Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 3:17

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7459 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90 ... 498  Następna strona
 Wzajemne uwagi - między użytkownikami 
Autor Wiadomość

Post Re: Wzajemne uwagi - między użytkownikami.
Mike29 napisał(a):
Skąd pewność, że wrzucił do publicznego obiegu?

Bo Internet jest przestrzenią publiczną.

Mike29 napisał(a):
Czy jak Ci ktoś ukradnie zdjęcia z np. Twojego profilu randkowego...

Nie ukradnie, tylko skopiuje. Nowomowę precz.

Mike29 napisał(a):
...podstawową kwestią jest to, że osoby prywatne nie powinny być narażane na tego typu oceny...

Podstawową kwestią jest, czy żyjemy jeszcze w społeczeństwie ludzi dorosłych, a więc odpowiedzialnych, czy już się podzieliliśmy na Morloków i Eloje. Prawo nie powinno chronić przed własną głupota.

Orkiestra!

Cz mar 21, 2013 3:45
Moderator

Panna_Funia napisał(a):
'medieval_man'->
Jeśli ktoś jest katolikiem (uważa się za takiego), raczej powinien przestrzegać nauk swojego kościoła. Tak mi się wydaje.

I poprzestańmy na tym: wydaje Ci się.
Jedną z nauk jest: Mogę wszystko, ale nie wszystko przynosi korzyść.
To chyba rozsądne.
Poza tym: Kościoła. Proszę.
Panna_Funia napisał(a):

No i tu się może pojawić różnica w postrzeganiu danego zjawiska. Nie wszyscy postrzegają takie kwestie w kategoriach niebezpieczeństwa.

Dlatego dobrze widzący przestrzegają ślepych.
Panna_Funia napisał(a):

Jakie te 'przestrogi' są (chodzi mi o użyty przymiotnik) to już nie będę się wypowiadać. Nie do mnie należy interpretacja, bo nie do mnie skierowany był post.
Natomiast właśnie dlatego, że jestem na forum o określonym profilu to, czytając tego typu 'przestrogi', po prostu grzecznie przedstawiam inny możliwy punkt widzenia :)

Inny możliwy punkt widzenia jest tylko cekawostką ornitologiczną.
Pieszy na autostradzie też może uważać, że można na niej grać w klasy. Przyjacielska przestroga jest tu całkowicie na miejscu.
Nie dam się wpędzić w taki tryb dyskusji, w którym okaże się, że wszystkie punkty widzenia są równoważne, a przez to żaden nie jest słuszny.

Cz mar 21, 2013 10:40
Zobacz profil WWW

medieval_man napisał(a):
Nie dam się wpędzić w taki tryb dyskusji, w którym okaże się, że wszystkie punkty widzenia są równoważne, a przez to żaden nie jest słuszny.

Ale, w pewnych przypadkach, tak właśnie jest. O ile skutki grania w klasy na autostradzie dość łatwo przewidzieć i dowieść, to nie ma sposobu na stwierdzenie która religia jest prawdziwa, a więc wszystkie punkty widzenia są równie (nie)prawdziwe.

Cz mar 21, 2013 10:48

Val napisał(a):
Wystarczyło, aby Frater przeprosił i konsekwencje nie zostały wyciągnięte, chociaż zachowanie Frater'a jest wysoce kontrowersyjne i zapewne przez podejrzenia co do jego stanu, moderacja łagodniej go traktuje(?).

A jakie konsekwencje miałyby zostać wyciągnięte? Z tego co pamiętam, dotychczas po przeprosinach nie następowały żadne dalsze konsekwencje.
Można wprawdzie odnieść wrażenie, że przeprosiny fratera przypominają wniosek o rejestrację Kościoła LPS, ale są formalnie poprawne i trzymając się samej litery postów trudno je zdyskwalifikować.

Val napisał(a):
Natomiast Jajko, który nerwy ma opanowane znacznie lepiej niż J99, jest nieustannie ścigany przez Soul'a33 i jego wypowiedzi są ciachane.

Masz jakieś dane liczbowe na tę nieustanność? Ile postów w ostatnim tygodniu napisał Johnny99, a ile Jajko? Ile zostało ciachniętych? Jak to wyglądało zanim Soul33 został moderatorem?

