Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 12:47

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1868 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103 ... 125  Następna strona
 Uwagi do moderacji 
Autor Wiadomość

Zencognito, bez teologicznego zrozumienia pozycji Maryi w katolicyzmie nie da się oceni rzetelnie i niestereotypowo kwestii jej kultu. Wtedy jest się narażonym na resentymenty w patrzeniu na relacje kultu Maryi do kultu tej, czy innej pogańskiej bogini.

Podaj konkretnie, które posty lub fragmenty postów z tego wątku są wg ciebie nie na temat bo ja tam takich nie widzę.

Pt lip 13, 2007 22:23

Alez Drogi Pedziwietrze, nie powwinno byc Ci przykro, raczej to powod do radosci, ze ludzie pisza na temat. :)

Lucyno, alez bardzo sie ciesze, ze temat sie rozwija tak jak sie rozwija :)

Pt lip 13, 2007 22:35

Kwestia to czy Maryja jest konieczną pośredniczką czy nie jest zupełnie nieistotna w rozstrzygnięciu czy forma kultu Maryjnego jest skopiowana z kultu Izydy. Już na samym początku zostało wyszczegółowione jakie są podobieństwa między tymi dwoma postaciami, więc czemu nie dyskutuje się o nich tylko o tym kim Maryja jest w katolicyzmie? Przecież nikt nie postawił sugestii, że jest ona Boginią. Postawiono za to zarzuty, że jej tytuły, jej forma przedstawiania i wieczne dziewictwo zostały skopiowane z kultu Izydy - zarzuty, które są zupełnie pomijane i nie mówcie mi, że nie widzie jak ten temat zmierza do przeobrażenia się w kolejny katolicko-protestancki spór o istotności Maryji.

Pt lip 13, 2007 22:47

@Pedziwiatr, Paschgalis

Paschalis oczywiście. Wybacz tą literówkę.

Pt lip 13, 2007 22:48
A ilu protestantow bierze udzial w dyskusji?
Po drugie, spierac sie kulturalnie nie jest niczym zlym.
Po trzecie, dlaczego napisales Maryji? Lliterowka? Czy to jest tez poprawna forma?
Mnie sie wydaje, ze powinienes tez napisac - tę literowkę. Ale moze sie myle, pytam aby wiedziec i doszkalac sie w jezyku.

Pt lip 13, 2007 22:58

A ilu protestantow bierze udzial w dyskusji?

Nie wiem. Widzę jednak, że dyskusja zmierza w kierunku oklepanego frontu "Maryja nie jest specjalnie istotna" kontra "Maryja jest bardzo, bardzo istotna".
Lucyna napisał(a):
Po drugie, spierac sie kulturalnie nie jest niczym zlym.

Tak, jeśli się pisze na temat.
Lucyna napisał(a):
Po trzecie, dlaczego napisales Maryji? Lliterowka? Czy to jest tez poprawna forma?

Tak, to też literówka, nie zauważyłem jej.

Pt lip 13, 2007 23:09
W związku z absurdalnymi zarzutami Marka Zubka proszę moderatorów o sprawdzenie i napisanie, czy nie mam więcej niż 1 konta na tym forum. Jeśli zaś ktoś jest chętny przekonać się, czy w moim domu jest więcej niż jeden komputer, to zapraszam do siebie do domu na inspekcję. Ale myślę, że podejrzliwość większości wierzących w stosunku do kogoś, kto się z nimi nie zgadza nie sięga takiego absurdu, jaki prezentuje Marek w temacie o o. Rydzyku.

Dziękuję i proszę o napisanie wyników poszukiwań w tym temacie,
j.

Pt lip 13, 2007 23:09

Zencognito, jeśli chcesz ocenić dany kult to nie sposób tego uczynić bez oceny tego kim jest przedmiot kultu i jakie zajmuje miejsce w ich religii. Bez tej wiedzy jest się skazanym na brak wniosków przy porównywaniu poszczególnych kultów, lub na oparcie swoich wniosków na resentymentach związanych z tym kultami. W tym wypadku na resentymentach związanych z katolicyzmem.

Żeby nasza dyskusja nie schodziła na bezdroża ogólników ponawiam prośbę o podanie konkretnych postów lub fragmentów postów, które twoim zdaniem są OT.

Ostatnio edytowano Pt lip 13, 2007 23:16 przez Paschalis, łącznie edytowano 1 raz

Pt lip 13, 2007 23:15

Jakubie... Nie ma co dłużej oszukiwać, jeśli nie potrafisz się na to zdobyć sam, to ja to muszę wyznać... :?

