Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Benonita napisał(a): 4. Czy jest na Forum jakiś Głowny Moderator czy ktoś sprawujący nadzór nad wszytkimi działami? Czy można mu wysłać prywatną wiadomość?
Na forum obowiązuje regulamin - gdybyś się z nim zapoznał, to znałbyś odpowiedź na to pytanie.
|
So cze 30, 2007 17:07 |
|
|
|
 |
Benonita
|
Więc mam kolejne pytanie. Czy na Forum Wiara podawane twierdzenia mają być podparte jakąs argumentacją? Pani "Baranek" twierdzi, iż charakterystyka rellacji pomiędzy rytem klasycznym a rytem Pawła VI "podważa wartość NOM"u". Uzasadnienia brak. Pytam: czy nazwałem ryt Pawła VI nieortodoksyjnym? niewaznym? wadliwym? heretyckim? A jeśli nie, to co to znaczy "podważać wartość NOM'u"?
Równie dobrze mogę napisac, iż twierdzenia 2=2 =4 jest absurdem i koniec.
Są tezy katolickie i niekatolickie. Są autorzy katoliccy i heretyccy. Jeśli kard. Ratzinger jeste heretykiem, to proszę to udowodnić, a nie wzajemne oddziaływanie obu rytów nazywać "negowaniem realcji NOM'u." To są elementarne zasady rozmowy, do której, jak mam nadzieję, służy forum.
|
So cze 30, 2007 17:10 |
|
 |
Benonita
|
Monika75 napisał(a): Benonita napisał(a): 4. Czy jest na Forum jakiś Głowny Moderator czy ktoś sprawujący nadzór nad wszytkimi działami? Czy można mu wysłać prywatną wiadomość? Na forum obowiązuje regulamin - gdybyś się z nim zapoznał, to znałbyś odpowiedź na to pytanie.
Widzi Pani, uważam, że należy najpierw wyjaśnić sprawę z bezpośrednio zainteresowanymi i nie wyciągać wobec nich konsekwencji. Jeśli mam zastzreżenia do moderacj działu A to rozmawiam z nimi. Jeśli kończy się to usuwaniem moich pytań to zwracam się ogólnie do moderacji. Co z tego wyniknie - zobaczymy.
|
So cze 30, 2007 17:13 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To co ja napisałam jest odpowiedzią na Pańskie pytanie. A to co Pan.......... nie mam pojęcia na co, bo do mojej wypowiedzi ma się nijak.
|
So cze 30, 2007 17:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A ja napiszę tylko, iż nie po to posty są usuwane, żeby je cytować. - Niemniej jednak usunięty post jest dostępny w Archiwum i nie mam wątpliwości, iż podważa wartość NOM-u.
Tyle z mojej strony w tym temacie 
|
So cze 30, 2007 17:21 |
|
|
|
 |
Benonita
|
W związku z Pani postępowaniem napisałem:
Cytuj: w dziale liturgia, w temacie "Papież uwolni..." pozwoliłem sobie streścić kilka myśli kard. Ratzingera nt. uwolnienia Nadzwyczajnej Formy Rytu Rzymskiego.
Wypowiedź została usunięta, moje pytanie o przyczyny usunięcia również.
Proszę zatem o wyjasnienie:
1. czy na forum obowiązuje zakaz streszczania poglądów kardynałów i których. Cytuj: Dlaczego w dziale o liturgii wycinane są wzmianki o katolickich liturgistach piszących nt. klasycznego rytu rzymskiego? Jeśli PT Moderatorzy mają zastrzeżenia do ich ortodoksji, to niech przedstawią dokumenty Biskupów lub Stolicy Apostolskiej. Dlaczego najwybitniejsi autorzy, z kard. Ratzingerem na czele mają wstep wzbroniony do działu liturgicznego? Czy widzimisie jednej osoby może być wyznaczniekiem katolicyzmu (pytanie retoryczne).