Lurker napisał(a):
Mike29 napisał(a):
Skąd pewność, że wrzucił do publicznego obiegu?

Mike29 napisał(a):
Czy jak Ci ktoś ukradnie zdjęcia z np. Twojego profilu randkowego...

Nie ukradnie, tylko skopiuje. Nowomowę precz.

A jak ktoś tylko skopiuje Twój pamiętnik, bo akurat przez nieuwagę położyłeś go na stole w poczekalni (a więc w przestrzeni publicznej), to nie będzie to pewnego rodzaju kradzieżą? Co z tego, że żadnej kartki nie wyrwał, skoro wykradł Ci treść?
Niezależnie od regulacji prawnych, myślę że Mike29 zwrócił uwagę na istotny aspekt umieszczania takich zdjęć. Tyle, że problem jest złożony, przypomina dyskusje o prawach autorskich i grozi tutaj potężnym offtopem ;)

Cz mar 21, 2013 11:01

Jeśli zostawię przez roztargnienie na stoliku, tak że będzie wyglądał na rzecz niczyją, no to pretensje mogę mieć tylko do siebie, prawda? A nie zwróciłem uwagi, żeby na rzeczonym zdjęciu była zawarta klauzula: dostepne tylko na portalu takim a takim, inne użycie wzbronione.

Poza tym zwróć uwagę na jedną rzecz: Otto nie włamał się na serwery portalu, tylko skopiował reprodukcję zdjęcia, która znajdowała się w jego komputerze. Wrzucenie fotki do Sieci jest równoważne z jej rozpowszechnieniem, bo tak działają komputery.

Orkiestra!

Cz mar 21, 2013 11:10

'medieval_man'->
Cytuj:
Przyjacielska przestroga jest tu całkowicie na miejscu.

Tak, tu się zgadzamy. To co Pana zdaniem jest przyjacielską przestrogą, w serwisie katolickim ze strony katolika jest istotnie na miejscu :)

Cytuj:
Dlatego dobrze widzący przestrzegają ślepych.

Cytuj:
Inny możliwy punkt widzenia jest tylko cekawostką ornitologiczną.

Fakty są takie, że wciąż znajdujemy się w obszarze wiary. Nie wiedzy. I wszystkie inne spostrzeżenia są równie prawdopodobne jak Pańskie :)
A jeśli chodzi o sposób Pana wypowiedzi to cóż – pycha przez Pana przemawia! :P I tyle.
I w tej pysze Pana pozostawiam. Może ktoś inny będzie bardziej zainteresowany tym jaki jest Pana prywatny pogląd na kwestie magii, ezoteryki, okultyzmu :)

...to be who I am

Cz mar 21, 2013 11:11

Lurker napisał(a):
Jeśli zostawię przez roztargnienie na stoliku, tak że będzie wyglądał na rzecz niczyją, no to pretensje mogę mieć tylko do siebie, prawda?

Nie uważam, gdyby ktoś wykorzystał Twoje roztargnienie i skopiował Twój pamiętnik, to uznałbym, że postąpił, eufemistycznie pisząc, nieładnie.

Lurker napisał(a):
A nie zwróciłem uwagi, żeby na rzeczonym zdjęciu była zawarta klauzula: dostepne tylko na portalu takim a takim, inne użycie wzbronione.

Dylemat "wartości domyślnych" ;) Nie było też klauzuli "kopiowanie i wykorzystywanie do wszelakich celów dozwolone bez ograniczeń".

Lurker napisał(a):
Poza tym zwróć uwagę na jedną rzecz: Otto nie włamał się na serwery portalu, tylko skopiował reprodukcję zdjęcia, która znajdowała się w jego komputerze. Wrzucenie fotki do Sieci jest równoważne z jej rozpowszechnieniem, bo tak działają komputery.

Nie przeczę, po prostu czasami dobrze jest postawić się w sytuacji tej drugiej strony i zastosować zasadę "nie czyń drugiemu, co tobie nie miłe". Poza tym ludzie są różni, niektórzy trochę gapowaci i często nie wiedzą, co czynią. Wykorzystywanie gapowatości może budzić wątpliwości.

Nie chcę też nikogo oskarżać, po prostu uważam, że sprawa jest kontrowersyjna i dobrze, że Mike29 zwrócił na to uwagę. Zdaję sobie też sprawę, że strona przeciwna ma wiele argumentów, którym trudno odmówić słuszności, dlatego obawiam się, abyśmy nie utonęli w offtopie.

