Autor |
Wiadomość |
Iwona19
|
 Re: Jan Paweł II Niewielki
Bo go podziwia i stawia za wzór dla księży. To jeden z nielicznych duchownych, których ocenia dobrze.
Mój wujek odszedł od Kościoła, ale w Boga nadal wierzy. On księży zawsze źle ocenia (podobnie jak ateiści). Główną przyczyną jego odejścia było to, że podczas ostatniej spowiedzi, która była dwadzieścia lat temu spowiednik w uraził go w jakiś sposób swoimi słowami.
_________________ "Wszystko badajcie! Trzymajcie się tego, co dobre, a unikajcie wszystkiego, co złe" (1 Tes 5, 21-22)
|
Cz maja 31, 2012 21:00 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
-Vi- napisał(a): Alus napisał(a): Hałasu wokół ich wypowiedzi narobiły koncerny farmaceutyczne, które zmonopolizowały Afrykę dostarczając tanie prezerwatywy i bardzo drogie szczepionki i leki na HIV. Ewidentnie ukazała ich politykę walka z hinduskim koncernem produkujacy leki p-ko HIV wielokrotnie tańsze. Cała sprawa to prozaiczna batalia o kasę, a wypowiedzi papieży godziły w żywotny interes koncernów. Alus, czy koncerny farmaceutyczne zmanipulowały i przeinaczyły wypowiedzi papieża? Bo jeśli po prostu nagłośniły, to słusznie. Poza tym wspomniane tanie prezerwatywy to konkretny krok w dobrym kierunku. Papież żadnego takiego, ani innego, nie zrobił  A jesteś w stanie przytoczyć dosłowną wypowiedź papieża? Papież i Kosciół - a poprawnie Kościoły chrześcijańskie - wiele zrobiły. Uświadamiają, uczą, realizują metodę profilaktyki typu ABC - czyli: wstrzemięźliwość + wierność + prezerwatywa. Koncerny farmaceutyczne zarzucają prezerwatywami nieświadomych ludzi Afryki, a ci używają je kilkakrotnie, a zużyte wywalają gdzie popadnie. Ważne aby interes sie kręciał. Cytuj: Ale papież JEST głową zarówno Watykanu jak i KK. Co więcej ma de facto władzę absolutną. Papież ma władzę pełną, najwyższą i powszechną (LG 22), co nie oznacza absolutnej, bo zarządzanie Kościołem jest kolegialne (LG 18-22).
|
Cz maja 31, 2012 21:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Papież ma władzę pełną, najwyższą i powszechną (LG 22), co nie oznacza absolutnej, bo zarządzanie Kościołem jest kolegialne (LG 18-22). Kto ustala skład kolegium? Papież.
|
Cz maja 31, 2012 23:03 |
|
|
|
 |
Soul33
Moderator
|
-Vi- napisał(a): Prezerwatywy nie rozwiążą problemu AIDS, ale ich nieużywanie na pewno liczbę zarażeń zwiększy. Benedykt XVI chyba powiedział, że prezerwatywy mogą pogłębiać ten problem. Wiesz, dlaczego? Jeśli nie, to polecam spróbować coś wymyślić. Natomiast to zwykły troll, tylko z gazetą. Wcześniej, jako rzecznik rządu za komuny, miał jeszcze telewizję. Teraz ten jego raj się skończył, więc nadrabia szokowaniem poprzez "szarganie świętości" itp. Poprzednio też zresztą szokował, co widać po jego najsłynniejszym tekście. Kozioł napisał(a): JP2 odwagi nie starczyło. Taaak, tego mu właśnie brakowało. Czasem można odnieść wrażenie, że strzelasz całymi seriami do wszystkich czapek wyłaniających się zza rogu, nie sprawdzając nawet, czy przypadkiem nie są na patyku. Osobiście preferuję stosować ostrzejszą krytykę wobec "swoich" niż innych. Necromancer napisał(a): Mi kolega uświadomił na czym polega fenomen JP2 w naszym kraju. To jest polski wzór kariery od zera do milionera. Syn oficera Wojska Polskiego II RP, weterana I Wojny Światowej. No faktycznie, od "zera"... Twój kolega jest pewnie po prostu młody. Chociaż nie piję, to po lekturze takiego wątku nic jak tylko iść się napruć z tanim_winem.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Cz maja 31, 2012 23:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Soul33 napisał(a): Necromancer napisał(a): Mi kolega uświadomił na czym polega fenomen JP2 w naszym kraju. To jest polski wzór kariery od zera do milionera. Syn oficera Wojska Polskiego II RP, weterana I Wojny Światowej. No faktycznie, od "zera"... Twój kolega jest pewnie po prostu młody. A to gwarantowało jakieś predyspozycje do kapłaństwa??
