Przesłanie Papieża a jedyna droga do Boga Jezus Chrystus?
| Autor |
Wiadomość |
|
ALFAJOHN
|
 Re: Przesłanie Papieża a jedyna droga do Boga Jezus Chrystus
Cytuj: Teoria, misiu, niestety teoria Cytuj: No właśnie... Teologiczno filozoficzne rozważania. Przepychanki intelektualne. Ładnie brzmiące teologiczne slogany. To jest wasza wiara..... Powiedzcie mi co zostałoby z waszej wiary gdyby Bóg zabrał wam słowa Tak mowia ludzie duchowo martwi. Najlepiej ujal to sam Jezus w slowach zapisanych w Ew. Mateusza: Ewangelia Mateusza 8.21-22 Biblia Warszawska: "A drugi z uczniów rzekł do niego: Panie, pozwól mi wpierw odejść i pogrzebać ojca mojego. Ale Jezus rzekł mu: Pójdź za mną, a umarli niechaj grzebią umarłych swoich." Biblia Tysiąclecia: " Ktoś inny spośród uczniów rzekł do Niego: Panie, pozwól mi najpierw pójść i pogrzebać mojego ojca! Lecz Jezus mu odpowiedział: Pójdź za Mną, a zostaw umarłym grzebanie ich umarłych!"[/b]
|
| Pn kwi 03, 2017 21:09 |
|
|
|
 |
|
Marek_Piotrowski
|
KotSyberyjski napisał(a): Ale z drugim zdaniem, że wiara jest martwa bez uczynków się nie zgadzam. Jk 2:17 bt5 "Tak też i wiara, jeśli nie byłaby połączona z uczynkami, martwa jest sama w sobie."Jk 2:26 bt5 "Tak jak ciało bez ducha jest martwe, tak też jest martwa wiara bez uczynków."Johnny99 napisał(a): Czyli konsekwentnie: jeżeli Jezus został (już) ukarany za moje przestępstwa, to znaczy, że jestem czysty - czyli zbawiony. Nie ma mnie za co karać, bo Jezus już tę moją karę odbył. Bardzo słuszna obserwacja. Skoro to "sprawiedliwość" na zasadzie "sztuka jest sztuka" (nieważne kto, ale ktoś musi cierpieć za grzech) to skąd wymaganie wiary? 
_________________ pozdrawiam serdecznie Marek
|
| Pn kwi 03, 2017 21:17 |
|
 |
|
Małgosiaa
Moderator
|
ALFAJOHN napisał(a): Tak mowia ludzie duchowo martwi. A cóż Ty możesz wiedziec o mojej duchowości? To nie duchowo martwi ludzie tak mówią, a ci, którym brak pychy lub z nią walczą. Na marginesie: zestawienie mojej wypowiedzi z wypowiedzią KotaSyberyskiego to delikatnie mówiąc, nieporozumienie. ALFAJOHN napisał(a): Najlepiej ujal to sam Jezus w slowach zapisanych w Ew. Mateusza: A w innym miejscu Jezus powiedział: nikt nie jest dobry, tylko sam Bóg (Mk10,18)
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
| Pn kwi 03, 2017 21:18 |
|
|
|
 |
|
KotSyberyjski
|
Marek_Piotrowski napisał(a): KotSyberyjski napisał(a): Ale z drugim zdaniem, że wiara jest martwa bez uczynków się nie zgadzam. Jk 2:17 bt5 "Tak też i wiara, jeśli nie byłaby połączona z uczynkami, martwa jest sama w sobie."Jk 2:26 bt5 "Tak jak ciało bez ducha jest martwe, tak też jest martwa wiara bez uczynków."Johnny99 napisał(a): Czyli konsekwentnie: jeżeli Jezus został (już) ukarany za moje przestępstwa, to znaczy, że jestem czysty - czyli zbawiony. Nie ma mnie za co karać, bo Jezus już tę moją karę odbył. Bardzo słuszna obserwacja. Skoro to "sprawiedliwość" na zasadzie "sztuka jest sztuka" (nieważne kto, ale ktoś musi cierpieć za grzech) to skąd wymaganie wiary?  To jest moje zdanie. Twój cytat tylko dowodzi, że Jakub był niewierzący.
