Wzajemne uwagi - między użytkownikami
Autor |
Wiadomość |
Lurker
|
 Re: Wzajemne uwagi - między użytkownikami.
Hosi napisał(a): Pytałeś mnie jak pewne rzeczy rozumieć, a nie to, gdzie np:mieszkam.W ten własnie sposób uczeń zwraca się do nauczyciela  A no nie, proszę kolegi. Stwierdziłem (raz!), że nie rozumiem, co kolega chce mi przekazać, ale nie prosiłem o rozjaśnienie. Zdanie było orzekające, nie pytające. Na dodatek kolega niczego mi potem nie wyjaśnił. Kolega kłamie. Kłamstwo jest czyim atrybutem? NIGDY NIE BYŁEM TWOIM UCZNIEM. Hosi napisał(a): Cytuj: Dla Izraelity/Żyda. Jahwe jest Bogiem tego narodu. Dla Izraelity(ST) i dla wszystkich chrzesciajn(NT) Kto nie chce sie podporządkować Jahwe, nie będzie miał udziału wżyciu przyszłym.Takie jest przesłanie NT. Przesłanie NT jest takie, że kto nie chce iść za Zbawicielem... Rany boskie. Po co ja strzępię język. W dodatku zdobyłem się na gest i przyjąłem optykę kolegi: jeśli między ST i NT są różnice w opisie Boga, to ST mówi o Jahwe, a NT o Bogu Ojcu. I co? I mielone... Hosi napisał(a): Jahwe uznaje tylko tych którzy chcą mu sie podporządkować.Kiedyś byli to Żydzi ,dzisiaj to również chrzesciajnie.Sprowadzając to do kategorii bardziej szczegółowej:kazdego człowieka który chce mu służyć,a nie wszystkich bez wyjątku.Do tego nawiązuje NT. Bóg Ojciec uznaje wszystkich jak leci. Po prostu jest Sędzią Sprawiedliwym i nie może dać każdemu udziału w nagrodzie. Nagrodę dostaną zaś z grubsza ci, którzy Go umiłowali, jak i On ich umiłował. Jest to optyka radykalnie odmienna od prymitywnego "podporządkowania się". Hosi napisał(a): Cytuj: Po pierwsze, nie panom, tylko Pani i Panu. Forma żeńska, męska nie ma de facto znaczenia. Na przykłąd kult bogini Isztar kojarzonej z "Królową Nieba"był w Izraelu potępiony. Na przykład kult Isztar, Kebele, Diany i innych Bogiń rozmaitych kwitnie w najlepsze pod postacią kultu Matek Boskich. Które wręcz się objawiają tłumom ludzi. Wnioski? Hosi napisał(a): Cytuj: Po drugie, Erydzie się nie służy. Z Erydą się użera. Ekwilibrystyka nic ci nie pomoże. Eryda jest nośnikiem okreslonych Idei ,które de facto są konkurenacją dla Jahwe/Jezusa. I dlatego nazywam ją Boginią karnawału, okresu w którym dozwolone są rzeczy normalnie nie do pomyślenia. Oczywiście, muzułmanie nawet takiego prostego wynalazku kulturowego nie znają. Hosi napisał(a): Cytuj: Mahomet, oczywiście, służył Szatanowi. Mahomet słuzył Allahowi.To jest fakt potwierdzony przez Koran. Tym gorzej dla Allaha i Koranu. Hosi napisał(a): Jezus był prorokiem Boga ST.To też fakt potwierdzony przez NT. A już miałem nadzieję. Jezus jest Bogiem i jasno się w ten sposób w NT przedstawia. Ukamionować Go nawet za to chcieli. Hosi napisał(a): Nawiązywałem do twojego stwierdzenia o: "piekielnym pochodzeniu Koranu" To twierdzenie według Ciebie pretenduje do obiektywnosci. Według jakich/czyich kryteriów?Można wiedzieć? Przecież napisałem. Czy piekło (w ujęciu chrześcijańskim) można opuścić? Nie, nie można. Czy islam, religię Koranu, można porzucić? Nie, nie można; za to jest kara śmierci. Skąd więc pochodzi ta religia i księga?