Otóż JakubN ma drugie konto i pisze tutaj także pod nickiem "Mark Zubek". Proszę o zadośćuczynienie regulaminowi i zablokowanie konta "Mark Zubek", tak samo jak zablokowano konto Haunebu użytkownikowi Polonium.

:badgrin:

Pt lip 13, 2007 23:15
No tak, to pewnie nie byłoby wcale ze szkodliwością dla poziomu merytorycznego wypowiedzi na forum, ale jednak muszę zdementować: nie jestem Markiem Zubkiem [na szczęście ;) ].

Pt lip 13, 2007 23:21

Zencognito, jeśli chcesz ocenić dany kult to nie sposób tego uczynić bez oceny tego kim jest przedmiot kultu i jakie zajmuje miejsce w ich religii.

Nie. To czym jest przedmiot kultu w swojej, powiedzmy, naturze, jest zupełnie nieistotne w dyskusji o pochodzeniu form kultu. To tak jakbyś sugerował, że aby uzasadnić przedstawianie świętych i Jezusa z aureolami należy najpierw zrozumieć czym jest Trójca, jaka jest dualistyczna natura Jezusa i kim są święci.

Pt lip 13, 2007 23:21

W sposób zasadniczy się z tobą nie zgadzam, ale poczekam aż podasz konkretne posty lub fragmenty. które są w twojej opinii OT bo na razie to jest wszystko bardzo ogólnikowe. Lepiej jest operować na konkrecie.

Pt lip 13, 2007 23:28

http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?p=266043#266043
http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?p=266054#266054
http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?p=266083#266083
Zwróć też uwagę na post filippiarza - zwraca on uwagę dokładnie na to samo, co ja.

Pt lip 13, 2007 23:36

Post ukazujący, że w wierze katolickiej wartość Maryi jest ukazana jako łaska dana od Boga, w pełni od Niego uzależniona, a nie płynąca z jakiś niezależnych od niego działań i zjawisk. Sama nawet początkowo tej łaski nie rozumiała. Bardzo istotny dla ukazania, że Maryja to nie jest żadna bogini dla jej wyznawców, w odwrotności od Izydy dla pogan.

Jednozdaniowe wspomnienie o świętych obcowaniu. Bez wzięcia pod uwagi nauki o świętych obcowaniu nie sposób w ogóle zrozumieć czym jest kult świętych i kult maryjny. Można mieć jedynie co najwyżej pretensje o to, że jest to jednozdaniowa wstawka, a nie rozwinięta myśl, ale na pewno nie jest to OT, bo jest to kwestia kluczowa dla zrozumienia kultu maryjnego.

W tym poście ma miejsce replika na twoją tezę, że Chrystusowi, jako jedynemu pośrednikowi, nie jest potrzebne wstawiennictwo. Na co autor tego posta odpowiedział, że jest to jednak zgodne z Biblią podając przykłady wstawiennictwa u Boga znamienitych biblijnych postaci. Jest to rzeczywiście bardziej luźno związane z tematem, ale to przecież była replika na twoją wypowiedź.

Cytuj:
Zwróć też uwagę na post filippiarza - zwraca on uwagę dokładnie na to samo, co ja.

To nie jest argument.

So lip 14, 2007 0:08

Post ukazujący, że w wierze katolickiej wartość Maryi jest ukazana jako łaska dana od Boga, w pełni od Niego uzależniona, a nie płynąca z jakiś niezależnych od niego działań i zjawisk. Sama nawet początkowo tej łaski nie rozumiała. Bardzo istotny dla ukazania, że Maryja to nie jest żadna bogini dla jej wyznawców, w odwrotności od Izydy dla pogan.

A kto sugerował, że Maryja jest w chrześcijaństwie boginią tak jak Izyda? Jak to się ma do wcześniejszych postów? Przecież nikt nie poczynił takiego zarzutu, chodzi o skopiowanie formy kultu matki Boga.
Paschalis napisał(a):
W tym poście ma miejsce replika na twoją tezę, że Chrystusowi, jako jedynemu pośrednikowi, nie jest potrzebne wstawiennictwo. Na co autor tego posta odpowiedział, że jest to jednak zgodne z Biblią podając przykłady wstawiennictwa u Boga znamienitych biblijnych postaci. Jest to rzeczywiście bardziej luźno związane z tematem, ale to przecież była replika na twoją wypowiedź.

Sam się dopuszczałem offtopa w tym temacie, proszę go także usunąc.

So lip 14, 2007 0:17
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 1868 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103 ... 125  Następna strona