Autor |
Wiadomość |
Benonita
|
Kamyku, nie mogę tam pisać, bo baranek wytnie i na sałatkę przerobi. A na koniec zje  tu zaś jest bardzo sympatycznie.
|
N lip 01, 2007 12:37 |
|
|
|
 |
Kamyk
|
Myślę, że jeśli w Liturgii założysz temat, w którym pokażesz piękno liturgii Trydenckiej, jakoś ją omówisz po krótce etc. to nie powinno być problemów
Na pewno ten temat nie może być kontynuowany tutaj, w "uwagach do moderacji"
|
N lip 01, 2007 12:51 |
|
 |
Benonita
|
dobrze
|
N lip 01, 2007 13:05 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Akacjo, coś ci się chyba pomyliło, to forum i dyskusje światopoglądowe? Akurat nie spotkałem żadnego forum gdzie dyskusje o światopoglądach byłby tak utrudniane jak tutaj. Możliwość wypowiedzenia własnego zdania bez strachu o usunięcie posta oscyluje w bardzo niskich granicach. Niech dowodem będzie fakt, że to co mam w podpisie nie było możliwe do wpisania w post bo od moderatora dostałem PMa, że coś takiego "nie może być na tym forum tolerowane ". Ergo: wypowiedzenie opinii sprzecznej z poglądami KK jest nie do przyjęcia. Jeśli to ma być forum katolickie, w którym dozwolone będzie tylko opiewanie jego "chwały" i "mądrości" to powiedz mi jaka jest twoja definicja dyskusji światopoglądowej.
|
N lip 01, 2007 14:08 |
|
 |
akacja
|
A ja nie widziałam jeszcze takiego forum chrześcijańskiego gdzie tak jak tutaj dochodziloby do tylu incydentów, wzajemnych złośliwości i ataków na wiarę i Kościół. (Pomijam takie fora brukowe, gdzie niekulturalnie można wypisać na co ma się ochotę)
To co widziałam że działo sie na tym forum, odbiegało mi od wizji forum przedstawionej mi przez administratorów forum (Jotkę i Asienkkę) jako formuły określonej przez redakcję serwisu, czyli kulturalnej i merytorycznej dyskusji na różne tematy mniej lub więcej związane z wiarą i to nie tylko dla katolików ale dla niewierzących również.
Jest to forum otwarte, ale nie można tu obrażać KK i katolików. Ale naprawdę do takich sytuacji na tym forum gdzie dochodzi do obrażania wiary i Kościola i agresywnych ataków jest mnóstwo stąd też i potrzebne są interwencje moderatorów.
Jak na forum katolickie to na tym forum to i tak ateistom tu wiele wolno, można tu wyrażać swoje zdanie nawet gdy jest sprzeczne z nauką KK, dyskusje światopoglądowe mogą być prowadzone, dopuszczone jest wyrażane własnego zdanie i spojrzenie z różnych punktów widzenia, ateiści mogą brać udział w dyskusji, byle kulturalnie i bez obrażania. Ale określona jest pewna granica.
To tylko w niektórych miejscach na forum określona została zasada że dyskusje mają być prowadzone z katolickiego punktu widzenia, ale gdy coś drastycznie sprzeciwia się zasadom chrześcijaństwa to na katolickim forum moderatorzy powinni interweniować i takie działanie moderacji jest prawidłowe.
|
N lip 01, 2007 14:48 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
akacja napisał(a): Jak na forum katolickie to na tym forum to i tak ateistom tu wiele wolno, można tu wyrażać swoje zdanie nawet gdy jest sprzeczne z nauką KK, dyskusje światopoglądowe mogą być prowadzone, dopuszczone jest wyrażane własnego zdanie
No prosze. Napisalas wlasnie tekst, z ktorego wynika, ze normalne forum katolickie, uniemozliwialoby wyrazania swojego zdania, zwlaszcza gdy byloby ono nie-katolickie. Napisalas, ze na normalnym forum katolickim nie mozna by prowadzic dyskusji swiatopogladowych i ze nie byloby dopuszczalne wyrazanie wlasnego zdania, a to forum jest wlasnie inne, i jak na katolickie, duzo tu mozna.
