy. Trudno to kłaść na szalę i oceniać, pod koniec jego pontyfikatu KRK, a co za tym idzie całe chrześcijaństwo sporo straciło na wiarygodności. Jak do tego nie podejdziemy, to pontyfikat JP2 jest kontrowersyjny.
|
Wt sty 14, 2014 9:53 |
|
|
|