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
Cz lip 18, 2013 9:05 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Hosi napisał(a): Pytałeś mnie jak pewne rzeczy rozumieć, a nie to, gdzie np:mieszkam.W ten własnie sposób uczeń zwraca się do nauczyciela Chce poznać wiedzę, która jest mu niedostepna.Są więc rózne kategorie pytań. Wniosek: Byłeś więc moim uczniem Uczeń to jest ten, który słucha nauczyciela. Kto go nie słucha, nie jest uczniem.
|
Cz lip 18, 2013 10:09 |
|
 |
Hosi
|
Lurker napisał(a): A no nie, proszę kolegi. Stwierdziłem (raz!), że nie rozumiem, co kolega chce mi przekazać, ale nie prosiłem o rozjaśnienie.
Wątek:"Synataza ATP jako dowód inetligentnego projektu w przyrodzie". Lurker pyta: Cytuj: Nie wiem, czy Cię dobre rozumiem - postulujesz, że nazywanie syntazy ATP silnikiem jest rezultatem interpretacji pewnej struktury materialnej w kategoriach określonej (sub)kultury, które to kategorie nie są obecne w danej strukturze w sposób immanentny i aprioryczny?
Zadaje pytanie i bezczelnie twierdzi że: Cytuj: Zdanie było orzekające, nie pytające. [/quote] Stawia na końcu zdania znak zapytania i twierdzi że nie prosił o rozjasnienie.Niesłychane Moja odpowiedz: Cytuj: Cokolwiek powiemy o rzeczywistości jest jej interpretacją. I tak dalej i tak dalej Moje pytanie: Cytuj: Teraz mnie rozumiesz? Lurker odpowiada: Cytuj: Wydaje mi się, że tak, aczkolwiek wniosek końcowy jest dla mnie bardzo... ezoteryczny i nie-do-uwierzenia. A najlepsze są te słowa Lurkera: Cytuj: Na dodatek kolega niczego mi potem nie wyjaśnił i to Cytuj: Kolega kłamie. Kłamstwo jest czyim atrybutem? Niestety, to kolega kłąmie i to na dodatek bezczelnie. Wycofa sie teraz z tego i przeprosi? Cytuj: W dodatku zdobyłem się na gest i przyjąłem optykę kolegi: jeśli między ST i NT są różnice w opisie Boga, to ST mówi o Jahwe, a NT o Bogu Ojcu. Co ty tutaj za bzdury wypisujesz? Bóg Ojciec z NT,to Jahwe ze ST. Cytuj: Bóg Ojciec uznaje wszystkich jak leci. Po prostu jest Sędzią Sprawiedliwym i nie może dać każdemu udziału w nagrodzie. Nagrodę dostaną zaś z grubsza ci, którzy Go umiłowali, jak i On ich umiłował. Jest to optyka radykalnie odmienna od prymitywnego "podporządkowania się". NT podaje cały zestaw kryteriów który jest niezbędny do otrzymania nagrody. A kto twierdzi:Miłuję Boga,a jednak nienawidzi swego brata,to jest kłamcą.(1 Jana 4:20) I teraz:"Miłujcie swych nieprzyjaciół i módlcie sie za tych którzy was prześladują"(Mat 5:44) Uwzglednij teraz to co napisałeś o Islamie i muzłumanach i sam sobie odpowiedz gdzie jesteś. Cytuj: Na przykład kult Isztar, Kebele, Diany i innych Bogiń rozmaitych kwitnie w najlepsze pod postacią kultu Matek Boskich. Które wręcz się objawiają tłumom ludzi. W katlicyzmie rozróznia sie trzy rodzaje kultu: latria(adoracja)-termin stosowany wyłacznie do Boga hiperdulia(specjalna cześć)-termin odnoszący się do Matki Bożej dulia(cześć)-termin odnoszący sie do swiętych. Które z tych pojęć zastosowałeś do Matki Boskiej  ? Cytuj: I dlatego nazywam ją Boginią karnawału, okresu w którym dozwolone są rzeczy normalnie nie do pomyślenia Masło maślane. Zobaczmy w takim razie definicję Erydy. I tak: Eris (także Eryda, gr. stgr. Ἔρις Eris, łac. Discordia) – w mitologii greckiej uskrzydlona[b] bogini niezgody, chaosu i nieporządku; córka Nyks (Nocy).