Uwagi - tylko i wyłącznie - do moderacji
Autor |
Wiadomość |
brunero
|
 Re: Uwagi - tylko i wyłącznie - do moderacji.
Nie wiem czy to właściwie miejsce do zadania tego pytania, ale pytam. O regulamin, dlaczego w punkcie: 4. Zabrania się wypowiedzi o charakterze obraźliwym, propagującym treści satanistyczne, erotyczne (szczególnie w jakikolwiek sposób promujace pedofilię), faszystowskie, rasistowskie, ezoteryczne, neopogańskie itp. czy głoszących naukę sekt (dotyczy to również reklamowania stron o takiej tematyce). znalazło się miejsce na faszyzm a zabrakło dla komunizmu? Pytam tak dla zasady, ale też w kontekscie wielu wystapień gloryfikujących na forum komunistycznego zbrodniarza.
_________________ laudare benedicere praedicare
|
Wt maja 27, 2014 21:33 |
|
|
|
 |
brunero
|
O Jaruzelskim to chyba jednak gdzie indziej. Natomiast tutaj ponawiam pytanie (bez żadnego kontekstu, żeby nie było sporów) czy to jakieś przeoczenie, czy celowy zabieg twórców regulaminu, że faszyzmu nie wolno propagować, a o komunizmie cisza? Jakoś nie chce mi się wierzyć, żeby portal wiara.pl godził się z funkcjonującą tu i ówdzie tezą, że zbrodniczy to był jedynie faszyzm. A może jednak?
|
Wt maja 27, 2014 22:31 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Podejrzewam, że zakaz propagowania komunizmu nie został wpisany do regulaminu, ponieważ nikomu, najzwyczajniej w świecie, w pale się nie mieściło, że w Polsce można by propagować komunizm, i to jeszcze z jakimś widocznym skutkiem.  I nic mi nie wiadomo, aby idea powrotu do komunizmu miała obecnie jakąś lotność w naszym społeczeństwie. Zapewniam, że gdyby to się zmieniło, można rozważyć kwestię zmian w tym zakresie. Warto jednak zauważyć, że istnieje mnóstwo szkodliwych poglądów i działań, które nie zostały wymienione w regulaminie, ale to wcale nie oznacza, że skoro nie zostały, można je bez przeszkód propagować. Zatem te wymienione należy po prostu potraktować jako przykłady.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Śr maja 28, 2014 22:39 |
|
|
|
 |
brunero
|
Zgoda, masz rację, tylko czy przypadkiem nie wpisujemy się w taki nurt myślenia, który trochę wybiela komunizm, jako coś niby mniej groźnego, pomijając zupełnie oczywiste fakty i pamięć milionów jego ofiar, bo to zaciera tę straszliwą prawdę w ludzkiej pamięci. Czy wyobrażasz sobie, że jakikolwiek prezydent dużego polskiego miasta mógłby bezkarnie tolerować istnienie pomnika gloryfikującego hitlerowców i nie ponieść żadnych konsekwencji z tego tytułu? A Uszok w Katowicach mógł ociągać się przez kilka lat z usunięciem pomnika wdzięczności armii radzieckiej i jeszcze go mieszkańcy w tym czasie wybierali na kolejne kadencje. Czy mozliwe jest, żeby władze któregoś europejskiego kraju tolerowały (i jeszcze ochraniały) przemarsz tysięcy ludzi pod flagami III Rzeszy i nie spotkała ich za to międzynarodowa krytyka? W naszym kraju takie coś sie odbyło tyle, że pod flagami ZSRR i nic. Wniosek, że i my już ulegliśmy tej idącej z zachodu lewackiej propagandzie gloryfikującej cały ten system i głoszącej, że zło było tylko w III Rzeszy a sowieci, to bohaterski sojusznik.
|
Cz maja 29, 2014 9:56 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Myślę, że różnica jest zasadnicza. Propagowanie faszyzmu (skrajnego nacjonalizmu) jest uznawane za niebezpieczne. Natomiast propagowanie komunizmu nie jest uznawane za niebezpieczne, ponieważ nie widać żadnych skutków takiego propagowania. Komunizm został u nas do szczętu skompromitowany i ośmieszony, często stając się wręcz symbolem absurdu. I na Zachodzie też nie jest postrzegany lepiej.
