Rekordowo krótkie konklawe
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Rekordowo krótkie konklawe
medieval_man napisał(a): Zwalczał lewaków? Super papież.... U mnie ma plusa. Jeśli to prawda co Jajo wygrzebał, to znaczy, że mamy naprawdę porządnego gościa na stolicy Piotrowej.
Jeśli jakiś biskup donosi wojskowemu reżimowi na księży z powodu ich lewicowych poglądów, to jest porządnym gościem, mimo że wydanym mogą grozić tortury i śmierć. Jeśli jakiś biskup informuje prokuraturę w demokratycznym państwie o księżach dopuszczających się czynów pedofilskich to jest donosicielem. Oto kwintesencja katolickiej moralności  .
|
Cz mar 14, 2013 14:30 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Jeśli jakiś biskup donosi wojskowemu reżimowi na księży z powodu ich lewicowych poglądów, to jest porządnym gościem, mimo że wydanym mogą grozić tortury i śmierć. Jeśli jakiś biskup informuje prokuraturę w demokratycznym państwie o księżach dopuszczających się czynów pedofilskich to jest donosicielem. Oto kwintesencja katolickiej moralności  . Jeśli.....
|
Cz mar 14, 2013 15:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Żeby była jasność nie mam na myśli konkretnego przypadku, chodzi mi tylko o podejście do pewnych spraw.
|
Cz mar 14, 2013 15:17 |
|
|
|
 |
Soul33
Moderator
|
Albo słowa medievala to reakcja na tolling w wątku.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Cz mar 14, 2013 15:29 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Alus napisał(a): medieval_man napisał(a): Rolą papieża nie jest być skromnym czy ascetycznym. Nie ten jest lepszym papieżem, kto jeździ metrem zamiast samochodem i kto mieszkał w skromnym mieszkanku zamiast w tak zwanym pałacu bisukupim.
Rolą papieża jest umacnianie braci we wierze i przewodniczenie w miłości.
Tak długo, jak długo tego nie pojmiecie, będziecie wypisywali nic nieznaczące bzdury o sprawach zupełnie nieistotnych i tym jak mały Kazio w przedszkolu wyobraża sobie co to znaczy być dobrym papieżem. Nie zapominaj jednak, że maksyma słowa uczą, przykłady przyciągają.Ta maksyma chyba jednak nie odnosi się do grzeszących przeciwko Duchowi Świętemu, czyli do tych, którzy ustawicznie poszukują złych a nie dobrych przykładów, jak kolega o owalnym łebku. 
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Cz mar 14, 2013 16:03 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Ciekawe kto lepiej umacnia w wierze: skromny, szczupły, jeżdżący metrem i mieszkający w małym mieszkanku Bogoglio czy też tłusty, jeżdżący limuzyną z szoferem, mieszkający w pałacu, mający mordę opoja [pominę nazwisko]? I kto wie, może dzięki niemu Jajko się nawróci  . W końcu macie wspólną płaszczyznę (przynajmniej niektórych) poglądów: papież Franciszek w wywiadzie udzielonym rok temu z okazji konsystorza Andrei Tornielliemu. napisał(a): „Trzeba wyjść z siebie ku peryferii, trzeba uniknąć choroby duchowej Kościoła zapatrzonego w swoje wnętrze. To prawda, że gdy wychodzi się na ulicę – co czyni każdy mężczyzna i kobieta – zdarzają się różne wypadki. Ale jeśli Kościół pozostanie zamknięty w sobie, odnoszący się tylko do siebie, zestarzeje się. Nie mam wątpliwości, że między Kościołem ulegającym wypadkom, który wychodzi na ulicę a Kościołem chorym na zapatrzenie w siebie, wybieram pierwszy”.
|
Cz mar 14, 2013 16:04 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
SweetChild napisał(a): Alus napisał(a): Jajko napisał(a): Dlatego pisałem, że to wybór tymczasowy. Długo na stolcu piotrowym nie posiedzi. Orzekł pan wyrocznia  Jajko napisał(a): Na razie moje przewidywanie co do wyboru papieża się spełniło.  To o tymczasowości też się spełni, chyba że papież Franciszek będzie żył wiecznie (w ateistycznym rozumieniu życia wiecznego). Masz talent, może spróbuj jakiegoś proroctwa odnośnie Końca Świata  Prorokuję, że wytrzyma najwyżej 5 lat.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Cz mar 14, 2013 16:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A co jak 6? Bedziesz na forum publicznie przepraszal za falszywe proroctwo? Czy uzytkownikom podroz do Rzymu zafundujesz?
