Wzajemne uwagi - między użytkownikami
Autor |
Wiadomość |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
 Re: Wzajemne uwagi - między użytkownikami.
No ale co w związku z powyższym? Zastąpiono kult jednego boga kultem drugiego. Właśnie o tym mówię. Bo niewielu zdaje sobie sprawę, że COŚ zastąpiono, a sądzi, że świętowanie narodzin bóstwa 25 grudnia jest ORYGINALNE i rozpoczęło się od Jezusa.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Pn gru 30, 2013 13:06 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko, Ty znowu odgrzewasz nieswieze kotlety Jak juz chciales tak zablysnac trzeba bylo wspomniec o wczesniejszych kultach solarnych a nie tylko tych perskich. Kult Mitry to naprawde pikus i to dosc pozny. Cytuj: sądzi, że świętowanie narodzin bóstwa 25 grudnia jest ORYGINALNE No to chyba tylko Ty tak sadzisz i ludzie, ktorzy poza wikipedia zadnej ksiazki na oczy nie widzieli W wielu kulturach i religiach nasz grudzien i styczen to wyjatkowy czas i stad to swietowanie.
Ostatnio edytowano Pn gru 30, 2013 13:12 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Pn gru 30, 2013 13:08 |
|
 |
Jajko
|
bramin, warto przypominać o FAKTACH. Niech maluczcy WIEDZĄ. Przecież na religii ich tego nie nauczą, a od rodziców też się nie dowiedzą, bo skąd rodzice mają to wiedzieć. Przecież oni sądzą, że od zawsze 25 grudnia świętowano narodziny Jezusa. A to nieprawda. A wspominam o Mitrze właśnie dlatego, że jego kult jest późny, czyli bezpośrednio związany z kultem Jezusa.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Pn gru 30, 2013 13:12 |
|
|
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Jajko napisał(a): A jakie to ma znaczenie przy odpowiedzi na pytanie o datę świętowania urodzin boga Mitry? Takie, że data świętowania jego narodzin tez została wybrana z powodów "ideologicznych". Poza tym nie zastąpiono kultu jednego bóstwa drugim, lecz zastąpiono kult naturalny w wielu religiach kultem Boga w chrześcijaństwie. Mitra był tylko jednym z wielu rodzących się 25 grudnia i wcale nie najbardziej znanym czy najistotniejszym bogiem. To tylko dzisiaj przypisuje sie tak wielką wagę do jego kultu sugerując, że niewiele brakowało, by Rzymianie wahajacy sie między mitraizmem a chrześcijanstwem wybrali to pierwsze. 25 grudnia jest świętem w wielu religiach. Genezą tego świętowania jest przesilenie, także w przypadku Mitry. 25 grudnia wybrano także na święto w chrześcijaństwie. Genezą tego święta, nazwanego Bożym Narodzeniem, są narodziny Chrystusa. O co kruszyć kopie? To nie Mitra znajduje sie u genezy świętowania 25 grudnia, ale zjawisko astronomiczne przesilenia zimowego. To samo zjawisko astronomiczne wykorzystuje się dla świętowania Bożego Narodzenia, u którego genezy leżą narodziny Jezusa. Naprawdę uważasz, że mnóstwo ludzi wierzy, że świętowanie 25 grudnia rozpoczęło się od chrześcijaństwa? Uspokoję cię: średnio rozgarnięty gimnazjalista wie o tym i nie kruszy o to kopii.
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Pn gru 30, 2013 13:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
bramin napisał(a): Jajko, Ty znowu odgrzewasz nieswieze kotlety Normalnie user, który już tyle razy się skompromitował poziomem wiedzy religijnej ( np. tutaj pisząc o Izydzie, która dziewiczo urodziła Horusa) już dawno by zamilkł 
|
Pn gru 30, 2013 13:16 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: Przecież oni sądzą, że od zawsze 25 grudnia świętowano narodziny Jezusa. A to nieprawda. Tak? Kto tak sądzi? Z tego co ja wiem, to większość raczej w ogóle niczego na ten temat nie sądzi, bo też i czemu miałoby sądzić? To wy, antykościelni, robicie wielkie halo z kwestii marginalnych. Nawiasem mówiąc, nie jest też tak, że nie istnieją żadne argumenty za tym, iż Jezus faktycznie urodził się 25 grudnia. Są całe strony internetowe broniące takiego stanowiska, np http://www.dec25th.info/index.htm.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
Ostatnio edytowano Pn gru 30, 2013 13:18 przez Johnny99, łącznie edytowano 1 raz
|
Pn gru 30, 2013 13:17 |
|
 |
Jajko
|
medieval: Obawiam się, że przeceniasz gimnazjalistów.
Warto przypominać o tym, że datę świąt Biożego Narodzenia w wersji chrześcijańskiej wybrano nie dlatego, że akurat wtedy urodził się Jezus, ale dlatego by wymazać istniejące od wieków inne religie i kulty, które miały w tym dniu swoje święto. Tylko tyle. I aż tyle. I to się prawie udało. Ale warto uświadamiać ludzi jaki był prawdziwy powód ustalenia narodzin Jezusa na 25 grudnia.
J99:
trafiłeś w sedno tarczy! Z tego co ja wiem, to większość raczej w ogóle niczego na ten temat nie sądzi, bo też i czemu miałoby sądzić? Bo ludzie NIE MYŚLĄ. A jak napisałem, chciałbym ich skłonić do myślenia!