Nie mialabys ochoty zapisac sie na jakies studia podyplomowe z komunikacji ?
|
N lip 01, 2007 15:45 |
|
 |
akacja
|
PTRqwerty napisał(a): No prosze. Napisalas wlasnie tekst, z ktorego wynika, ze normalne forum katolickie, uniemozliwialoby wyrazania swojego zdania, zwlaszcza gdy byloby ono nie-katolickie. Napisalas, ze na normalnym forum katolickim nie mozna by prowadzic dyskusji swiatopogladowych i ze nie byloby dopuszczalne wyrazanie wlasnego zdania, a to forum jest wlasnie inne, i jak na katolickie, duzo tu mozna. Zgadza się że jak na forum katolickie to na tym forum wiele można jeśli chodzi o wyrażanie własnego zdania które byłoby niekatolickie i sprzeczne z wiarą katolicką. Jednak na normalnym forum katolickim można również wyrażać własne zdanie z tym że prowadzone rozmowy ściśle dotyczą tematów związanych z wiarą chrześcijańską i duchowością katolicką oraz zabronione byłoby na nim pisanie wypowiedzi które obrażają wiarę i Kościół. Wynikałoby z tego, że to forum nie jest normalnym forum katolickim bo dopuszcza prowadzenie dyskusji światopoglądowych z różnych punktów widzenia nie tylko katolickiego oraz dochodzi na nim do obrażania wiary i KK. PTRqwerty napisał(a): Nie mialabys ochoty zapisac sie na jakies studia podyplomowe z komunikacji ?
Świetny pomysł (ale może nie podyplomówka tylko jakiś kurs) bo sztuka komunikacji w relacjach międzyludzkich mi by się przydała.
|
N lip 01, 2007 19:02 |
|
 |
Zencognito
|
Akacjo, uważam, że niedobrze jest stawiać zasady pokroju "nie można obrażać wiary katolickiej i Kościoła Katolickiego". Albo w ogóle nie zakazujmy obrażania, albo zakażmy obrażania jakiejkolwiek wiary, kościoła/wspólnoty/sanghi, jakiegokolwiek Boga/świętego/guru. Inaczej tworzy się postawa jednostronnych więzów, która nie sprzyja żadnej ze stron - ani innowiercy, którego poglądy mogą zostać obrażone, ani katolika, któremu poprzez przyzwolenie na obrażanie cudzych świętości i wartości utrwala się postawę lekceważenia cudzych przekonań i wywyższania się. Czy uważasz (to pytanie, nie sugestia, że tak twierdzisz), że np. gdy Chaota napisze, że Jahwe to demon, to jest to złe, a jak ktoś mi napiszę, że będąc buddystą czczę diabła, to jest to mniej złe? To przecież niesprawiedliwe, żeby w jedną stronę takie stwierdzenia mogły iść, a w drugą nie. Oczywiście, za każdym takim stwierdzeniem (zazwyczaj) stoi jakiś schemat myślenia, ludzie piszą takie rzeczy bo jakieś przemyślenia ich skłoniły do takiego wniosku i moim zdaniem lepiej jest takie stwierdzenia dopuścić i podyskutować na ich temat (o ile nie są wulgarne, bo kultura wypowiedzi jednak powinna być zachowana) aby móc drugiej osobie wytłumaczyć dlaczego uważamy, że nie powinna tak mówić, niż zakazać i stwierdzić że niech sobie myśli co chce, byleby tylko tego nie mówiła głośno, a zrozumienia jak nie było, tak nie będzie.
|
N lip 01, 2007 21:04 |
|
 |
akacja
|
No dobrze, to oznaczałoby również że nie wolno obrażać jakiejkolwiek innej wiary. Ogólnie mówiąc to co obraźliwe jest na forum zakazane.
Ale szczególnie mowiłam o obrażaniu wiary chrześcijańskiej i Kościoła, bo to zdarza się najczęściej, a więc może jest najdotkliwiej odczuwane.