[/b] Według innej wersji córka Zeusa i Hery, bliźniacza siostra Aresa. Utożsamiana z rzymską boginią Dyskordią. Matka Ate i Dysnomii. To włąsnie od tego typu Bogów/Bogiń odchodzili chrzesciajnie przychodząc do Boga jedynego i żywego(1 Tes 1:9)Lurker niestety zrobił odwrotnie i jeszcze twierdzi że to karnawał
Posiadająca dwie manifestacje: groźną i łagodną: Niezgoda destrukcyjna, wywołująca wojny i Niezgoda twórcza, będąca duchem współzawodnictwa, pobudzająca do pilnego działania. Sprawiała, iż cieśla zazdrościł cieśli, iż każdy artysta zazdrościł innemu, a jednocześnie kochał własną pracę. A teraz dalej: Pięć przykazań którym hołduje Lurker: Nie ma Bogini poza Boginią, która jest Twoją Boginią. Nie ma Ruchu Eryzyjskiego poza Ruchem Eryzyjskim, którym jest Ruch Eryzyjski. A każdy Korpus Złotego Jabłka jest ukochanym domem Złotego Robaka. Każdy dyskordianin powinien używać Oficjalnego Dyskordiańskiego Systemu Numerowania Dokumentów. Każdy dyskordianin w początkowej fazie oświecenia powinien w każdy piątek udawać się w zaciszne miejsce w celu radosnego spożycia hot doga. Ta ceremonia jest jednocześnie aktem walki z popularnymi, pogańskimi zabobonami: katolickiego chrześcijaństwa (niejedzenie mięsa w piątek), judaizmu (niejedzenie wieprzowiny), hinduizmu (niejedzenie wołowiny), buddyzmu (niejedzenie mięsa) oraz dyskordianizmu (niejedzenie bułek od hot dogów). Każdy dyskordianin powinien się wstrzymać od jedzenia bułek od hot dogów, albowiem taki był kaprys Naszej Bogini, kiedy zmierzyła się z Afrontem Pierworodnym. Żadnemu dyskordianinowi nie wolno wierzyć w to, co czyta.Nabijanie sie z chrzesijanskich i Żydowskich obyczajów nazywając je na dodatek poganskimi to chleb powszedni Lurkera Ponadto user ten ma zabronione wierzyć w to co czyta.Jak w takim razie może nasladować Jezusa skoro nie wierzy w to, co jest napisane w ewangeliach?Mozna by tutaj jeszcze rozwijac jeszcze inne osobliwosci,natomiast to co tutaj przytoczyłem ,to chyba najlepszy dowód na to, że naśladowanie Jezusa w którego słowa nie wierzy to zwykła ściema. Cytuj:
Jezus jest Bogiem i jasno się w ten sposób w NT przedstawia. To zapytajmy Lurkera, gdzie Jezus jasno sie na ten temat wypowiada. Ale bedzie komedyja Cytuj: Czy islam, religię Koranu, można porzucić? Nie, nie można; za to jest kara śmierci.
Skąd więc pochodzi ta religia i księga? Zadajmy trzoszkę inne pytanie. Czy chrzesciajnstwo,religię Biblii,można porzucić?Nie, nie można;tzn :można, z tym że delikwenta czeka kara wiecznej smierci. Skąd więc pochodzi ta religia i księga  ? Oraz: Kara smierci widnieje w ok 30% krajów Islamskich.Z tym zę brak dowodów na jej wykonywanie.
