Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Światowe Dni Młodzieży
gita napisał(a): Alus napisał(a): Cytuj: No nie przesadzaj, nie jest tak źle. Jakoś tu mieszkamy, przemieszczamy się i żyjemy. Drogi nie są tragiczne, w ostatnich latach na prawdę bardzo się poprawiło. Niestety ciągle nie mamy od północnej strony obwodnicy której bardzo brakuje. Nie ma objazdu na życzenie krakusów.....w celu spotęgowania siły mobbingu na rzecz przebudowy E7 stworzona została koalicja Rado+Kielce+Kraków. Gdy przyszedł moment spotkania i rozmów w ministerstwie, Kraków sie wypiął nie biorąc udziału. Od Radomia do kilku km przed Krakowem mamy nową, z wielu obwodnicami E7. Co znaczy:"Kraków się wypiął...." może wyjaśnisz to? Poza tym uważam, że do udziału w ŚDM trzeba zachęcać, a nie zniechęcać potencjalnych uczestników. Kraków się wypiął NIE BIORĄC UDZIAŁU....co można jeszcze bardziej wyjaśniać? Wskazywanie dróg dojazdu i związanych z tym ewentualnych uciążliwości to naturalna informacja, nie zniechęcanie....ciebie gdy pytają o drogę, zachęcasz jedynie do dotarcia nie wskazując drogi?
|
Cz cze 09, 2016 7:50 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Na tym przeciez polega prawda wedlug pewnych grup: zachwala sie (wlasne) korzysci a jak sie pojawia problemy, to robi sie wielkie oczy i albo tlumaczy to bledami poprzednikow, wrogow i w ogole "roznych opcji", albo zarzuca sie histerie, demagogie i defetyzm.
Cala prawda jest niepozadana.
|
Cz cze 09, 2016 8:04 |
|
 |
Otodox
Dołączył(a): Pn mar 03, 2014 16:14 Posty: 240 Lokalizacja: nieciekawa
|
Alus napisał(a): Cytuj: No nie przesadzaj, nie jest tak źle. Jakoś tu mieszkamy, przemieszczamy się i żyjemy. Drogi nie są tragiczne, w ostatnich latach na prawdę bardzo się poprawiło. Niestety ciągle nie mamy od północnej strony obwodnicy której bardzo brakuje. Nie ma objazdu na życzenie krakusów.....w celu spotęgowania siły mobbingu na rzecz przebudowy E7 stworzona została koalicja Rado+Kielce+Kraków. Gdy przyszedł moment spotkania i rozmów w ministerstwie, Kraków sie wypiął nie biorąc udziału. Od Radomia do kilku km przed Krakowem mamy nową, z wielu obwodnicami E7. Pisałem o obwodnicy której bardzo brakuje. Z tego co wiem, to po prostu nie ma pieniędzy na inwestycje, żeby zamknąć obwodnicą od północy Kraków (od węzła Modlnica do krajowej 7). Reszta ma być w "niedalekiej" przyszłości zrobiona. Co do powietrza w Krakowie (jak i w innych miejscowościach leżących w dolinach) to jest jakie jest. Trzeba się z tym pogodzić  lub się wyprowadzić. Wracając jednak do ŚDM: Trzeba się przygotować na piesze przemieszczanie się w czasie ŚDM. Na komunikacje zbiorową bym za bardzo nie liczył, wiec wygodne buty to podstawa. Na szczęście (czy też nieszczęście) Kraków jest małym miastem. Wiec jakoś to będzie, byle tylko pogoda dopisała. Osobiście na msze z JPII ma błoniach chodziłem pieszo (jakieś 10 km w jedna stronę) i nie było to jakimś heroicznym wysiłkiem . Dużo mieszkańców wyjedzie z miasta. Z tego co rozmawiam z ludźmi to każdy kto może to opuszcza miasto by pielgrzymom zrobić miejsce.  DAMY RADĘ 
_________________ Na forach dyscyplina intelektualna jest sztuką raczej nieznaną.
|
Cz cze 09, 2016 8:04 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus! Nie posądzałam Cię, że nie zrozumiesz pytania. Kraków to jest miasto, w którym mieszka kilkaset tysięcy mieszkańców, a więc to oni odwrócili się plecami? W czasie ŚDM przyjmować będą w swych domach pielgrzymów z Polski i świata, a więc chyba nie odwrócili się plecami.
|
Cz cze 09, 2016 8:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
gita napisał(a): Alus! Nie posądzałam Cię, że nie zrozumiesz pytania. Kraków to jest miasto, w którym mieszka kilkaset tysięcy mieszkańców, a więc to oni odwrócili się plecami? Czepialstwo....... Cytuj: Pisałem o obwodnicy której bardzo brakuje. Z tego co wiem, to po prostu nie ma pieniędzy na inwestycje, żeby zamknąć obwodnicą od północy Kraków (od węzła Modlnica do krajowej 7). Reszta ma być w "niedalekiej" przyszłości zrobiona. Właśnie ta obwodnica była m. in. w programie o które w sojuszu miały walczyć miasta Radom+Kielce+Kraków.