Mariel:
Nie manipuluj, ja tak nigdzie nie twierdziłem!
Ostatnio edytowano Pn gru 30, 2013 13:23 przez Jajko, łącznie edytowano 1 raz
|
Pn gru 30, 2013 13:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dzieki Bogu, ze mamy na katolickim forum takie Jajko, ktore niesie kaganek oswiaty i poucza maluczkich 
|
Pn gru 30, 2013 13:20 |
|
 |
brunero
|
Jajko napisał(a): medieval: Obawiam się, że przeceniasz gimnazjalistów.
Warto przypominać o tym, że datę świąt Biożego Narodzenia w wersji chrześcijańskiej wybrano nie dlatego, że akurat wtedy urodził się Jezus, ale dlatego by wymazać istniejące od wieków inne religie i kulty, które miały w tym dniu swoje święto. Tylko tyle. I aż tyle. I to się prawie udało. Ale warto uświadamiać ludzi jaki był prawdziwy powód ustalenia narodzin Jezusa na 25 grudnia. Po co? Załóżmy, że uświadomiłeś mi tę prawdę. I co z tego?
_________________ laudare benedicere praedicare
|
Pn gru 30, 2013 13:21 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Jajko napisał(a): medieval: Obawiam się, że przeceniasz gimnazjalistów.
Warto przypominać o tym, że datę świąt Biożego Narodzenia w wersji chrześcijańskiej wybrano nie dlatego, że akurat wtedy urodził się Jezus, ale dlatego by wymazać istniejące od wieków inne religie i kulty, które miały w tym dniu swoje święto. Obawiam się, że przeceniasz zagrożenie ze strony "innych kultów". Datę 25 grudnia wybrano z tych samych powodów, dla których wybrano ten dzień na świętowanie w wielu innych religiach. Stanowi ona bowiem, sama w sobie, pewien przydatny symbol.
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Pn gru 30, 2013 13:22 |
|
 |
Jajko
|
brunero:
bo lepiej żyć w prawdzie niż w kłamstwie czy niewiedzy, nie sądzisz?
medieval:
Nie tylko ja "przeceniam" Autorzy cytowanej przez J99 Encyklopedii chyba też.
|
Pn gru 30, 2013 13:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Mariel:
Nie manipuluj, ja tak nigdzie nie twierdziłem!
Gzież bym śmiała :) Jajko napisał(a): Jezus absolutnie nie był pierwszym urodzonym z dziewicy, trzeba sobie dziś uświadomić, że cała historia o dziewiczym porodzie stworzona była znacznie później, jako potrzeba ochrony Jezusa przed skalaniem. A takowych gwiazd mamy na pęczki (lub jeszcze więcej) Dziewiczy poród, bowiem dodawał glorii i splendoru, chwały takowej gwieździe. np;
1 Wielka bogini Egiptu Izis urodziła Horusa także jako dziewica, jej statuę z niemowlęciem na ręku obnoszono przez parę pokoleń w uroczystych procesjach. Pogrubienia, powiększenia, podkreślenia naturalnie moje.
|
Pn gru 30, 2013 14:16 |
|
 |
brunero
|
Jajko napisał(a): brunero:
bo lepiej żyć w prawdzie niż w kłamstwie czy niewiedzy, nie sądzisz?
medieval:
Nie tylko ja "przeceniam" Autorzy cytowanej przez J99 Encyklopedii chyba też. Jakim kłamstwie czy jakiej niewiedzy? Pytałem co z tej wiedzy wynika? Jezus umarł za mnie na krzyżu i zmartwychwstał, to jest Prawda. A geneza ustanowienia daty Święta Bożego Narodzenia ma w obliczu tej prawdy dla mnie takie samo znaczenie jak wiedza na temat budowy ogona psa. Nawet jeśli ciekawe, to zupełnie dla mnie nieprzydatne, nie mające znaczenia i do niczego mi nie potrzebne.
_________________ laudare benedicere praedicare
|
Pn gru 30, 2013 14:19 |
|
 |
Johnny99
|
Jajko napisał(a): trafiłeś w sedno tarczy! Z tego co ja wiem, to większość raczej w ogóle niczego na ten temat nie sądzi, bo też i czemu miałoby sądzić? Bo ludzie NIE MYŚLĄ. A jak napisałem, chciałbym ich skłonić do myślenia! No i nad czym mieliby tak strasznie myśleć? Dlaczego obchodzą Boże Narodzenie akurat 25 grudnia? Sądzę, że dla większości to wszystko jedno. To tylko ateiści robią z tego wielkie halo.. może wręcz za dużo myślą nad takimi mało istotnymi kwestiami, a za mało nad istotnymi - i stąd ateizm..
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn gru 30, 2013 18:13 |
|
 |
Jajko
|
Jak widać wielu katolikom jest dokładnie wszystko jedno kiedy i dlaczego wtedy obchodzą święto narodzin wyznawanego przez nich bóstwa! I moje wysiłki tego nie zmienią, bo im jest po prostu wszystko jedno. Ale jeśli choć jeden dowie się dlaczego tak jest, to będzie to sukces.
|
Pn gru 30, 2013 21:53 |
|
|
|