Cz mar 21, 2013 11:41
Lurker napisał(a):

W której osoba prywatna sama rozporządza i decyduje o tym, w których miejscach pokazywać swój prywatny wizerunek. Portale społecznościowe z profilami, zdjęciami i informacjami prywatnymi w większości przypadków są zahasłowane i niedostępne dla grona niezarejestrowanych użytwkoników, a nawet zarejestrowanych, ale nie należących do znajomych. To, że ludzie mają takie profile i zamieszczają foty dla kręgu swoich znajomych, czy społeczności danego portalu, nie oznacza, że powinno im się bezkarnie kraść zdjęcia i zamieszczać gdzie się chce w całym internecie, tylko dlatego, że się tak Lurkerowi podoba.

Lurker napisał(a):
Podstawową kwestią jest, czy żyjemy jeszcze w społeczeństwie ludzi dorosłych, a więc odpowiedzialnych, czy już się podzieliliśmy na Morloków i Eloje. Prawo nie powinno chronić przed własną głupota.

Nie widzę znamion głupoty, natomiast prawo powinno chronić dobro osobiste i wizerunku osob prywatnych, które mają święte prawo zamieszczać jakie chcą zdjęcia w miejscach do tego przeznaczonych dla wyznaczonych przez nich widzów i nikogo więcej, bez narażania się na to, że ich zdjęcie z profilu będzie krążyło potem bez ich wiedzy i zgody na wiocha.pl, forum.wiara.pl i innych miejscach.

SweetChild napisał(a):
Nie chcę też nikogo oskarżać, po prostu uważam, że sprawa jest kontrowersyjna i dobrze, że Mike29 zwrócił na to uwagę. Zdaję sobie też sprawę, że strona przeciwna ma wiele argumentów, którym trudno odmówić słuszności, dlatego obawiam się, abyśmy nie utonęli w offtopie.

Argumenty strony przeciwnej sprowadzają się jak dotąd do "skoro zamieścił takie foty tzn, że jest głupi". Jest to aprobata do publikowania wizerunków prywatnych osób wszędzie gdzie się chce i zrobienia przez obce osoby ze zdjęciem co kto chce.

Cz mar 21, 2013 12:08
Moderator

Panna_Funia napisał(a):
Fakty są takie, że wciąż znajdujemy się w obszarze wiary. Nie wiedzy. I wszystkie inne spostrzeżenia są równie prawdopodobne jak Pańskie :)

Fakty są takie, że chrześcijaństwo jest religią historyczną, co oznacza, że osoba Jezusa Chrystusa nie jest przedmiotem wiary, ale wiedzy historycznej, podobnie jak uznane relacje o tej osobie, zwane Ewangeliami i ogólnie Nowym Testamentem.
Co za tym idzie, tejże Osoby przekazany punkt widzenia w kontekście jej boskości, staje się przedmiotem wiedzy.
Oczywiście, można ten punkt widzenia odrzucać, ale to będzie właśnie sytuacja ślepego konia, odpwiadającego na pytanie postawione mu przed Wielką Pardubicką o to czy w niej wystartuje: "Nie widzę przeszkód".
Panna_Funia napisał(a):

A jeśli chodzi o sposób Pana wypowiedzi to cóż – pycha przez Pana przemawia! :P I tyle.
I w tej pysze Pana pozostawiam. Może ktoś inny będzie bardziej zainteresowany tym jaki jest Pana prywatny pogląd na kwestie magii, ezoteryki, okultyzmu :)

Chyba wiem, od kogo się tego sposobu wypowiadania nauczyłem... :badgrin:

Cz mar 21, 2013 12:53
Zobacz profil WWW

'medieval_man'->
Cytuj:
Fakty są takie, że chrześcijaństwo jest religią historyczną, co oznacza, że osoba Jezusa Chrystusa nie jest przedmiotem wiary, ale wiedzy historycznej, podobnie jak uznane relacje o tej osobie, zwane Ewangeliami i ogólnie Nowym Testamentem.
Co za tym idzie, tejże Osoby przekazany punkt widzenia w kontekście jej boskości, staje się przedmiotem wiedzy.
Oczywiście, można ten punkt widzenia odrzucać, ale to będzie właśnie sytuacja ślepego konia, odpwiadającego na pytanie postawione mu przed Wielką Pardubicką o to czy w niej wystartuje: "Nie widzę przeszkód".

