Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 17:57

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3318 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102 ... 222  Następna strona
 Uwagi do moderacji II 
Autor Wiadomość

Czekamy z niecierpliwością :D

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

N lut 22, 2009 9:27
Zobacz profil WWW

N lut 22, 2009 10:16
my też :?

ja nie
przecież to już 2-3 lata

N lut 22, 2009 12:52

viewtopic.php?p=415838#415838

tutaj??

Wt lut 24, 2009 15:03
viewtopic.php?t=20042&highlight= - to raczej nie jest miejsce na tego typu reklamy

Wt lut 24, 2009 22:01

Kacperek ano nie są, reklamy komercyjne załatwia się z działem http://reklama.wiara.pl

usunięte ;)

Użytkownik rzadko obecny na forum.

Wt lut 24, 2009 22:03
Proponuje zamknąć wątek viewtopic.php?t=20075&highlight=.
Jogurt zaspokoił swoją ciekawość o diabelskim mięsie w piątek :D

Pt lut 27, 2009 19:59
zbanowany na stałe

W temacie "Jedzenie miesa - konflikt przykazan" napisalem:
"Katolik, dobroduszny i szczery zostawia mieso bo mikroorganizmy to tez stworzonka boze i jesc musza. Czlowiek tylko uwazajacy sie za katolika, skapy lub lakomy, zjada na sile w czwartkowy wieczor. Przejedzony, sni o diablach, aniolach i innych duchach o ktorych dyskutuje w internecie."
Post wycieto. Dlaczego?

So lut 28, 2009 14:19

Dlatego, że zdaniem wycinającego moderatora jest to szyderstwo. Moim zdaniem zresztą też.

So lut 28, 2009 14:33
zbanowany na stałe

So lut 28, 2009 15:17

proszę Cię zrób coś z tym chłopakiem.
Zobacz: viewtopic.php?t=20093
Ty jesteś inteligentny człowiek i zapewne zrozumiesz, że to jest dyskusja. Opisałem idealistyczną rzeczywistość, tak żeby była zjadliwa dla materialisty/ateisty. Tak żeby takiej osobie unaocznić możliwości. A ten zamyka wątek, bo sam widać nie kuma.
Toż bez jaj. To nie jest opowiadanko na bloga, tylko przygotowany pod warunki forum dyskusyjnego ciąg myślowy, który ukazuje inne możliwości ontyczne niż materializm.

So lut 28, 2009 15:43
Dyskusje na temat istnienia Boga w pewnym momencie dotykają kwestii natury materii, co prowadzi dyskutantów do spekulacji nad materializmem i idealizmem. Przez materializm rozumiem pogląd, że duch jest epifenomenem materii, a przez idealizm rozumiem pogląd przeciwny. Nie jest to - prawda - nagminna sytuacja, by ten etap dyskusji zachodził, ponieważ większość osób na forach nie spekuluje w tym kierunku, ale owszem często ma ona miejsce. Zresztą na tym forum widziałem to wielokrotnie. To co szczególną trudność sprawia wielu dyskutantom to uświadomienie sobie, że współczesna nauka nie dowodzi materializm. Zaś druga równie lub bardziej istotna kwestia to to, jaki to właściwie były ten idealistyczny wszechświat.
Tekst Auia który zamieściłem w dziale "Wierzyć, nie wierzyć?" jest prezentacją wszechświata idealistycznego. To tylko nieudolny przykład, ale i tak ułatwia jakieś unaocznienie sobie problemu tym z pośród dyskutantów, którzy są zamknięci w ateistycznym materializmie. Tekst zawiera szereg pytań, które - jak słusznie zauważa moderator szumi - napisane są nie wprost. Nie znaczy to jednak, że ich tam nie ma. Wręcz przeciwnie, dla tych wszystkich osób, dla których kiedykolwiek takie zagadnienia jak realność świata zewnętrznego, natura świata zewnętrznego, realność Ja, idealizm<>materializm stanowiły realny problem rozmyślań, bardzo łatwo je uchwycą. Większość forumowiczy w ogóle tego typu kwestie nie interesują, więc nie jest to do nich skierowane. Cały tekst jest bardzo wyraźnym głosem dyskusji i bardzo wyraźnie przedstawionym argumentem, z którym można polemizować, jeśli ktoś chce.

Natomiast równocześnie tak często spór idealizm<>materializm jest odległy od codziennych doświadczeń zwykłych ludzi i tak często nawet gdy im się to tłumaczy nie są w stanie załapać problemu, że po prostu nie widzę możliwości tłumaczenia koledze szumiemu całej tej sprawy.
Wymienione przez kolegę Szumiego linki wątków, które proponuje jako adekwatne miejsce zamieszczenia tekstu, nie pasują po prostu do treści tekstu Auia. Tego rodzaju argumentu przedstawionego w ten właśnie opisowy sposób na tym forum nie było i dlatego uznałem, że warte jest zakładać dla niego oddzielny temat.

Oczywiście, jeżeli kwestię rozwiąże napisanie łopatologiczne jak dziecku "A co Wy o tym sądzicie?", "A czy Wy uważacie, że idealizm ma sens?", to z braku innych opcji możemy w ten sposób sprawę rozwiązać. Jakkolwiek wolałbym tematu nie zmieniać, otworzyć go i poczekać aż znajdzie się osoba, która pokusi się o udzielnie swojej odpowiedzi w równie kompletny sposób.

So lut 28, 2009 17:48
No cóż- ja zastanawiam się na ile była słuszna decyzja od odblokowaniu "PTRqwerty"? tym bardziej że łamał regulamin cały czas tworząc klony i pisząc pod nickiem "nhyujm "

Szumi- bardzo dobrze zrobiłeś... :)

So lut 28, 2009 20:19
http://www.forum.wiara.pl/profile.php?m ... le&u=10851

prawdziwy ?

N mar 01, 2009 21:53

PTR - poczekaj trochę w sprawie tego tematu

baranek - prawdziwy

PTR i słowianin_wschodni - posty usunięte i ostrzeżenie za nie przestrzeganie zasad tego tematu

N mar 01, 2009 23:06
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 3318 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102 ... 222  Następna strona