|
| Pn kwi 03, 2017 21:25 |
|
 |
|
ALFAJOHN
|
Małgosiaa napisał(a): ALFAJOHN napisał(a): Tak mowia ludzie duchowo martwi. A cóż Ty możesz wiedziec o mojej duchowości? O twojej duchowosci dowiedzialem sie z twoich slow, ktore napisalas. Zakwestionowalas dzialanie Ducha Swietego w chrzescijanstwie, nazywajac to "teoria" a mnie "misiem". A wiec wniosek jest oczywisty, jako ze chrzescijanskie zycie zaczyna sie w chwili narodzenia w Duchu Swietym i trwa dzieki dzialaniu tegoz Ducha. To wlasnie mial Jezus na mysli powolujac swoich uczniow. Chrzescijanin "ozywiony duchowo" nie nazywa dzialania Pocieszyciela, Ducha przyslanego nam od Ojca, "teoria". Gdybys nie byla duchowo martwa wiedzialabys o czym mowilem. Odkad stalem sie chrzescijaninem doswiadczam dzialania Ducha Swietego w kazdej chwili mojego nowego zycia. Bez Niego bylbym martwy i bezsilny w obliczu wielu problemow, ktore trzeba wciaz na nowo pokonywac.
|
| Pn kwi 03, 2017 22:09 |
|
|
|
 |
|
Małgosiaa
Moderator
|
ALFAJOHN napisał(a): Zakwestionowalas dzialanie Ducha Swietego w chrzescijanstwie, nazywajac to "teoria" a mnie "misiem". Nie zakwestionowałam działania Ducha Świętego, a jedynie poddanie się człowieka temu działaniu. Duch Święty nie działa w nikim na siłę, a człowiek będąc grzesznym nie zawsze z Nim współdziała. Ty sugerowałeś, że jak raz Duch Święty wstąpi w człowieka to nie pozwoli mu upaść i takiemu człowiekowi już tylko brakuje pchnięcie tyczka do nieba, bo żaden grzech sie go nie ima. ALFAJOHN napisał(a): Gdybys nie byla duchowo martwa wiedzialabys o czym mowilem. Ależ dokładnie wiem o czym mówiłeś. Raz zbawiony na zawsze zbawiony i żadne grzechy tego nie zmienią. To Twoja teoria i tę teorię zakwestionowałam. To się nazywa pycha. Przeciwieństwem jej jest pokora i uznanie swojej grzeszności. Nadzieja zbawienia, a nie pewność. Ot co. ALFAJOHN napisał(a): Odkad stalem sie chrzescijaninem doswiadczam dzialania Ducha Swietego w kazdej chwili mojego nowego zycia. I Duch Święty pozwala Ci na ocenianie stanu duchowego innych na podstawie tylko jednego zdania, które opacznie zrozumiałeś?
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
| Pn kwi 03, 2017 22:20 |
|
 |
|
ALFAJOHN
|
@MałgosiaaCytuj: Nie zakwestionowałam działania Ducha Świętego, a jedynie poddanie się człowieka temu działaniu. Jesli czlowiek nie podda sie dzialaniu Ducha Sw. pozostanie duchowo martwy, jako ze TYLKO I WYLACZNIE Duch Sw. moze duchowo ozywic (narodzenie z Ducha Sw.) Cytuj: Duch Święty nie działa w nikim na siłę, a człowiek będąc grzesznym nie zawsze z Nim współdziała Oczywiscie, ze nie dziala wbrew naszej woli. O dzialanie Ducha Sw. trzeba prosic w modlitwie i otworzyc sie na Niego, i przyjac Go jako najcenniejszy dar od Boga bo to jest jedyna szansa na nasze ZYCIE. To przyjecie a potem wspoldzialanie z Nim musi byc swiadomym aktem woli czlowieka . Na tym polega chrzescijanstwo. Cytuj: Raz zbawiony na zawsze zbawiony i żadne grzechy tego nie zmienią. Dokladnie tak. Drugiej szansy nie dostaniesz. Jezus tylko raz umarl na krzyzu i wiecej tego nie dokona. Za wszystkie nasze grzechy zaplacil z gory.Jest tylko jeden wyjatek wsrod grzechow, za ktory placi czlowiek sam swoim wlasnym zyciem: swiadomy grzech przeciw Duchowi Sw. Cytuj: To Twoja teoria i tę teorię zakwestionowałam. To jest Ewangelia, czyli wspaniala nowina o Krolestwie Bozym, o ktore sie modlimy . Przekazal ja nam Jezus, zyjac dla nas na ziemi. A wiec kwestionujesz te Ewangelie nazywajac ja" moja teoria". Cytuj: To się nazywa pycha. Przeciwieństwem jej jest pokora i uznanie swojej grzeszności. To nie pycha lecz chrzescijanska swiadomosc.Jej przeciwienstwem jest brak swiadomosci. Cytuj: Nadzieja zbawienia, a nie pewność. Ot co. Zbawienie juz sie DOKONALO (" Wykonalo sie") ! 2000 lat temu ! A wiec skad sie bierze ta twoja nadzieja ? Czekasz na drugie zbawienie ? Jedno ci nie wystarczy ? Cytuj: I Duch Święty pozwala Ci na ocenianie stanu duchowego innych na podstawie tylko jednego zdania, które opacznie zrozumiałeś? Z twojej strony padlo wiele zdan, ktore swiadcza o twoim stanie duchowym. Odpowiadajac na twoj post pragne zachecic cie do zastanowienia sie w spokoju nad soba. Sprobuj okreslic swoje potrzeby duchowe. Niech to bedzie punkt wyjscia z duchowej depresji w kierunku swiatla. Nie mow tyle o pokorze i grzesznosci kiedy Pocieszyciel oferuje ci swoja niezawodna opieke. Raduj sie, kochaj ludzi i zarazaj innych ta radoscia.Zmartwychwstaly Jezus chce abysmy z radoscia skorzystali z mozliwosci jakie nam podarowal umierajac dla nas. Zycze ci owocnych przemyslen. 
