Wzajemne uwagi - między użytkownikami
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Wzajemne uwagi - między użytkownikami.
Soul33 napisał(a): które moim zdaniem nie wynikają z przesłanek (choćby pierwsze, o PW) lokis twierdzi, że PW dotarło, a Ty odwrotnie ( Chciałem powiadomić ale coś nie zadziałało przy wysyłaniu PW.). Lokis kłamie? Cytuj: Generalnie, jeśli istnieją inne potencjalne wyjaśnienia, wtedy implikacja nie zachodzi. Wobec tego, jakie implikacje wynikają w Twoim przypadku, które powodują, że Twoje uwagi są odbierane niezgodnie z Twoimi intencjami(choćby w temacie do moderacji) Soul33 napisał(a): Kobiety (statystycznie) potrafią zajmować się więcej niż jedną sprawą naraz. Ale dla mnie to nie jest najlepszy pomysł Wciskasz kit dla naiwnych. Kogo w takim razie to słowa: Ktosik napisał(a): Aha, wiem już. Skasowałem powiększenie czcionki, bo uznałem to za zbyt negatywnie wpływające na czytelność (kolorowe, pogrubione i powiększone). Tylko w międzyczasie wyciachałem woodsa, napisałem post, pw i robiłem kilka rzeczy, więc nie zapadło mi w pamięć.
Wg Ciebie to dobry pomysł, skoro tak robisz. Śmiem bezczelnie twierdzić, że powyższe to nie jakaś wyjątkowa sytuacja, bo wielkość czcionki, której nikt nie zgłaszał, a którą się zająłeś mimo, że robiłeś tak dużo rzeczy naraz nie jest palącym problemem.
|
Wt lip 02, 2013 20:03 |
|
|
|
 |
Panna_Funia
|
ARHIZ->Cytuj: Dlaczego jajkowy temat "dlaczego przestałeś wierzyć" został zamknięty? Przecież sam w sobie nikogo nie obrażał? ARHIZ, nie tylko temat mu zamknęli (a konkretnie - zamknął, bo tradycyjnie sobie uznał za prowokację) ale jeszcze Jajko bana za niego zarobił...  Też się chciałam zapytać dlaczego, ale to nie ma sensu. Nie pierwszy raz odechciewa się pisać, a niedługo nie będzie z kim.
_________________ 'I jak tu nie być optymistą. Moi wrogowie okazali się takimi świniami, jak przewidywałem.' Stanisław Jerzy Lec
...to be who I am
|
Wt lip 02, 2013 20:44 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Val napisał(a): lokis twierdzi, że PW dotarło, a Ty odwrotnie (Chciałem powiadomić ale coś nie zadziałało przy wysyłaniu PW.). Lokis kłamie? Później wysłałem wiadomość ponownie, gdy zauważyłem, że nie poszła za pierwszym razem. Val napisał(a): Wobec tego, jakie implikacje wynikają w Twoim przypadku, które powodują, że Twoje uwagi są odbierane niezgodnie z Twoimi intencjami(choćby w temacie do moderacji) To zdanie nie jest poprawnie zbudowane. Ale rozumiem, o co chodzi. Odpowiedziałem coś na ten temat tutaj (trzeci akapit). Val napisał(a): Wg Ciebie to dobry pomysł, skoro tak robisz. Non sequitur jak w mordę strzelił. Czy wszystko, co zrobisz, uważasz po fakcie za dobry pomysł? Gdyby to mi dobrze wyszło, nie przypominałabyś tego jeszcze do dziś.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Wt lip 02, 2013 21:23 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Soul33 napisał(a): Gdyby to mi dobrze wyszło, nie przypominałabyś tego jeszcze do dziś. A co Ci źle wyszło? Chodziło o to, że zapomniałeś o części z rzeczy które zrobiłeś. Nie masz przecież co sobie zarzucać  . Wg Ciebie czcionka była nieczytelna, wg innych nie. Spór nie do rozstrzygnięcia, gdyż jest to sprawa indywidualna. Ja Ci to przypominam po to, aby wskazać, że się mylisz twierdząc, że nie pasujesz do statystyki kobiet, gdyż robienie wielu rzeczy naraz wychodzi Ci wręcz perfekcyjnie(biorąc pod uwagę ile rzeczy bierzesz pod uwagę w tak krótkim czasie, w dodatku masz taki zapas skupienia, że bierzesz się nawet za takie p.i.e.r.d.o.ł.y jak czcionka). Sęk w tym, że nie każdy ma takie zdanie jak Ty odnośnie czcionek. To tak jak z kobietą, która robi tak wiele rzeczy naraz, że niektórzy mają do niej pretensje, że zbyt wiele rzeczy chce poprawiać dla innych, mimo że oni niekoniecznie rozumieją jej chęci, gdyż nie dostrzegają problemu. Myślenie liniowe zresztą sprzyja niedostrzeganiu wielu drobnostek, właśnie dlatego, że cała uwaga jest poświęcona konkretom, a nie mało istotnym drobnostkom. Po prostu ich się "nie widzi", ale zauważają je osoby z rozproszonym myśleniem. Więc pytam ponownie: co Ci nie wyszło? Soul33 napisał(a): Czy wszystko, co zrobisz, uważasz po fakcie za dobry pomysł?
