Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 7:44

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 933 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50 ... 63  Następna strona
 Papież Franciszek - gesty,nadzieje,kontrowersje,komentarze 
Autor Wiadomość
Post Re: Papież Franciszek - gesty,nadzieje,kontrowersje,komentar
Kozioł napisał(a):
O pedofilii i JP2 już pisaliśmy w innym wątku. Mam duzy szacunek dla JP2 jako kaznodziei, miał ogromny talent i na nim powinien się skupić. Przyjąwszy biskupstwo Rzymu wziął na siebie za dużo. .

A znasz kogos, kto "nie bierze na siebie za duzo"? Czlowiek polegajacy tylko na wlasnych silach bedzie zawsze sie wahal i byc moze uzna, ze lepiej zyc w spokoju niz szarpac sie "na szczytach". Czlowiek, ktory wierzy Bogu i wierzy ze sa rozne powolania w Kosciele, przyjmie to zadanie, ktore dostanie, liczac na Boga samego. Akurat ty metodysta powinienes wiedziec z Pisma sw, co powiedzial rybak Piotr nad Jeziorem Genezarenskim i jaka odpowiedz otrzymal od Pana Jezusa.

Papieze, biskupi, opaci, przelozeni, nie uwazaja, ze sa do tych zadan stworzeni, ale ze ktos to robic musi, a oni zostali wybrani (przez innych dodam).
Dlatego kazdy z nich robi to, co uwaza za wazne i malo ktory robi wszystko, co by mu krytycy z zewnatrz jeszcze chcieli dorzucic.
Kosciolem katolickim kieruje Duch sw i co wiecej - On za niego odpowiada. Na szczescie.
Dlatego po jednym papiezu przychodzi inny, ktory uzupelnia to, czego poprzednikowi nie stalo. No, ale jezeli ktos oczekuje, ze papiez jest polbogiem z racji powolania, to zawsze cos do krytykowania znajdzie. Jak u innych ludzi a inni u niego.

Wt sty 14, 2014 15:19
@Yarpen_Zirgin
Ale ja wcale ciebie do dyskusji, czy wymiany poglądów specjalnie nie zapraszam. A nawet byłbym wdzięczny gdybym twojego cynizmu nie musiał być swiatkiem.

Chcesz uczestniczyć, to uczestnicz.
Nie chcesz, to nie.

Wt sty 14, 2014 15:22
Alus napisał(a):
Portal "interia" co nieco zinterpretował słowa papieża Franciszka, niemniej nie zatracili sensu wypowiedzi papieża.
http://info.wiara.pl/doc/1849979.Nie-mo ... bludnikami

@Yarpen_Zirgin domaga się oryginału kazania i zaprzysiężonego polskiego tłumaczenia.

Wt sty 14, 2014 15:24
@Kael
Proszę ciebie. Juz o tym rozmawialiśmy. Jak chcesz kontynuować, to nie w tym wątku.

Wt sty 14, 2014 15:26
Kozioł napisał(a):
@Yarpen_Zirgin
Ale ja wcale ciebie do dyskusji, czy wymiany poglądów specjalnie nie zapraszam. A nawet byłbym wdzięczny gdybym twojego cynizmu nie musiał być swiatkiem.

Chcesz uczestniczyć, to uczestnicz.
Nie chcesz, to nie.

Wybacz, ale to jest forum otwarte i każdy ma prawo się zarówno wypowiedzieć, jak i poprosić o materiały, które Twoje tezy potwierdzą. Zamiast więc najeżdżać na mnie personalnie i oskarżać o cynizm, to zabrałbyś się za szukanie pełnego tekstu kazania papieża na podstawie którego stwierdziłeś, że jest to "jakże inne przesłanie od tego spotykanego w Polsce".

Wt sty 14, 2014 15:26
Dyskusji ci nie zabraniam ani nie ograniczam. Jak juz pisałem : chcesz uczestniczyć, to uczestnicz,
nie chcesz, to nie.

Ja także korzystam z tej wolności i nie chcę z tobą "dyskutować".

