Autor |
Wiadomość |
Paschalis
|
Zencognito napisał(a): Paschalis napisał(a): Post ukazujący, że w wierze katolickiej wartość Maryi jest ukazana jako łaska dana od Boga, w pełni od Niego uzależniona, a nie płynąca z jakiś niezależnych od niego działań i zjawisk. Sama nawet początkowo tej łaski nie rozumiała. Bardzo istotny dla ukazania, że Maryja to nie jest żadna bogini dla jej wyznawców, w odwrotności od Izydy dla pogan. A kto sugerował, że Maryja jest w chrześcijaństwie boginią tak jak Izyda? Jak to się ma do wcześniejszych postów? Przecież nikt nie poczynił takiego zarzutu, chodzi o skopiowanie formy kultu matki Boga. Zarówno ty jak i filippiarz piszecie o tym, że kult maryjny jest bardzo podobny do kultu izydowego (filippiarz pisze wręcz, że jest "identyczny"), i że świadczy to o tym, iż kult maryjny to adaptacja kultu Izydy do chrześcijaństwa. Z samego podobieństwa formy nie sposób dojść do takich wniosków. Autor tematu również nie zawężał go do kwestii samej formy. Cytuj: Paschalis napisał(a): W tym poście ma miejsce replika na twoją tezę, że Chrystusowi, jako jedynemu pośrednikowi, nie jest potrzebne wstawiennictwo. Na co autor tego posta odpowiedział, że jest to jednak zgodne z Biblią podając przykłady wstawiennictwa u Boga znamienitych biblijnych postaci. Jest to rzeczywiście bardziej luźno związane z tematem, ale to przecież była replika na twoją wypowiedź. Sam się dopuszczałem offtopa w tym temacie, proszę go także usunąc.
Na razie to tylko fragmenty dwóch postów, ale jeśli będzie się powtarzać schodzenie na kwestię tego czy katolicki kult maryjny jest zgodny z Biblią czy nie, to zapewne rzeczywiście trzeba będzie interweniować.
P.S. Idę spać bo na razie coś słabo wygląda mój odpoczynek po udanej, acz ciężkiej sesji. Odezwę się jutro po południu.
_________________ www.onephoto.net
|
So lip 14, 2007 0:54 |
|
|
|
 |
akacja
|
rozalka napisał(a): Akacjo, ja naprawdę nie potrafię zrozumieć dlaczego Ty, mimo tego, że panuje tu taka okropna atmosfera marnujesz swój cenny czas pisząc tutaj. Bo idea i założenie tego forum są dobre mające umożliwić kulturalną i merytoryczną dyskusję, działania moderatorów również są dobre mające na celu utrzymanie porządku w czasie dyskusji. Tylko uczestnicy dyskusji tworzą taką okropną atmosferę przez niewłaściwe odnoszenie się do siebie i obrażanie, ale ja za ten stan rzeczy nie winię moderatorów bo oni czynią wszystko co możliwe by to wyeliminować. rozalka napisał(a): Z tego, co wiem i pamiętam, a jestem już tu kilka lat, takich próśb było niewiele (3-5?). Nie były one spowodowane chęcią zerwania z forum czy odwyku.
Zadałam to pytanie dlatego, bo widać tu dosyć często jak znikają konta użytkowników, a nie wiadomo z jakich powodów.
Na podstawie tych postów które pozostały nie da się czasem wywnioskować jaki był powód usunięcia, bo tego po tych postach nie widać.
I naprawdę miałam wrażenie że stąd wylatuje się za niewinność czy tym że ktoś jest zniechecony sytuacją panującą na forum i ta osoba naprawdę jest wartościowa tylko to forum jest złe. Stąd moje przypuszczenia że te osoby same mogły z jakiś powodów poprosić o skasowanie konta.