Jesteś na forum niemal 3 lata i pierwszy raz w życiu, w przypadku akruka robiłeś wyjątkowo wiele rzeczy w tak krótkim czasie? Wcześniej Ci się to nigdy nie zdarzało? Przyzwyczajenia rządzą się swoimi prawami. Jeżeli wcześniej robiłeś kilka rzeczy naraz, to i później również. Czasem przeliczasz się w swoich możliwościach, ale to nie znaczy że jedno potknięcie spowoduje rezygnację z przyzwyczajeń. Zwłaszcza, że ktoś kto sporadycznie robi wiele rzeczy w krótkim przedziale czasowym, nie zwraca uwagi na takie szczegóły, jak wielkość czcionki z uwagi na brak wprawy. Soul33 napisał(a): To zdanie nie jest poprawnie zbudowane. Ale rozumiem, o co chodzi. Odpowiedziałem coś na ten temat tutaj (trzeci akapit). Myślenie rozproszone nie dotyczy wyłącznie zajmowania się kilkoma rzeczami naraz. Dotyczy również uogólniania, co wiąże się z tym, że zamiast na konkrecie, kobieta bierze pod uwagę multum możliwości(szeroka perspektywa), które dają jej końcowy wniosek bardzo zdawkowy, ogólnikowy. Faceci mają mniej problemów z precyzją wypowiedzi, właśnie dlatego, że z natury skupiają się na konkretach(wąska perspektywa). Gdybyś był zorientowany na myślenie liniowe, byłbyś konkretny, odnosiłbyś się do konkretów i myślał na konkretach. Czy jest w tym błąd formalny? Jeśli tak, proszę pokaż mi na swoim przykładzie jak wykorzystujesz myślenie liniowe w dyskusjach.
|
Wt lip 02, 2013 23:03 |
|
 |
mareta
|
Tak mi przyszło do głowy,że dawno nie było prowokacji ze strony Pana J....Dzisiaj patrzę jeeeeeest! ( W jakim wieku straciłeś wiarę?) Na szczęście szybko wątek zamknięto nie czekając aż "pobudzi do refleksji" zbyt wiele osób.
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
Śr lip 03, 2013 14:06 |
|
|
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Jaka prowokacja??? Dział "Wierzyć, nie wierzyć?", pierwszy, wyróżniony post w tym dziale to: "Wierzysz? Kim jesteś?" - ankieta dopuszczająca w odpowiedzi NIEWIARĘ. A ja zakładam wątek o tym kiedy forumowicze (wśród których wszak są ateiści, co wynika choćby z pierwszej ankiety) stracili wiarę. I jest wielkie oburzenie jednej czy dwóch osób, z czego jedna ma knebel....
Naprawdę brak mi słów na określenie takiej postawy. Jezus by tak nie postąpił.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Śr lip 03, 2013 17:58 |
|
 |
Panna_Funia
|
Jajko->Cytuj: Jestem bardzo ciekaw co sądzą o tym inni forumowicze. Co ja o tym sądzę, to oczywiste nie od dziś. Ale moje zdanie tu nic nie zmienia, a prawdę mówiąc, gdy nazywam rzeczy po imieniu, to niespecjalnie się to nadaje do publikacji. Val->Cytuj: ponieważ z zasady ktoś, kto twierdzi, że nie wierzy, powinien mieć więcej dystansu do wiary niż religijny ortodoks... Val, ktoś kto nie wierzy nie smaży takich tekstów o Bogu (pamiętasz post z katolika?) 
