Uwagi - tylko i wyłącznie - do moderacji
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Uwagi - tylko i wyłącznie - do moderacji.
Mamy Nowy Rok, a moderacja zdaje się, że jeszcze nie doszła do siebie po szampańskiej zabawie i forum staje się miejscem wrogim dla innych, a przynajmniej nieprzyjaznym wobec człowieka, który pragnie dzielić się z innymi swoimi poglądami. Dlatego zwracam się z prośbą o zrobienie porządków na forum, aby nie przekształciło się w miejsce, gdzie użytkownicy wylewają swoje frustracje na innych, bo nie taka jest idea forum i nie tak należy rozumieć motto, które reklamuje to miejsce. Proponuję przyjrzenie się wątkom, gdzie dyskutuje się na tematy polityczne, szczególnie wątek: Re: PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015 viewtopic.php?p=883353#p883353Prowadząc dyskusję z kimś o odmiennych poglądach, można ostro się z kimś spierać, stosując różne chwyty erystyczne, ale kultura osobista nakazuje trzymać się pewnych powszechnie przyjętych zasad, których nie należy przekraczać. Jedną z nich jest unikanie ad personam, a już szczególnie uderzania w członków rodziny oponenta, byleby dowieść swoich racji, bowiem to działanie, które zawsze uderza w jego czuły punkt i skutecznie pobudza emocje, wytrącając go z równowagi. Jakkolwiek dostrzegłam, że @Kael ostatnimi czasy jest bardzo nerwowa i brakuje jej dystansu w rozmowach z innymi użytkownikami forum, tak moderator dostrzegając napiętą sytuację na forum, powinien zawczasu reagować, aby nie dochodziło do takich eksplozji emocji i to bez względu na to, czy rzeczony user będzie później mścił się na moderacji w odpowiedzi na podjęte działania. Reakcja @Gity w tej sytuacji jest zrozumiała, ma prawo uruchomić swoje mechanizmy obronne i bronić siebie i swojej rodziny. Oberwało jej się i za to, bo zaczęto jej zaglądać do portfela, a do szydery przyłączyła się @Alus. I dla mnie takie napastowanie człowieka jest poniżej wszelkiej krytyki. Nie wiem co was tak zaślepiło, ale to nie jest nic dobrego i dopóty moderacji nie ma, apeluję do Was, abyście przerwały nienawiść, która Was napędza do takich działań względem drugiego człowieka. Każdy z kim rozmawiamy, ma swoje uczucia, jest człowiekiem takim jak my i bez względu na to, czy podziela nasz światopogląd, nasze poglądy polityczne, religijne czy społeczne nie powinien być celem takiej agresji. Chciałabym uwrażliwić Was również na pewne sprawy. Nie wiem, czy macie dzieci, ale jeżeli je macie, to być może macie niewielkie doświadczenie życiowe, a może nie doświadczyłyście w życiu trudnych sytuacji i stąd ta beztroska w podejściu do tematu. Wyobraźcie sobie, że osoba do której piszecie o tym, że przeżyje swoje dziecko może być w sytuacji, że właśnie je straciła bądź dziecko choruje na raka. Czy gdybyście o tym wiedziały, napisałybyście to samo? Jestem pewna, że nie. Nie znacie człowieka z którym piszecie, nie wiecie kim jest, jak żyje i co robi, nie znacie jego przeszłości , ani sytuacji finansowej, co więcej nie wiecie jaka będzie przyszłość i los jego rodziny, bowiem to należy pozostawić kompetencjom Boga, unikając zabaw w jasnowidza, który przewiduje czarny scenariusz życia bliźniemu. To nie nasze zadanie, a przykazanie, którym mamy się kierować w życiu wobec bliźniego jest jasne i nie dotyczy jedynie naszych przyjaciół. Życzę Wam więcej rozwagi i polecam ku refleksji O.Szustaka: https://www.youtube.com/watch?v=Ck8mN0wKsLE________________________________________ Mam również pytanie, czy rady zapodane przez użytkownika @Robek: viewtopic.php?p=883140#p883140są na forum dopuszczalne?
