Wzajemne uwagi - między użytkownikami
Autor |
Wiadomość |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
 Re: Wzajemne uwagi - między użytkownikami.
Lurker napisał(a): (westchnienie) Tak, Lurker konfiktogenny jest.
(westchnienie). Tak. Cokolwiek konfikty nie oznaczają. Lurker napisał(a): Problem polega na tym, że samo kolędowanie ma pogański rodowód.
To nie jest żaden problem. Samo świętowanie czegokolwiek jako takie też ma pogański rodowód. Ale my nie o tym. Prawda? Lurker napisał(a): Natomiast zupełnie nie rozumiem, co medieval chce wykazać podkreślając stawianie rogacizny przed rodziną.
Nic. Zupełnie nic. Taka obserwacja mimochodem. Zupełnie w duchu kolegi Lurkera. Lurker napisał(a): Jak z kontekstu nic nie wynikało, to już nie wiem, o co chodzi. Dobrą wiarę niby przystoi domniemywać.
Proszę i o to samo wobec mnie. Lurker napisał(a): Jak słowiański nie chce odpisywać, to... jego sprawa. Może jest prawnikiem jak Johnny i ma zakarbowany odruch, żeby nie sprzedawać wiedzy za bezdurno?
Może, ale czy to powód, by medievala gnębić, że mu to wypomina? Lurker napisał(a): Kultura wysoka, niech medieval to spostrzeże, ewoluowała i zmieniały się w niej sposoby postrzegania tego, co ważne. Czort więc wie, ile rzeczy dla nas istotnych i pięknych przepadło bez śladu, bo nasi przodkowie mieli inne gusta. Tak więc to, że pewne treści nie zasługiwały kiedyś, nie oznacza, że nie zasługują obecnie.
Przepadło to przepadło. Czy naprawdę medieval nie ma prawa wybierać sobie z szerokiego skarbca kultury (i tej niskiej i tej wysokiej) tego, co jemu odpowiada i co sam uważa za ważne, a resztę skazać sobie na zapomnienie jako rzeczy według niego bezwartościowe i nieistotne? żeby zaraz nie zarzucać mu, że Lurker napisał(a): kolega ociera się wciąż o chamstwo względem ludzi, dla których kultura chłopska była wszystkim, w czym mogli wyrazić swoją... kurczę, nie wiem. Godność i mądrość?
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Wt lis 12, 2013 14:12 |
|
|
|
 |
pilaster
|
 Re: Pedofile w Kościele
Johnny99 napisał(a): Szkoła jest od uczenia matematyki czy fizyki (bo już z "lekcjami polskiego" jest spory problem, co wie każdy, kto czytał Ferdydurke). No proszę, właśnie w tym momencie Johnny99 popadł w herezję. Według bowiem dogmatów religii pisowskiej, której J99 jest tak gorącym wyznawcą, szkoła jest od uczenia ...historii, czyli tego, co pisowcy pod nazwą "historia" rozumieją. Nie nauki o tej nazwie, ale pisowskiej "polityki historycznej". 
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Śr lis 13, 2013 10:10 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
facepalm
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Śr lis 13, 2013 10:13 |
|
|
|
 |
Soul33
Moderator
|
pilaster, no proszę Cię, PiS w każdym temacie?
Tutaj jest właściwy wątek na wzajemne uwagi. Posty przeniosłem.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Śr lis 13, 2013 12:42 |
|
 |
Johnny99
|
pilaster napisał(a): Według bowiem dogmatów religii pisowskiej, której J99 jest tak gorącym wyznawcą, szkoła jest od uczenia ...historii, czyli tego, co pisowcy pod nazwą "historia" rozumieją. Nie nauki o tej nazwie, ale pisowskiej "polityki historycznej".  J99 nie wie nic o istnieniu jakiejkolwiek "religii pisowskiej", a tym bardziej nie jest jej wyznawcą.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr lis 13, 2013 20:56 |
|
|
|
 |
Lurker
|
Alus napisał(a): Wysiliłeś się pisząc o głupich katolikach jadających opłatki (moderacja już ten wpis wycięła). Wysiłem się pisząc o głupim Bogu. A że nie wierzę w Przeistoczenie, to osobna kwestia. Alus napisał(a): Inna sprawa uosabiasz wszystkich ateistów? Nie. I w ogóle nie wypowiadałem się tutaj w imieniu ateistów. Po prostu (arystokratyczny gest dłonią) zniżyłem się do Twojego poziomu. Alus napisał(a): Jednak nie potrafisz pojąć  ....podobnie jak Ty wypowiadasz się w imieniu wszystkich ateistów hurtem, tak tredje uzurpuje sobie prawo wyrażania opinii w imieniu wszystkich kobiet nauczanie katolickie dla kobiet jest bardziej opresyjne. (Lurker wzrusza ramionami) "Nauczać kobiecie nie pozwalam, lecz chcę, aby trwała w cichości." Jesli to nie jest opresywne, to nie wiem, co takie jest. Inna sprawa, że nie wiem, jaką konkretnie opresję w nauczaniu katolickim widzi tredje.
