Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Światowe Dni Młodzieży
Otodox napisał(a): Wracając na chwile jeszcze do Krakowa i powietrza. Spór twa co bardziej szkodzi piece węglowe czy samochody linkTutaj też ciekawe opracowanie link. Sam węgiel, wbrew temu co kreują media, spalany w nowoczesnych kołach parowych w elektrowniach zawodowych w których spaliny są odsiarczane i odpylane nie jest dużym problemem. Zostaje co prawda kwestia CO2, ale praw fizyki i chemii się nie oszuka C+O2=CO2 choć próby są link. Po pierwsze: to, ze sie w Polsce nie da calej energii pokryc ze zrodel odnawialnych, nie oznacza, ze w ogole nie ma co zaczynac. Niemcom lobby atomowe wmawialo, ze nie mozna za nic wylaczyc zadnej elektrowni atomowej, bo bedzie ciemno, zimno i strasznie. Po Fukushimie wylaczono kilka i ... nic. Za to na co drugim-trzecim dachu domow jednorodzinnyvh, stodow, hal, sa panele sloneczne przynajmkiej na ciepla wode (i zapewniam, ze w lecie spokojnie te 2-3 m2 starcza na zwykla rodzine. Wiatraki sie kreca. Glownym problemem sa aktualnie linie przesylowe polnoc-poludnie i regulacja sieci. No i elektrownie musza moc pracowac przy czestych zmianach mocy i przy niskich obciazeniach, co wcale nie jest takie proste. Co do duzych elektrowni weglowych, to zgoda. Ale dlaczego w Krakowie i nie tylko, ludzie ciagle pala w piecach? Dlaczego szczegolnie w malych miejscowosciach (np nad morzem - sprawdzone wielokrotnie) pala plastikiem i smieciami i nikt, ale to nikt, nic nie robi? Trujecie sie sami. Donos na sasiada to nie honor. Wolicie patrzec jak wasze dzieci na raka umieraja?
|
Pt cze 10, 2016 14:23 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Donos na sąsiada to nie honor Donos na sąsiada dla ogromnej rzeszy Polaków tak potrzebny dla życia jak powietrze  ....zdarzają się już donosy na sąsiadów jakoby ci nie trzeźwieli po otrzymaniu 500+....w kilku przypadkach okazało się, że owi sąsiedzi wcale jeszcze nie wystąpili z wnioskiem.
|
Pt cze 10, 2016 15:14 |
|
 |
AsiaUz
|
Benita napisał(a): marcela12 napisał(a): Benita napisał(a): Witam wszystkich!  Również wybieram się na ŚDM, i chciałabym zapytać o kwestię związaną z transportem. Przylatuję do Krakowa, a nocleg w czasie spotkań mam w Łyczance. Już sprawdziłam że to ponad 20 kilometrów i jeszcze nie wiem jaki dojazd tam jest. Znajomy mi radzi żebym wynajęła auto na lotnisku, ale nie wiem czy to dobry pomysł. Jakoś mnie nie przekonuje do końca. To zależy. Jak chcesz dojechać z lotniska do Łyczanki to OK. Jak jeździć autem po Krakowie w czasie ŚDM to chyba nie bardzo. Ulice będą pozamykane, a ruch ograniczony. Może się zdarzyć, że będziesz mieć kłopoty z parkingiem - auto zostawisz daleko i tak będziesz musiała iść na piechotę. I jeszcze się martwić czy z wynajętym autem wszystko ok. Benita, zatrzymujesz się w tej Łyczance koło Byszyc/ Świątnik Górnych? Tak, w tej  i dlatego się zastanawiam jak tam dojechać. Ale poza tym planuję jeszcze po ŚDM zostać na tydzień i jechać do Zakopanego i Wieliczki. I jeszcze o Wrocławiu myślałam. Żeby tak trochę pozwiedzać już po zakończeniu ŚDM. I dlatego się zastanawiam nad tym autem. PS. I dzięki wszystkim za rady  Cześć na początek Myślę, że jeśli chcesz jechać jeszcze na jakieś wycieczki, to wynajęcie auta będzie jak najbardziej ok  tylko do Krakowa na ŚDM się nim nie pchaj  . Jeśli szukasz wypożyczalni, sprawdź Rentcars.pl, ja wynajmowałam u nich samochód w Gdańsku i było ok, ale wiem że w całej Polsce wypożyczają  I być może do zobaczenia już za miesiąc!
|
Pn cze 27, 2016 6:10 |
|
|
|
 |
JoankaJ
|
Ściągnijcie sobie bardzo fajna aplikację na telefon, jest mozliwość zlokalizowania swoich znajomych gdy np. ktoś się zgubi i chcemy go znaleźć. Jest tez śpiewnik w kilku językach obcych 
|
Śr cze 29, 2016 23:27 |
|
 |
Adela92
|
Aplikacja na pewno się przyda  A może ktoś chce podszkolić warsztat dziennikarski? Znalazłam dzisiaj ogłoszenie portalu katolickiego, który szuka kogoś do relacjonowania ŚDM. Fajna oferta współpracy, za krótkie relacje dostaje się od nich smartfona, transport i nocleg na ŚDM  No i jeszcze 5 tys. na przekazanie jakiejś fundacji  Sama już puściłam zgłoszenie, ale ciekawe, czy spodobają im się moje wypociny http://krakow.dlastudenta.pl/praca/ofer ... 25715.html
|
Pn lip 04, 2016 14:04 |
|
|
|
 |
iguana
|
 Swiatowe dni młodziezy
już nie dlugo będą odbywać się w naszym kraju Swiatowe dni młodzieży. szkoda ze mnie tam nie będzie ale myślę że wszyscy któży są na tej stronie opowiedzą mi swoje relacje i wrażenia.