|
Pt sty 08, 2016 12:46 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mrs_Hadley napisał(a): Mamy Nowy Rok, a moderacja zdaje się, że jeszcze nie doszła do siebie po szampańskiej zabawie i forum staje się miejscem wrogim dla innych, a przynajmniej nieprzyjaznym wobec człowieka, który pragnie dzielić się z innymi swoimi poglądami. Dlatego zwracam się z prośbą o zrobienie porządków na forum, aby nie przekształciło się w miejsce, gdzie użytkownicy wylewają swoje frustracje na innych, bo nie taka jest idea forum i nie tak należy rozumieć motto, które reklamuje to miejsce. Proponuję przyjrzenie się wątkom, gdzie dyskutuje się na tematy polityczne, szczególnie wątek: Re: PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015 viewtopic.php?p=883353#p883353Prowadząc dyskusję z kimś o odmiennych poglądach, można ostro się z kimś spierać, stosując różne chwyty erystyczne, ale kultura osobista nakazuje trzymać się pewnych powszechnie przyjętych zasad, których nie należy przekraczać. Jedną z nich jest unikanie ad personam, a już szczególnie uderzania w członków rodziny oponenta, byleby dowieść swoich racji, bowiem to działanie, które zawsze uderza w jego czuły punkt i skutecznie pobudza emocje, wytrącając go z równowagi. Jakkolwiek dostrzegłam, że @Kael ostatnimi czasy jest bardzo nerwowa i brakuje jej dystansu w rozmowach z innymi użytkownikami forum, tak moderator dostrzegając napiętą sytuację na forum, powinien zawczasu reagować, aby nie dochodziło do takich eksplozji emocji i to bez względu na to, czy rzeczony user będzie później mścił się na moderacji w odpowiedzi na podjęte działania. Reakcja @Gity w tej sytuacji jest zrozumiała, ma prawo uruchomić swoje mechanizmy obronne i bronić siebie i swojej rodziny. Oberwało jej się i za to, bo zaczęto jej zaglądać do portfela, a do szydery przyłączyła się @Alus. I dla mnie takie napastowanie człowieka jest poniżej wszelkiej krytyki. Nie wiem co was tak zaślepiło, ale to nie jest nic dobrego i dopóty moderacji nie ma, apeluję do Was, abyście przerwały nienawiść, która Was napędza do takich działań względem drugiego człowieka. Każdy z kim rozmawiamy, ma swoje uczucia, jest człowiekiem takim jak my i bez względu na to, czy podziela nasz światopogląd, nasze poglądy polityczne, religijne czy społeczne nie powinien być celem takiej agresji. Chciałabym uwrażliwić Was również na pewne sprawy. Nie wiem, czy macie dzieci, ale jeżeli je macie, to być może macie niewielkie doświadczenie życiowe, a może nie doświadczyłyście w życiu trudnych sytuacji i stąd ta beztroska w podejściu do tematu. Wyobraźcie sobie, że osoba do której piszecie o tym, że przeżyje swoje dziecko może być w sytuacji, że właśnie je straciła bądź dziecko choruje na raka. Czy gdybyście o tym wiedziały, napisałybyście to samo? Jestem pewna, że nie. Nie znacie człowieka z którym piszecie, nie wiecie kim jest, jak żyje i co robi, nie znacie jego przeszłości , ani sytuacji finansowej, co więcej nie wiecie jaka będzie przyszłość i los jego rodziny, bowiem to należy pozostawić kompetencjom Boga, unikając zabaw w jasnowidza, który przewiduje czarny scenariusz życia bliźniemu. To nie nasze zadanie, a przykazanie, którym mamy się w życiu wobec bliźniego kierować jest jasne. Życzę Wam więcej rozwagi i polecam ku refleksji O.Szustaka: https://www.youtube.com/watch?v=Ck8mN0wKsLE________________________________________ Mam również pytanie, czy rady zapodane przez użytkownika @Robek: viewtopic.php?p=883140#p883140są na forum dopuszczalne? A gdzie byłeś gdy gita i Gita2 (poprzedni nick) obrzucała inwektywami innych, gdy zakładała wątki aby snuć nonsensowne oskarżenia pod adresem wszystkich, którzy nie są zwolennikami PiS? A finanse? - powróć do wpisów gity sprzed roku, dwu, oskarżających rząd o nędzne waloryzacje emerytury w zamierzeniu mające uśmiercić rzesze starych ludzi. Na zwracane uwagi, oburzona kilka razy porzucała forum i oskarżała moderację o tendencyjność.
