Uwagi - tylko i wyłącznie - do moderacji
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Uwagi - tylko i wyłącznie - do moderacji.
Kompletnie niezrozumiałe są powody zamknięcia wątku założonego przez Jajko. Co może być złośliwego lub obraźliwego w temacie: W jakim wieku przestałaś/eś wierzyć? Widocznie dla tutejszych wierzących już sama utrata wiary przez inną osobę stanowi obrazę  . Wolałbym żeby moderacja w przyszłość nie kierowała się tak jawnie własnymi antypatiami i nie siliła się na jakieś analizy ukrytych motywacji innych użytkowników tylko oceniała tematy ma podstawie ich merytorycznej zawartości.
|
Cz lip 04, 2013 11:31 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To ja sie dolacze: Mozliwe, ze mozna bylo, zamiast zamykac watek, ustalic z Jajkiem zmiany, ktore by ten prowokacyjny (na forum wiara) watek nieco zobiektywizowaly. Watek Lurkera jest dla mnie przykladem, ze mozna takie ankiety robic powazniej. Z tego co i jak Jajko pisal mam jednak wrazenie, ze bronilby (jak i teraz to robi) swoj watek do upadlego w takiej wersji, jak go zalozyl.
Dlatego uwazam, ze Soul33 postapil prawidlowo.
|
Cz lip 04, 2013 11:43 |
|
 |
brunero
|
Jak się moderator (albo jego decyzje) nie podoba, zawsze można go zmienić. Na innym forum jest przecież inny moderator. Rozważania czy dobrze zrobił, czy nie, są jałowe i do niczego nie prowadzą.
_________________ laudare benedicere praedicare
|
Cz lip 04, 2013 12:09 |
|
|
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
brunero napisał(a): Jak się moderator (albo jego decyzje) nie podoba, zawsze można go zmienić. Że niby jak zawsze można go zmienić?? Czy Administracja rozważa zabranie Soulowi uprawnień moderatorskich po tylu skargach? Śmiem wątpić.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Cz lip 04, 2013 12:34 |
|
 |
brunero
|
Powtórzę: Jak się moderator (albo jego decyzje) nie podoba, zawsze można go zmienić. Na innym forum jest przecież inny moderator.
_________________ laudare benedicere praedicare
|
Cz lip 04, 2013 12:40 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Soul33 napisał(a): gaazkam napisał(a): Nie neguję decyzji moderacji, ale czy mógłbym poznać powód usunięcia (nawet nie zablokowania) wątku Polskie marki (chyba viewtopic.php?f=52&t=34035&p=759406) ? Pytam, bo tam znalazł się tez i mój post. 1. Uznałem to za spam. Nie do końca jawny ale jednak reklamował pewne marki. 2. Jako, że jest to forum dyskusyjne, więc wątek powinien mieć określony temat rozmowy, choćby w jakimś zarysie. Dzięki!
|
Cz lip 04, 2013 13:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@brunero Czyli, nie chodziło o to, że "można go zmienić", tylko że "można zmienić forum"  A tu nie chodzi o rozważanie czy źle, czy dobrze zrobił, ale o to jaki stosunek do tej decyzji mają userzy. Po to jest między innymi ten wątek. Moderacja jest dla userów, nie odwrotnie. Gdyby moderacja nie życzyła sobie jakichkolwiek uwag odnośnie jej działań, nie byłoby tego wątku I nie zgodzę się, że takie rozważania do niczego nie prowadzą. Zwrócenie uwagi na działania moderatorskie odnośnie wielkości czcionki, utemperowały nieco zapędy Soul'a33.
|
Cz lip 04, 2013 13:09 |
|
 |
Asienkka
|
Jajko napisał(a): brunero napisał(a): Jak się moderator (albo jego decyzje) nie podoba, zawsze można go zmienić. Że niby jak zawsze można go zmienić?? Czy Administracja rozważa zabranie Soulowi uprawnień moderatorskich po tylu skargach? Śmiem wątpić. Administracja wypowie się w tej sprawie ostatni raz. Nie mam zamiaru zabierać uprawnień moderatorskich żadnemu moderatorowi. Temat uważam za zamknięty.