|
Pt cze 01, 2012 5:55 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kozioł napisał(a): A to gwarantowało jakieś predyspozycje do kapłaństwa?? Nie o to Soulowi chodziło. Raczej o to, że JPII nie pasuje do amerykańskiego mitu od zera..itd, bo trudno syna oficera przyrównać do zera z nizin społecznych ( brzmi to okropnie, ale to nie moje porównanie ). Dorzucę do głównego tematu swoje trzy grosze, choć nie czytałam tego wątku i być może ktoś podobne zdanie już wyraził. JPII nie jest papieżem, z którym byłam w jakiś sposób związana. Jego pontyfikat przypadł na lata mojego dzieciństwa, a potem odejścia od Kościoła. Nigdy nie pociągało mnie jego nauczanie, nie zachwyciła mnie jego myśl filozoficzna, nie na tyle, aby zatrzymać mnie w Kościele. "Moim" papieżem jest BXVI, czytam i słucham tego, czego naucza. Niektóre jego teologiczne rozważania bardzo mi pomagają, rozwiązują moje osobiste poszukiwania. Jestem z nim również związana emocjonalnie, o czym miałam okazję niedawno się przekonać i co mnie samą zaskoczyło. Jednak powoli poznaję nauczanie i innych papieży, w tym JPII, słuchałam jego kontrowersyjnych przemówień, o których pewnie dzisiejszy narybek nie słyszał, bo zna tylko cukierkowy wizerunek prezentowany przez katolickie media. A szkoda! To był papież nieulękły, posłuchajcie jak grzmiał na możnowładców w Ameryce Płd. i Śrdk. Dzisiejszym dwudziestoparolatkom wydaje się to takie normalne, że można sobie powybrzydzać na system, rządzących. Takie normalne, że aż transponują to na czasy sprzed swoich urodzin. Jan Paweł II Wielki - za jego niezwykłą odwagę, niezłomność, nieugiętość wobec komunistycznego molocha.
|
Pt cze 01, 2012 6:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
.
|
Pt cze 01, 2012 7:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kozioł napisał(a): Alus napisał(a): Papież ma władzę pełną, najwyższą i powszechną (LG 22), co nie oznacza absolutnej, bo zarządzanie Kościołem jest kolegialne (LG 18-22). Kto ustala skład kolegium? Papież. Tylko zatwierdza po wskazaniu kandydatów przez episkopaty krajowe.
|
Pt cze 01, 2012 9:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Kozioł napisał(a): Alus napisał(a): Papież ma władzę pełną, najwyższą i powszechną (LG 22), co nie oznacza absolutnej, bo zarządzanie Kościołem jest kolegialne (LG 18-22). Kto ustala skład kolegium? Papież. Tylko zatwierdza po wskazaniu kandydatów przez episkopaty krajowe. Ale ma prawo także odrzucić. Kto nominuje na biskupów, arcybiskupów, kardynałów?
|
Pt cze 01, 2012 9:15 |
|
 |
Otto_Katz
Dołączył(a): Wt sty 03, 2012 14:37 Posty: 574 Lokalizacja: racjonalista@op.pl
|
Alus napisał(a): Kozioł napisał(a): Alus napisał(a): Papież ma władzę pełną, najwyższą i powszechną (LG 22), co nie oznacza absolutnej, bo zarządzanie Kościołem jest kolegialne (LG 18-22). Kto ustala skład kolegium? Papież. Tylko zatwierdza po wskazaniu kandydatów przez episkopaty krajowe. I w związku z tym, może wskazanego przez lokalny episkopat kandydata nie mianować i spokojnie czekać, aż zostanie przedstawiona osoba o poglądach, linii programowej aprobowanej przez danego papieża. Prawda? Polityka nominacji (szczególnie kardynalskich) dokonywanych przez Jana Pawła II, aż nadto pokazuje ten mechanizm. A jeśli za jego pontyfikatu wskażesz mi choć jednego kardynała, przed nominacją krytycznego wobec ortodoksji dotyczącej życia płciowego, hermetycznej dogmatyki lub zwolennika teologii wyzwolenia - pokajam się na forum jako pierwszy.
