Autor |
Wiadomość |
Paschalis
|
Gajowy wyrzucił partyzantów bo forum to nie miejsce na partyzantkę, ale dyskusję. A jak się uspokoicie i będziecie dyskutować na temat to może za jakiś czas znowu wpuści do lasu.
Godunow, to co ty nazywasz "moherowaniem", Marek Zubek określił "poprawnością polityczną". Jak więc mawiał prezydent Wałęsa: punkt widzenia zależy od miesca siedzenia. 
_________________ www.onephoto.net
|
Cz maja 03, 2007 8:08 |
|
|
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Proszę o otwarcie tematu viewtopic.php?t=150 - wiem, że jest on niewygodny i najłatwiej zamknąć (a nie wywalać po prostu durne posty), ale pojawiają się nowi ludzie na forum i chętnie popolemizowałbym z tymi, którzy o RM chcą coś napisać.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Cz maja 03, 2007 9:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Sorry ToMu,ale "inkwizycja" zamknęła temat.Wszystko przez owych partyzantów,co istny "Dżihad" prowadzili zamiast kulturalnej dyskusji.
|
Cz maja 03, 2007 11:02 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ToMu napisal "Proszę o otwarcie tematu viewtopic.php?t=150 - wiem, że jest on niewygodny i najłatwiej zamknąć (a nie wywalać po prostu durne posty), ale pojawiają się nowi ludzie na forum i chętnie popolemizowałbym z tymi, którzy o RM chcą coś napisać."
Po tych wszystkich przykrych slowach jakie autor tej prosby napisal na temat RM i jego zalozyciela nie wierze, ze potrafi on rzetelnie i bez uprzedzen polemizowac na ten temat.
|
Cz maja 03, 2007 19:14 |
|
 |
Stanisław Adam
|
Paschalis napisał(a): Gajowy wyrzucił partyzantów bo ( ... ) Jak więc mawiał prezydent Wałęsa: punkt widzenia zależy od miesca siedzenia. 
Ok. Nie mój zagajnik, więc kto kogo wyrzuca wszystko mi jedno.
Ale rozsiewania pogłosek tolerować nie wolno. To nie Wałęsa mawiał, lecz Towarzysz RAKOWSKI. Na własne uszy słyszałem w telewizorni.
Pozdrawiam walczące strony 
Cz maja 03, 2007 20:25 |
|
|
|
 |
profos
|
Paschalisie
Dosyc sie tłumaczyłeś. Sprawa jest prosta - to jest typowa nieudolność i brak pomysłów. Rozumiem cię jednak, bo przykład bierzesz z rządzących.
Nie rób więc więcej komedii i nie pisz głupstw. Sprawa jest jasna, nie dajesz rady, a ze względu na przywilej władzy stosujesz środki brutalne.
Cytuj: punkt widzenia zależy od miesca siedzenia. Suszę zęby
Błedna interpretacja i "suszenie zębów" nic w tym wypadku nie pomaga. Punkt widzenia zależy od tego kto ma władzę, ty ją masz, dlatego jest jak jest - pisiorsko, ale swojsko 
|
Cz maja 03, 2007 21:15 |
|
 |
Szachista
|
Paschalis napisał(a): Gajowy wyrzucił partyzantów Gajowy był najlepszy gdy przepuszczał takie kwiatki: Cytuj: Jedna z największych kanalii IV RP. . Wyobraźcie sobie jak by tacy rządzili jak on. . Sodoma i Gomora na ziemi.. Mam nadzieje ż e kiedyś taki Twór jak ocie c dyrektor zniknie na zawsze powierzchni ziemi
Gajowy nie widział niczego niestosownego w tym tekście?
_________________ Gambit to nie tylko szachy
|
Cz maja 03, 2007 22:37 |
|
 |
Paschalis
|
Profos, temat został zamknięty bo w ostatniej jego fazie polegał wyłącznie na wzajemnym obrzucaniu się błockiem lub odchodzeniu od tematu. Wcześniej wyrzuciłem 20 postów i napisałem ostrzeżenie ws pisania postów nie na temat lub paszkwilanckich. Twoja retoryka, przy pomocy której starasz się zrobić siebie męczennika krwawej dyktatury jest zbyt sztampowa by mogła mnie dotknąć. Uwagi ad personam z twojej strony traktuję jako wyraz braków argumentów za niezamykaniem tematu o Radiu Maryja. Ciężko jest mi też poważnie traktować twój zarzut o tendencyjność skoro ten sam zarzut otrzymałem w tej samej sprawie od Marka Zubka, który raczej twoich poglądów w sprawie RM nie podziela.