_________________ Mądremu tłumaczyć nie trzeba, głupi i tak nie zrozumie.
|
Cz lip 04, 2013 13:43 |
|
 |
Jajko
|
viewtopic.php?p=759618#p759618Zapytany, jaką najlepiej wybrać żyletkę do cięcia się, odpowiesz rzeczowo na pytanie czy też zaczniesz zniechęcać gościa do cięcia się? Porównywanie Ramadanu - obrzędu religijnego, bardzo ważnego w religii Mahometa (niech Allah obdarzy go pokojem i chwałą) do cięcia się żyletką jest chyba nie na miejscu na forum słynącym z kultury i poszanowania religii.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Cz lip 04, 2013 20:17 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
mauger napisał(a): Wolałbym żeby moderacja w przyszłość nie kierowała się tak jawnie własnymi antypatiami i nie siliła się na jakieś analizy ukrytych motywacji innych użytkowników tylko oceniała tematy ma podstawie ich merytorycznej zawartości. Z całą pewnością nie była to decyzja podjęta na podstawie osobistych antypatii. Jeszcze nie tak dawno temu, gdy Jajko bardziej się rozkręcił, widać było, że niektórzy mieli dość sytuacji na forum i wyraźnie o tym pisali. Ja uważam, że decyzja była dobra (był też 24-godzinny ban dla Jajko). A nawet jeśli była trochę przedwczesna, Jajko widzi, że nie pozwoli mu się ponownie na zbyt męczący trolling.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Cz lip 04, 2013 23:21 |
|
 |
Jajko
|
Masz osobliwą definicję trollingu, nikt jej chyba nie podziela.
No i oczywiście porównywania Ramadanu do cięcia się żyletką za niestosowne nie uznajesz. Mimo, że dwaj userzy wyrazili swoją dezaprobatę dla takich porównań. Wpis nadal wisi....
To jest właśnie ten dysonans. Ja to nazywam katolackością. Takie skrzywione podejście. Jak cokolwiek w naszym kierunku, to wielkie aj waj, ale jak na islam (albo cokolwiek innego), a to niech se gadają.
|
Pt lip 05, 2013 8:26 |
|
 |
Asienkka
|
Jajko.... Jedynym postem nadającym się do usunięcia w tamtym temacie, jest Twój post W którym znowu trolling uprawiasz, wrzucasz teksty o klonie Jajka - po co się pytam?! Zaczynasz mnie poważnie irytować... Sugerujesz, że na forum są tylko posty, które w pozytywny sposób odnoszą się do KK?!
_________________ Mądremu tłumaczyć nie trzeba, głupi i tak nie zrozumie.
|
Pt lip 05, 2013 11:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Soul33 napisał(a): Ja uważam, że decyzja była dobra (był też 24-godzinny ban dla Jajko). A nawet jeśli była trochę przedwczesna, Jajko widzi, że nie pozwoli mu się ponownie na zbyt męczący trolling. To mi się właśnie nie podoba, że temat został zamknięty prewencyjnie z powodu samych tylko podejrzeń o chęć trollowania, a nie dlatego, że stał w sprzeczności z jakimkolwiek zapisem regulaminu.
|
Pt lip 05, 2013 11:06 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
To nie była po prostu kwestia podejrzenia o chęć. Z tematu usunięty został też jeden post, który w mojej ocenie miał charakter prowokacyjny. Pewna trudność w przypadku Jajko polega na tym, że zwykle nie stosuje on rażących prowokacji, tylko wiele drobnych, rozsianych po forum.
Było tutaj sporo użytkowników, którzy dość ostro krytykowali KK i religię, a jednocześnie nie spotykali się z żadnymi sankcjami. To naprawdę nie jest trudne.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Pt lip 05, 2013 11:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Soul33 napisał(a): Było tutaj sporo użytkowników, którzy dość ostro krytykowali KK i religię, a jednocześnie nie spotykali się z żadnymi sankcjami. To naprawdę nie jest trudne. No właśnie "było", zanim zostałeś modem i wziąłeś na celownik kulturalnych antyklerykałów Soul33 napisał(a): Pewna trudność w przypadku Jajko polega na tym, że zwykle nie stosuje on rażących prowokacji, tylko wiele drobnych, rozsianych po forum.
A czy ta trudność nie wynika czasem z tego, że Jajko nie przekracza norm, jakie są na tym forum i jakie wytaczają w pewnym sensie inni userzy, przez co ta trudność polega na tym, że trzeba naciągać definicje trollingu indywidualnie(jak bardzo to subiektywne kryterium, można się przekonać w Twoim uzasadnieniu sankcji) pod Jajka, aby go z radością móc ukarać?
|
Pt lip 05, 2013 12:03 |
|
|
|