Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 25, 2025 20:59

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3318 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 222  Następna strona
 Uwagi do moderacji II 
Autor Wiadomość
Moderator nie zdązył sie podpisać, bo nie ma dziesięciu rąk, ani mozliwości robienia kilku rzeczy na raz na ekranie jednego monitora.

Posty, w których piszący nie zachowują szacunku dla innych ludzi i ich religii są (i będą) usuwane.

Wt lis 27, 2007 13:46

Pani Moniko, gdzie w stwierdzeniu "wyznawca demonów" znalazła Pani brak szacunku dla innej religii?

Pani sobie poczyta:
Cytuj:
Czym w zarysie różni się lamaizm od buddyzmu, upraszczając, tradycyjnego? Niewątpliwie bardzo rozbudowanym rytuałem, ogromną liczbą bóstw, duchów, świętych i demonów. Demony, zazwyczaj przedstawiane w wyjątkowo groźnej postaci, są jednak obrońcami religii. Wyraźnie zauważa się wpływy pierwotnego tybetańskiego szamanizmu i religii bon. Powszechny jest kult duchów gór czy jezior.

Całość: http://www.himalaje.pl/religiabuddyzm.htm

Wnosze o przywrócenie postu - brak wiedzy nie usprawiedliwia błędu...

Wt lis 27, 2007 13:55

Asura lub jidamy w buddyzmie nie są tym czym są diabły lub demony w chrześcijaństwie. Użycie w cytowanym tekście słowa "demon" jest dość niefortunne, ale to wynika z barier językowych. W każdym razie nie można powiedzieć, że w buddyzmie tybetańskim czci się to, co w chrześcijaństwie jest znane jako diabły/upadłe anioły/demony.

Wt lis 27, 2007 14:10

Nazwę tego, co czci się w buddyźmie tybetańskim na język polski tłumaczy się jako "demon".

Niezależnie od dywagacji lingwistycznych pania Monika w imię poprawności politycznej dopatrzyła się w moim poście rzekomej "obrazy" pana Tenzina Gjatso (znanego jako XIV Dalajlama) i jego współwyznawców.

Nadal wnoszę o przywrócenie wykasowanego posta - jeśli paniMonika sobie życzy, może zastąpić powszechnie używane określenie "demon" jakimś polit-poprawnym odpowiednikiem ze słownika nowomowy zatwierdzonego przez tutejszą Policję Myśli.

Wt lis 27, 2007 14:20
m_q - a ja proszę o usunięcie podpisu z profilu- jest obraźliwy dla katolikow i może spowodować usuwanie Twoich postów w całości, bez względu na treść. Chyba, że potrafisz udowodnić, iż Minister Zdrowia rzeczywiście wydał takie oświadczenie.

Wt lis 27, 2007 14:33

Nazwę tego, co czci się w buddyźmie tybetańskim na język polski tłumaczy się jako "demon".

No właśnie sęk w tym, że nie.

Wt lis 27, 2007 14:36

m_q - a ja proszę o usunięcie podpisu z profilu- jest obraźliwy dla katolikow i może spowodować usuwanie Twoich postów w całości, bez względu na treść. Chyba, że potrafisz udowodnić, iż Minister Zdrowia rzeczywiście wydał takie oświadczenie.

Nie jest obrażliwy. Ale żeby nie wprowadzać w błąd osób z amputowanym poczuciem humoru dodaje wyjaśnienie.

Prosze się czepoiać podpisu Crosisa.

Wt lis 27, 2007 15:08

m_q napisał(a):

No właśnie sęk w tym, że nie.

W literaturze nie spotkałem innego, ale jestem otwarty na propozycje.

Wt lis 27, 2007 15:09

m_q - a ja proszę o usunięcie podpisu z profilu- jest obraźliwy dla katolikow .

Prosze o udowodnienie powyższego stwierdzenia, zwłaszcza w świetle zagrożenia grypą i sepsą...