_________________ 1. Religijność to postawa, w której BOHATERSKO pokonuje się trudności nieznane osobom bezwyznaniowym - trawestacja ze Stefana Kisielewskiego 2. Gdzie mod nie może - admina pośle? -
|
Pt cze 01, 2012 9:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: I w związku z tym, może wskazanego przez lokalny episkopat kandydata nie mianować i spokojnie czekać, aż zostanie przedstawiona osoba o poglądach, linii programowej aprobowanej przez danego papieża. Prawda? Polityka nominacji (szczególnie kardynalskich) dokonywanych przez Jana Pawła II, aż nadto pokazuje ten mechanizm. A jeśli za jego pontyfikatu wskażesz mi choć jednego kardynała, przed nominacją krytycznego wobec ortodoksji dotyczącej życia płciowego, hermetycznej dogmatyki lub zwolennika teologii wyzwolenia - pokajam się na forum jako pierwszy. A wskażesz mi choć jednego odrzuconego kandydata, który miał poglądy, których Ty oczekujesz? Teologia wyzwolenia jest antyewangeliczna - kto mieczem wojuje od miecza ginie - żaden kapłan głoszący Boży pokój nie może nawet w jak najbardziej szczytnym celu, sięgać po oręż zbrojny. Dogmatyka Kościoła nie należy do dziedziny filozofii, więc i polemika, dyskusja jest wykluczona.....podobnie jak nie dyskutuje się na rachunkiem 2 +2 = 4. Nie bardzo wiem co masz na myśli pisząc o ortodoksji dotyczącej życia płciowego. Kajania nie oczekuję  - nazbyt kojarzy mi się z opisywanymi metodami stosowanymi przez Stalina.
|
Pt cze 01, 2012 9:44 |
|
 |
iskradeus
|
Tytuł tematu jest jednym wielkim nieporozumieniem. Największy z Polaków- niewielki?
_________________ Najlepsze kredyty Warszawa http://dobrekredyty.com.pl
|
Pt cze 01, 2012 9:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Może nie jest aż tak liberalny, jak chciałby Otto, ale jest ciekawą postacią kard.Christoph Schönborn.Otóż gdy proboszcz miejscowej parafii nie zgodził się, aby w radzie parafialnej zasiadał homoseksualista w zarejestrowanym związku, to kardynał tą decyzję zmienił uzasadniając: Zadałem sobie pytanie, co w tej sytuacji zrobiłby Jezus. On przede wszystkim zobaczyłby człowieka .Hierarcha zdecydował się zaprosić do siebie Stangla wraz z partnerem, by zrozumieć, dlaczego wspólnota parafialna obdarzyła mężczyznę takim zaufaniem. Po spotkaniu zaś metropolita uznał, że homoseksualista w konkubinacie z mężczyzną to w radzie parafialnej „człowiek na właściwym miejscu". Oraz jest nowoczesny jeśli idzie o zachęcanie młodzieży do chodzenia do Kościoła. Jego recepta? Koncert rockowy, a po nim godzinne kazanie (w pierwsze niedziele miesiąca) Poniżej przykład: http://www.youtube.com/watch?v=SiEkiLtQxSANo i na kardynała mianował go JPII. Choć nie wiem, czy wcześniej też taki był 
|
Pt cze 01, 2012 10:10 |
|
 |
Otto_Katz
Dołączył(a): Wt sty 03, 2012 14:37 Posty: 574 Lokalizacja: racjonalista@op.pl
|
Alus napisał(a): A wskażesz mi choć jednego odrzuconego kandydata, który miał poglądy, których Ty oczekujesz? (...) Kajania nie oczekuję  - nazbyt kojarzy mi się z opisywanymi metodami stosowanymi przez Stalina. W odbijanie piłeczki bawił się z Tobą nie będę - powiedzmy, że przeszkadzają mi kule lub szanuję dysktanta. Nie wiem również skąd skojarzył Ci się w tym wątku Stalin - to nie przepychanki ideolo w tematach o PO, PiS i Smoleńsku, a ja nie zamierzam przykładać ręki do zamieniania wiara.pl w onet.pl. Natomiast widzę, że potwierdzasz moje spostrzeżenie, iż owszem zarządzanie deklaratywnie jest kolegialne, lecz w praktyce nie tam miejsca na pluralizm. Zatem kolegialnie "tysiące mówią" jednym głosem - jakoby jeden głos Biskupa Rzymu! (Jeśli widzisz to również - po cóż było mydlić oczy rzekomym demokratyzmem Kościelnego zarządzania?)
_________________ 1. Religijność to postawa, w której BOHATERSKO pokonuje się trudności nieznane osobom bezwyznaniowym - trawestacja ze Stefana Kisielewskiego 2. Gdzie mod nie może - admina pośle? -
|
Pt cze 01, 2012 10:14 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Widzę, że zjadłem nazwisko kogoś, o kim pisałem w poprzednim poście, w części wypowiedzi kierowanej do Vi. Chodziło mi o Jerzego Urbana. Soul33 napisał(a): Natomiast to zwykły troll, tylko z gazetą. Wcześniej, jako rzecznik rządu za komuny, miał jeszcze telewizję. Teraz ten jego raj się skończył, więc nadrabia szokowaniem poprzez "szarganie świętości" itp. Poprzednio też zresztą szokował, co widać po jego najsłynniejszym tekście.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Pt cze 01, 2012 10:36 |
|
|
|