Uwagi - tylko i wyłącznie - do moderacji
| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Uwagi - tylko i wyłącznie - do moderacji.
zefciu napisał(a): Granica jest płynna. A chyba rozumiesz, że z moim style wypowiedzi wolałbym jednak, żeby interpretacja, co jest "kpiną" nie była zbyt agresywna. Znam Cię na tyle dobrze, że nawet jak będziesz krytykował prymat i nieomylność papieża, to będę Cię bronić  , co nie oznacza, że nie dostaniesz po uszach ode mnie, jeśli pójdziesz za ostro  . zefciu napisał(a): Niby tak. Ale zobacz - ortodoksi wierzą, że Liturgia jest przecięciem wieczności z czasem. Więc obrzęd Eucharystii jest przynajmniej obrazem rzeczywistości niebiańskiej. Ale wierzą też, że ani oko nie widziało... Koniec offtopu, bo dostaniemy bana za dyskusję w nieodpowiednim wątku  .
|
| Cz cze 23, 2016 8:27 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
wybrana napisał(a): Soul33 napisał(a): Zaśmieciłaś forum kilkunastoma postami o tej samej treści w różnych wątkach. Dlatego dostałaś ostrzeżenie "za spam" (tak było podane w wiadomości prywatnej, którą otrzymałaś wraz z ostrzeżeniem - a jeśli nie otrzymałaś, to było w wątku informacyjnym).
I nie tyle broniłaś, co atakowałaś i obrażałaś Islam. To jednak różnica. Ja nie atakowałam Islam, ale broniłam wiary chrześcijańskiej. To nie my chrześcijanie wchodzimy siłą i chcemy opanować kraje islamskie. To nie chrześcijanie prześladują islamistów, tylko jest odwrotnie, to chrześcijanie są przez nich mordowani. Ja ich nie prześladuję i nawet chętnie złożę ofiarę na akcję humanitarną, wspomagającą. Islamista nie jest moim wrogiem ale obrona wiary chrześcijańskiej jest moim obowiązkiem. Nie walką, ale mądrymi decyzjami. A obowiązkiem młodego, zdrowego islamisty jest walczyć o swój kraj, a nie uciekać. Pana zaś Chrystusa miejcie w sercach za Świętego i bądźcie zawsze gotowi do obrony wobec każdego, kto domaga się od was uzasadnienia tej nadziei, która jest w was. A z łagodnością i bojaźnią Bożą zachowujcie czyste sumienie, aby ci, którzy oczerniają wasze dobre postępowanie w Chrystusie, doznali zawstydzenia właśnie przez to, co wam oszczercy zarzucają. Lepiej bowiem - jeśli taka wola Boża - cierpieć dobrze czyniąc, aniżeli czyniąc źle. (1 P 3.15-17). Wniosek z powyższego - zasada obrony przez atak nie ma źródła w Bogu. Chrześcijanie na przestrzeni wieków byli mordowani przez wyznawców różnych religii i osoby niewierzące.....należało wszystkich atakować i oskarżać o źródło wszelkiego zła??
|
| Cz cze 23, 2016 8:38 |
|
 |
|
Soul33
Moderator
|
Marek_Piotrowski napisał(a): Czy mógłbym zapoznać się z tym, co napisała @wybrana? Chciałbym wyrobić sobie zdanie... Między innymi było tam o spisku diabła mającym na celu zniszczeniu chrześcijaństwa i jakieś zadziwiające generalizacje, jak to "oni" czerpią satysfakcję z zabijania. Trzeba zachowywać chociaż minimum wyczucia i kultury. zefciu napisał(a): Ale nie chciałbym, aby np. krytykowanie sprzeczności płynących moim zdaniem z dogmatu nieomylności papieża skutkowało dla mnie kiedyś banem. Żadnych zasad nie zaostrzamy ani w ogóle nie robimy niczego nowego. Jeśli moja wypowiedź tak zabrzmiała, to mój błąd.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
| Cz cze 23, 2016 11:11 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
zefciu napisał(a): Soul33 napisał(a): bo gdzie KK twierdzi, że niebo jest jak wieczna msza? Nie wiem, jak KK, ale nauczanie prawosławne o Liturgii można jakoś naciągnąć do takiego stwierdzenia. Nie wiem czy jest tu w ogóle jakieś naciąganie(?) O ile mi wiadomo jest w obu Kościołach (no tak, wiem jak to brzmi) tradycja o wiecznej mszy przed obliczem Boga i ma ona umocowanie w Objawieniu Jana. Z Konstytucji o świętej liturgii: "Ziemska liturgia daje nam przedsmak uczestnictwa w liturgii niebiańskiej sprawowanej w świętym mieście, Jeruzalem, do którego pielgrzymujemy, gdzie Chrystus zasiada po prawicy Boga jako sługa świątyni i prawdziwego przybytku 22. W ziemskiej liturgii ze wszystkimi zastępami niebieskich duchów śpiewamy Panu hymn chwały. Wspominamy ze czcią świętych i spodziewamy się, że Bóg dopuści nas do ich grona. Wyczekujemy Zbawiciela, naszego Pana Jezusa Chrystusa, aż się ukaże jako nasze życie, i my razem z Nim ukażemy się w chwale." Jakie jest znaczenie tytułu Chrystusowego Najwyższy Kapłan na wieki?