|
Cz lip 18, 2013 14:08 |
|
|
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Taka drobna uwaga ortograficzna do Hosiego:
przymiotniki "żydowski", "islamski" pisze się małą literą.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Cz lip 18, 2013 14:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Chrzescijantwo NIE jest religia ksiegi. Od tego trzeba zaczac. Porzucenie chrzescijanstwa, to nie to samo co porzucenie islamu. Do nieba trafiaja ci, ktorzy uwierza Milosci i chca nia zyc. Po prostu. Reszta sama idzie tam, gdzie Milosci nie ma, bo nie sa w stanie jej zniesc. Milosci, ktora wszystko wybacza, mimo ze nie ukrywa prawdy i ktora oczekuje wybaczenia przez nas naszym winowajcom. Kolega nie ma dowodow na wykonywanie kary smierci w krajach islamskich? Na inne durne przepisy na bazie Koranu (tak, jak ktos sobie go zinterpretowal - niewatpliwie "jedynie slusznie") tez nie? To prosze: http://www.tvn24.pl/norwezka-zgwalcona- ... 524,s.htmlhttp://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... ierci.htmlhttp://swiat.newsweek.pl/kto-jeszcze-ka ... 5,1,1.htmlhttp://www.wprost.pl/ar/384441/Arabia-S ... -wykonano/http://www.niedziela.pl/artykul/3428/Sm ... ijanstwo-whttp://bahai.org.pl/prasa-o-wierze-baha ... nie-islamuhttp://www.euroislam.pl/index.php/2013/ ... mski-film/http://www.euroislam.pl/index.php/2011/ ... -za-czary/Moze Hosi uzna, ze to wszystko byly przestepstwa godne li i jedynie kary smierci?
|
Cz lip 18, 2013 14:21 |
|
|
|
 |
Hosi
|
Kael napisał(a): Kolega nie ma dowodow na wykonywanie kary smierci w krajach islamskich? Na inne durne
Lurker zadał pytanie: Cytuj: Czy islam, religię Koranu, można porzucić? Nie, nie można; za to jest kara śmierci. Moja odpowiedz dotyczyła tylko tej konkretnej kwestii Poza tym: Mam dowody nawet na wykonywanie kary smierci w chrzescijanskich Stanach Zjednoczonych. I mam także dowody na to że Bóg Biblii nakazał karę smierci.Zaprzeczysz?
|
Cz lip 18, 2013 14:44 |
|
 |
Lurker
|
Odżizas, co wkręt. Istotnie, spotkaliśmy przy okazji biosławkowego biosławczenia w temacie syntazy. Istotnie, zapytałem o rozjaśnienie i otrzymałem odpowiedź kończącą się słowami: Hosi napisał(a): Pojęcia ludzkie nie odpowiadają inherentnym cechom rzeczy,obiektów,lecz jedynie cechom interakcyjnym.Ludzie z różnymi systemami pojęć mogą pojmować rzeczywistość w sposób całkowicie różny od naszego. Teraz mnie rozumiesz? Na co zdecydowałem się odpowiedzieć: Lurker napisał(a): Wydaje mi się, że tak, aczkolwiek wniosek końcowy jest dla mnie bardzo... ezoteryczny i nie-do-uwierzenia. To znaczy, człowiek zawsze będzie postrzegał np. kolor turkusowy jako turkusowy, (surowe wrażenie będzie takie samo), choćby nie miał dla niego osobnej nazwy i w związku z tym nie zwracał na niego uwagi. Tak sądzę. Z czego każdy człowiek pozostający przy zdrowych zmysłach wyciągnie natychmiast wniosek, że jeden (chłopski) filozof zapytał drugiego (chłopskiego) filozofa i sobie podyskutowali, w równych prawach będąc. Okazuje się jednak, że zadając pytanie popełniłem błąd, który się więcej nie powtórzy, skoro już wiem, co z Hosiego za ziółko. Co do mojego wyznania - cóż. Zabawiłem się nieco w przeciąganie liny, ale pora już ją przeciąć. Owszem, wyznaję Erydę. Owszem, prawdopodobnie stawia mnie to poza Owczarnią, nawet jestem z tego zadowolony. Ale nie zamykam się na Bożą miłość, jakkolwiek by mi było z nią niewygodnie (jest). Nie wiem więc, co Pan Bóg, jeżeli jest, zrobi ze mną na Sądzie. Natomiast Hosi, oczywiście, kusi mnie, żebym jasno, głośno i wyraźnie przyznał, że Pan Bóg się po mnie NIE upomni, co stanowiłoby akt rozpaczy - zwątpienia w Miłosierdzie Boże - a zatem grzech przeciwko Duchowi Świętemu, który odpuszczony nie będzie. Otóż nie ze mną te numery... nie będę Karewicza obrażał. Co do bóstwa Jezusa - J 8:58 i J 10:30 na początek. Po czym Flp 2:6 i Kol 2:9. Wreszcie z powrotem, J 14:10-11. Ten temat został już tak obdyskutowany ze Świadkami Jehowy, że w zasadzie trudno się o niego nie potknąć, góglając. ^_^ A kult oddawany Matkom Boskim, owszem, nosi już znamiona -latrii. Niezależnie od tego, co wymyślą mądre głowy nad koloratkami. Lud nie czyni wzmiankowanego rozróżnienia i czci równo.
