Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 12:02

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3318 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87 ... 222  Następna strona
 Uwagi do moderacji II 
Autor Wiadomość
W dziale Inne religie rozwija się temat o "wierze bahai"
http://www.forum.wiara.pl/viewtopic.php?p=382257#382257

Ruch ten jest uznawany za sektę

Cytuj:
Ruch religijny, a właściwie sekta Baha'i, liczy już półtora wieku istnienia. Od sześciu lat wyznawców tej sekty można spotkać także w Polsce, choć są jeszcze nieliczni. W Rumunii, Bułgarii, Albanii, Baha'i gromadzi po kilka tysięcy adeptów.

Sekta powstała w 1844 r. w Persji (Iranie), gdy Ali Muhammad Sirazi ogłosił się "Bramą" (Bab) i oczekiwanym przez szyitów immamem. (Szyici, to jeden z głównych odłamów religii muzułmańskiej.) Pozyskał wielu zwolenników, lecz po 6. latach działalności został stracony, a jego wyznawcy rozproszeni. Część babistów utworzyła nowe wspólnoty religijne, z których najsilniejsza okazała się założona przez Bahaullacha wspólnota Baha'i. Bahaullach, oskarżony o działalność wywrotową został deportowany do Turcji i tam rozpoczął działalność na skalę międzynarodową, kierując swe proroctwa do władców europejskich.

Bahaizm nastawiony jest antyklerykalnie, zwalcza nie tylko duchowieństwo szyickie, ale żąda także zamknięcia klasztorów i kościołów chrześcijańskich. Głosząc religijny uniwersalizm, bahaiści zdołali przekonać do siebie w pewnym okresie misjonarzy katolickich, którzy zaczęli uważać sektę za swoiste "przygotowanie ewangeliczne". Okazało się jednak szybko, że bahaizm jest przeciwny chrześcijaństwu i wykazuje postawę agresywną w stosunku do innych wyznań. W Persji do sekty przyłączyło się wielu Żydów, którzy przyczynili się do jej rozwoju w Europie poprzez organizację Powszechne Przymierze Izraelskie.

Na początku XX w. bahaici zaangażowali się po stronie ruchów antyislamistycznych na Bliskim Wschodzie. Wystąpili aktywnie przeciw fundamentalizmowi Chomeiniego. Oskarżają obecnie Iran o prześladowanie swoich współwyznawców, których społeczność liczy tam ok. 300 tys. osób.

Ideologia bahaizmu stanowi synkretyczne połączenie wielkich religii: islamu, judaizmu i chrześcijaństwa. Bahaici wierzą w układające się sferycznie inne światy, cząstki wiecznego kosmosu. Są one coraz bliższe Absolutu i stają się udziałem zmarłych. Głównym jednak celem Baha'i jest stworzenie uniwersalnej religii i doprowadzenie do jedności świata i ludzkości. Cel ten realizuje obecnie 4 mln wyznawców, propagując ideę "rządu światowego".

Władze sekty tworzy "Najwyższy Dom Sprawiedliwości" w Haifie. Został tam pochowany Bahaullach, dlatego Haifa jest miejscem pielgrzymek dla bahaistów. Lokalne władze tworzą "Zgromadzenia Duchowe".

Kobiety odgrywają w sekcie znaczną rolę. Bahaizm dąży do ich równouprawnienia. W Indiach, gdzie żyje większość bahaistów, wspólnota krzewi emancypację i anty koncepcję. Celem tych działań jest "wyrwanie" kobiety z kręgu rodziny.

W Polsce, bahaici przystąpili w 1993 r. do realizowania trzyletniego planu rozwoju. Nasz kraj został bowiem uznany jako "ogniwo nowej szansy". Ośrodkiem pozyskiwania adeptów został Poznań. Przygotowano też program penetracji środków masowego przekazu. Na niektórych wyższych uczelniach powstały kluby bahaitów, a "Zgromadzenie Narodowe" tej sekty pragnie uzyskać samodzielność dzięki "rzetelnemu uświadamianiu duchowego aspektu Funduszu Bahaitów".