|
Pn lip 11, 2016 7:48 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Tańczące Siostry ze Zgromadzenia Jezusa Miłosiernego w Myśliborzu przygotowują się do ŚDM https://www.youtube.com/watch?v=CYuOreQ4Y44
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Wt lip 12, 2016 8:42 |
|
 |
ratio
|
 Chyba Pan Jezus nie był zachwycony koleżankami w habitach, bo im się wyrywał, a choć podtrzymywany przez jedną z nich, wreszcie udało Mu się zwyczajnie zwinąć 
|
Wt lip 12, 2016 12:41 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Tymczasem w Krakowie pojawi się także grupa aktywistów LGBT http://wpolityce.pl/spoleczenstwo/301132-najazd-tysiecy-homoseksualistow-na-swiatowe-dni-mlodziezy-szykuje-sie-teczowa-indoktrynacja-w-krakowieNie za bardzo ufam w ich intencje. To trochę tak, jakby w czasie ŚDM odbywały się też zloty: - rozwodników uzasadniających, że nie są w sprzeczności z nauką Kościoła - mormonów twierdzących, że papież ich też popiera - wyznawców Latającego Potwora Spaghetti odnajdujących swoje miejsce w Kościele - etc... Pocieszam się, że znikną w tłumie
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Pn lip 18, 2016 14:15 |
|
 |
JedenPost
|
medieval_man napisał(a): Nie za bardzo ufam w ich intencje.
Czemu właściwie? Skoro takie osoby - wierzące i homoseksualne, a zarazem żywiące przekonanie, że ich sposób życia nie powinnien być odrzucany, gdyż jest zgodny z Ewangelią - istnieją i tworzą jakieś środkowisko, to w sumie dziwnym by było, gdyby się na takiej imprezie nie pojawiły. A artykuł... bardziej tendencyjnie już się nie dało?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Wt lip 19, 2016 9:42 |
|
 |
Adela92
|
To przecież też normalni ludzie, nie mają zakazu praktykować wiary w Boga, więc ich obecność jak najbardziej uzasadniona. Niektóre media przesadnie ich demonizują
|
Wt lip 19, 2016 10:24 |
|
 |
bogusia-kowal
Dołączył(a): Pt gru 20, 2013 9:50 Posty: 3 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Już niedługo spotykamy się w Krakowie! Wszyscy! 
|
Pn lip 25, 2016 11:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie osądzajmy, abyśmy nie byli sądzeni. Skąd wiesz jak wygląda pragnienie wiary w Boga w tych ludziach ? Jezus nie patrzył tylko na sprawiedliwych. Czeka na każdą zbłąkaną owieczkę.
|
Pn lip 25, 2016 16:51 |
|
 |
WebCM
|
Byłem w Katowicach i Krakowie. Niestety bez biletu i tylko przez 1 dzień , gdyż to była decyzja spontaniczna. Żałuję, że nie uczestniczyłem wczoraj, nie ma mnie dziś i nie będzie mnie jutro. Błędem że strony organizatorów jest niechęć do grup jednoosobowych i dwuosobowych. Klimat jest świetny. Jednak nikt nie sprawdzał na bramkach i chwała, że nie mamy problemu z nielegalnymi imigrantami. Nie wierzę w zamach, nie boję się jechać i ISIS nie będzie nas terroryzował. Wrzucę fotki i filmy z obu ŚDM na YouTube i jakiś portal, ale nie wiem 1 gdzie można tworzyć publiczne albumy. Portal Picasa zamykają.
_________________ .:: KTO RANO WSTAJE, TEN PODPIS DOSTAJE ::.
|
So lip 30, 2016 18:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
WebCM napisał(a): Byłem w Katowicach i Krakowie. Niestety bez biletu i tylko przez 1 dzień , gdyż to była decyzja spontaniczna. Żałuję, że nie uczestniczyłem wczoraj, nie ma mnie dziś i nie będzie mnie jutro. Błędem że strony organizatorów jest niechęć do grup jednoosobowych i dwuosobowych. Klimat jest świetny. Jednak nikt nie sprawdzał na bramkach i chwała, że nie mamy problemu z nielegalnymi imigrantami. Nie wierzę w zamach, nie boję się jechać i ISIS nie będzie nas terroryzował. Wrzucę fotki i filmy z obu ŚDM na YouTube i jakiś portal, ale nie wiem 1 gdzie można tworzyć publiczne albumy. Portal Picasa zamykają. Córka z zięciem i wnuczką w piątek bez żadnych problemów dojechali samochodem pod same błonia i bez żadnych kontroli uczestniczyli w Drodze Krzyżowej i koncercie. Dziś jadą na mszę w Brzegu. Nastraszyli niemożnością wjechania do centrum Krakowa, czym zapewne wielu zniechęcili do przyjazdu na ŚDM.
|
N lip 31, 2016 8:07 |
|
|
|