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
Cz lip 18, 2013 15:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Bog Biblii nakazal w ST kare smierci. Jego Syn - Jezus Chrystus - nie lamiac przykazan Ojca, dopuszczal ja tylko w wykonaniu osob bezgrzesznych. Jezeli mozna tak powiedziec. A czy moze wiesz, jakie nakazywal kary, za niesluchanie Jego slow? Podpowiem: zadne. I zabranial swoim uczniom samosadow. I dlatego islam nie moze byc zadna kontynuacja, badz "ulepszeniem" chrzescijanstwa.
|
Cz lip 18, 2013 16:09 |
|
 |
Hosi
|
Lurker napisał(a): Z czego każdy człowiek pozostający przy zdrowych zmysłach wyciągnie natychmiast wniosek, że jeden (chłopski) filozof zapytał drugiego (chłopskiego) filozofa i sobie podyskutowali, w równych prawach będąc. Okazuje się jednak, że zadając pytanie popełniłem błąd, który się więcej nie powtórzy, skoro już wiem, co z Hosiego za ziółko. Tutaj dopiero widać jakie z Ciebie cwaniactwo wychodzi. Przypominam sobie jak obrażałeś Islam i mnie osobiscie twierdząc,że to własciwie nic takiego. Teraz zamiast sie przyzanć do kłamstwa,twierdzisz że popełniłeś błąd.Każdy honorowy człowiek przyznałby się i przeprosił.Ciebie niestety na to nie stać.Trudno. Cytuj: Owszem, prawdopodobnie stawia mnie to poza Owczarnią, To "prawdopodobnie" to lekka przesada Cytuj: Ale nie zamykam się na Bożą miłość, Ciekaw jestem co to za rodzaj miłosci skoro chcesz tępić Islam.Kolejna osobliwość? Cytuj: Co do bóstwa Jezusa - J 8:58 i J 10:30 na początek. Po czym Flp 2:6 i Kol 2:9. Wreszcie z powrotem, J 14:10-11. Ten temat został już tak obdyskutowany ze Świadkami Jehowy, że w zasadzie trudno się o niego nie potknąć, góglając. ^_^ Miałeś podac fragment w którym Jezus jasno stwierdził że jest Bogiem. Żaden z tych wersetów nie spełnia tego kryterium. Mówiąc wprost:klapa KaelCytuj: Bog Biblii nakazal w ST kare smierci. Jego Syn - Jezus Chrystus - nie lamiac przykazan Ojca, dopuszczal ja tylko w wykonaniu osob bezgrzesznych. Jezeli mozna tak powiedziec. Niestety, tak nie mozna powiedzieć. Jezus nigdy nie podważył zasadnosci wykonywana kary smierci przez legalne włądze.Co więcej św Paweł podtrzymał tę koncepcje w liscie do Rzymian.A epizod z grzesznicą nie ma związku z tym tematem. Cytuj: Podpowiem: zadne. I zabranial swoim uczniom samosadow Nikt tutaj nie mówi o samosądach,tylko o legalnosci stosowania tej kary przez władzę. Czytaj niżej. Cytuj: I dlatego islam nie moze byc zadna kontynuacja, badz "ulepszeniem" chrzescijanstwa. W zakresie kary smierci Islam podtrzymuje tradycję ST. W NT nie została ona zniesiona, tak więc kontynuacja tego prawa jest jak najbardziej zasadna.