Wy moderatorzy wiecie dlaczego ktoś zostaje usuwany, macie wgląd do tych wszystkich usuniętych postów w archiwum, a my tego nie widzimy i o tym nie wiemy stąd różne mylne wrażenia dlaczego zostało skasowane konto.
Dlatego też moja sugestia by wszyscy wiedzieli za co wylatuje się z forum i jakie zachowania są nieakceptowalne na forum.
Tak jasno określony system ostrzeżeń i banów że wszystkim wiadomo by było dlaczego ktoś został usuniety z forum byłby informacją dla pozostałych użytkowników czego mają unikać bo spotka się to z takimi konsekwencjami i jak mi się wydaje ograniczyłby występowanie tych różnych sytuacji na forum, które są niedopuszczalne.
|
So lip 14, 2007 10:02 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Proszę o usunięcie offtopa w postaci posta Marka Zubka w temacie "kartka z kalendarza - "sukces" Krk" na podforum "Z życia Kościoła". To post napisany o godzienie 16:08 bodajże.
Dziękuję.
|
So lip 14, 2007 16:33 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Proszę moderację o usunięcie ostatnich postów w temacie Homoseksualizm, bo nie wnoszą one nic nowego do dyskusji, rozmówcy nie stosują żadnych argumentów, tylko się odrażają i chyba w ogóle wyczerpały się im argumenty. A poziom dyskujsji to poziom kostki brukowej. W związku z tym, proszę o czasowe zamknięcie tematu [powiedzmy na 3 dni] aby głowy wywietrzały
|
Pn lip 16, 2007 9:58 |
|
 |
Paschalis
|
Posty te już dawno zostały usunięte, a to, że w minutę nie da się usunąć wszystkich postów usera goodboy, który wkleja jego kopie co parę chwil nie jest powodem by od razu zawracać głowę moderacji. Zwłaszcza jeśli ma się świadomość, że są one systematycznie usuwane. 
|
Pn lip 16, 2007 10:17 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
CO nie zmienia faktu, że powody do zamknięcia tematu "Homoseksualizm" są identyczne [ sam je zresztą podałeś: poziom dyuskusji, nie wnoszenie do niej nic nowego], jak tematu "Co ateizm wniósł do świata". Proszę więc albo o zamknięcie tematu "Homo" albo o natychmiastowe odblokowanie tematu o ateizmie.
Dziękuje z góry za właściwe działanie.
|
Pn lip 16, 2007 10:23 |
|
 |
Zencognito
|
Popieram JakubaN i również proszę moderację o czasowe zamknięcie tego tematu. Uważam, że wyjaśnienia Paschalisa są naciągane, zwłaszcza że z powodu burd zablokował kiedyś inny temat. Proszę całe grono moderacji o rozważenie tej sprawy, bo moim zdaniem Paschalis przejawia niewłaściwe podejście.
Posługując się alegorią, jeśli kibicie nie potrafią się zachować na stadionie to zamykamy stadion, a nie bez końca wyprowadzamy kibiców za drzwi, bo a nuż przyjdzie jakiś pożądny.
|
Pn lip 16, 2007 10:30 |
|
 |
Paschalis
|
Zencognito, nie kibice, ale jeden kibic. I to w dodatku już wcześniej zbanowany. Wyjaśnij mi w jaki sposób czasowe zamknięcie wątku wpłynie na zachowanie jednego banity, który i tak nie ma już nic do stracenia to wątek zamknę. Na razie nie pojawiły się przekonujące argumenty.
