Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 24, 2025 17:58

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Pare uwag do quera i mu podobnych / moderacja postow 
Autor Wiadomość

SweetChildzie, logicznie rozumujesz oddzielając szacunek dla osoby o szacunku dla wartości, ale nie w tym jest moim zdaniem problem queera.
Regulamin mówi w pkt. 1. (końcówka):

W sposób kulturalny mogą być zatem wyrażane również poglądy kontrowersyjne.

Swoje kontrowersyjne, jak na chrześcijańskie forum, poglądy queer wyrażał zbyt często w sposób niekulturalny. Odnosił się wielokrotnie z pogardą dla wartości chrześcijańskich i rzeczywistości duchowej w ogóle.[/color]

Nie przeczę, zauważam jedynie, że nie działa to w obie strony, tzn. tolerowane są krucjaty "ogniem i mieczem" przeciwko liberalizmowi, ateizmowi, tzw. kulturze gejowskiej itd. A z drugiej strony zdaję sobie sprawę, że szacunek gdzieś musi się kończyć, bo trudno okazywać szacunek np. wartościom faszystowskim, gangów młodzieżowych czy subkultury więziennej.
Według mnie w praktyce moderacji i tak wymaga się szczególnego szacunku dla wartości chrześcijańskich, dlatego proponowałem wpisanie tego do Regulaminu. Oczywiście o ile taka zmiana nie jest zbyt kłopotliwa z przyczyn formalnych.

Spidy napisał(a):
Łamał w ten sposób cytowany punkt Regulaminu.
Wydaje mi się wobec tego, że zmiana Regulaminu nie jest potrzebna (bo niby dlaczego jeden całkiem zwykły przypadek miałby wymusić zmianę?).

Ten jeden przypadek, oderwany od pozostałych, faktycznie nie wymusza zmiany. Problem pojawia się, gdy rozpatrujemy go razem z innymi, a konkretnie:
Użytkownik A okazuje brak szacunku do wartości wyznawanych przez uzytkownika B.
Użytkownik B okazuje brak szacunku do wartości wyznawanych przez uzytkownika A.

W konsekwencji użytkownik A dostaje bana, a użytkownik B nie, bo uznajemy, że wartości wyznawane przez B wymagają szacunku, a wartości wyznawane przez A nie.

Spidy napisał(a):
Jakiś specjalny "szacunek dla wartości chrześcijańskich" to jest trochę tautologia... Prawda broni się sama. Bo jak nie zachować szacunku dla wartości, u których podstawy leży... szacunek, godność człowieka i dalej: wolność, miłość, odpowiedzialność...

Jak to zwykle bywa, na wysokim poziomie abstrakcji wszystko pięknie wygląda. Problem zaczyna się na poziomie konkretów: uzytkownik A twierdzi, że okazuje szacunek drugiemu człowiekowi (w tym użytkownikowi B) i deklaruje przywiązanie do takich wartości jak wolność i miłość. Użytkownik B też uważa, że okazuje szacunek drugiemu człowiekowi (w tym użytkownikowi A) i również deklaruje przywiązanie do takich wartości jak wolność i miłość.
Mimo to A twierdzi, że B go obraża, a B uważa, że to A go obraża.

Rozwiązujemy problem w ten sposób, że A nie może czuć się obrażony, bo taka jest prawda o nim (nieuporządkowanie itp.). Do tego A nie może obrażać B, bo neguje tym wartości B, z których wypływa szacunek dla A, w wyniku czego A pośrednio okazuje brak szacunku do B, a nawet do samego siebie.

Śr cze 07, 2006 9:52

Żeby może podsumować dyskusję o szacunku lub nie...

To forum jest/ma być miejscem rozmowy - miejscem spotkania. Katolików i niekatolików, chrześcijan i niechrześcijan, wierzących i niewierzących. Ale również katolików i katolików, czy chrześcijan i chrześcijan. To nie jest forum tylko do rozmów z ateistami czy tylko do rozmów z chrześcijanami innych wyznań czy tylko do rozmów jakichkolwiek dwóch grup.