|
| Wt kwi 04, 2017 1:13 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
ALFAJOHN napisał(a): Cytuj: Raz zbawiony na zawsze zbawiony i żadne grzechy tego nie zmienią. Dokladnie tak. Drugiej szansy nie dostaniesz. Jezus tylko raz umarl na krzyzu i wiecej tego nie dokona. Za wszystkie nasze grzechy zaplacil z gory.Jest tylko jeden wyjatek wsrod grzechow, za ktory placi czlowiek sam swoim wlasnym zyciem: swiadomy grzech przeciw Duchowi Sw. Nie wiem, czy mozna to nazwac zaplata. Komu niby zaplacil? Bogu, czyli sobie, wyrownujac jakis rachunek? Faktem jest, ze pewnosci, ze osiagnelo sie niebo, zyjac jeszcze na ziemi nie mial nawet sw Pawel. I on i inni Apostolowie wyraznie przestrzegali, ze nalezy sie pilnowac. A ja widzialam juz wielu “zbawionych“ chrzescijan, ktorzy dzis sa ateistami. “Kto stoi, niech baczy, zeby nie upadl“
|
| Wt kwi 04, 2017 5:16 |
|
 |
|
Małgosiaa
Moderator
|
ALFAJOHN napisał(a): Cytuj: Duch Święty nie działa w nikim na siłę, a człowiek będąc grzesznym nie zawsze z Nim współdziała Oczywiscie, ze nie dziala wbrew naszej woli. O dzialanie Ducha Sw. trzeba prosic w modlitwie i otworzyc sie na Niego, i przyjac Go jako najcenniejszy dar od Boga bo to jest jedyna szansa na nasze ZYCIE. To przyjecie a potem wspoldzialanie z Nim musi byc swiadomym aktem woli czlowieka . Na tym polega chrzescijanstwo. No własnie, współdziałanie. Czy człowiek, który dopuszcza się grzechu, współdziała w tym momencie z Duchem Świętym? Nie. Co się z nim stanie, gdy też w tym momencie umrze nie mając czasu na nowo otworzyć się na działanie Ducha Świętego? ALFAJOHN napisał(a): Cytuj: Cytuj: Raz zbawiony na zawsze zbawiony i żadne grzechy tego nie zmienią. Dokladnie tak. Drugiej szansy nie dostaniesz. Jezus tylko raz umarl na krzyzu i wiecej tego nie dokona. Za wszystkie nasze grzechy zaplacil z gory.Jest tylko jeden wyjatek wsrod grzechow, za ktory placi czlowiek sam swoim wlasnym zyciem: swiadomy grzech przeciw Duchowi Sw. O jakiej Ty szansie mówisz? Skoro raz zbawiony na zawsze zbawiony i żadne grzechy tego nie zmienią, to wg Twojej logiki; hulaj dusza, piekła nie ma. Co w takim razie z Mt 25,41-46? ALFAJOHN napisał(a): Jesli czlowiek nie podda sie dzialaniu Ducha Sw. pozostanie duchowo martwy, jako ze TYLKO I WYLACZNIE Duch Sw. moze duchowo ozywic (narodzenie z Ducha Sw.) Wg Twojej logiki, to nie ma znaczenie czy ktoś się podda działaniu Ducha Świętego czy tez nie. Wystarczy, że raz wyznał w sercu, że Jezus jest Panem, a potem hulaj dusza, bo już jest zbawiony i nic mu nie zaszkodzi. ALFAJOHN napisał(a): To jest Ewangelia, czyli wspaniala nowina o Krolestwie Bozym, o ktore sie modlimy . Przekazal ja nam Jezus, zyjac dla nas na ziemi. A wiec kwestionujesz te Ewangelie nazywajac ja" moja teoria". To co tu próbujesz wcisnąć, to nie jest Ewangelia. To Twoja teoria na temat Ewangelii. Ewangelia mówi, że człowiek jest grzeszny i Jezus każdorazowo te grzechy przebacza, jeśli człowiek szczerze żałuje i wyzna je przed Bogiem (patrz przypowieść o synu marnotrawnym). Jeśli tego nie zrobi, Jezus nie przebaczy. I nie dlatego, że On nie chce, ale że człowiek nie chce, skoro nie żałuje i nie wyznaje. Jezus zawsze mówi: jeśli chcesz..., ale czy jeśli grzeszysz, to chcesz? Przez każdy grzech człowiek odrzuca zbawienie, odrzuca łaskę. Jezus przez swoją mękę, śmierć i zmartwychwstanie zbawił cały świat, ale to wcale nie znaczy, że piekło jest puste. Ale ok,może sie nie rozumiemy. Powiedz, proszę, co to jest zbawienie, na czym polega. I nie mów mi o męce, śmierci i zmartwychwstaniu, ale o tym jak działa w człowieku.