A wręcz odwrotnie, sądzę, że takie postępowanie byłoby po myśli banity.
|
Pn lip 16, 2007 10:38 |
|
 |
Paschalis
|
Aha, i jeszcze dodam, że nigdy nie zamknąłem rozwiniętego tematu ze względu na zachowanie pojedynczego usera i w dodatku banity. W tej sytuacji proponuję by po prostu ignorować to co pisze na forum i funkcjonować normalnie tak jakby nie istniał, zamiast zamykać tematy. Moim zdaniem to jest najlepsza recepta na trolling pojedynczych banitów, do momentu gdy zostaną po raz kolejni zbanowani.
edit: Popatrz co wyczynia teraz goodboy w różnych wątkach. Czy jesteś nadal za zamknięciem wszystkich tych wątków, w których trolluje? W takiej sytuacji, do momentu jego kolejnego bana, zasada DNFT jest najlepsza. 
|
Pn lip 16, 2007 10:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Przepraszam, właśnie znów udowadniasz, że na forum kiedujesz się nie jakimiś stałymi zasadami, tylko własnym widzimisie. Zachowuj się jak mod, a nie jak strona w sprawie, bo to po raz kolejny zaczyna być kpina z odpowiedniego moderowania.
Podałem Ci powody, pokazałem Ci twoje własne powody do zamknięcia innego tematu, które były identyczne w występującycmi tutaj. Jakieś wnioski?
Twoje wykręty są zaś tylko mało wiarygodnymi wykrętami. Nie lubisz mnie - nikt Cię nie zmusz, ja też nie darzę Cię sympatią - ale jako moderator nie powinieneś unosić się honorem, tylko postępować tak, jak na moderatora, a nie złośliwego usera, przystało.
|
Pn lip 16, 2007 11:20 |
|
 |
rozalka
Moderator
|
A ja popieram Paschalisa i uważam, że jego decyzja jest bardzo logiczna.
_________________ Co dalej za zakrętem jest? Kamieni mnóstwo Pod kamieniami leży szkło Szło by się długo Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪
|
Pn lip 16, 2007 11:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
rozalka napisał(a): A ja popieram Paschalisa i uważam, że jego decyzja jest bardzo logiczna.
A czytałaś w jaki sposób uzasadnił zamknięcie tamatu o tym, co ateizm wniósł do świata??
|
Pn lip 16, 2007 11:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jest róznica między przepychankami kilku użytkowników forum, a trollingiem jednego osobnika (jeszcze na dodatek powracającego banity). Jesli kilka osób w wątku nie umie się zachowac to nie ma sensu żeby taki wątek ciągnąć (wzajemne uwagi mozna powymieniac na PW). Jesli natomiast ktoś jeden wchodzi i usiłuje zniszczyc dyskusje to nie ma powodu żeby inni normalnie dyskutujący na tym cierpieli.
|
Pn lip 16, 2007 12:31 |
|
 |
Zencognito
|
Moniko, zwróciłaś uwagę na jakość postów Kriegera i outsidera w tym temacie?
|
Pn lip 16, 2007 12:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Monika75 napisał(a): Jest róznica między przepychankami kilku użytkowników forum, a trollingiem jednego osobnika (jeszcze na dodatek powracającego banity). Cytuj: Nie sprowadzałbym tego do roli jednego banity, tylko też do tego, czy wypowiedzi wnoszą coś nowego do dyskusji. A ostatnie posty są niczym innym jeno potwórzeniem tego, co już wielokrotnie się przewijało w tym temacie. Cytuj: Jesli kilka osób w wątku nie umie się zachowac to nie ma sensu żeby taki wątek ciągnąć (wzajemne uwagi mozna powymieniac na PW). Jesli natomiast ktoś jeden wchodzi i usiłuje zniszczyc dyskusje to nie ma powodu żeby inni normalnie dyskutujący na tym cierpieli.
Nie tylko jeden użytkownik zachowywał się opryskliwie i brubieńsko. Robiłem to również ja i Krieger. Więc to nie jedem użytkownik, a kilku.
Więc oba powody, by zamknąć temat i na podstawie których Paschalis zamknął temat o ateizmie zostały spełnione. Czyż nie? Czy więc nie powinny być wyciągnięte identyczne wnioski i podjęte identyczne działania??
Pozdrawiam,
j.
|
Pn lip 16, 2007 12:36 |
|
|
|