Wzajemne uwagi - między użytkownikami
Autor |
Wiadomość |
Lurker
|
 Re: Wzajemne uwagi - między użytkownikami.
Mike29 napisał(a): Skąd pewność, że wrzucił do publicznego obiegu? Bo Internet jest przestrzenią publiczną. Mike29 napisał(a): Czy jak Ci ktoś ukradnie zdjęcia z np. Twojego profilu randkowego... Nie ukradnie, tylko skopiuje. Nowomowę precz. Mike29 napisał(a): ...podstawową kwestią jest to, że osoby prywatne nie powinny być narażane na tego typu oceny... Podstawową kwestią jest, czy żyjemy jeszcze w społeczeństwie ludzi dorosłych, a więc odpowiedzialnych, czy już się podzieliliśmy na Morloków i Eloje. Prawo nie powinno chronić przed własną głupota.
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
Cz mar 21, 2013 3:45 |
|
|
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Panna_Funia napisał(a): 'medieval_man'-> Jeśli ktoś jest katolikiem (uważa się za takiego), raczej powinien przestrzegać nauk swojego kościoła. Tak mi się wydaje.
I poprzestańmy na tym: wydaje Ci się. Jedną z nauk jest: Mogę wszystko, ale nie wszystko przynosi korzyść. To chyba rozsądne. Poza tym: Kościoła. Proszę. Panna_Funia napisał(a): No i tu się może pojawić różnica w postrzeganiu danego zjawiska. Nie wszyscy postrzegają takie kwestie w kategoriach niebezpieczeństwa.
Dlatego dobrze widzący przestrzegają ślepych. Panna_Funia napisał(a): Jakie te 'przestrogi' są (chodzi mi o użyty przymiotnik) to już nie będę się wypowiadać. Nie do mnie należy interpretacja, bo nie do mnie skierowany był post. Natomiast właśnie dlatego, że jestem na forum o określonym profilu to, czytając tego typu 'przestrogi', po prostu grzecznie przedstawiam inny możliwy punkt widzenia  Inny możliwy punkt widzenia jest tylko cekawostką ornitologiczną. Pieszy na autostradzie też może uważać, że można na niej grać w klasy. Przyjacielska przestroga jest tu całkowicie na miejscu. Nie dam się wpędzić w taki tryb dyskusji, w którym okaże się, że wszystkie punkty widzenia są równoważne, a przez to żaden nie jest słuszny.
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Cz mar 21, 2013 10:40 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
medieval_man napisał(a): Nie dam się wpędzić w taki tryb dyskusji, w którym okaże się, że wszystkie punkty widzenia są równoważne, a przez to żaden nie jest słuszny. Ale, w pewnych przypadkach, tak właśnie jest. O ile skutki grania w klasy na autostradzie dość łatwo przewidzieć i dowieść, to nie ma sposobu na stwierdzenie która religia jest prawdziwa, a więc wszystkie punkty widzenia są równie (nie)prawdziwe.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Cz mar 21, 2013 10:48 |
|
|
|
 |
SweetChild
|
Val napisał(a): Wystarczyło, aby Frater przeprosił i konsekwencje nie zostały wyciągnięte, chociaż zachowanie Frater'a jest wysoce kontrowersyjne i zapewne przez podejrzenia co do jego stanu, moderacja łagodniej go traktuje(?). A jakie konsekwencje miałyby zostać wyciągnięte? Z tego co pamiętam, dotychczas po przeprosinach nie następowały żadne dalsze konsekwencje. Można wprawdzie odnieść wrażenie, że przeprosiny fratera przypominają wniosek o rejestrację Kościoła LPS, ale są formalnie poprawne i trzymając się samej litery postów trudno je zdyskwalifikować. Val napisał(a): Natomiast Jajko, który nerwy ma opanowane znacznie lepiej niż J99, jest nieustannie ścigany przez Soul'a33 i jego wypowiedzi są ciachane. Masz jakieś dane liczbowe na tę nieustanność? Ile postów w ostatnim tygodniu napisał Johnny99, a ile Jajko? Ile zostało ciachniętych? Jak to wyglądało zanim Soul33 został moderatorem? Lurker napisał(a): Mike29 napisał(a): Skąd pewność, że wrzucił do publicznego obiegu? Bo Internet jest przestrzenią publiczną. Mike29 napisał(a): Czy jak Ci ktoś ukradnie zdjęcia z np. Twojego profilu randkowego... Nie ukradnie, tylko skopiuje. Nowomowę precz. A jak ktoś tylko skopiuje Twój pamiętnik, bo akurat przez nieuwagę położyłeś go na stole w poczekalni (a więc w przestrzeni publicznej), to nie będzie to pewnego rodzaju kradzieżą? Co z tego, że żadnej kartki nie wyrwał, skoro wykradł Ci treść? Niezależnie od regulacji prawnych, myślę że Mike29 zwrócił uwagę na istotny aspekt umieszczania takich zdjęć. Tyle, że problem jest złożony, przypomina dyskusje o prawach autorskich i grozi tutaj potężnym offtopem 
|
Cz mar 21, 2013 11:01 |
|
 |
Lurker
|
Jeśli zostawię przez roztargnienie na stoliku, tak że będzie wyglądał na rzecz niczyją, no to pretensje mogę mieć tylko do siebie, prawda? A nie zwróciłem uwagi, żeby na rzeczonym zdjęciu była zawarta klauzula: dostepne tylko na portalu takim a takim, inne użycie wzbronione.