W związku z tym oczekuję, że uczestnicy będą:
1. Rozmawiali w tematach, które ich interesują (a nie manifestowali swój brak zainteresowania wszędzie, gdzie popadnie);

2. Pozwolą na rozmowy również chrześcijan z chrzescijanami, jeżeli taki temat powstanie (i np. nie będą komentować czy wyśmiewać wiary innych). Innymi słowy - jeśli jest pytanie dotyczące na przykład:
a) odniesienia nauczania Kościoła do jakiejś konkretnej sprawy
b) rozważań Słowa Bożego
c) komentowania treści wypowiedzi papieża podczas pielgrzymki

to wymagam, żeby w tym temacie nie pojawiały się wątki:
Ad a) "czy aby na pewno Kościół ma rację" (bo nie o to autorowi chodzi, tylko o odpowiedź, co mówi Kosciół o tej sytuacji i ewentualnie dlaczego). Zawsze można założyć (lub lepiej znaleźć, na ogół jest) temat w którym stanowisko Kościoła jest dyskutowane.

Ad b) "nie wierzę w ani jedno słowo w Biblii bo została zmanipulowana" - wyjaśnień chyba nie trzeba?

Ad c) "a czy w ogóle warto sie przejmować papieżem?" - jak wyżej...

Jeżeli ktoś będzie usiłował spowodować, że w każdym temacie będę zmuszona rozmawiać lub usuwać posty na temat homoseksualizmu, zbawienia niechrześcijan, prymatu piotrowego czy inkwizycji, to musi się liczyć z tym że zostanie wcześniej czy później usunięty. Podobnie ktoś, kto w sobie tylko znanych celach będzie każdą dyskusję próbował zamienić w pyskówkę.

3. I w końcu kwestia agitacji. Przypominam, że jest to forum dyskusyjne. Dopuszczenie dyskusji zakłada wyrażanie poglądów sprzecznych z moimi. Niemniej prawo do dyskutowania i przekonywania nie oznacza zgody na każdą agitację, zwłaszcza w kwestiach sprzecznych z nauczaniem Kościoła.

Innymi słowy - można rozmawiać o aborcji, ale nie pozwolę na publikowanie tutaj apeli na rzecz zwiększenia jej dopuszczalności prawnej (w sensie: "tu jest petycja do podpisania" albo "tu możesz się zaangażować w to dzieło" albo podobnym). Podobnie - legalizacji związków homoseksualnych czy adopcji dzieci przez takie pary, werbowania do sekt itp. To nie jest wtedy dyskusja tylko reklama.

Śr cze 07, 2006 10:09

Aha - w regulaminie forum jest jasno napisane:
Cytuj:
Zabrania się wypowiedzi o charakterze obraźliwym, propagującym treści satanistyczne, erotyczne, faszystowskie, rasistowskie, ezoteryczne, itp. (dotyczy to również reklamowania stron o takiej tematyce)
.

Wydawało mi się oczywiste - widac nie jest. Dopisuję w tym punkcie zakaz promowania pedofilii (ukrytego czy jawnego).

Śr cze 07, 2006 10:16

W każdym razie roszczenie Queera, w świetle regulaminu który zaakceptował, jest bezpodstawne. Chodzi o usunięcie jego postów.

No chyba że będzie usiłował dowieść niezgodność regulaminu forum z prawem.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Śr cze 07, 2006 10:38
Zobacz profil WWW

niech próbuje, przynajmniej bedziemy mieli darmową reklamę ;) :D:D:D

Śr cze 07, 2006 11:03

Żeby może podsumować dyskusję o szacunku lub nie...

Dzięki za jasno sformułowane stanowisko. Co prawda nie o to mi chodziło, ale może po prostu widzę coś, czego nie ma (taka delikatna schizofrenia).
Poddaję się i oddaję moderatorom to co moderatorskie ;)

Śr cze 07, 2006 11:06

niech próbuje, przynajmniej bedziemy mieli darmową reklamę ;) :D:D:D

Albo, jak się uprze i ma możliwości, doprowadzi do zamknięcia tego serwisu, i forum.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Śr cze 07, 2006 11:07
Zobacz profil WWW

Sweetchild - chodzi o kwestię obrażania/obraźliwosci, jak rozumiem? Kiedyś była o tym dyskusja, ale doprecyzuję jeszcze - tylko wieczorem, teraz nie dam rady...