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
So lis 16, 2013 10:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cóż tak ganiasz po różnych wątkach? Cytuj: Wysiłem się pisząc o głupim Bogu. A że nie wierzę w Przeistoczenie, to osobna kwestia. Co nie daje Ci prawa kpić. Cytuj: Nie. I w ogóle nie wypowiadałem się tutaj w imieniu ateistów. Po prostu (arystokratyczny gest dłonią) zniżyłem się do Twojego poziomu. Czy znalazłeś kolejnego chama. Cytuj: (Lurker wzrusza ramionami) "Nauczać kobiecie nie pozwalam, lecz chcę, aby trwała w cichości." Jesli to nie jest opresywne, to nie wiem, co takie jest. Co ten wers ma do sposobu Twojego o tredje wypowiadania sie w imieniu ogółu: ateistów i kobiet?
|
So lis 16, 2013 10:32 |
|
 |
Lurker
|
Alus napisał(a): Cóż tak ganiasz po różnych wątkach? A jaki związek z tradycjami pogańskimi ma ta nasza przepychanka? Alus napisał(a): Co nie daje Ci prawa kpić. Jak wyjaśniłem w usuniętym wątku, kpiłem z pewnych wyobrażeń Boga, nie z samego Boga. No i merkaba nie załapała różnicy... Alus napisał(a): Czy znalazłeś kolejnego chama. Nabijam się z Ciebie, babo jedna. : P Alus napisał(a): Co ten wers ma do sposobu Twojego o tredje wypowiadania sie w imieniu ogółu: ateistów i kobiet? Że chrzescijaństwo obiektywnie, słowami ponoć natchnionymi przez samego Boga, spycha kobiety jako takie na boczny tor życia religijnego.
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
So lis 16, 2013 10:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Że chrzescijaństwo obiektywnie, słowami ponoć natchnionymi przez samego Boga, spycha kobiety jako takie na boczny tor życia religijnego. Zapominasz przy tym, że najwyższe wywyższenie kobietom dał Chrystus czyniąc je świadkami swego zmartwychwstania, wbrew wielowiekowej tradycji pozbawiającej kobiety praw cywilnych.
|
So lis 16, 2013 10:44 |
|
 |
Lurker
|
Po czym ustami świętego Pawła bramy do tych praw cywilnych przed nimi zatrzasnął. I to tak skutecznie, że jeszcze w XIX wieku, kiedy małżonkowie Curie (a więc świeccy) referowali wyniki swoich badań przed gremium Akademii, on się produkował, a ona milczała.
|
So lis 16, 2013 10:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Lurker napisał(a): Po czym ustami świętego Pawła bramy do tych praw cywilnych przed nimi zatrzasnął. I to tak skutecznie, że jeszcze w XIX wieku, kiedy małżonkowie Curie (a więc świeccy) referowali wyniki swoich badań przed gremium Akademii, on się produkował, a ona milczała. Akademia Skłodowskiej nie pozwalała referować?....czy był to jej świadomy wybór. Św Paweł nie zatrzaskiwał żadnych drzwi do praw cywilnych kobiet, wręcz zrównał z mężczyznami - Zresztą u Pana ani mężczyzna nie jest bez kobiety, ani kobieta nie jest bez mężczyzny. Jak bowiem kobieta powstała z mężczyzny, tak mężczyzna rodzi się przez kobietę (1 Kor 11.11-12). Pouczenia Pawła tyczyły obyczajowości i rytu liturgicznego.
|
So lis 16, 2013 11:41 |
|
 |
Lurker
|
Podejrzewam, że ze Skłodowską-Curie właśnie chodziło o obyczajowość. Jak to ujął jakiś intelektualista francuski belle epoque (mniej więcej, nie pamiętam, gdzie to wyczytałem), "od prawniczek wolę już prostytutki, bo przynajmniej zajmują się rzeczą właściwą kobiecie".
Cytat, który podałaś, nic nie mówi o zrównaniu praw. Wskazuje tylko na komplementarność płci, ich wzajemne dopełnianie się.
|
So lis 16, 2013 12:01 |
|
 |
Lurker
|
 Re: Łaska wiary
Medieval, powiedz szczerze - Ty go [@slowianskiego2, red. Mariel]po prostu nie lubisz? : )))
Ostatnio edytowano N lis 17, 2013 14:21 przez Anonymous, łącznie edytowano 1 raz
ujednoznacznienie-o kogo chodziło.
|
N lis 17, 2013 1:08 |
|
 |
amadeus35
|
 Re: Łaska wiary
Lurker napisał(a): Medieval, powiedz szczerze - Ty go po prostu nie lubisz? : ))) Mozna zadac pytanie kogo lubi ? 
_________________ Bog jest Miloscia :)
|
N lis 17, 2013 13:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Ślub mieszany
Cytuj: Tyle ze bramin to ksiadz katolicki Ksiądz o nicku "bramin" i tym czymś w avatarze?
|
Wt lis 19, 2013 22:48 |
|
|
|