To zależy od formy wypowiedzi czy będzie ona obraźliwa. Ktoś może napisać to co myśli, ale w taki sposób należy to czynić aby nie obrażać.
|
N lip 01, 2007 23:10 |
|
 |
Zencognito
|
Pewnie, że zawsze da się napisać coś elokwentnie. To zaś, że najwięcej jest na tym forum obraźliwych wypowiedzi na temat chrześcijaństwa i Kościoła wynika moim zdaniem jedynie z tego prostego faktu, że większość dyskusji tutaj tyczy się tych tematów. Gdybym nagle zaczął zakładać pełno tematów o buddyzmie, tyle, żeby ludzie mieli taką samą możliwość pokrytykować tą religię wszerz i wzdłuż, to na pewno moderacja by zaczęła je wycinać i napisała mi, żebym sobie poszedł na forum buddyjskie.
|
Pn lip 02, 2007 5:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
akacja napisał(a): No dobrze, to oznaczałoby również że nie wolno obrażać jakiejkolwiek innej wiary.
A dlaczego można obrażać niewiarę? Ateizm na przykład? Chyba że uważasz, że nie można obrażać ŻADNEGO ŚWIATOPOGLĄDU, KTÓRY NIE JEST JAWNIE SPRZECZNY Z MORALNOŚCIĄ I NIE NAWOŁUJE DO ZŁA.
Proszę, odpowiedz.
j.
|
Pn lip 02, 2007 13:19 |
|
 |
pedziwiatr
|
Cos mi sie wydaje, ze nie wszyscy znaja regulamin Forum albo umknal ich pamieci, w mysl ktorego mozna rozmawiac o roznych swiatopogladach, wyrazac opinie, ale nie mozna obrazac nikogo. Dlatego dla przypomnienia wklejam najistotniejszy dla tej dyskusji fragment:
Cytuj: 1. Forum portalu WIARA.PL jest miejscem spotkania ludzi pragnących pogłębić swoją wiarę, poszukujących Boga, zainteresowanych problemami religii, a chrześcijaństwa w szczególności. Forum stanowi zatem miejsce rozmowy katolików i niekatolików, chrześcijan i niechrześcijan, wierzących i niewierzących. ... 3. Dyskusja zakłada dopuszczenie wyrażania własnych pogladów i przekonywania. W sposób kulturalny mogą być zatem wyrażane również poglądy kontrowersyjne. Nie oznacza to jednak prawa do prowadzenia agitacji na rzecz poglądów i działań, które są sprzeczne z zasadami wyznawanymi przez gospodarzy forum (np. rozpowszechnianie informacji o akcjach propagujących aborcję, związki homoseksualne itp.)
4. Zabrania się wypowiedzi o charakterze obraźliwym, propagującym treści satanistyczne, erotyczne (szczególnie w jakikolwiek sposób promujace pedofilię), faszystowskie, rasistowskie, ezoteryczne, neopogańskie itp. czy głoszących naukę sekt (dotyczy to również reklamowania stron o takiej tematyce).
_________________ Oto wyryłem cię na obu dłoniach. *** W swej wszechmocnej miłości BÓG ma zawsze przygotowane dla Ciebie wsparcie i pomoc na tyle, na ile tego potrzebujesz.
|
Pn lip 02, 2007 14:45 |
|
 |
Zencognito
|
Droga administracjo, czemu w dziale "sam wymyśl temat" nie można utworzyć ankiety podczas zakładania tematu?
|
Pn lip 02, 2007 20:04 |
|
 |
Paschalis
|
Da się. Przed chwilą na próbę sprawdziłem i nie ma z tym problemów.
_________________ www.onephoto.net
|
Pn lip 02, 2007 20:15 |
|
 |
Zencognito
|
Jesteś pewien, że to nie dlatego, że jesteś modem? Zobacz na zrzut ekranu, który zrobiłem przed chwilą:
Jak widać, jak nie mogę założyć ankiety.
|
Pn lip 02, 2007 20:29 |
|
|
|