Wt lis 27, 2007 15:11

Słowa Jidam się po prostu nie tłumaczy, asura też można nie tłumaczyć, choć najbliżej znaczenia tego słowa są "tytani" albo "pół-bogowie". Jaką literaturę czytałeś, w której pisano o buddyjskich demonach?

Wt lis 27, 2007 15:12

Słowa Jidam się po prostu nie tłumaczy, asura też można nie tłumaczyć, choć najbliżej znaczenia tego słowa są "tytani" albo "pół-bogowie". Jaką literaturę czytałeś, w której pisano o buddyjskich demonach?

Literaturę na temat buddyzmu i jego ogmian (pisane przez buddystów - swego czasu miałem bliskie kontakty z buddyzmem Zen), książki podróżnicze o Nepalu, National Geografic, i serię o Tomku Wilmowskim.

Wt lis 27, 2007 15:15
Podpis będzie usuwany, dopóki nie zostanie zmieniony na nieobrażający naszej religii i obowiązujących przepisów liturgicznych.

Zastanów się, m_q- bo w postach, z których zostanie usnięty, nie pojawi się nigdy żaden inny podpis :)

Wt lis 27, 2007 15:17

Cytuj:
Czym w zarysie różni się lamaizm od buddyzmu, upraszczając, tradycyjnego? Niewątpliwie bardzo rozbudowanym rytuałem, ogromną liczbą bóstw, duchów, świętych i demonów. Demony, zazwyczaj przedstawiane w wyjątkowo groźnej postaci, są jednak obrońcami religii. Wyraźnie zauważa się wpływy pierwotnego tybetańskiego szamanizmu i religii bon. Powszechny jest kult duchów gór czy jezior.
Całość: http://www.himalaje.pl/religiabuddyzm.htm

Pewnie chodzi o Strażników Dharmy: http://pl.wikipedia.org/wiki/Stra%C5%BCnicy_dharmy - to nie są demony, ale faktycznie wyglądają czasami demonicznie - jakieś groźne miny, wiele rąk...

Wt lis 27, 2007 15:22

Podpis będzie usuwany, dopóki nie zostanie zmieniony na nieobrażający naszej religii i obowiązujących przepisów liturgicznych.

Proszę o udowodnie zarzutu obrażenie religii.

Jeżeli chodzi o przepisy liturgiczne, to w naszym kraju obowiązuje przekazanie znaku pokoju przez skinienie głową najbliżej stojącym.

Religia katolicka NIE WYMAGA podawania ręki i przyjmowania Komunii św. na rękę a ja tylko wskazuję na POWAŻNE ZAGROŻENIA ZDROWOTNE płynace z połączenia tych dwóch praktyk, z których żadna nie jest obowiązująca.

Proste?

baranek napisał(a):
Zastanów się, m_q- bo w postach, z których zostanie usnięty, nie pojawi się nigdy żaden inny podpis :)

Jak się nie ma siły argumentu to zawsze pozostaje argument siły.

Wt lis 27, 2007 15:24
Ok, zgoda z przepisami odnośnie skinięcia głową.* Niemniej jednak podtrzymuję prośbę o zmianę podpisu. - Wyrażasz w nim jedynie niechęć do stosowania dopuszczalnych praktyk przyjmowania Komunii Św. i podawania sobie rąk, a nie faktyczną trosjkę o zdrowie. - Jeśli chcesz dbać o zdrowie, apeluj np. o zachowanie czystości seksualnej, ciepły unbiór, szczepienia ochronnne...

Mnie Twój podpis obraża- moje uczucia religijne jako katolika przyjmującego czasami Komunię na rękę. I nie jestem w tym odosobniona.

Spróbuj udowodnić, że nie ;-)

* P.S. A jednak zgodzić się nie mogę. :D
Wg obowiązującychh przepisów liturgicznych
Cytuj:
Znakiem pokoju jest ukłon w stronę najbliżej stojących uczestników Mszy świętej lub podanie im ręki

za
http://www.kkbids.episkopat.pl/anamnesis/42/8.htm

Kolejny raz wybrałeś sobie z przepisu to, co Ci pasuje ...

Wt lis 27, 2007 15:33
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 3318 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 222  Następna strona