|
Cz cze 09, 2016 8:17 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
|
Cz cze 09, 2016 12:45 |
|
 |
Johnny99
|
Otodox napisał(a): Co do powietrza w Krakowie (jak i w innych miejscowościach leżących w dolinach) to jest jakie jest. Trzeba się z tym pogodzić  Bynajmniej, nie należy się z tym godzić, tylko to zmieniać, bo to ludzie są odpowiedzialni za stan powietrza w Krakowie i ogólnie w Małopolsce czy na Śląsku. Nie ma żadnego powodu, by Polska miała najgorsze powietrze w całej Europie, jak to jest obecnie, a tym bardziej, byśmy się wszyscy mieli na to godzić.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt cze 10, 2016 7:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Macierewicz ma pomysł jak uatrakcyjnić ŚDM: http://natemat.pl/182093,resort-maciere ... zaskoczonyTylko inteligentny inaczej mógł wpaść na taki pomysł.
|
Pt cze 10, 2016 7:51 |
|
 |
JedenPost
|
@J99Nie wiem, czy wiesz, ale jest tu na forum taki światły użytkownik, który na pewno chętnie Ci powie, co masz zrobić, jak Ci się powietrze w Polsce nie podoba. 
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pt cze 10, 2016 7:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No to Krakow sobie poczeka na lepsze powietrze.... PiS ratuje kopalnie. Zielona energia jest "niepolska" i "niepatriotyczna".
Pewnie ze tak. To prezent od Pana Boga.
|
Pt cze 10, 2016 8:26 |
|
 |
Johnny99
|
No, skoro patriotyzm oznacza głównie umieranie za Ojczyznę, to może faktycznie wszystko jedno, czy się umiera od bagnetu wroga, czy na raka płuc?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt cze 10, 2016 9:20 |
|
 |
Benita
|
marcela12 napisał(a): Benita napisał(a): Witam wszystkich!  Również wybieram się na ŚDM, i chciałabym zapytać o kwestię związaną z transportem. Przylatuję do Krakowa, a nocleg w czasie spotkań mam w Łyczance. Już sprawdziłam że to ponad 20 kilometrów i jeszcze nie wiem jaki dojazd tam jest. Znajomy mi radzi żebym wynajęła auto na lotnisku, ale nie wiem czy to dobry pomysł. Jakoś mnie nie przekonuje do końca. To zależy. Jak chcesz dojechać z lotniska do Łyczanki to OK. Jak jeździć autem po Krakowie w czasie ŚDM to chyba nie bardzo. Ulice będą pozamykane, a ruch ograniczony. Może się zdarzyć, że będziesz mieć kłopoty z parkingiem - auto zostawisz daleko i tak będziesz musiała iść na piechotę. I jeszcze się martwić czy z wynajętym autem wszystko ok. Benita, zatrzymujesz się w tej Łyczance koło Byszyc/ Świątnik Górnych? Tak, w tej  i dlatego się zastanawiam jak tam dojechać. Ale poza tym planuję jeszcze po ŚDM zostać na tydzień i jechać do Zakopanego i Wieliczki. I jeszcze o Wrocławiu myślałam. Żeby tak trochę pozwiedzać już po zakończeniu ŚDM. I dlatego się zastanawiam nad tym autem. PS. I dzięki wszystkim za rady 
|
Pt cze 10, 2016 9:56 |
|
 |
Otodox
|
Kael napisał(a): No to Krakow sobie poczeka na lepsze powietrze.... PiS ratuje kopalnie. Zielona energia jest "niepolska" i "niepatriotyczna".
Pewnie ze tak. To prezent od Pana Boga. Nie przesadzaj. Można spalać paliwa stałe i nie musi to oznaczać katastrofalnego powietrza. Energią z powietrza i słońca nie da się zaspokoić wszystkich potrzeb energetycznych.
_________________ Na forach dyscyplina intelektualna jest sztuką raczej nieznaną.
|
Pt cze 10, 2016 10:08 |
|
 |
Otodox
|
Wracając na chwile jeszcze do Krakowa i powietrza. Spór twa co bardziej szkodzi piece węglowe czy samochody linkTutaj też ciekawe opracowanie link. Sam węgiel, wbrew temu co kreują media, spalany w nowoczesnych kołach parowych w elektrowniach zawodowych w których spaliny są odsiarczane i odpylane nie jest dużym problemem. Zostaje co prawda kwestia CO2, ale praw fizyki i chemii się nie oszuka C+O2=CO2 choć próby są link.
|
Pt cze 10, 2016 10:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): No, skoro patriotyzm oznacza głównie umieranie za Ojczyznę, to może faktycznie wszystko jedno, czy się umiera od bagnetu wroga, czy na raka płuc? A co to stwierdzenie ma wspólnego z tematem wątku??? 
|
Pt cze 10, 2016 12:56 |
|
|
|