Poza tym zwróć uwagę na jedną rzecz: Otto nie włamał się na serwery portalu, tylko skopiował reprodukcję zdjęcia, która znajdowała się w jego komputerze. Wrzucenie fotki do Sieci jest równoważne z jej rozpowszechnieniem, bo tak działają komputery.
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
Cz mar 21, 2013 11:10 |
|
|
|
 |
Panna_Funia
|
'medieval_man'->Cytuj: Przyjacielska przestroga jest tu całkowicie na miejscu. Tak, tu się zgadzamy. To co Pana zdaniem jest przyjacielską przestrogą, w serwisie katolickim ze strony katolika jest istotnie na miejscu  Cytuj: Dlatego dobrze widzący przestrzegają ślepych. Cytuj: Inny możliwy punkt widzenia jest tylko cekawostką ornitologiczną. Fakty są takie, że wciąż znajdujemy się w obszarze wiary. Nie wiedzy. I wszystkie inne spostrzeżenia są równie prawdopodobne jak Pańskie  A jeśli chodzi o sposób Pana wypowiedzi to cóż – pycha przez Pana przemawia!  I tyle. I w tej pysze Pana pozostawiam. Może ktoś inny będzie bardziej zainteresowany tym jaki jest Pana prywatny pogląd na kwestie magii, ezoteryki, okultyzmu 
_________________ 'I jak tu nie być optymistą. Moi wrogowie okazali się takimi świniami, jak przewidywałem.' Stanisław Jerzy Lec
...to be who I am
|
Cz mar 21, 2013 11:11 |
|
 |
SweetChild
|
Lurker napisał(a): Jeśli zostawię przez roztargnienie na stoliku, tak że będzie wyglądał na rzecz niczyją, no to pretensje mogę mieć tylko do siebie, prawda? Nie uważam, gdyby ktoś wykorzystał Twoje roztargnienie i skopiował Twój pamiętnik, to uznałbym, że postąpił, eufemistycznie pisząc, nieładnie. Lurker napisał(a): A nie zwróciłem uwagi, żeby na rzeczonym zdjęciu była zawarta klauzula: dostepne tylko na portalu takim a takim, inne użycie wzbronione. Dylemat "wartości domyślnych"  Nie było też klauzuli "kopiowanie i wykorzystywanie do wszelakich celów dozwolone bez ograniczeń". Lurker napisał(a): Poza tym zwróć uwagę na jedną rzecz: Otto nie włamał się na serwery portalu, tylko skopiował reprodukcję zdjęcia, która znajdowała się w jego komputerze. Wrzucenie fotki do Sieci jest równoważne z jej rozpowszechnieniem, bo tak działają komputery. Nie przeczę, po prostu czasami dobrze jest postawić się w sytuacji tej drugiej strony i zastosować zasadę "nie czyń drugiemu, co tobie nie miłe". Poza tym ludzie są różni, niektórzy trochę gapowaci i często nie wiedzą, co czynią. Wykorzystywanie gapowatości może budzić wątpliwości. Nie chcę też nikogo oskarżać, po prostu uważam, że sprawa jest kontrowersyjna i dobrze, że Mike29 zwrócił na to uwagę. Zdaję sobie też sprawę, że strona przeciwna ma wiele argumentów, którym trudno odmówić słuszności, dlatego obawiam się, abyśmy nie utonęli w offtopie.
|
Cz mar 21, 2013 11:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Lurker napisał(a): Bo Internet jest przestrzenią publiczną.