|
| Cz cze 23, 2016 12:53 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Gdyby wizja nieba zamykała sie w wizji św. Jana, św. Paweł nie napisałby: ani oko nie widziało, ani ucho nie słyszało, ani serce człowieka nie zdołało pojąć, jak wielkie rzeczy przygotował Bóg tym, którzy Go miłują. (1Kor 2,9)
|
| Cz cze 23, 2016 13:41 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Helenka napisał(a): Gdyby wizja nieba zamykała sie w wizji św. Jana... Nic takiego nie napisałam.
|
| Cz cze 23, 2016 13:53 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Ależ ja nie neguję tego co napisałaś, a jedynie uściśliłam 
|
| Cz cze 23, 2016 13:55 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Aaa, no to w porządku, mea culpa  Jeszcze wracając na moment do Soulowego czy Niebo jest jak wieczna msza... Na pewno w Niebie jest wieczna liturgia, więc jeśli odnieść to do rzeczywistości pozaczasowej, bezczasowej(?) coś w pozornie bezmyślnym chlapnięciu Robka może być na rzeczy. Konferencja Amerykańskich Biskupów Katolickich (no tak jakoś przypadkiem najdosadniej to ujmują  ) mówi o uczestnictwie w niebiańskiej liturgii, gdzie Chrystus wiecznie wstawia się za nami i składa swoją ofiarę Ojcu, a aniołowie nieustannie wielbią Go i oddają cześć za wszystkie Jego dary. Doskonała ofiara Chrystusa jest wiecznie obecna przez Ojcem, który ją wiecznie akceptuje... "Jesus' one perfect sacrifice is thus eternally present before the Father, who eternally accepts it. This means that in the Eucharist, Jesus does not sacrifice himself again and again. Rather, by the power of the Holy Spirit his one eternal sacrifice is made present once again, re-presented, so that we may share in it. Christ does not have to leave where he is in heaven to be with us. Rather, we partake of the heavenly liturgy where Christ eternally intercedes for us and presents his sacrifice to the Father and where the angels and saints constantly glorify God and give thanks for all his gifts: "To the one who sits on the throne and to the Lamb be blessing and honor, glory and might, forever and ever" (Rev 5:13). As the Catechism of the Catholic Church states, "By the Eucharistic celebration we already unite ourselves with the heavenly liturgy and anticipate eternal life, when God will be all in all" (no. 1326). The Sanctus proclamation, "Holy, Holy, Holy Lord . . . ," is the song of the angels who are in the presence of God (Is 6:3)." http://www.usccb.org/prayer-and-worship ... nswers.cfm
|
| Cz cze 23, 2016 14:05 |
|
 |
|
Marek_Piotrowski
|
Soul33 napisał(a): Marek_Piotrowski napisał(a): Czy mógłbym zapoznać się z tym, co napisała @wybrana? Chciałbym wyrobić sobie zdanie... Między innymi było tam o spisku diabła mającym na celu zniszczeniu chrześcijaństwa i jakieś zadziwiające generalizacje, jak to "oni" czerpią satysfakcję z zabijania. Trzeba zachowywać chociaż minimum wyczucia i kultury. A na czym polegał ów "brak minimum wyczucia i kultury?" Bo rzeczywiście jest pewna odmiana Islamu która jest pod wpływem diabła - i przedstawiciele tej odmiany czerpią satysfakcję z zabijania (z czym mieliśmy wielokrotnie do czynienia w ostatnich latach). Co gorsze, liczba zwolenników tej odmiany Islamu zdaje się wzrastać, a na pewno wzrastają jej wpływy w Islamie. I bardzo nieliczni mahometanie odcinają się od działań tej odmiany - trudno powiedzieć na ile ze strachu, a na ile popierając tę "działalność". =========================================================== Mariel napisał(a): Jeszcze wracając na moment do Soulowego czy Niebo jest jak wieczna msza... Na pewno w Niebie jest wieczna liturgia, więc jeśli odnieść to do rzeczywistości pozaczasowej, bezczasowej(?) coś w pozornie bezmyślnym chlapnięciu Robka może być na rzeczy. Konferencja Amerykańskich Biskupów Katolickich (no tak jakoś przypadkiem najdosadniej to ujmują  ) mówi o uczestnictwie w niebiańskiej liturgii, gdzie Chrystus wiecznie wstawia się za nami i składa swoją ofiarę Ojcu, a aniołowie nieustannie wielbią Go i oddają cześć za wszystkie Jego dary. Doskonała ofiara Chrystusa jest wiecznie obecna przez Ojcem, który ją wiecznie akceptuje... To jest nie tylko w KABK, ale jest to jądro nauki Kościoła. Każda Msza Święta jest uczestnictwem w tej właśnie liturgii. Polecam BARDZO gorąco książkę Hahna "Uczta Baranka".