2. Czy tamtejsi PT Moderatorzy mają jakiekolwiek kwalifikacje? Nie mogę pojąć, że podstawowe tezy kard. Ratzingera kwalifikowane są jako atakujące ryt Pawła VI. Cytuj: Własnie zauwazyłem, że zniknął mój post dotyczący dostepności Mszy Wszechczasów przed i po motu propio. Napisąłem w nim mniej więcej tak:
Cytat: Teraz nie będę musiał odbywać na Mszę Wszechczasów długiej podróży do małego kościółka, ale będę ją miał w parafii.
Dlaczego ta wypowiedź została usunięta? Cytuj: Czy na Forum Wiara podawane twierdzenia mają być podparte jakąs argumentacją? Pani "Baranek" twierdzi, iż charakterystyka rellacji pomiędzy rytem klasycznym a rytem Pawła VI "podważa wartość NOM"u". Uzasadnienia brak. Pytam: czy nazwałem ryt Pawła VI nieortodoksyjnym? niewaznym? wadliwym? heretyckim? A jeśli nie, to co to znaczy "podważać wartość NOM'u"? Równie dobrze mogę napisac, iż twierdzenia 2=2 =4 jest absurdem i koniec.
Są tezy katolickie i niekatolickie. Są autorzy katoliccy i heretyccy. Jeśli kard. Ratzinger jeste heretykiem, to proszę to udowodnić, a nie wzajemne oddziaływanie obu rytów nazywać "negowaniem realcji NOM'u."
Mozna to sprymitywizować i spytać: dlaczego to co napisałem zostało wycięte, skoro nie łamało regulaminu? A jeśli łamało, to jak, skoro dotąd nikt, poza Panią, nie twierdzi, że teoria współodzdziaływnia rytów, jest "negowaniem NOM'u"? Czy Pani jest od pilnowania przestrzegania regulaminu, czy od okreslania co jest, a co nie jest katolickie?
Jeśli zanegowałem wartość rytu Pawła VI, to dziecinnie łatwo jest to wykazać, pisząc np. "Stwierdził Pan, że Msza Pawła VI nie ma wartości sakramentalnej". Prościej nie jestem w stanie tego wytłumaczyć.
|
So cze 30, 2007 17:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zauważył ktoś, że wraz z przyjęciem nowych moderatorów (Monika75, Paschalis, Kamyk) drastycznie wzrosła ilość wycinanych postów, tym bardziej tych, które nie na rękę są (nie są w zgodzie z ich poglądami) moderatorom?
|
So cze 30, 2007 17:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ja zaś dodam iż "lefebryści" są ekskomunikowanymi członkami Kościoła katolickiego za akt schizmy i dość często bywa iż podają się niezgodnie z prawdą za członków Kościoła katolickiego.
Osobiście przynajmniej kilka ich tekstów 'sprostowałem" i dlatego uważam że ich (lefebrystów) działania potrafią wprowadzić w błąd osoby niezorientowane - nie dziwie sie zatem że wycinane są teksty w których podaje się nieprawdę - lub "niekompletną" "prawdę" ...
|
So cze 30, 2007 17:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Benonita napisał(a): Więc mam kolejne pytanie. Czy na Forum Wiara podawane twierdzenia mają być podparte jakąs argumentacją? Pani "Baranek" twierdzi, iż charakterystyka rellacji pomiędzy rytem klasycznym a rytem Pawła VI "podważa wartość NOM"u". Uzasadnienia brak. Pytam: czy nazwałem ryt Pawła VI nieortodoksyjnym? niewaznym? wadliwym? heretyckim? A jeśli nie, to co to znaczy "podważać wartość NOM'u"?
(...)
