Pytanie o obowiązującą wykładnię nowego relulaminu działu..
Autor |
Wiadomość |
vox de profundis
|
Polonium 210 napisał(a): Vox de profundis pisze: Cytuj: Na forum Wiara Benedykt XVI nie mógłby nawet "Dominus vobiscum" napisać, bo by kazali mu tłumaczyć na polski. Nie przesadzaj profundisie.Uważam,że ten offtopic nie był z Twojej strony konieczny. [/quote]
Nie przesadzam. Tomek Torquemada przed zabanowaniem dostał od moderatora ostrzeżenie za użycie zwrotu "dictum sapienti sat".
_________________ zrób to sam katolicy.net haft krzyżykowy
|
Pn cze 04, 2007 16:05 |
|
|
|
 |
SweetChild
|
vox de profundis napisał(a): Aneks do regulaminu działu liturgia zakazuje w ogóle używać łaciny. Cytuj: 6. Posługujemy się językiem polskim. Wszelkie próby pokazania komuś swojej wyższości z powodu znajomości łaciny są skazane z góry na niepowodzenie.
Z zacytowanego punktu wynika, że:
1. Posługujemy się językiem polskim, czyli żaden język obcy nie powinien być używany przy pisaniu postów.
2. W szczególności nie powinno mieć miejsca używanie łaciny w celu pokazania swojej wyższości. Jest to jednak tylko przypadek szczególny, wynikający z bardziej ogólnego nakazu używania języka polskiego, a nie jakiejś dyskryminacji łaciny.
Tak ja to widzę. Gdybym potrafił, to przetłumaczyłbym Regulamin na łacinę, dla lepszego zrozumienia naszych Braci Konserwatystów 
|
Pn cze 04, 2007 16:50 |
|
 |
vox de profundis
|
SweetChild napisał(a): vox de profundis napisał(a): Aneks do regulaminu działu liturgia zakazuje w ogóle używać łaciny. Cytuj: 6. Posługujemy się językiem polskim. Wszelkie próby pokazania komuś swojej wyższości z powodu znajomości łaciny są skazane z góry na niepowodzenie. Z zacytowanego punktu wynika, że: 1. Posługujemy się językiem polskim, czyli żaden język obcy nie powinien być używany przy pisaniu postów. 2. W szczególności nie powinno mieć miejsca używanie łaciny w celu pokazania swojej wyższości. Jest to jednak tylko przypadek szczególny, wynikający z bardziej ogólnego nakazu używania języka polskiego, a nie jakiejś dyskryminacji łaciny. Tak ja to widzę. Gdybym potrafił, to przetłumaczyłbym Regulamin na łacinę, dla lepszego zrozumienia naszych Braci Konserwatystów 
Znając tutejszych Moderatorów jestem przekonany, że jak nabiorą ochoty by mnie z tego forum wywalić, to udowodnią, że łacińskiego nicka wybrałem sobie, by "pokazać swoją wyższość".
|
Pn cze 04, 2007 16:54 |
|
|
|
 |
vox de profundis
|
Nawiasem mówiąc, zakaz używania łaciny w dziale poświęconym liturgii jest tak samo absurdalny jak zakaz greki i hebrajskiego na forum poświęconym biblistyce.
|
Pn cze 04, 2007 16:55 |
|
 |
Kamyk
|
Nikt się nie będzie czepiał łaciny, jeśli jej użycie będzie uzasadnione i będzie merytorycznie służyło tematowi
|
Pn cze 04, 2007 17:00 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Moi mili
Spieszę poinformować, iż moderator Liturgii łacinę klasyczną zna nieźle i nawet lubi
- Wasze nicki nie są dla mnie zadną zagadką  - Niemniej jednak będę prosić o tłumaczenie wszelkich wypowiedzi w tym języku(nick wg mojej wiedzy wypowiedzią nie jest )
- Jeśli chodzi o krótkie, powszechnie używanew zwroty, typu Pax, Dominus vobiscum, Agnus Dei itp.- ich tłumaczenie w dziale Liturgia przestanie być konieczne z chwilą pohjawienia się słowniczka łacińsko- polskiego, nad którym już ktoś pracuje.  - Do jego pojawienia się proszę o tłumaczenie 
|
Pn cze 04, 2007 17:16 |
|
 |
SweetChild
|
vox de profundis napisał(a): Znając tutejszych Moderatorów jestem przekonany, że jak nabiorą ochoty by mnie z tego forum wywalić, to udowodnią, że łacińskiego nicka wybrałem sobie, by "pokazać swoją wyższość".
Tak źle to chyba nie jest, ja przynajmniej jeszcze nie widziałem, żeby kogoś zbanowali za niewinność  Niektóre decyzje wydają się kontrowersyjne, ale trudno aby tak nie było, bo zawsze znajdą się użytkownicy balansujący na granicy Regulaminu.
|
Pn cze 04, 2007 17:25 |
|
 |
vanitas
|
A jeśli będe zamieszczał wypowiedzi po łacinie nie po to, aby udoodnić swoją rzekomą wyższość, ale tylko dlatego, że nie czuje się na siłach tego przetłumaczyć tak żeby było równie pięknie a jednocześnie wiernie?
|
Pn cze 04, 2007 18:10 |
|
 |
rozalka
Moderator
|
vox de profundis napisał(a): Nie przesadzam. Tomek Torquemada przed zabanowaniem dostał od moderatora ostrzeżenie za użycie zwrotu "dictum sapienti sat".
Ale przecież nie dlatego go zbanowali  I na pewno to nie było ostrzeżenie, a tylko uwaga. To wielka różnica.
Swoją drogą, proszę pozdrowić 
_________________ Co dalej za zakrętem jest? Kamieni mnóstwo Pod kamieniami leży szkło Szło by się długo Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪
|
Pn cze 04, 2007 18:42 |
|
 |
vox de profundis
|
rozalka napisał(a): Swoją drogą, proszę pozdrowić 
Nie omieszkam 
|
Pn cze 04, 2007 18:59 |
|
 |
SweetChild
|
vanitas napisał(a): A jeśli będe zamieszczał wypowiedzi po łacinie nie po to, aby udoodnić swoją rzekomą wyższość, ale tylko dlatego, że nie czuje się na siłach tego przetłumaczyć tak żeby było równie pięknie a jednocześnie wiernie?
W takich przypadkach Regulamin dopuszcza podanie oryginału (np. po łacinie, ale i w każdym innym języku obcym), o ile autor przedstawi tłumaczenie na język polski. Moim zdaniem jest to optymalne rozwiązanie, bo:
1. Kto zna łacinę, będzie mógł zapoznać się z oryginalnym tekstem, nie tracąc nic z jego piękna i wierności przekazu.
2. Kto nie zna łaciny, będzie mógł przynajmniej w przybliżeniu zrozumieć, o co chodzi.
Minusem jest oczywiście koszt tłumaczenia (z reguły własny czas), który ponosi piszący. Za to autorowi, który wykazał tyle dobrej woli, trudno zarzucić udowadnianie rzekomej wyższości 
|
Wt cze 05, 2007 9:55 |
|
|
|