Fakty są takie, że chrześcijaństwo jest religią.
Istnienie Jezusa-człowieka to jedno. Jego przypisywana mu przez wyznawców boskość, to drugie. A tego drugiego nauka w żaden sposób nie potwierdza. I wszystko co się odnosi do tej strefy ewentualnej boskości, pozostaje wyłącznie kwestią czyjejś wiary. A nie wiedzy. Tyle.
A twierdzić sobie może Pan co chce. Pana prawo ograniczyć sobie pole widzenia do jednej wąziutkiej możliwości, i totalnie zamknąć się na choćby wzmiankę o czymkolwiek innym. Ale ani to niczego nie zmienia w funkcjonowaniu świata, ani dla ludzi niezainteresowanych nie ma to znaczenia.

Cytuj:
Chyba wiem, od kogo się tego sposobu wypowiadania nauczyłem... :badgrin:

No a ja nie wiem skąd Pan to przyniósł tu na forum. I w sumie to bez znaczenia. Znaczenia ma to, że z Pana wypowiedzi przebija wyjątkowa pycha. Nie od dziś, i nie tylko w dyskusjach ze mną, co choćby i ostatnio da się zauważyć w innym temacie, w którym się Pan udzielał.

Koniec tematu, bo ta dyskusja ani nie polega na wymianie spostrzeżeń (określił Pan swoje stanowisko w tej kwestii), ani do niczego sensownego nie prowadzi. A w dodatku, jak zwykle z Panem, jest po prostu niemiło.

...to be who I am

Cz mar 21, 2013 13:20

Soul wziął chyba sobie do serca nasze uwagi odnośnie jechania tylko i wyłącznie po niewierzących i pojechał po fratrze. Popieram.
viewtopic.php?p=742916#p742916

Cz mar 21, 2013 13:38
Moderator

Oczywiście wiele razy byłem krytyczny wobec fratera ale co tam - powtarzajmy bzdury, może ktoś uwierzy :badgrin:

Jajko napisał(a):
Ostatnio nęka mnie jumik

Jeśli nad wyraz spokojne i wyważone zachowanie jumika można nazwać "nękaniem", to równie dobrze można by też powiedzieć, że ja będę "mordował" ;)

~ Pink Floyd, "Hey you"

Cz mar 21, 2013 13:49

Jajko->
Cytuj:
Soul wziął chyba sobie do serca nasze uwagi odnośnie jechania tylko i wyłącznie po niewierzących i pojechał po fratrze. Popieram.

To co głosi i w jaki sposób, pan frater, bywa problematyczne i dla współwyznawców i dla samego Kościoła. I tu raczej bym się doszukiwała motywacji jeśli chodzi o działanie wspomnianego moderatora.
Zresztą jakakolwiek ona nie jest, to nic nie zmienia. Jak za jakiś czas pożegnasz się z forum, za to że Twój pogląd się temu panu nie spodobał, to nic Ci po tym, że pan frater też dostanie bana :-|

...to be who I am

Cz mar 21, 2013 13:53

Soul33 napisał(a):
Oczywiście wiele razy byłem krytyczny wobec fratera ale co tam - powtarzajmy bzdury, może ktoś uwierzy :badgrin:

Jajko napisał(a):
Ostatnio nęka mnie jumik

Jeśli nad wyraz spokojne i wyważone zachowanie jumika można nazwać "nękaniem", to równie dobrze można by też powiedzieć, że ja będę "mordował" ;)

Faktycznie, mogłem nie zauważyć, że nękałeś fratera.

A co do jumika, to niestety nadal uważam, że moja sygnatura nie jest w żaden sposób polemiką, więc jumik bezsensownie uzasadnił swój zakaz używania przeze mnie sygnatury na jego forum. Oczywiście, jako moderator ma prawo wydawać dowolnie bezsensowne zakazy i ja to uznaję - dostałem ostrzeżenie, bo zapomniałem o tym bezsensownym zakazie.

Cz mar 21, 2013 14:04

Biedne Jajko...

Cz mar 21, 2013 14:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7459 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90 ... 498  Następna strona