_________________ 'I jak tu nie być optymistą. Moi wrogowie okazali się takimi świniami, jak przewidywałem.' Stanisław Jerzy Lec
...to be who I am
|
Śr lip 03, 2013 18:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Jestem bardzo ciekaw co sądzą o tym inni forumowicze. Wątek mi się podobał, szkoda, że został zamknięty (nie zauważyłem w nim żadnej prowokacji ze strony Jajka). Na szczęście przez Lurkera założony został inny wątek o podobnej tematyce.
|
Śr lip 03, 2013 18:53 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Jajko napisał(a): A ja zakładam wątek o tym kiedy forumowicze (wśród których wszak są ateiści, co wynika choćby z pierwszej ankiety) stracili wiarę. Wystarczyłoby zawęzić: Nie kiedy forumowicze stracili wiarę, ale kiedy dzisiejsi ateiści stracili wiarę. Bo tak, to napisałeś, jakby utrata wiary była koniecznością życiową, a ewentualna wiara jest "tylko" kontynuacją wychowania w rodzinie. Czyli jakims zaprogramowaniem. To było uwłaczajace. Jesli tego nie widzisz to jeszcze bardziej jest uwlaczajace.
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Śr lip 03, 2013 19:12 |
|
 |
Jajko
|
Nigdzie nie zasugerowałem, że utrata wiary jest jakąś koniecznością życiową!! Skąd żeś to wytrzasnął? Dopisujecie sobie nie wiadomo co do moich wypowiedzi, a potem się na mnie obrażacie... To jakaś paranoja...
A wiara faktycznie jest kontynuacją wychowania w zdecydowanej większości przypadków, przecież. Niczego uwłaczającego w tym nie widzę. Katolicy najczęściej mają dzieci-katolików, muzułmanie-muzułmanów, żydzi-żydów, a hindusi-hindusów. Co w tym uwłaczającego??
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Śr lip 03, 2013 20:15 |
|
 |
Asienkka
|
Drogie Jajko! Ja się nie obraziłam na Ciebie, no coś Ty 
_________________ Mądremu tłumaczyć nie trzeba, głupi i tak nie zrozumie.
|
Śr lip 03, 2013 20:17 |
|
 |
Jajko
|
Cieszy mnie to niezmiernie. Martwi jednak tolerowanie wyskoków noefity, przeciwko którym (któremu) jest bardzo wielu użytkowników forum. Czy mam rozumieć, że ostatni wybryk Soula ma Twoją pełną akceptacją?
|
Śr lip 03, 2013 20:23 |
|
 |
mareta
|
To chyba raczej Jajko (Jajeczko) daje do zrozumienia że sie obraziło. 
|
Śr lip 03, 2013 20:25 |
|
 |
Jajko
|
Asienkka napisał(a): Drogie Jajko! Ja się nie obraziłam na Ciebie, no coś Ty  Cieszy mnie to niezmiernie. Ale chciałbym jeszcze wiedzieć czy w pełni popierasz destrukcyjne działania moda-neofity? mareta: Nie tyle obraziło, co Jajeczko czuje się po prostu potraktowane niesprawiedliwie. I jest oburzone z tego powodu. Ale zaraz obrażać...
|
Śr lip 03, 2013 20:34 |
|
 |
Jajko
|
Johnny99 napisał(a): Jest w Regulaminie napisane:
Ze wzgledu na coraz czestsze przypadki manifestowania przez niektórych uzytkowników swojej niewiary w Boga i odmowy naleznej Mu czci, a tym samym ranienie uczuc religijnych innych poprzez (swiadome) niestosowanie wielkich liter w nazwach osobowych: Bóg, Pan Bóg, Pan, itd. zobowiazuje sie wszystkich uzytkowników do przestrzegania zasad pisowni slownictwa religijnego zgodnie z obowiazujacymi normami ortograficznymi jezyka polskiego. Zasada ta dotyczy równiez imion bóstw oraz osób darzonych szacunkiem w innych wyznaniach.
i ten punkt Regulaminu jest, choćby przez Jajko, notorycznie łamany, Mogę prosić o jakiś konkretny cytat? A najlepiej o garść, skoro robię to notorycznie. Albo o przeprosiny za oszczerstwo. Wówczas poproszę moderację o usunięcie oszczerczego wpisu (i tak mnie oleją). viewtopic.php?p=759080#p759080
|
Śr lip 03, 2013 20:41 |
|
|
|