Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N wrz 07, 2025 3:44

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Pytanie o obowiązującą wykładnię nowego relulaminu działu.. 
Autor Wiadomość

Vox de profundis pisze:
Cytuj:
Na forum Wiara Benedykt XVI nie mógłby nawet "Dominus vobiscum" napisać, bo by kazali mu tłumaczyć na polski.

Nie przesadzaj profundisie.Uważam,że ten offtopic nie był z Twojej strony konieczny.
[/quote]

Nie przesadzam. Tomek Torquemada przed zabanowaniem dostał od moderatora ostrzeżenie za użycie zwrotu "dictum sapienti sat".

Pn cze 04, 2007 16:05
Zobacz profil WWW

Aneks do regulaminu działu liturgia zakazuje w ogóle używać łaciny.

Cytuj:
6. Posługujemy się językiem polskim. Wszelkie próby pokazania komuś swojej wyższości z powodu znajomości łaciny są skazane z góry na niepowodzenie.

Z zacytowanego punktu wynika, że:
1. Posługujemy się językiem polskim, czyli żaden język obcy nie powinien być używany przy pisaniu postów.
2. W szczególności nie powinno mieć miejsca używanie łaciny w celu pokazania swojej wyższości. Jest to jednak tylko przypadek szczególny, wynikający z bardziej ogólnego nakazu używania języka polskiego, a nie jakiejś dyskryminacji łaciny.

Tak ja to widzę. Gdybym potrafił, to przetłumaczyłbym Regulamin na łacinę, dla lepszego zrozumienia naszych Braci Konserwatystów :)

Pn cze 04, 2007 16:50

vox de profundis napisał(a):
Aneks do regulaminu działu liturgia zakazuje w ogóle używać łaciny.

Cytuj:
6. Posługujemy się językiem polskim. Wszelkie próby pokazania komuś swojej wyższości z powodu znajomości łaciny są skazane z góry na niepowodzenie.

Z zacytowanego punktu wynika, że:
1. Posługujemy się językiem polskim, czyli żaden język obcy nie powinien być używany przy pisaniu postów.
2. W szczególności nie powinno mieć miejsca używanie łaciny w celu pokazania swojej wyższości. Jest to jednak tylko przypadek szczególny, wynikający z bardziej ogólnego nakazu używania języka polskiego, a nie jakiejś dyskryminacji łaciny.

Tak ja to widzę. Gdybym potrafił, to przetłumaczyłbym Regulamin na łacinę, dla lepszego zrozumienia naszych Braci Konserwatystów :)

Znając tutejszych Moderatorów jestem przekonany, że jak nabiorą ochoty by mnie z tego forum wywalić, to udowodnią, że łacińskiego nicka wybrałem sobie, by "pokazać swoją wyższość".

Pn cze 04, 2007 16:54
Zobacz profil WWW

Nawiasem mówiąc, zakaz używania łaciny w dziale poświęconym liturgii jest tak samo absurdalny jak zakaz greki i hebrajskiego na forum poświęconym biblistyce.

Pn cze 04, 2007 16:55
Zobacz profil WWW

Nikt się nie będzie czepiał łaciny, jeśli jej użycie będzie uzasadnione i będzie merytorycznie służyło tematowi

Pn cze 04, 2007 17:00

Spieszę poinformować, iż moderator Liturgii łacinę klasyczną zna nieźle i nawet lubi :D
- Wasze nicki nie są dla mnie zadną zagadką :) - Niemniej jednak będę prosić o tłumaczenie wszelkich wypowiedzi w tym języku(nick wg mojej wiedzy wypowiedzią nie jest )

- Jeśli chodzi o krótkie, powszechnie używanew zwroty, typu Pax, Dominus vobiscum, Agnus Dei itp.- ich tłumaczenie w dziale Liturgia przestanie być konieczne z chwilą pohjawienia się słowniczka łacińsko- polskiego, nad którym już ktoś pracuje. :) - Do jego pojawienia się proszę o tłumaczenie :)

Pn cze 04, 2007 17:16

Znając tutejszych Moderatorów jestem przekonany, że jak nabiorą ochoty by mnie z tego forum wywalić, to udowodnią, że łacińskiego nicka wybrałem sobie, by "pokazać swoją wyższość".

Tak źle to chyba nie jest, ja przynajmniej jeszcze nie widziałem, żeby kogoś zbanowali za niewinność ;) Niektóre decyzje wydają się kontrowersyjne, ale trudno aby tak nie było, bo zawsze znajdą się użytkownicy balansujący na granicy Regulaminu.

Pn cze 04, 2007 17:25

A jeśli będe zamieszczał wypowiedzi po łacinie nie po to, aby udoodnić swoją rzekomą wyższość, ale tylko dlatego, że nie czuje się na siłach tego przetłumaczyć tak żeby było równie pięknie a jednocześnie wiernie?

Pn cze 04, 2007 18:10
Moderator

Nie przesadzam. Tomek Torquemada przed zabanowaniem dostał od moderatora ostrzeżenie za użycie zwrotu "dictum sapienti sat".

Ale przecież nie dlatego go zbanowali ;) I na pewno to nie było ostrzeżenie, a tylko uwaga. To wielka różnica.

Swoją drogą, proszę pozdrowić ;)

Szło by się długo
Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪

Pn cze 04, 2007 18:42

Swoją drogą, proszę pozdrowić ;)

Nie omieszkam ;-)

Pn cze 04, 2007 18:59
Zobacz profil WWW

A jeśli będe zamieszczał wypowiedzi po łacinie nie po to, aby udoodnić swoją rzekomą wyższość, ale tylko dlatego, że nie czuje się na siłach tego przetłumaczyć tak żeby było równie pięknie a jednocześnie wiernie?

W takich przypadkach Regulamin dopuszcza podanie oryginału (np. po łacinie, ale i w każdym innym języku obcym), o ile autor przedstawi tłumaczenie na język polski. Moim zdaniem jest to optymalne rozwiązanie, bo:
1. Kto zna łacinę, będzie mógł zapoznać się z oryginalnym tekstem, nie tracąc nic z jego piękna i wierności przekazu.
2. Kto nie zna łaciny, będzie mógł przynajmniej w przybliżeniu zrozumieć, o co chodzi.

Minusem jest oczywiście koszt tłumaczenia (z reguły własny czas), który ponosi piszący. Za to autorowi, który wykazał tyle dobrej woli, trudno zarzucić udowadnianie rzekomej wyższości :)

Wt cze 05, 2007 9:55
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2