Są tezy katolickie i niekatolickie. Są autorzy katoliccy i heretyccy. Jeśli kard. Ratzinger jeste heretykiem, to proszę to udowodnić, a nie wzajemne oddziaływanie obu rytów nazywać "negowaniem realcji NOM'u." (...) Benonita: 1. Na Forum nie ma zakazu streszczania wypowiedzi kardynałów 2. Twoja wypowiedź nie była żadnym streszczeniem ani cytatem , tylko Twoją własną opinią - nie użyłeś ani funkcji cytatu, ani nie zaznaczyłeś, że są to słowa Ratzingera 3. I tak nie wierzę, iż kard. Ratzinger twierdził, że:[cytaty z usuniętego postu] Cytuj: A jakie problemy są nieprzyzwyciężalne dla łaski Bożej, której strumienie znów zaczną spływać z ołtarzy na wierny lud? - Codziennie jest odprawiana Msza i Boza łaska spływa .... Cytuj: Co miało go dotąd odmieniać? Powitania, zagajenia, wstępy, pożegania, gitary i grzechotki, czyli to, co słychać w radio, w TV, na ulicy i w sklepie? Teksty Novus Ordo są tak przesłonięte produkcją przewodniczących, że aż niewidoczne. We Mszy Wszechczasów nie ma miejsca na palpaninę: Bóg mówi, działa i przemienia człowieka - A gdzie jest ta paplanina ? Z Twojej wypowidzi wynika, że w NOM-ie. Słowo "preodukcja" także ma wydźwięk negatywny ... Cytuj: Chrystus wejdzie między swe owce
- Chrystus jest cały czas obecny między ludźmi.
I pytanie do czytających ten temat: Czy powyższe twierdzenia podważają wartość NOM i czy mogły paść z ust kard. Ratzingera ?
|
So cze 30, 2007 17:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
P.S. Benonitę prosiłabym o wskazanie źródeł rzekomych wypowiedzi kard. Ratzingera, ponieważ pisanie, iż są to poglądy papieża, jest obraźliwe dla niego 
|
So cze 30, 2007 17:56 |
|
 |
m_q
|
ddv163 napisał(a): Ja zaś dodam iż "lefebryści" są ekskomunikowanymi członkami Kościoła katolickiego za akt schizmy i dość często bywa iż podają się niezgodnie z prawdą za członków Kościoła katolickiego. Osobiście przynajmniej kilka ich tekstów 'sprostowałem" i dlatego uważam że ich (lefebrystów) działania potrafią wprowadzić w błąd osoby niezorientowane - nie dziwie sie zatem że wycinane są teksty w których podaje się nieprawdę - lub "niekompletną" "prawdę" ...
Czy ktoś może "onemu" wyłączyć prąd?
Czy muszę po raz n-ty prostować wszystkie kłamstwa i przeinaczenia ddv163?
_________________ Contra negantem principia non est disputandum
|
So cze 30, 2007 18:18 |
|
 |
m_q
|
baranek napisał(a): P.S. Benonitę prosiłabym o wskazanie źródeł rzekomych wypowiedzi kard. Ratzingera, ponieważ pisanie, iż są to poglądy papieża, jest obraźliwe dla niego 
Nie widzę owego ocenzurowanego postu, ale stawiam dolary przeciw orzechom, że jest to cytat z książki "Duch liturgii"...
|
So cze 30, 2007 18:19 |
|
 |
m_q
|
A cytowane przez baranek fragmenty ot oczywiście luźna interpretacji owych - może nawet nadinterpretacja, ale trudno mi ocenić, skoro poleciał cały post, więc nie wiem, co było cytatem a co komentarzem...
|
So cze 30, 2007 18:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Chaota napisał(a): Zauważył ktoś, że wraz z przyjęciem nowych moderatorów (Monika75, Paschalis, Kamyk) drastycznie wzrosła ilość wycinanych postów, tym bardziej tych, które nie na rękę są (nie są w zgodzie z ich poglądami) moderatorom?
Ja zauważyłem. I skarg na kadrę też jakby więcej.
|
So cze 30, 2007 18:51 |
|
 |
Benonita
|
Cytuj: Nie widzę owego ocenzurowanego postu, ale stawiam dolary przeciw orzechom, że jest to cytat z książki "Duch liturgii"...
"Duch liturgii", przemówienie z okazji dziesięciolecia Ecclesia Dei, wykład podsumowujący Dni Liturgiczne w Fontgombault - to przede wszytkim. Poszukam i przepiszę, tylko nie wiem, czy nie przenieść wątku na inne forum, gdzie nie zostaną pocięte i zinterpretowane w szokujący sposób (np. że NOM nie udziela łaski).
|
So cze 30, 2007 19:03 |
|
|
|