Śr cze 07, 2006 11:54

Sweetchild - chodzi o kwestię obrażania/obraźliwosci, jak rozumiem? Kiedyś była o tym dyskusja, ale doprecyzuję jeszcze - tylko wieczorem, teraz nie dam rady...

Po prostu uważam, że nie jest możliwe, aby nikt nikogo nie obrażał i nikt nie czuł się obrażany, a przy tym toczyła się jakaś w miarę otwarta dyskusja, a nie jedynie wyrażanie okrągłych zdań w ramach politycznej poprawności.
Dla przykładu, jestem w stanie zrozumieć geja, że nazwanie homoseksualizmu zboczeniem, dewiacją czy nawet nieuporządkowaniem może być dla niego obraźliwe. W jego systemie wartości (ale i innych systemach, obyczajowo liberalnych) miłość homo jest czymś godnym szacunku na równi z miłością hetero.
Z drugiej strony jestem w stanie zrozumieć chrześcijanina, dla którego obraźliwe jest "manie gdzieś beatyfikacji". Uzasadnienie napisała wyżej akacja.

Ponieważ jest to forum wiara.pl, więc po części zrozumiałe jest, że szczególną ochroną otoczone są wartości chrześcijańskie. Natomiast w Regulaminie brak jednoznacznego zapisu o takiej szczególnej ochronie, co może wywoływać u zbanowanych poczucie niesprawiedliwego traktowania.

Śr cze 07, 2006 12:21

a swoją drogą takim zachowaniem jak teraz queer pokazuje pięknie, jak wygląda u niego elementarne poczucie przywoitości wobec kogoś, kto mysli zupelnie inaczej niz on [i dziala]

nie oceniam, czy jotka queera skrzywdzila swoją decyzją czy nie, ale wiele osob z tego forum zbanowano i nikt nie tworzył nicków "wyj...ćjotkę" :? :? :? - cóz, czyny queera mowią teraz same za siebie ....

Śr cze 07, 2006 16:06

Do pewnego stopnia się zgadzam. Nie jest możliwe, żeby nikt nie czuł się obrażany, bo jest to kwestią wrażliwości człowieka i to na bardzo określone czasem stwierdzenia (kiedyś na przykład bardzo mnie zaskoczyło stwierdzenie, że zarzut dziecinności jest obraźliwy. Nie mogłam zrozumieć, póki nie dotarło do mnie, że jednak jestem nieco starsza niż rozmówca... Cóż - mnie pewnie obrażałoby co innego...)

Niemniej pewne okreslenia są powszechnie uważane za obraźliwe, albo z kontekstu wypowiedzi wynika, że mają taki cel - i takie staramy się usuwać.

W moim poprzednim poście nie wspominałam tak naprawdę o obraźliwości - w sumie chodzi tylko o pewną kulturę zachowania - bo kwestią kultury jest, by pozwolić rozmawiać innym na taki temat, jaki chcą, nawet jeśli mnie się wydaje głupi czy nieistotny.

Zupełnie odrębną kwestią jest problem obrażania tego, co dla innych jest święte. W tym - tego, co jest święte dla gospodarzy tego forum, czyli katolików. Ale nie tylko - bo pisanie w podobny sposób o Allahu czy Buddzie jeśli przyuważę, też wytnę. Pewien rodzaj wypowiedzi będzie usuwany. Przy czym najczęściej nie chodzi o treść, a o formę wypowiedzi i używane słowa.

No i kwestia dewiacji/zboczenia/nieuporządkowania. Sweetchild - nie uważam ani siebie ani nikogo za osobe idealną. Nie wszystko w moim życiu jest uporządkowane i obrażanie się o takie stwierdzenie uważam za śmieszne.

Dewiacja i zboczenie - ten problem rozważałam kilkakrotnie. W kontekście, w którym są używane, oznaczają odchylenie od pewnej naturalnej normy. Dlatego je dopuszczam. Natomiast wycinam słowa skierowane do osoby - dewiant, zboczeniec, bo mimo podobnego pochodzenia mają w języku polskim dodatkowe pejoratywne znaczenie. I jeśli gdzieś takie okreslenie zostało, to zapewne zostało przeoczone.

