Papież Franciszek - gesty,nadzieje,kontrowersje,komentarze
Autor |
Wiadomość |
Johnny99
|
 Re: Papież Franciszek - gesty,nadzieje,kontrowersje,komentar
A to twoim zdaniem papież Franciszek nie ma wad i przywar? On może innym wytykać, a jemu wytykać niczego nie można?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt gru 23, 2014 10:24 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): A to twoim zdaniem papież Franciszek nie ma wad i przywar? On może innym wytykać, a jemu wytykać niczego nie można? Tylko cukierkowato pozłacany aniołem z choinki nie ma żadnych wad i przywar. Wytykanie - myślisz, że papież wytyka z przywry swojej, czy autentycznie z troski o los Kościoła? Za czasów św Jana Pawła II pisano o trudnościach papieża w porozumiewaniu się z kurialistami. Benedykt XVI po analizie raportu o kurii jaki zlecił dokonać, zrozumiał, że sił mu nie starczy na oczyszczenie, podjął decyzję o abdykacji. Franciszek mówi otwartym tekstem, usiłuje zmienić stan rzeczy - pytanie jak długo mu pozwolą.
|
Wt gru 23, 2014 10:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@Johnny99 ty sie nie martw: juz znajda sie "gleboko zatroskani", ktorzy papiezowi jego wady i slabosci wypomna. Osobiscie mysle, ze papiez Franciszek przyjmie te uwagi z pokora.
|
Wt gru 23, 2014 12:17 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Kael napisał(a): Osobiscie mysle, ze papiez Franciszek przyjmie te uwagi z pokora. To z pewnością, chciałbym jeszcze, by wziął pod uwagę argumenty drugiej strony i je przemyślał. Zresztą tyczy się to w ogólności obydwu stron konfliktu między katolikami "tradycyjnymi" i "postępowymi" - jedni w ogóle nie biorą pod uwagę tego, że drudzy też mają swoje racje, a, co istotniejsze, im też zależy na Kościele. Nie zawsze tak jest, ale tak jest najczęściej.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt gru 23, 2014 14:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Kael napisał(a): Osobiscie mysle, ze papiez Franciszek przyjmie te uwagi z pokora. To z pewnością, chciałbym jeszcze, by wziął pod uwagę argumenty drugiej strony i je przemyślał. Zresztą tyczy się to w ogólności obydwu stron konfliktu między katolikami "tradycyjnymi" i "postępowymi" - jedni w ogóle nie biorą pod uwagę tego, że drudzy też mają swoje racje, a, co istotniejsze, im też zależy na Kościele. Nie zawsze tak jest, ale tak jest najczęściej. Jeśli pod określeniem "tradycyjny" rozumie się gromadzenie dóbr doczesnych, zabieganie o władzę, odziewanie, jak najbogatsi tego świata (np 10 metrowy płaszcz kard Burke), to bezsprzecznie nie służy to dobru Kościoła i niewiele nie a wspólnego z nauką Chrystusa. Ja zupełnie inaczej postrzegam tradycjonalizm.....może się mylę?
|
Wt gru 23, 2014 15:02 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zeby wiedziec co naprawde papiez powiedzial: http://papiez.wiara.pl/doc/2292846.Od-d ... yzm-plotekCo @Johnny99 widzi tam "postepowego" (zeby nie napisac "modernistycznego")?
|
Wt gru 23, 2014 17:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jak to co? To tak ewangeliczne, ze az protestanckie  Pełen modernizm, protestantyzm Tak serio, to milo słyszeć z ust tak waznego dla KRK biskupa to, co widzi wielu wiernych i mówi o tym w domu, czy pisze na forach. Miło widzieć, ze nie tylko wśród szeregowych duchownych sa tacy, co nie stracili kontaktu z "szarymi" katolikami.