|
Cz lip 18, 2013 19:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Hosi napisał(a): KaelCytuj: Bog Biblii nakazal w ST kare smierci. Jego Syn - Jezus Chrystus - nie lamiac przykazan Ojca, dopuszczal ja tylko w wykonaniu osob bezgrzesznych. Jezeli mozna tak powiedziec. Niestety, tak nie mozna powiedzieć. Jezus nigdy nie podważył zasadnosci wykonywana kary smierci przez legalne włądze.Co więcej św Paweł podtrzymał tę koncepcje w liscie do Rzymian.A epizod z grzesznicą nie ma związku z tym tematem. Ma jak najbardziej, chocbys chcial to zaklamac. Tak jak kara smierci w szariacie jest wykonywana nie tylko za odstepstwo od wiary. Otoz Jezus poddal sie dobrowolnie karze smierci, ale swoim uczniom dawal przyklad, jak maja sie zachowywac: dac sie raczej zabic, niz zabijac, milowac wszystkich, a zwlaszcza nieprzyjaciol, nie rzucac kamieniami na innych, nie palic wiosek, ktore ich nie przyjma. Co z tego przejal islam? Hosi napisał(a): W zakresie kary smierci Islam podtrzymuje tradycję ST. W NT nie została ona zniesiona, tak więc kontynuacja tego prawa jest jak najbardziej zasadna. No tak: mozna sie powolywac na te przepisy ktore sa wygodne i slepo ich przestrzegac. Tyle, ze z NT wiemy, ze na niebo nie mozemy sobie zasluzyc, a juz na pewno nie przestrzeganiem jakiegokolwiek prawa. Niebo, to my mozemy tylko przyjac i dac sie tak przemienic, zeby sie tam odnalezc. Im bardziej bedziemy sie starac o wlasnych silach na niebo zapracowac, tym bardziej bedziemy sie przekonywac, ze nie mamy szansy. NT daje w osobie Jezusa Chrystusa droge "na skroty". Ale niewygodna dla tych, ktorych pycha pcha do zbierania zaslug i bycia lepszym niz inni w czysto ludzkim znaczeniu.
|
Pt lip 19, 2013 7:24 |
|
 |
Hosi
|
Kael napisał(a): Ma jak najbardziej, chocbys chcial to zaklamac. Tak jak kara smierci w szariacie jest wykonywana nie tylko za odstepstwo od wiary.
Prosze nie używac wyrazów kojarzących sie z kłamstwem,dobrze? Ponadto. Kara smierci nakazana przez Boga/Jezusa w ST również obejmowałą wiele przewinień. Cytuj: Otoz Jezus poddal sie dobrowolnie karze smierci, Bo uznawał jej zasadność. Cytuj: ale swoim uczniom dawal przyklad, jak maja sie zachowywac: dac sie raczej zabic, niz zabijac, milowac wszystkich, a zwlaszcza nieprzyjaciol, nie rzucac kamieniami na innych, nie palic wiosek, ktore ich nie przyjma.
W ST również nakazał Żydom azeby nie zabijali oraz miłowali bliznich.Pamietasz np" przykazanie "nie zabijaj"? A więc: Funkcjonowało ono równoczesnie z karą smierci. Oba te zalecenia sie nie wykluczją, ponieważ funkcjonują w innych rzeczywistosciach. Jedno zacheca do tego azeby byc prawym w swoim prywatnym życiu,drugie,jak w praktyce ma funkcjonować aparat panstwa dla dobra wspólnoty. Cytuj: Co z tego przejal islam? To własnie o czym mówię.
|
So lip 20, 2013 6:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Hosi napisał(a): Kael napisał(a): Ma jak najbardziej, chocbys chcial to zaklamac. Tak jak kara smierci w szariacie jest wykonywana nie tylko za odstepstwo od wiary.