W której osoba prywatna sama rozporządza i decyduje o tym, w których miejscach pokazywać swój prywatny wizerunek. Portale społecznościowe z profilami, zdjęciami i informacjami prywatnymi w większości przypadków są zahasłowane i niedostępne dla grona niezarejestrowanych użytwkoników, a nawet zarejestrowanych, ale nie należących do znajomych. To, że ludzie mają takie profile i zamieszczają foty dla kręgu swoich znajomych, czy społeczności danego portalu, nie oznacza, że powinno im się bezkarnie kraść zdjęcia i zamieszczać gdzie się chce w całym internecie, tylko dlatego, że się tak Lurkerowi podoba. Lurker napisał(a): Podstawową kwestią jest, czy żyjemy jeszcze w społeczeństwie ludzi dorosłych, a więc odpowiedzialnych, czy już się podzieliliśmy na Morloków i Eloje. Prawo nie powinno chronić przed własną głupota. Nie widzę znamion głupoty, natomiast prawo powinno chronić dobro osobiste i wizerunku osob prywatnych, które mają święte prawo zamieszczać jakie chcą zdjęcia w miejscach do tego przeznaczonych dla wyznaczonych przez nich widzów i nikogo więcej, bez narażania się na to, że ich zdjęcie z profilu będzie krążyło potem bez ich wiedzy i zgody na wiocha.pl, forum.wiara.pl i innych miejscach. SweetChild napisał(a): Nie chcę też nikogo oskarżać, po prostu uważam, że sprawa jest kontrowersyjna i dobrze, że Mike29 zwrócił na to uwagę. Zdaję sobie też sprawę, że strona przeciwna ma wiele argumentów, którym trudno odmówić słuszności, dlatego obawiam się, abyśmy nie utonęli w offtopie. Argumenty strony przeciwnej sprowadzają się jak dotąd do "skoro zamieścił takie foty tzn, że jest głupi". Jest to aprobata do publikowania wizerunków prywatnych osób wszędzie gdzie się chce i zrobienia przez obce osoby ze zdjęciem co kto chce.
|
Cz mar 21, 2013 12:08 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Panna_Funia napisał(a): Fakty są takie, że wciąż znajdujemy się w obszarze wiary. Nie wiedzy. I wszystkie inne spostrzeżenia są równie prawdopodobne jak Pańskie  Fakty są takie, że chrześcijaństwo jest religią historyczną, co oznacza, że osoba Jezusa Chrystusa nie jest przedmiotem wiary, ale wiedzy historycznej, podobnie jak uznane relacje o tej osobie, zwane Ewangeliami i ogólnie Nowym Testamentem. Co za tym idzie, tejże Osoby przekazany punkt widzenia w kontekście jej boskości, staje się przedmiotem wiedzy. Oczywiście, można ten punkt widzenia odrzucać, ale to będzie właśnie sytuacja ślepego konia, odpwiadającego na pytanie postawione mu przed Wielką Pardubicką o to czy w niej wystartuje: "Nie widzę przeszkód". Panna_Funia napisał(a): A jeśli chodzi o sposób Pana wypowiedzi to cóż – pycha przez Pana przemawia!  I tyle. I w tej pysze Pana pozostawiam. Może ktoś inny będzie bardziej zainteresowany tym jaki jest Pana prywatny pogląd na kwestie magii, ezoteryki, okultyzmu  Chyba wiem, od kogo się tego sposobu wypowiadania nauczyłem... 