Sekta posiada dziś wyznawców w strukturach ONZ. w Banku światowym i w zachodniej prasie. Zwraca się głównie do młodzieży, głosi prelekcje w szkołach, a program światowego Pokoju stanowić ma przynętę, przy pomocy której Baha'i ma zamiar zwerbować rzesze młodych ludzi.

http://www.effatha.org.pl/sekty/baza/bahaizm.htm

Dlaczego - wbrew regulaminowi forum- nikt nie usuwa linków do stron organizacji oraz do tekstów wydawanych przez nich książek ?

linki zostały usunięte - saxon

Pt lis 07, 2008 20:35
Tak... Najlepiej zamknąć wszyskich homo w getcie i dokona ich masowej eksterminacji. Lub "leczyć ich" za wszelką cenę. To idealnie wpasowałoby się w nauki "waszego miłościwego i siejącego tolerancję Boga"...

żądnych merytorycznych postów tylko uwagi w tym stylu, jak nie o bogu to o katolikach...

viewtopic.php?t=18438&start=105
czy moderacja może jakoś zareagować?

post usunięty - saxon

Pt lis 07, 2008 21:40
Czyżby moderator stał ponad prawem i mógł rzucać oskarżenia bez podawania źródła?

[quote="jumik w temacie:http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?t=18588" ]Rodzicielstwa oraz "Maire Stopes International", dwie grupy odpowiedzialne za więcej aborcji niż wszystkie inne w świecie. Obydwie są ulubieńcami sił obecnymi w ONZ, a ich wysiłki aby promować międzynarodowe prawo do aborcji są mile widziane przez wiele państw członkowskich ONZ, a chyba jeszcze bardziej przez urzędników ONZ i wpływowe fundacje w USA, które dają miliony na promocję aborcji poprzez ONZ i na całym świecie. [/quote]

Nie mam nic przeciwko zbieraniu podpisów, ale moderator nie może zachowywać się jak gówniarz.

Proszę o skasowanie tematu, chyba, że jumik poda wiarygodne dowody na to, że te organizacje są bezpośrednio odpowiedzialne za "więcej aborcji niż wszystkie inne w świecie". Oraz na to, że "wpływowe fundacje w USA dają miliony na promocję aborcji w świecie".

viewtopic.php?t=18588

Crosis

skarga odrzucona - saxon

Pn lis 10, 2008 8:49
Skąd? Z twoich genialnych forum, na którym wypowiadają się ci "wyleczeni" geje (bo lesbijek kościół katolicki nie dostrzega). Tam wypowiadają się, jak to księża mówiąc im o tym, że Bóg ich kocha i że pójdą do piekła tresują ich i wmawiają że są gorsi...

Cytuj:
te twoje fora, na których wyznawcy "tolerancyjnego i miłosiernego Boga" w którego wierzysz wypowiadają się na temat homoseksualizmu. Przejrzałem również artykuły w których są podane takie metody.

viewtopic.php?p=388138#388138

czy moderacji nie przeszkadza taka pełna nienawiści katofobia?
mnie razi, tym bardziej, że odbywa się to po raz kolejny
może poprzednia uwaga moderacji

snafu napisał:
Cytuj:
Zdaję sobie sprawę, że temat budzi emocje. Prosiłbym jednak aby je choć trochę powstrzymać.

może uwaga była zbyt delikatna?

chyba że moderacji to nie przeszkadza...
to przepraszam

usunięte - saxon

Cz lis 13, 2008 16:51

Cytuj:
Widać, że ktoś się urwał z łańcucha z Ciemnogrodu...

ale można coś zrobić z takimi odzywakmi czy nie można?

chyba że ciemnogród to metafora czegoś dobrego a sformułowanie urwać się z łańcucha wcale nie przywodzi na myśl psa...
pewnie się zapędziłem....

chyba już zostało usunięte, bo nie widzę tego w tym temacie - saxon

Cz lis 13, 2008 17:27
http://www.forum.wiara.pl/viewtopic.php?t=18654

Kolejna strona propagująca nauki New Age nie usunięta z Forum
Mam rozumieć, że moderatorzy zgadzają się z naukami typu:
Cytuj:
Matka Maria wyjaśniła, że wszystkie jej różańce inwokują fioletowy płomień i inne formy duchowej energii, która może przetransformować energię negatywną.