|
Wt gru 23, 2014 17:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Pełny tekst, nie tylko pobieżny zarys. http://www.deon.pl/religia/serwis-papie ... ona,1.htmlA mnie raduje wypowiedź mojego nowego ordynariusza bp Jana Piotrowskiego W tym co dotyczy dobra wspólnego, Kościół nie może nie zajmować stanowiska. W tym, co dotyczy obyczajowości, chociażby w przestrzeni życia ochrzczonych, ci tez powinni słuchać głosu Kościoła. Osobiście nie angażowałem się nigdy politycznie. Nie mam żadnych upatrzonych partii politycznych, ani nie preferuję żadnej z nich. Nie chciałbym się nikomu kłaniać ani zabiegać o czyjeś względy.
|
Śr gru 24, 2014 14:38 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Franciszek powiedział wszystko to (i jeszcze więcej) co mówią krytycy Kościoła (często ateiści) od wielu lat i co było dotąd zbywane przez tzw. katolików w stylu: nie jesteś katolikiem, to co cię to może obchodzić, nie wypowiadaj się na tematy, które ciebie nie dotyczą. Teraz jednak powiedział to głośno sam papież. [...] Asienkka
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
So gru 27, 2014 13:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
9. Choroba gadulstwa, szemrania i plotkarstwa. O tej chorobie już wiele razy mówiłem. Ale nigdy dość. To poważna choroba, która zaczyna się bardzo prosto, ot tak by tylko zamienić kilka słów, a potrafi posiąść człowieka robiąc z niego "siewcę chwastu" (jak szatan) i w wielu przypadkach "zabójcę z zimną krwią" dobrego imienia własnych kolegów i współbraci. Jest to choroba ludzi tchórzliwych, którzy nie mają odwagi, by mówić wprost i mówią za plecami. Św. Paweł upomina: "Czyńcie wszystko bez szemrań i powątpiewań, abyście byli bez winy i czyści" (por. Flp 2,14-18). Bracia strzeżmy się terroryzmu plotkarstwa. W odpowiedzi także dla ateistów, zwłaszcza tych ochrzczonych. Źródło: http://www.deon.pl/religia/serwis-papie ... iszka.html
|
N gru 28, 2014 10:06 |
|
 |
Bartek
|
Alus napisał(a): odziewanie, jak najbogatsi tego świata (np 10 metrowy płaszcz kard Burke), to bezsprzecznie nie służy to dobru Kościoła i niewiele nie a wspólnego z nauką Chrystusa. Cappa magna jest tradycyjnym strojem chórowym biskupa i niektórych prałatów, obowiązującym w pewnych celebracjach w obrządku przedsoborowym i dozwolonym do stosowania podczas większych uroczystości w rycie posoborowym.
|
N gru 28, 2014 16:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
W domysle, wywodzacym sie z czasow monarchii?
|
N gru 28, 2014 16:48 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Papież Franciszek Niezwykły przypomniał przyszłym kardynałom, o tym że kardynalat to powołanie i służba wymagające pokory, a nie nagroda, kulminacja kariery i "światowe życie". Ostrzegał: papież Franciszek Niezwykły napisał(a): Przyjmij to z pokorą. Postępuj tak, by do tego świętowania nie przeniknął duch światowości, który zamroczy bardziej niż grappa na czczo, dezorientuje i oddziela od krzyża Chrystusa http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... BoxNewsImgKolejne mądre i odważne słowa papieża. Czy znów jakiś prawicowy celebryta nazwie papieża idiotą?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
So sty 24, 2015 17:53 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Jajko napisał(a): Kolejne mądre i odważne słowa papieża. Czy znów jakiś prawicowy celebryta nazwie papieża idiotą? Naprawdę oczekujesz odpowiedzi na to pytanie, czy bawisz się w prowadzenie publicystycznego bloga na tym forum?
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
So sty 24, 2015 18:25 |
|
 |
Amandil
|
|
Wt wrz 01, 2015 18:09 |
|
|