Zaznaczam też, że regulaminowy zakaz propagowania nie jest zakazem rozmowy i wyrażania opinii (dla jasności podkreślę jednak, że oczywiście nie można być poczytalnym i mieć np. opinię, że Kiszczak to wielki mąż stanu - wyrażenie takiego zdania to byłaby zwykła prowokacja). Ale ogólnie lepiej jest rozmawiać, niż rozmowy zakazywać. Szczególnie, że dziś dorosło już pokolenie, które niewiele wie o tym, jak w praktyce wyglądał komunizm w Polsce. Choć nie mają wątpliwości, że to ustrój zły i ośmieszony, jak całe ZSRR.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Cz maja 29, 2014 18:16 |
|
|
|
 |
lokis
|
Dlaczego moj post w temacie "Incjatywa" zostanie usuniety?
|
Cz maja 29, 2014 19:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie wiem, trudno przewidzieć.
|
Cz maja 29, 2014 19:14 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Dyskusja o faszyzmie i komunizmie wydzielona tutaj.
|
Pt maja 30, 2014 11:33 |
|
 |
mareta
|
Ok przesadziłam, przepraszam, jednak nazwałam pewne rzeczy po imieniu, aczkolwiek przyznaję zrobiłam to mało delikatnie. Pozdrawiam
|
Śr cze 04, 2014 10:02 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Odpowiedziałem na PW.
|
Śr cze 04, 2014 16:53 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
quas napisał(a): [offtop, ad personam - s33] Nie wiem, jak doszedłeś do wniosku, że to jest wątek na przytyki osobiste ale - nie jest. Trudno też zrozumieć, dlaczego uważasz, że powtarzanie tego samego po raz 153 jest lepsze niż po raz 152. Poza tym widać już, że znowu zaczynasz przekraczać granice kultury. Zwykle najpierw rzucasz oskarżeniami, a gdy Ci się odpowiada, wtedy się nakręcasz i piszesz coraz dłuższe i bardziej natarczywe potoki słów. Przez jakiś czas umyka to uwagi moderacji, bo rozkręca się powoli ale w końcu wylewasz na rozmówcę takie wiadro pomyj, że człowieka coś trafia, gdy to czyta. A Ty potem stwierdzasz, że reakcje są efektem stronniczości. Otóż jest to kompletne bzdura. Przyczyną jest tylko i wyłącznie Twoje bezrefleksyjne przekraczanie granic kultury. To co robisz jest jak rodzaj przemocy psychicznej. Próba zmuszenia kogoś na siłę i na chama do przyjęcia Twoich poglądów i zachowania wedle Twojego widzimisię. Bo Ty uważasz, że tylko takie postępowanie może być dozwolone, jak Ty chcesz i za nic masz odmienne opinie, np. że jest niepraktyczne i nierealne. Ma być po Twojemu - albo wcale.
|
Śr cze 04, 2014 16:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Soul33 Jak się do czegoś odnosisz to pokazałbyś do czego, bo tak to możesz przekręcać wszystko, wykasować żeby nikt nie wiedział do czego się odnosisz i w ten sposób stronniczo i nieprawdziwie pisać wszystko bo nikt nie wie co wykasowałeś i do czego się odnosisz. Robisz po prostu polityczną cenzurkę i od dawna intsywnie na forum wspierasz obrońców Platformy Kael, Alus. Jeżeli coś ma tu być po czyjemuś to jedynie po Twojemu, Kael i Alus. Prawda jest taka że jak faktycznie na forum są przekraczane normy kultury, obrażanie, oczernianie, szkalowanie wiary, katolików, Boga itd. to nie widzę żebyś tak ochoczo cenzurował jak dla obrony obrońców Platformy, tutaj naprawdę się wykazujesz. Masz problem z tym że jak ktoś z czymś się identyfikuje, wyraża poglądy to ktoś się do tego odnosi. Bo nie napisałem tam nic obrażliwego, obrażlwe rzeczy na forum tak nie cenzurujesz.