Dla większej jasności może zacytuję regulamin forum:
Regulamin napisał(a): § II, 4. Na forum zabrania się: - łamania prawa; - wypowiedzi wulgarnych, obraźliwych, ośmieszających lub poniżających; - werbowania do sekt; - agitacji na rzecz poglądów i działań sprzecznych z zasadami wyznawanymi przez gospodarzy forum; - trollingu (działań mających na celu wzniecenie kłótni internetowej)
[...]
7. Interwencje moderatora mogą przybierać następujące formy: - publiczne zwrócenie uwagi użytkownikowi w danym temacie; - upomnienie poprzez wysłanie PW lub e-mail’a; - poproszenie użytkownika o wyjaśnienie stanowiska lub w skrajnych przypadkach przeproszenie przez użytkownika innych forumowiczów; - zablokowanie tematu; - wycięcie lub zmiana części postu użytkownika z wyraźnym zaznaczeniem, w którym miejscu nastąpiła ingerencja (w drobnych przypadkach interwencje moderatora są oznaczane przez [...] – (czyli nawias kwadratowy z wielokropkiem, pisany kursywą); - usunięcie pojedynczego postu; - usuwanie wszystkich postów danego użytkownika z całego forum do czasu wywiązania się przez niego z narzuconych mu obowiązków; - usunięcie całego tematu
[...]
9. Moderator ma prawo wykasować post lub jego fragment w następujących przypadkach: - wypowiedzi łamiących § II p. 4; - uporczywych dygresji i odchodzenia od tematu przez użytkownika, mimo wcześniejszych ostrzeżeń moderatora; - jednozdaniowych lub jednosłownych wypowiedzi, które nie wnoszą nic merytorycznego do dyskusji (dotyczy to zwłaszcza postów zawierających tylko emotikony); - przy uporczywym, wyraźnym i jednoznacznym utrudnianiu rozmowy przez tzw. floodowanie, czyli wklejanie wielu długich tekstów, nawet jeśli są one związane z omawianym tematem; - jeżeli post ma charakter prywatnych uwag - w przypadku używania forum jako platformy do agitacji na rzecz własnych poglądów i działań, zwłaszcza sprzecznych z zasadami wyznawanymi przez gospodarzy forum, jeśli wykracza poza prawo do przekonywania rozmówców w dyskusji; - w przypadku uporczywego "zaśmiecania" tematu wątkiem poruszanym już (zwłaszcza przez tą samą osobę) w innych miejscach na forum; - w sytuacji, gdy kolejne posty są jedynie analizą pojedynczych słów wyrywanych z kontekstu i prowadzą do odwrócenia uwagi od właściwego tematu, zwłaszcza jeżeli autor tematu lub pozostali dyskutanci proszą o powrót do wątku głównego; - jeżeli rozmowa przestaje mieć charakter merytoryczny, a sprowadza się jedynie do próby przeforsowania własnego poglądu, z pominięciem argumentów; - w każdym przypadku zamieszczania reklam handlowych, dotyczy to również reklamowania sklepów z dewocjonaliami itp. W sprawie zamieszczania reklam na portalu należy kontaktować się z działem reklamy; - w każdym przypadku spamowania (dowolną treścią); - zamieszczenie prośby o pomoc (np. dla chorego dziecka) wymaga skontaktowania się z administratorem i podania danych umożliwiających potwierdzenie prawdziwości sytuacji. Prośby niepotwierdzone będą usuwane
Wasza dyskusja nie miała już charakteru merytorycznego, ale polegała wyłącznie na obrzucaniu się obelgami lub w najlepszym razie na odchodzeniu od tematu i pozamerytorycznych próbach przeforsowania własnych tez.
Zanim zdecydowałem się na zamknięcie tematu, wyrzuciłem z 20 postów (Szachista, ma nawet do mnie pretensje, że nie więcej), a następnie dałem wyraźne upomnienie na forum sprawie postów paszkwilanckich i nie związanych z tematem.
Jeśli uważasz, że ten regulamin daje pole do dyktatorskich działań to już jest twoja sprawa. Nikt z tego tytułu nie będzie go zmieniał.
Szachista, wyrzucając posty skupiałem się na najnowszych, a ten ma już kilkanaście dni. Gdybym chciał wyrzucić wszystkie to musiałbym poszatkować całą dyskusję pół miesiąca wstecz. Właśnie dlatego wątek został zamknięty bo tego typu wypowiedzi (jak ta, którą zacytowałeś) notorycznie się w nim pojawiały.