Cytuj:
Bardzo interesująca rzecz zdarzyła się podczas czytania książki Yoganandy. W książce jest mały odnośnik, który stwierdza, że w roku 553 nauki o reinkarnacji zostały umyślnie usunięte z chrześcijaństwa i zakazane jako herezja. Wtedy nie uważałem się za chrześcijanina. Jednak po przeczytaniu tych słów, poczułem bardzo głęboki wewnętrzny gniew, którego nigdy przedtem nie doświadczyłem. Właśnie ta myśl, że kilku Ojców kościoła umieściło się między mną a Jezusem, napełniła mnie z gniewem. Jak oni mogli ośmielić się decydować, że nie będzie mi wolno wiedzieć czegoś, co Jezus chciał, żebym wiedział? Wzdrygałem się na myśl o tym, a uprzytomnienie sobie, że coś mogło zostać usunięte z oryginalnych nauk Chrystusa, rozpoczęło proces uzdrawiania, który ostatecznie doprowadził do stworzenia tej witryny.

To tylko dwie z licznych perełek ... :?

- Proszę o usunięcia linka do strony zgodnie z Regulaminem Forum.

z tego co widzę już zostało to usunięte - saxon

So lis 15, 2008 17:05

Niestety miałem zbyt dużo zajęć ostatnio ale mam nadzieję, że zaległości nadrobiłem. Tym razem nie wyciągnę konsekwencji za spam w Moderacji bo i sam nie jestem bez winy w związku z opóźnioną reakcją. Jeśli coś przeoczyłem poproszę o uwagi.

N lis 16, 2008 21:50
ponawiam prośbę o odblokowanie tematu o rządzących i opozycji
bo tyle się dzieje.......
rok mija i jest o czym pisać....
a tu nie ma gdzie (ktoś specjalnie blokuje?)

pzdr

Wt lis 18, 2008 12:07
@outsider- wiesz, ja do niego nawet nie zaglądam. bo tam jest tyle agresji i jadu- a wydaje mi sie, że i tak nikt nie zmienił swoich poglądów...zmiana poglądu to u człowieka proces długotrwały i nie wiem czy ten temat w czymś pomoże...

@prosba do księdza saxona- prosiłabym przyjrzeć sie działalności osoby o nicku "Gruby"- która w moim mniemaniu jest dużo gorsza niz zbanowanego "Saraneth"...

choćby tu http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?p=389016#389016

Wt lis 18, 2008 21:25

pzdr

Odblokowałem

Wt lis 18, 2008 21:57

outsider napisał(a):

pzdr

Odblokowałem

Chyba coś nie zupełnie... W każdym razie dla mnie temat nadal jest zamknięty i pisać w nim nie mogę ;)

Wt lis 18, 2008 22:55

SweetChild - teraz powinno być już oki :)

Wt lis 18, 2008 23:42

SweetChild - teraz powinno być już oki :)

Jest oki, sprawdziłem :)

Śr lis 19, 2008 10:13

Hmm, jeśli popełniłem błąd - to przepraszam ;)

Śr lis 19, 2008 14:18
Bardzo proszę przestrzegać zasad pisowni słownictwa religijnego oraz w tym przypadku ortografii polskiej. Oficjalne upomnienie.
zm

A ja proszę, żeby moderatorzy wzięli pod uwagę możliwość wystąpienia LITERÓWEK - w moich postach też można znaleźć "boga" - i nie jest to umyślne. Może więc zamiast "oficjalnie upominać", spytać najpierw - czemu? I zwyczajnie, bez złoliwych komentarzy poprawić- pamiętając, że zwykły user choćby chciał, nie ma takiej możliwości.

mrówka - zasady pisowni słownictwa religijnego są częścią zasad ortografii

Śr lis 19, 2008 18:24
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 3318 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87 ... 222  Następna strona