Prosze nie używac wyrazów kojarzących sie z kłamstwem,dobrze? Ponadto. Kara smierci nakazana przez Boga/Jezusa w ST również obejmowałą wiele przewinień. Cytuj: Otoz Jezus poddal sie dobrowolnie karze smierci, Bo uznawał jej zasadność. Nie. Bo wiedzial, ze tylko przez swoja dobrowolna śmierć, moze zbawic ludzi. Tylko przebaczenie najwiekszego grzechu: Bogobojstwa z rak stworzenia moglo przekonac ludzi, ze Bog kocha ich tak, ze nawet taki grzech nie zmieni Jego milosci przebaczajacej. I tak samo my mamy postepowac. Milowac az do smierci. Naszej, nie naszych wrogow. Hosi napisał(a): Cytuj: ale swoim uczniom dawal przyklad, jak maja sie zachowywac: dac sie raczej zabic, niz zabijac, milowac wszystkich, a zwlaszcza nieprzyjaciol, nie rzucac kamieniami na innych, nie palic wiosek, ktore ich nie przyjma. W ST również nakazał Żydom azeby nie zabijali oraz miłowali bliznich.Pamietasz np" przykazanie "nie zabijaj"? A więc: Funkcjonowało ono równoczesnie z karą smierci. Oba te zalecenia sie nie wykluczją, ponieważ funkcjonują w innych rzeczywistosciach. Jedno zacheca do tego azeby byc prawym w swoim prywatnym życiu,drugie,jak w praktyce ma funkcjonować aparat panstwa dla dobra wspólnoty. Nie ma innych rzeczywistosci: czlowiek jest jednoscia i chodzi wlasnie o to, zeby to co sluszne (czyli milosc przyjaciol i nieprzyjaciol) tak dalece wprowadzic w zycie, zeby przemieniac caly swiat. Kara smierci go nie przemienisz, a jak widac na przykladach historycznych i wspolczesnych, wymierzajac tak radykalnie, po ludzku, sprawiedliwosc, czlowiek popelnia omylki i to nieodwracalne. Zabija niewinnych, bo ktos musi sie koniecznie zemscic. Przepraszam "wymierzyc sprawiedliwosc". Swiat moze uratowac tylko przebaczenie. Hosi napisał(a): Cytuj: Co z tego przejal islam? To własnie o czym mówię. No wlasnie: z prawa panstwowego islam zrobil religijne i upiera sie ze Allah sobie tego zyczy. Ze to w nim moze byc jednoczesnie Tak i Nie. Czyli Allah mowi: nie zabijaj i miluj nieprzyjaciol, ale jednoczesnie oczekuje mordowania niewiernych. Prawdziwy Bog mi znany, nie moglby tak postapic. Czego od nas naprawde oczekuje wyjasnil nam bezposrednio przez Swojego Syna Jezusa Chrystusa. Wiec albo Mohamed cos zle zrozumial, albo pisarz zle zrozumial Mohameda, albo ....
|
So lip 20, 2013 9:33 |
|
 |
Hosi
|
Kael napisał(a): Hosi napisał(a): Bo uznawał jej zasadność. Nie. Bo wiedzial, ze tylko przez swoja dobrowolna śmierć, moze zbawic ludzi. Tylko przebaczenie Twój argumnet oczywoscie jest zasadny,jak najbardziej.Z tym że ja rozpatruje te kwestię z innego punktu widzenia. To Jezus ustalił Prawo ST z karą smierci. W czasach NT dalej ono funkcjonowało i brak jakichkolwiek dowodów, azeby Jezus przeciwstawiał sie tego typu regulacjom. Cytuj: Nie ma innych rzeczywistosci: O czym Ty tutaj rozprawiasz? Zydzi ze ST byli zoobligowani do tego, azeby nie zabijać i miłować blizniego. Funkcjonowało jednoczesnie prawo które klasyfikowało pewne występki jako zakazane. W momencie kiedy ktoś dopuscił się tego rodzaju grzechu podlegał karze smierci. To są własnie te dwie rzeczywistosci. Cytuj: No wlasnie: z prawa panstwowego islam zrobil religijne i upiera sie ze Allah sobie tego zyczy. Prawo państwowe i religijne to jednośc w Islamie. A czy Jahwe gdziekolwiek stwierdził że takie prawo ma być zakazane? Jeżeli nie ,to nie ma o czym dyskutować.Ale,jak znasz takie fragmenty, to je zacytuj. Ponadto Dla Muzłumanów prawo Boskie jest wartoscią nadrzędną, dlatego też posiadają takie regulacje w swoim ustawodastwie.W Europie już praktycznie nie ma kary smierci,co min pokazuje, że wartosci Boskie odeszły do lamusa.Jeszcze w USA takie sankcje istnieją,ale tylko w niektórych stanach. To jak dla mnie jeden z dowodów na to,że niektóre zasady które ustalił sam Bóg, jeszcze dla kogoś coś znaczą. Cytuj: Czyli Allah mowi: nie zabijaj i miluj nieprzyjaciol, To Jahwe powiedział: Nie zabijaj (Wyj 20:13) Miłuj blizniego (Kpł 19:18) I karaj śmiercią nastepujące wystepki: idolatria (Kpł 20, 2; Wj 22, 19), bluźnierstwo i przekleństwo (Kpł 24, 15-16), magia i czary (Kpł 20, 27), pogwałcenie wypoczynku szabatowego (Wj 31, 14-15).uderzenie rodziców (Wj 21, 15) lub złorzeczenie im (Wj 21, 17),: cudzołóstwo (Kpł 20, 10), homoseksualizm (Kpł 20, 13) oraz kazirodztwo (Kpł 20, 11). Wnioski wyciągnij sama.