|
| Wt kwi 04, 2017 6:38 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Login2 napisał(a): U człowieka wierzącego dobre uczynki wynikają z wiary. Jeśli wierzę, że to moje grzechy przybiły Jezusa do krzyża to ta wiara zmienia całkowicie mój stosunek do grzechu. Jak wierzę, że on umarł za mnie, to moje życie należy do niego. Więc biorę Biblię i czytam czego nauczał i staram się wprowadzać w życie. Stąd się rodzi bycie dobrym człowiekiem, uczynki. I sądzisz, że oskarżanie innych Kościołów/zborów, które Ty uznajesz za gorsze, mniej godziwe, niż Kościół/ zbór do którego przynależysz jest świadectwem wiary i dowodem działania Ducha Św????
|
| Wt kwi 04, 2017 6:55 |
|
 |
|
Login2
|
 ???
|
| Wt kwi 04, 2017 12:44 |
|
 |
|
Johnny99
|
Login2 napisał(a): Dobrze. Ale warto dodać, że skuteczność tej ofiary zależy od naszej wiary. No i tu jest pewien problem, bo nie do końca można tak po prostu powiedzieć: to nie zależy od niczego co zrobimy, tylko od naszej wiary. Czyli że jak w końcu? Nie zależy od czegokolwiek, co zrobimy, czy zależy od czegoś, co musimy zrobić, a mianowicie uwierzyć? Cytuj: Tak jak to tu Paweł tłumaczy. Usprawiedliwienie jest za darmo z łaski, czyli nic nie trzeba robić, tylko wierzyć. Czyli nie za darmo, bo za to usprawiedliwienie muszę zapłacić swoją wiarą. Jak nie uwierzę, to go nie dostanę. Cytuj: Oczywiście wiara taka, że mówię że wierzą a grzeszę se do woli dalej, to martwa wiara z której nie wynikają żadne dobre uczynki. Taka wiara oczywiście zbawienia nie daje. Jak to jest napisane w liście do Jakuba. Czyli w praktyce jest dokładnie tak, jak w katolicyzmie. Nie wolno grzeszyć, tylko postępować dobrze, bo inaczej się nie będzie zbawionym (bo jak grzeszysz, to znaczy, że masz martwą wiarę, czyli nie spełniłeś warunku koniecznego do usprawiedliwienia). To po co ta cała retoryka? Żeby się na siłę kłócić?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Wt kwi 04, 2017 16:03 |
|
 |
|
Login2
|
Cytuj: Czyli w praktyce jest dokładnie tak, jak w katolicyzmie. Nie wolno grzeszyć, tylko postępować dobrze, bo inaczej się nie będzie zbawionym (bo jak grzeszysz, to znaczy, że masz martwą wiarę, czyli nie spełniłeś warunku koniecznego do usprawiedliwienia). To po co ta cała retoryka? Żeby się na siłę kłócić? Chodziło o przesłanie ewangelii. O to że Jezus wziął na siebie nasz grzech i spadła na niego należna kara za ten grzech. Został ukrzyżowany w nasze miejsce. Część osób tu na forum to zanegowało. Dla mnie to to samo co zanegować całę ewangelię. Jeśli ktoś nie wierzy w to że Jezus "zajął jego miejsce na krzyżu" to nie wierzy w ewangelię. Raczej o to spór wynikł, a to o uczynkach i wierze, to się trochę poboczny wątek zrobił, bo odpowiadałem Małgosi.