|
Pt sty 08, 2016 13:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): A gdzie byłeś gdy Nie jestem moderatorem to raz, a dwa- temat dotyczy czegoś innego, więc proszę nie odwracać uwagi od sedna. Jeżeli Gita łamie regulamin, proszę reagować, a nie mieć pretensje do innych. Alus napisał(a): nonsensowne oskarżenia pod adresem wszystkich, którzy nie są zwolennikami PiS? Gdy widzę, że ktoś przekracza granice, reaguję. Nie kopaniem, pluciem, obrażaniem i osobistymi przytykami, ale w cywilizowany sposób, bowiem nie jest moim celem zaognienie konfliktu, wręcz przeciwnie. A jak reagowała i jak reaguje obecnie @Alus, gdy ktoś z jej opcji politycznej obraża innych? Dlaczego stanęłaś w obronie @Kael? Alus napisał(a): A finanse? - powróć do wpisów gity sprzed roku, dwu, oskarżających rząd o nędzne waloryzacje emerytury w zamierzeniu mające uśmiercić rzesze starych ludzi. To dyskusje polityczne, można w nich uczestniczyć bądź nie. Każdy ma prawo do swoich opinii i jeśli mam być szczera, nie widzę różnicy między @Kael a @Gitą, które różni jedynie opcja polityczna, a język jest na podobnym poziomie.
|
Pt sty 08, 2016 13:17 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Nie jestem moderatorem to raz, a dwa- temat dotyczy czegoś innego, więc proszę nie odwracać uwagi od sedna. Jeżeli Gita łamie regulamin, proszę reagować, a nie mieć pretensje do innych. Nie odwracam, ukazuję jedynie, że 90% userów często w rozmowach "jedzie po bandzie". Cytuj: Gdy widzę, że ktoś przekracza granice, reaguję. Nie kopaniem, pluciem, obrażaniem i osobistymi przytykami, ale w cywilizowany sposób, bowiem nie jest moim celem zaognienie konfliktu, wręcz przeciwnie. A jak reagowała i jak reaguje obecnie @Alus, gdy ktoś z jej opcji politycznej obraża innych? Dlaczego stanęłaś w obronie @Kael? Nie stawałam w bronie Kael, ale odniosłam sie do postu gity bazując na wielu wypowiedziach gity (Gity2) sprzed lat. Znamy się obie jak dwa łyse konie, często zdarza sie nam być wzajem uszczypliwe, co nie skutkuje donosami do moderacji. Cytuj: To dyskusje polityczne, można w nich uczestniczyć bądź nie. Każdy ma prawo do swoich opinii i jeśli mam być szczera, nie widzę różnicy między @Kael a @Gitą, które różni jedynie opcja polityczna, a język jest na podobnym poziomie. Właśnie...... nawet Owsiaka - wychodzi, że Owsiak to jakiś podgatunek Polaka.
|
Pt sty 08, 2016 13:34 |
|
 |
gaazkamm
|
viewtopic.php?p=878005Czemu ten dział został usunięty? (jeśli można zadać takie pytanie) Chodzi o to, że mniej więcej pamiętam jego treść i jakoś nie pojmuję, co mogło być w nim nieodpowiedniego...? A szkoda, bo poruszony tam problem moralny jest interesujący.
_________________ Także http://forum.wiara.pl/search.php?author=gaazkam&submit=Szukaj
|
Śr sty 20, 2016 15:31 |
|
|
|
 |
Soul33
Moderator
|
To była reklama. Autorka wątku zamieściła w nim dwa linki reklamowe.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Śr sty 20, 2016 16:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mogę prosić o wyciachanie od tego miejsca viewtopic.php?p=886622#p886622nowego wątku? Bez ostatniego wpisu, tj. tego viewtopic.php?p=886951#p886951
|
Cz lut 11, 2016 9:52 |
|
 |
JedenPost
|
Kurde, ale tam byków nasiekałem na szybko pisząc. Przepraszam 
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Cz lut 11, 2016 10:27 |
|
 |
Eubulides
|
viewtopic.php?f=27&t=30681&start=390Myślę, że tu może się przydać interwencja. Taśmowe posty, brak ustosunkowania się jako takiego do zgłaszanych kontrargumentów i jawne dublety i powtórzenia (patrz poprzednia strona).