P.S.
Przypominam też, że wyraźnie napisałem, że temat jest zamknięty na jakiś czas. Patrząc po wypowiedziach profosa widzę, że ten czas na "ochłonięcie" zapewne krótki nie będzie.
Tyle z mojej strony.
_________________ www.onephoto.net
|
Pt maja 04, 2007 6:56 |
|
 |
Stanisław Adam
|
Paschalis napisał(a): P.S.
Przypominam też, że wyraźnie napisałem, że temat jest zamknięty na jakiś czas. Patrząc po wypowiedziach profosa widzę, że ten czas na "ochłonięcie" zapewne krótki nie będzie.
Tyle z mojej strony.
Moim skromnym zdaniem temat "Radio Maryja" winien pozostać zamknięty na amen.
W takiej formule jak obecnie - superzupy jednogarowej - zawsze będzie bowiem sprzyjał podobnym zjawiskom jak te, które spowodowały jego (tym)czasowe zamknięcie. Poza tym taki KOCIOŁ problemów jest trudny do ogarnięcia umysłem i każdy dyskutatnt plecie co mu w duszy gra, niekoniecznie zgodnie z partyturą.
Nie oznacza to, że jestem za ograniczeniem wolności dyskusji. Przeciwnie, dyskutować bo jest o czym, ale odrębnie o KONKRETNYCH sprawach związnych z tym medium (i spokrewnionymi tvT, ND).
Jeżeli na przykład okaże się że ojciec Rydzyk ma żółtą łódź podwodną zakupioną z krwawicy wiernych słuchaczy Radia Maryja, to założyć temat na ten temat i niech dyskutują aż do [ .... ] (czyli wyczerpania tematu lub się dyskutantów).
Albo, gdy okaże się że ojciec Rydzyk jest agentem GRU, to utworzyć temat "Ojciec Dyrektor nadaje" (coś jak "dr Sorge nadaje").
Albo, gdy okaże się, że RM propaguje pod płaszczykiem różańca medytacje Zen, to temat "Pusty obłok w Toruniu".
Itd. itp.
Najlepiej utworzyć na Forum dział pt. "Radio Maryja a wszystkie sprawy tego Świata" i tam lokować wszystkie konkretne tematy okołoradiomaryjne. Ponieważ te tematy będą tyczyć konkretnych spraw/urojeń/paszkwili dot. RM to i moderacji łatwiej będzie zapanować nad porządkiem: trzymaniem się tematu, emocjami oponentów, wygłupami prowokatorów.
Pt maja 04, 2007 10:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Przyznam, że nie znam przyczyny zamknięcia wątku o Radiu Maryja; więc mogę trochę obok tematu się wypowiedzieć. Do wypowiedzi sprowokował mnie list Stanisława, który mówi aby w ogóle zablokować tamten wątek. Otóż dawno temu postanowiono by jednak utrzymywać przy życiu taki worek na Radio Maryja. Taka jest smętna rzeczywistość, że Radio Maryja jest kontrowersyjne i co chwilę, przy okazji pojawiania się kolejnego incydentu z istnieniem tegoż radia, pojawiałyby się wątki na forum, które po kilku wymianach listów stawałyby się wszystkie razem powtórzeniem identycznego zestawu argumentów. Identycznego i baaardzo długiego. Do tego dorzucamy fakt, że wielu dyskutantów w tej kwestii argumentuje en bloc i mamy nagle obraz dyskusji, które są identyczne i które wszystkie się nie kończą. I to się nie obserwuje tylko u nas. Tak jest na innych forach także.
Dlatego też aby nie mnożyć dyskusji ponad potrzebę, proponowałbym jednak utrzymać przy życiu ów wątek. Te dyskusje do niczego nie prowadzą, ale i tak ludzie chcą o tym dyskutować. Niech więc dyskutują, ale w jednym miejscu, a nie wszędzie.
|
Pt maja 04, 2007 20:48 |
|
 |
ToMu
|
Lucyna napisał(a): ToMu napisal "Proszę o otwarcie tematu viewtopic.php?t=150 - wiem, że jest on niewygodny i najłatwiej zamknąć (a nie wywalać po prostu durne posty), ale pojawiają się nowi ludzie na forum i chętnie popolemizowałbym z tymi, którzy o RM chcą coś napisać." Po tych wszystkich przykrych slowach jakie autor tej prosby napisal na temat RM i jego zalozyciela nie wierze, ze potrafi on rzetelnie i bez uprzedzen polemizowac na ten temat.