|
Śr cze 04, 2014 18:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
quas napisał(a): Jak się do czegoś odnosisz to pokazałbyś do czego, bo tak to możesz przekręcać wszystko, wykasować żeby nikt nie wiedział do czego się odnosisz i w ten sposób stronniczo i nieprawdziwie pisać wszystko bo nikt nie wie co wykasowałeś i do czego się odnosisz. Wystarczy, że moderacja wie. Właśnie zajrzałam do Archiwum i widzę co zostało wycięte - kolejne ad personam. Nie związany z tematem atak personalny dotyczący sympatii politycznych użytkowniczki. Zgodnie z licznymi upomnieniami oraz powiadomieniem, które dostałeś na priv: Soul33 napisał(a): quas, nie zamieszczaj wszedzie przytyków ad personam dotyczących PO. To nawet nijak nie wiąże się z tematem. Za dalszy taki nagminny offtop i przytyki zaczną być przyznawane ostrzeżenia. Można zadac podobne pytania bez odniesienia do polityki. otrzymujesz ostrzeżenie.
|
Śr cze 04, 2014 18:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
MARIEL napisał(a): Wystarczy, że moderacja wie. Jak się pisze do wszystkich to nie wystarczy że moderacja wie. Jak się do czegoś odnosi dla wszystkich, to wypadało by wkleić tekst do którego się odnosi, aby każdy kto czyta mógł wiedzieć za co się cenzuruje i w jakim kontekście. A tak jakieś oszczerstwa, tak aby nikt nie wiedział o co chodzi. To nie kulturalne. MARIEL napisał(a): Właśnie zajrzałam do Archiwum i widzę co zostało wycięte - kolejne ad personam. Nie związany z tematem atak personalny dotyczący sympatii politycznych użytkowniczki. Widzę że dla MAriel i Soula jest atakiem personalnym kiedy ktoś spróbuje się nieprzychylnie odnieść do Kael i Alus odnośnie ich obrony Platformy na forum. Więc jak ktoś nowy się pojawi na forum to lepiej żeby się nieprzychylnie nie odnosił do Kael i Alus o ich obronie PO na forum, bo to urzytkonwicy chronieni i nietykalni szczególnie. Za wspomnienie do nich o tym co robią na forum czyli o bronieniu Platfomy, sypią się ostrzeżenia. A moje słowa były bardzo na temat. Napisałem do Kael jako obrończyni Platfrormy odnosnie deklaracji wiary lekarzy. Otóż Platforma już się w to angażuje i ma zapędy aby prześladować katolików za wiarę, aby wiarę lekarzy zwalczać. Ostrzeżenie się posypało za to że Kael już zaczeła działać w duchu Platformy odnośnie deklaracji wiary, a do tego nie można się odnośić bo to użytkownicy chronieni. Lepiej nie pisać jak ich poglądy w kwestii wiary i wogole pokrywają się z działaniami Platformy, kiedy jest widoczne na każdym kroku. Temat tabu.
|
Śr cze 04, 2014 19:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dariusz555 napisał(a): droga Mariel , skoro pokazałaś żółtą kartke Tomkowi , nie zwracając uwagi na obelgi w Jego kierunku , to ja jestem niemile zaskoczony Twoim nieroztropnym postępowaniem . Ja tam żadnych obelg nie dostrzegam, owszem - niekulturalne uwagi z obu stron. Zareagowałam natomiast w najpilniejszej sprawie, t.j. trollowaniu i nagminnym łamaniu poleceń moderacji przez @Tomka44. Jeśli Twoim zdaniem jeszcze coś zasługuje na ostrzeżenie proszę kontaktować się z moderatorem działu.
|
So cze 07, 2014 15:19 |
|
|
|