|
So lip 20, 2013 12:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Hosi napisał(a): To Jezus ustalił Prawo ST z karą smierci. Tak. Cytuj: W czasach NT dalej ono funkcjonowało i brak jakichkolwiek dowodów, azeby Jezus przeciwstawiał sie tego typu regulacjom. Nie. Przeczytaj Mt 5,38-48. Gdy Jezus używa sformułowania Słyszeliście ... A Ja wam powiadam, występuje nie jako komentator, tylko prawodawca, który właśnie anuluje dotychczasowe Prawo i nadaje nowe. Ten nowy przepis w tym wypadku brzmi następująco: Nie stawiajcie oporu złemu . Jeżeli w ST znajdziesz coś podobnego w Prawie, oznaczać to będzie, że masz rację, a ja się mylę.
|
So lip 20, 2013 12:58 |
|
 |
Hosi
|
Cawilian napisał(a): Gdy Jezus używa sformułowania Słyszeliście ... A Ja wam powiadam, występuje nie jako komentator, tylko prawodawca, który właśnie anuluje dotychczasowe Prawo i nadaje nowe. Jezus wystepuje zarówno jako komentator (interpretator),oraz prawodawca.Nie trzeba wykluczac tych dwóch czynników.Mozna ewentualnie powiedzieć, że nadaje własciwy kierunek rozumienia(to jest nowość,dodatek) tego prawa,a nie samego anulowania go.Zreszta sam powiedział:" Nie przyszedłem unieważnić,ale wypełnić. Nie wnioskuje również z tych fragmentów,azeby nadawał jakieś "nowe prawo" w kontekscie tego, jak ma funkcjoniować bądz nie kara smierci w ramach ustawodastwa karnego.W ogóle nie odnosi sie w swoich wywodach do poniższych wystepków w kontekscie o którym mówię. idolatria (Kpł 20, 2; Wj 22, 19), bluźnierstwo i przekleństwo (Kpł 24, 15-16), magia i czary (Kpł 20, 27), pogwałcenie wypoczynku szabatowego (Wj 31, 14-15).uderzenie rodziców (Wj 21, 15) lub złorzeczenie im (Wj 21, 17),: cudzołóstwo (Kpł 20, 10), homoseksualizm (Kpł 20, 13) oraz kazirodztwo (Kpł 20, 11).Ponadto tak ogólne zasady(kazanie na górze),nie mogą pretendowac do zmiany prawa w tym zakresie.Jest to raczej wskazanie na prawidłowe podstawy relacji międzyludzkich i zachęta do samorefleksji,bez odniesień o których wspomniałem. Ponadto Paweł nie odrzuca kary smierci (Rzym 13:4) Cytuj: Ten nowy przepis w tym wypadku brzmi następująco: Nie stawiajcie oporu złemu . Jeżeli w ST znajdziesz coś podobnego w Prawie, oznaczać to będzie, że masz rację, a ja się mylę.
Przeczytaj i skomentuj w takim razie następujące wersety: 5 Moj 32;35, Ks Przysłów 20;22 ,24:29,Iz 50:6.
|
So lip 20, 2013 15:27 |
|
|
|