Boisz się dalszej dyskusji
Najwyraźniej. Tym bardziej, że nie masz żadnych sensownych argumentów i masz dość mocno osadzone (co wynika z tej dyskusji) klapki na oczach, broniąc RM i Rydzyka w sytuacjach w sposób oczywisty absurdalnych, gdy jego działania są krytykowane praktycznie przez wszystkich, także należących do Kościoła. Jeśli komu ś brakuje obiektywizmu - to Tobie.
Ponownie proszę o otwarcie viewtopic.php?t=150 i umożliwienie dalszej dyskuji.
Po co jest moderacja Żeby dbać o porządek. Ja wiem - najwygodniej i najprościej zamknąć "dla ochłonięcia", i problem z głowy. Sugerowałbym przyłożenie sie bardziej - i po prostu wywalanie obraźliwych postów, ew. banowanie ich autorów. Bo bezsensowne zamykanie tematów jest niczym innym jak objawem braku chęci zajęcia się problemem na bieżąco, stałym czyszczeniem z postów obraźliwych i nie na temat.
Jak czytam w poście moderatora "znudziło mi się zwracanie uwagi" - cóż, dla takich osób mam tylko jedno: to se odpuść bycie moderatorem; przykładaj się do tego co robisz i rób to sumiennie, albo nie bierz się za to wcale. Po to jesteście, żeby pilnować porządku - więc róbcie to dobrze, albo nie oczekujcie że userzy będą trzymać się regulaminu (bo po co - skoro wy nie spełniacie swojej roli, to i oni nie muszą się trzymać zasad).
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
|
So maja 05, 2007 9:41 |
|
 |
Asienkka
|
ToMu dziękuję Ci bardzo za zwrocenie uwagi 
Ja bym dorzuciła coś jeszcze - jeżeli nie umiesz się zachowywać a zwracanie uwagi (przez moda) olewasz (piszę to ogólnie, nie konkretnie i tylko do Ciebie) to zrezygnuj z bycia forumowiczem...
Cytuj: więc róbcie to dobrze, albo nie oczekujcie że userzy będą trzymać się regulaminu (bo po co - skoro wy nie spełniacie swojej roli, to i oni nie muszą się trzymać zasad)
Widzę, że popierasz zasadę - oko za oko, świetnie...
Pozdrawiam...
_________________ Mądremu tłumaczyć nie trzeba, głupi i tak nie zrozumie.
|
So maja 05, 2007 10:23 |
|
 |
rozalka
Moderator
|
ToMu, jedną z możliwości interwencji moderatora jest zablokowanie tematu. Mnie, a także innym modom ta ewentualność się podoba, Tobie nie musi.
Potrafisz to zrozumieć? Potrafisz nie dyktować moderatorom warunków? Bo jak na razie, tak to wygląda...
_________________ Co dalej za zakrętem jest? Kamieni mnóstwo Pod kamieniami leży szkło Szło by się długo Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪
|
So maja 05, 2007 20:08 |
|
 |
ToMu
|
Sam jestem moderatorem na jednym forum.
Zamknięcie to ostateczność. Jak jakiś osioł pisze nie na temat - to go ostrzegam, tnę posta lub wywalam, a po następnym takim numerze wrzucam ostrzeżenie. Zazwyczaj skutkuje - albo sobie odpuszcza bo wie, że dostanie następne ostrzeżenie i w konsekwencji bana; albo robi dalej bazjel i w ciągu jednego dnia zostaje zbanowany.
I jest spokój - a dyskusja może dalej trwać, bez względu na debili, których bywa sporo gdzieniegdzie.
Moderatorem jest się po to, żeby robić porządek i UŁATWIAĆ dyskusję, usuwając imbecyli - a nie klikać sobie za każdym prawie razem "zamknij".
Gratuluję dobrego samopoczucia - szczególnie tym (co nie znaczy, wszystkim) moderatorom, których większość aktywności właśnie do zamykania bezmyślnego tematów.
|
Pn maja 07, 2007 16:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A może zamiast krytykować, popatrz na swoje posty ?  Wiele z nich to nic nie wnoszące, jednozdaniowe wstawki. Mielibyśmy mniej pracy, gdybyś dłużej się zastanawiał przed kliknięciem "wyślij"
I wybacz- ale każdy ma swój styl moderacji. Nie możesz wszystkim modom narzucać własnego jako jedynie słusznego
P.S. Wklejanie uwag nie na temat w wątku RM sektą ? także spowoduje jego zamknięcie 
|
Pn maja 07, 2007 16:23 |
|
|
|