|
Cz mar 14, 2013 16:07 |
|
 |
Jajko
|
Przyznam, że się pomyliłem w proroctwie. Za mało?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Cz mar 14, 2013 16:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Za malo. Powinienes zrobic sobie zdjecie w worku, z glowa posypana popiolem i powiedziec, ze oszukiwales wszystkich, ze jestes prorokiem. Bo a nuz, ktos dal sie na to oszustwo nabrac?
|
Cz mar 14, 2013 16:10 |
|
 |
Jajko
|
 Jakie oszustwo? Co Ty wygadujesz??
|
Cz mar 14, 2013 16:11 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
mauger napisał(a): medieval_man napisał(a): Zwalczał lewaków? Super papież.... U mnie ma plusa. Jeśli to prawda co Jajo wygrzebał, to znaczy, że mamy naprawdę porządnego gościa na stolicy Piotrowej.
Jeśli jakiś biskup donosi wojskowemu reżimowi na księży z powodu ich lewicowych poglądów, to jest porządnym gościem, mimo że wydanym mogą grozić tortury i śmierć. Jeśli jakiś biskup informuje prokuraturę w demokratycznym państwie o księżach dopuszczających się czynów pedofilskich to jest donosicielem. Oto kwintesencja katolickiej moralności  . Z tego, co wiadomo, to Bergoglio ostro sprzeciwiał się głoszonym przez niektórych księży, poglądom lewicowym i lewackim, których ci głoszący nie ukrywali, ale wręcz się nimi szczycili. Z tego, co wiadomo, żaden pedofil, nawet kapłan katolicki, nie szczyci się swoimi postępkami, przez co powzięcie wiedzy o nich leży w sferze przypuszczeń a nie dowodów. Zwalczanie osób (kapłanów) głoszących publicznie w Kościele poglądy niekościelne jest łatwiejsze niż oskarżanie takich samych osób (kapłanów) o pedofilię kiedy się nie ma na nią dowodów, a jedynie podejrzenia. Powyżej w poście maugera kwintesencja płytkiego myślenia. 
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Cz mar 14, 2013 16:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@Jajko, wiesz co to znaczy "proroctwo"? Podpinasz siebie pod samego Pana Boga, bo tylko On zna przyszlosc.
|
Cz mar 14, 2013 16:17 |
|
 |
Jajko
|
Oj nie przesadzaj Kael i nie chwytaj za słówka. Użyłem tego słowa po propozycji jednego z forumowiczów. O wynikach konklawe pisałem jako o przewidywaniach, a nie proroctwach. A Ty szukasz dziury w całym, jak mnie na czymś przyłapać...i nie wychodzi 
|
Cz mar 14, 2013 16:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Cytuj: To już jak dla mnie może abdykować  Czyli nadal wojenka!  Czekamy na pierwsze papieskie publiczne nauczanie w sprawie homoseksualizmu  Pierwsze czy setne, nauczanie Kościoła w kwestiach homoseksualizmu jest znane i póki ktoś nie zechce modyfikować treści Biblii, nie ulegnie żadnym radykalnym zmianom. Nie treść, tylko tłumaczenie i nauczanie, a te jak wiesz zmieniały się w Krk  medieval_man napisał(a): biedni ludzie racy jak Mike czy Jajko... Myślą, że papieża wybiera się po to, by spełniać ich zakompleksione oczekiwania.
Nie wiem jaki związek mają kompleksy. Dla Krk lepiej, żeby mieć mniej wrogów niż więcej. Wojujący papież występujący przeciwko niewinnym pokojowo żyjącym ludziom, papież przeciwstawiający się nauce i obyczajowości dzisiejszego świata to nie jest dobry znak dla sytuacji Kościoła na świecie, zwłaszcza w Europie, ale nie tylko. Jednak nie ma czego z góry przesądzać, pontyfikat się dopiero zaczyna. Tak jak prezydentowa kraju, z którego Bergoglio pochodzi, życzę nowemu papieżowi więcej rozumu i zrozumienia różnorodności człowieka.
|
Cz mar 14, 2013 16:57 |
|
|
|