Wt sty 14, 2014 15:31
Jasne. Nawet wiem dlaczego: Bo nie łykam ślepo tego, co piszesz, tylko proszę o przedstawienie materiałów, które Twoje tezy potwierdzą. :-D

Wt sty 14, 2014 15:33
Zapewne podpadnę, ale niemniej powiem: - zauważyłam w moim kościele, że o ile duchowni często posługują się w homiliach cytatami z wypowiedzi bł Jana Pawła II i Benedykta XVI, to od początku pontyfikatu papieża Franciszka, nigdy nie usłyszałam cytatu Franciszka.
Może się mylę, ale postrzegam to jako rodzaj ostracyzmu wobec papieża Franciszka :(
Podczas tegorocznej kolędy, pytany przez męża ksiądz o Athortację Franciszka, odpowiedział iż jeszcze nie czytał z powodu braku czasu.

Wt sty 14, 2014 15:40
@Alus, ja ma ogolnie wrazenie, ze nasi ksieza od wielu lat "z braku czasu" omijali dokumenty soborowe, encykliki papiezy itp. ale Katechizm KK to wierni powinni znac na wyrywki. bo tam sa przestrogi (glownie) dla swieckich. Juz do znajomosci KPK lepiej sie w rozmowach z niektorymi kisezmi lepiej nie przyznawac. :(

Wt sty 14, 2014 15:47
Yarpen_Zirgin napisał(a):
Jasne. Nawet wiem dlaczego: Bo nie łykam ślepo tego, co piszesz, tylko proszę o przedstawienie materiałów, które Twoje tezy potwierdzą. :-D

http://info.wiara.pl/doc/1849979.Nie-mo ... bludnikami

Wt sty 14, 2014 16:25

Franciszek trafia na kolejną okładkę - tym razem Rolling Stone'a :D:

http://l.yimg.com/bt/api/res/1.2/GcH3uJ ... 844430.jpg

Cała cover story: http://www.rollingstone.com/culture/new ... n-20140128

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt sty 28, 2014 18:01

Cytuj:

Podroba photoshopa! :P
http://2.bp.blogspot.com/_qskaSRkns8A/T ... urel-7.jpg

Śr sty 29, 2014 8:53
Johnny99 napisał(a):

A propos samego artykułu...
Rzecznik watykański go skrytykował, jako rzekomo przeciwstawiający pontyfikaty ostatnich dwu papieży:

"Artykuł Marka Binellego na łamach "Rolling Stone" jest znamienny dla dziennikarstwa powierzchownego, które by ukazać bogactwo nowości papieża Franciszka usiłuje przedstawić w barwach negatywnych pontyfikat jego poprzednika - stwierdził ks. Lombardi SJ. - Szkoda, bo w ten sposób nie służy się papieżowi Franciszkowi, który dobrze wie, jak wiele Kościół zawdzięcza jego poprzednikowi - kontynuował rzecznik Stolicy Apostolskiej."
http://info.wiara.pl/doc/1867312.Watyka ... z-papiezem

Śr sty 29, 2014 19:06

Ci "rzecznicy" nawet papieza krytykuja. W sposob zawoalowany oczywiscie - "Nie to papiez mial na mysli". Jedna rodzina Dziwiszy w tym waszym Kosciele. :P

Śr sty 29, 2014 19:54
Ciekawy pomysł na promocję swojego filmu wymyślili producenci "Tajemnicy Filomeny":

Papież Franciszek nie oglądał i nie będzie oglądał mianowanego do Oskara filmu "Tajemnica Filomeny" - stwierdził dyrektor Biura Prasowego Stolicy Apostolskiej, ks. Federico Lombardi.
Zdementował on doniesienia producentów, jakoby obraz ten miał zostać pokazany papieżowi Franciszkowi na specjalnym zamkniętym pokazie w Watykanie. Jednocześnie zdecydowanie skrytykował próby wciągania osoby Ojca Świętego do strategii rynkowych promujących film.

[...] Tematyka filmu dotknęła wielu katolików na świecie, którzy oskarżyli twórców filmu o pokazanie w negatywnym świetle irlandzkich zakonnic. "New York Post" określił ten film jako pełen nienawiści atak na katolicyzm."

http://info.wiara.pl/doc/1873689.Chca-wkrecic-papieza

Franciszek taki dobrotliwy, równy papież na pewno nie będzie miał nic przeciwko temu, jeśli sobie o nim napiszemy, że na specjalnym pokazie obejrzy nasz film. Lol.

Wt lut 04, 2014 16:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 933 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50 ... 63  Następna strona