_________________ pozdrawiam serdecznie Marek
|
| Cz cze 23, 2016 18:53 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Marek_Piotrowski napisał(a): To jest nie tylko w KABK, ale jest to jądro nauki Kościoła.
Tak podejrzewałam  Dziękuję za rekomendację książki.
|
| Cz cze 23, 2016 19:16 |
|
 |
|
Soul33
Moderator
|
Marek_Piotrowski napisał(a): A na czym polegał ów "brak minimum wyczucia i kultury?" Bo rzeczywiście jest pewna odmiana Islamu która jest pod wpływem diabła - i przedstawiciele tej odmiany czerpią satysfakcję z zabijania (z czym mieliśmy wielokrotnie do czynienia w ostatnich latach). To było o Islamie w ogólności, a nie o jakiejś grupie fanatyków.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
| Cz cze 23, 2016 19:20 |
|
 |
|
Marek_Piotrowski
|
Soul33 napisał(a): Marek_Piotrowski napisał(a): A na czym polegał ów "brak minimum wyczucia i kultury?" Bo rzeczywiście jest pewna odmiana Islamu która jest pod wpływem diabła - i przedstawiciele tej odmiany czerpią satysfakcję z zabijania (z czym mieliśmy wielokrotnie do czynienia w ostatnich latach). To było o Islamie w ogólności, a nie o jakiejś grupie fanatyków. Ale o "Islamie w ogólności" w sensie że tak się w tej chwili (niestety) zachowują generalnie muzułmanie (choć oczywiście zapewne są i tacy, którzy się z zamachów nie cieszyli), czy też @wybrana napisała że tak się wszyscy muzułmanie zachowują?
_________________ pozdrawiam serdecznie Marek
|
| Cz cze 23, 2016 19:31 |
|
 |
|
Robek
|
Miałem sie tu nie wypowiadać, bo w tym temacie sie raczej nie dyskutuje, tutaj są uwagi pretensje i podobne takie, no ale jeden raz sie zdecyduje coś tutaj powiedzieć, w końcu sam Moderator mi powiedział że jest taki temat. Mariel napisał(a): zefciu napisał(a): Nie wiem czy jest tu w ogóle jakieś naciąganie(?) O ile mi wiadomo jest w obu Kościołach (no tak, wiem jak to brzmi) tradycja o wiecznej mszy przed obliczem Boga i ma ona umocowanie w Objawieniu Jana. No i widzicie! moje wymysły stają sie rzeczywistością W sumie to nawet dobrze celowałem, bo w końcu Bóg nakłania, proponuje, zmusza! by zostać zakonnikiem, księdzem czy tam siedzieć na mszy co niedziela, skoro takie coś wytworzył to znaczy że jemu to sie podoba, i nie ma co sie dziwić że w niebie będzie to kontynuowane. I po co było atakować o tą msze, jak miałem w tym racje 
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
| Cz cze 23, 2016 22:27 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Robek napisał(a): No i widzicie! moje wymysły stają sie rzeczywistością Nieee... Twoje wymysły pierwszy raz przypadkiem pokryły się z faktami. Naciesz się tą chwilą albowiem należy ona do rzadkości 
|
| Pt cze 24, 2016 7:22 |
|
 |
|
Soul33
Moderator
|
Marek_Piotrowski napisał(a): Ale o "Islamie w ogólności" w sensie że tak się w tej chwili (niestety) zachowują generalnie muzułmanie (choć oczywiście zapewne są i tacy, którzy się z zamachów nie cieszyli), czy też @wybrana napisała że tak się wszyscy muzułmanie zachowują? Dokładnie tak jak napisałem - było o Islamie. Nic nie sugerowało wyłączenia jakichkolwiek wyznawców, choćby polskich Tatarów.
|
| Pt cze 24, 2016 12:53 |
|
|
|