|
| Wt kwi 04, 2017 16:30 |
|
 |
|
Małgosiaa
Moderator
|
Login2 napisał(a): Raczej o to spór wynikł, a to o uczynkach i wierze, to się trochę poboczny wątek zrobił, bo odpowiadałem Małgosi. Jakie to ma znaczenie komu i na co odpowiedziałeś? Ważne jak pokrętna jest Twoja logika. Login2 napisał(a): Został ukrzyżowany w nasze miejsce. Część osób tu na forum to zanegowało. Dla mnie to to samo co zanegować całę ewangelię. Jeśli ktoś nie wierzy w to że Jezus "zajął jego miejsce na krzyżu" to nie wierzy w ewangelię. Jakie zamiast nas? Jezus umarł za nasze grzechy, a więc za nas: Chrystus umarł - zgodnie z Pismem - za nasze grzechy(1Kor 15,3) „Oto mój Sługa, którego podtrzymują, Wybrany mój, w którym mam upodobanie. Sprawiłem, że Duch mój na Nim spoczął; On przyniesie narodom Prawo. Ja, Jahwe, powołałem Cię słusznie, ująłem Cię za ręką i ukształtowałem, ustanowiłem Cię przymierzem dla ludzi, światłością dla narodów, abyś otworzył oczy niewidomym, abyś z zamknięcia wypuścił jeńców, z więzienia tych, co mieszkają w ciemności” (Iz 42, 1. 6-7).„Wzgardzony i odepchnięty przez ludzi, mąż boleści, oswojony z cierpieniem, jak ktoś, przed kim się twarze zakrywa, wzgardzony tak, iż mieliśmy Go za nic. Lecz On się obarczył naszym cierpieniem, On dźwigał nasze boleści, a myśmy Go za skazańca uznali, chłostanego przez Boga i zdeptanego. Lecz On był przebity za nasze grzechy, zdruzgotany za nasze winy. Spadła Nań chłosta zbawienna dla nas, a w Jego ranach jest nasze zdrowie. Wszyscyśmy pobłądzili jak owce, każdy z nas się obrócił ku własnej drodze; a Bóg zwalił na Niego winy nas wszystkich. Dręczono Go, lecz sam się dał gnębić, nawet nie otworzył ust swoich. Jak baranek na rzeź prowadzony… tak On nie otworzył ust swoich !… Tak! Zgładzono Go z krainy żyjących; za grzechy mego ludu został zbity na śmierć… Spodobało się Bogu zmiażdżyć Go cierpieniem. Jeśli wyda swe życie na ofiarę za grzechy, ujrzy potomstwo, dni swe przedłuży, a wola Jahwe spełni się przez Niego. Po udrękach swej duszy, ujrzy światło i nim się nasyci. Zacny mój Sługa usprawiedliwi wielu, ich nieprawości On sam dźwigać będzie. Dlatego w nagrodę przydzielę Mu tłumy, i posiądzie możnych jako zdobycz, za to, że Siebie na śmierć ofiarował” (Iz 53, 3-7. 8b. 10-12a).Proroctwa też mówią o śmierci za grzechy ludzi, a nie zamiast ludzi. Pytam po raz któryś: kto z ludzi mógłby wysłużyć sobie i innym zbawienie poprzez krzyż? No, bo sugestia, że Chrystus umarł zamiast nas mówi,że Chrystus niepotrzebnie dał się ukrzyżować, bo każdy umierając zbawiałby się.
|
| Wt kwi 04, 2017 17:01 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Wlasnie o to chodzi, co Marek wyjasnial: Jezus wzial wszystkie nasze nieprawosci na siebie. Swoja smiercia i zmartwychwstaniem je zniweczyl. Zneutralizowal. Ale nie wystarczy “Panie, Panie“, zeby wejsc do nieba. Tam wiedzie waska droga oczyszczenia z egoizmu, zacietosci, odwetu, ludzkiej sprawiedliwosci, braku przebaczenia braciom. Jesli my nie przebaczymy, to i my nie otrzymamy przebaczenia.
|
| Wt kwi 04, 2017 17:13 |
|
|
|