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Cz mar 21, 2013 12:53 |
|
 |
Panna_Funia
|
'medieval_man'->Cytuj: Fakty są takie, że chrześcijaństwo jest religią historyczną, co oznacza, że osoba Jezusa Chrystusa nie jest przedmiotem wiary, ale wiedzy historycznej, podobnie jak uznane relacje o tej osobie, zwane Ewangeliami i ogólnie Nowym Testamentem. Co za tym idzie, tejże Osoby przekazany punkt widzenia w kontekście jej boskości, staje się przedmiotem wiedzy. Oczywiście, można ten punkt widzenia odrzucać, ale to będzie właśnie sytuacja ślepego konia, odpwiadającego na pytanie postawione mu przed Wielką Pardubicką o to czy w niej wystartuje: "Nie widzę przeszkód". Fakty są takie, że chrześcijaństwo jest religią. Istnienie Jezusa-człowieka to jedno. Jego przypisywana mu przez wyznawców boskość, to drugie. A tego drugiego nauka w żaden sposób nie potwierdza. I wszystko co się odnosi do tej strefy ewentualnej boskości, pozostaje wyłącznie kwestią czyjejś wiary. A nie wiedzy. Tyle. A twierdzić sobie może Pan co chce. Pana prawo ograniczyć sobie pole widzenia do jednej wąziutkiej możliwości, i totalnie zamknąć się na choćby wzmiankę o czymkolwiek innym. Ale ani to niczego nie zmienia w funkcjonowaniu świata, ani dla ludzi niezainteresowanych nie ma to znaczenia. Cytuj: Chyba wiem, od kogo się tego sposobu wypowiadania nauczyłem...  No a ja nie wiem skąd Pan to przyniósł tu na forum. I w sumie to bez znaczenia. Znaczenia ma to, że z Pana wypowiedzi przebija wyjątkowa pycha. Nie od dziś, i nie tylko w dyskusjach ze mną, co choćby i ostatnio da się zauważyć w innym temacie, w którym się Pan udzielał. Koniec tematu, bo ta dyskusja ani nie polega na wymianie spostrzeżeń (określił Pan swoje stanowisko w tej kwestii), ani do niczego sensownego nie prowadzi. A w dodatku, jak zwykle z Panem, jest po prostu niemiło.
_________________ 'I jak tu nie być optymistą. Moi wrogowie okazali się takimi świniami, jak przewidywałem.' Stanisław Jerzy Lec
...to be who I am
|
Cz mar 21, 2013 13:20 |
|
 |
Jajko
|
Soul wziął chyba sobie do serca nasze uwagi odnośnie jechania tylko i wyłącznie po niewierzących i pojechał po fratrze. Popieram. viewtopic.php?p=742916#p742916
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Cz mar 21, 2013 13:38 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Oczywiście wiele razy byłem krytyczny wobec fratera ale co tam - powtarzajmy bzdury, może ktoś uwierzy Jajko napisał(a): Ostatnio nęka mnie jumik Jeśli nad wyraz spokojne i wyważone zachowanie jumika można nazwać "nękaniem", to równie dobrze można by też powiedzieć, że ja będę "mordował" 
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Cz mar 21, 2013 13:49 |
|
 |
Panna_Funia
|
Jajko->Cytuj: Soul wziął chyba sobie do serca nasze uwagi odnośnie jechania tylko i wyłącznie po niewierzących i pojechał po fratrze. Popieram. To co głosi i w jaki sposób, pan frater, bywa problematyczne i dla współwyznawców i dla samego Kościoła. I tu raczej bym się doszukiwała motywacji jeśli chodzi o działanie wspomnianego moderatora. Zresztą jakakolwiek ona nie jest, to nic nie zmienia. Jak za jakiś czas pożegnasz się z forum, za to że Twój pogląd się temu panu nie spodobał, to nic Ci po tym, że pan frater też dostanie bana 
...to be who I am
|
Cz mar 21, 2013 13:53 |
|
 |
Jajko
|
Soul33 napisał(a): Oczywiście wiele razy byłem krytyczny wobec fratera ale co tam - powtarzajmy bzdury, może ktoś uwierzy Jajko napisał(a): Ostatnio nęka mnie jumik Jeśli nad wyraz spokojne i wyważone zachowanie jumika można nazwać "nękaniem", to równie dobrze można by też powiedzieć, że ja będę "mordował"  Faktycznie, mogłem nie zauważyć, że nękałeś fratera. A co do jumika, to niestety nadal uważam, że moja sygnatura nie jest w żaden sposób polemiką, więc jumik bezsensownie uzasadnił swój zakaz używania przeze mnie sygnatury na jego forum. Oczywiście, jako moderator ma prawo wydawać dowolnie bezsensowne zakazy i ja to uznaję - dostałem ostrzeżenie, bo zapomniałem o tym bezsensownym zakazie.
|
Cz mar 21, 2013 14:04 |
|
 |
Asienkka
|
Biedne Jajko...
_________________ Mądremu tłumaczyć nie trzeba, głupi i tak nie zrozumie.
|
Cz mar 21, 2013 14:23 |
|
|
|