_________________ Cogito ergo credo. / Dei servitus vera libertas.
|
N lut 14, 2016 14:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
M-M słusznie wskazuje forum to miejsce do rozmów, a czy jednozdaniowe złośliwe ad personam wpisy wyczerpują znamiona rozmowy?
|
Pn lut 15, 2016 9:27 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Alus napisał(a): M-M słusznie wskazuje forum to miejsce do rozmów, a czy jednozdaniowe złośliwe ad personam wpisy wyczerpują znamiona rozmowy? Pewnie nie wyczerpują. Jak zamierzasz to u siebie zmienić? Poczytaj siebie w dziale "Z kraju i ze świata".
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Pn lut 15, 2016 12:15 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Eubulides napisał(a): http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?f=27&t=30681&start=390 Myślę, że tu może się przydać interwencja. Taśmowe posty, brak ustosunkowania się jako takiego do zgłaszanych kontrargumentów i jawne dublety i powtórzenia (patrz poprzednia strona). niewazny12 cierpi na autyzm. Jednak zwykle nie pisze więcej niż w jednym wątku, więc pewnie dlatego nikt z modów nawet nie proponował jakiejś reakcji (przynajmniej ja nic takiego nie pamiętam), ponieważ nie przeszkadza to za bardzo.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Pn lut 15, 2016 13:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
medieval_man napisał(a): Alus napisał(a): M-M słusznie wskazuje forum to miejsce do rozmów, a czy jednozdaniowe złośliwe ad personam wpisy wyczerpują znamiona rozmowy? Pewnie nie wyczerpują. Jak zamierzasz to u siebie zmienić? Poczytaj siebie w dziale "Z kraju i ze świata". Dobre Owszem zdarza mi się pisać jedno zdanie, ale to żaden ewenement pośród wszystkich wpisów userów. Oczywiście świetnie wiesz o kim piszę.....ale to przecież tylko wyrażanie swojego zdania.....nie ważne, że 80% wszystkich wpisów.....ważne, że swój 
|
Pn lut 15, 2016 14:01 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Alus napisał(a): Dobre Owszem zdarza mi się pisać jedno zdanie, ale to żaden ewenement pośród wszystkich wpisów userów. Oczywiście świetnie wiesz o kim piszę.....ale to przecież tylko wyrażanie swojego zdania.....nie ważne, że 80% wszystkich wpisów.....ważne, że swój  Nie widzę (poza opcją polityczną) żadnej formalnej różnicy pomiędzy waszymi wpisami. I tu i tam głównie jednozdaniowe docinki. Nasączone niechęcią do przeciwnej strony. Pocieszam się, że to urok tego forum i niektórych userów. 
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Pn lut 15, 2016 16:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
medieval_man napisał(a): Alus napisał(a): Dobre Owszem zdarza mi się pisać jedno zdanie, ale to żaden ewenement pośród wszystkich wpisów userów. Oczywiście świetnie wiesz o kim piszę.....ale to przecież tylko wyrażanie swojego zdania.....nie ważne, że 80% wszystkich wpisów.....ważne, że swój  Nie widzę (poza opcją polityczną) żadnej formalnej różnicy pomiędzy waszymi wpisami. Nie dziwi mnie - gita przynajmniej uczciwie wyraża "gorszy" - czyli głupszy, przy czyn jeden wyraża jedynie własną opinię a drugi pospolicie głupi..... Cytuj: I tu i tam głównie jednozdaniowe docinki. Nasączone niechęcią do przeciwnej strony. Pocieszam się, że to urok tego forum i niektórych userów.  I może jeszcze powiesz - tak dla pocieszenia- w jednakowej liczbie....... "Urok" tego forum trafie ujął pilaster na swoim blogu.
|
Pn lut 15, 2016 17:16 |
|
|
|