To chyba tyle...

Śr cze 07, 2006 16:08

To chyba tyle...

To chyba wszystko jasne...

Muszę się też przyznać, że nie czytam wszystkich postów żadnego użytkownika, więc nie mogę się wypowiadać na temat całokształtu jego twórczości. Tym bardziej, że ta "istotna" część zazwyczaj zostaje usunięta.

Śr cze 07, 2006 17:18

Byłabym również za zapisem w regulaminie o poszanowaniu wartości chrześcijańskich. Jeżeli gospodarzem tego miejsca są katolicy i stanowią oni tu większość to powinny tu panować zasady zgodne z wartościami chrześcijanskimi. Może byłoby wtedy na forum lepiej bo obecnie coraz częsciej katolicy czują się tu poniżani. Oczywiście że katolików obowiązuje wtedy szacunek dla osob niewierzących.
Nie podobało mi się zachowanie queera i uważam decyzję moderacji za słuszną.
Na forum czy czacie konsekwencją za złe zachowanie, łamanie panujących zasad, łamanie tzw netykiety, bycie uciążliwym i przeszkadzanie innym i użytkowników jest ban. Z pewnością nie jest to przyjemne ale konieczne by zachować porządek na forum i umożliwić kulturalną rozmowę. Osoba zbanowana ponosi konsekwencje za to czyniła, może czuje się z tym źle, ale analogicznie jak w każdej sytuacji w życiu każdy człowiek ponosi odpowiedzialność za swoje czyny i jeśli czynił zło ponosi tego konsekwencje i karę. Jak wielu tu ma rózne pretensje do moderacji, dlaczego banuje ludzi, kasuje posty, zamyka tematy to ja uważam dobrze moderawane forum za coś bardzo ważnego, aby utrzymać porządek na forum, aby to miejsce nie stało się pobojowiskiem, aby nie rozprzestrzeniało się tu zło, tylko panowała miła atmosfera i możliwość kulturalnych rozmów.

Śr cze 07, 2006 18:38

Cytuj:
Jak to zwykle bywa, na wysokim poziomie abstrakcji wszystko pięknie wygląda. Problem zaczyna się na poziomie konkretów: uzytkownik A twierdzi, że okazuje szacunek drugiemu człowiekowi (w tym użytkownikowi B) i deklaruje przywiązanie do takich wartości jak wolność i miłość. Użytkownik B też uważa, że okazuje szacunek drugiemu człowiekowi (w tym użytkownikowi A) i również deklaruje przywiązanie do takich wartości jak wolność i miłość.
Mimo to A twierdzi, że B go obraża, a B uważa, że to A go obraża.

Rozwiązujemy problem w ten sposób, że A nie może czuć się obrażony, bo taka jest prawda o nim (nieuporządkowanie itp.). Do tego A nie może obrażać B, bo neguje tym wartości B, z których wypływa szacunek dla A, w wyniku czego A pośrednio okazuje brak szacunku do B, a nawet do samego siebie.

tyle napisałeś SweetChild, ze aż mi się nie chce wierzyć , że ci się chciało
na to jest jedno okreslenie którego niekórzy nie potrafią lub nie chcą przygarnąć do siebie [i przytulić :P ]
jest to odmienność etyczna

koleś A ma po prostu inna etykę od kolesia B
to musi w jakimś miejscu wywołać zgrzyt

więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...

Śr cze 07, 2006 21:54

Cytuj:
Jako osoba ktora chyba najwiecej , lub jedna z osob najwiecej dyskutujących z querem mam mieszane uczucia do do jego bana

Tez jako jeden z zaciekłych adwersarzy quea jem przeciwny banowi.. jest to metoda .. dobra.. Kiedyś miałem zastrzeżenia
do Jotki w stosunkudo qera
ze mi kasuje ostre posty
pod jego adresem.. Wtedy trzeba było nie dopuścić do pisania i precyzowania w
setkach postów poglądów niezgodnych z chrześcijaństwem.. .
A tak skończyło się to banem niepotrzebnie…
Mnie się wydaje, ze jednak reklam poglądów homo na tym forum niepowinna mieć miejsca

Cz cze 08, 2006 8:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona