Wzajemne uwagi - między użytkownikami
Autor |
Wiadomość |
Soul33
Moderator
|
 Re: Wzajemne uwagi - między użytkownikami.
ErgoProxy napisał(a): Soul33 napisał(a): A Tobie nie wiem, co się ostatnio stało Co się, stało, co się stało. Tak trudno zgadnąć? 4chan. : PPP Mam zgadywać, dlaczego jesteś niemiły dla różnych osób? Zresztą, nawet gdybyś miał na myśli tylko mnie, to jeśli Tobie się wydaje, że będę zastanawiał się, o co Ci chodzi, bo sam na ten temat nic nie piszesz, to musiało zajść jakieś dziwaczne nieporozumienie  Musiałbyś być co najmniej kontessą jakąś. A samo nic sensownego mi na myśl nie przychodzi.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
N maja 25, 2014 16:07 |
|
|
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Jajko napisał(a): Konsekwencji żadnych. Przynajmniej dotąd. Zresztą imię Szatana jest wielokrotnie na forum pisane małą literą. I moderacja nie reaguje. O co tu chodzi? Tu chodzi o to, że pisząc "Szatan" piszący przeważnie ma na myśli konkretnego upadłego anioła. Pisząc natomiast "szatan" małą literą może mieć na mysli ogólne określenie każdego upadłego anioła. W każdym przypadku nie chodzi tu o przestrzeganie Zasad pisowni słownictwa religijnego, gdyż żaden z aniołów, ani ten o konkretnym imieniu "Szatan", ani żaden z grupy "szatanów" nie jest bóstwem. Z Zasad: Jeżeli nazwa osobowa nie jest jednostkowa, zasadniczo używamy małej litery, np.: apostoł, anioł, archanioł, anioł stróż, szatan.Pisanie więc "Szatan" wielką literą jest tylko respektowaniem zasady języka polskiego o pisaniu imion wielką literą, gdy mamy na myśli konkretnego upadłego anioła. Pisanie małą litera jest respektowaniem zasady języka polskiego o pisaniu imion wielką literą, gdy mamy na myśli ogólne określenie każdego upadłego anioła. akruk napisał(a): Droga moderacjo, czyżbyś nie zamierzała upominać marety za łamanie Regulaminu, a konkretnie §I, p.5: nieprzestrzeganie zasad pisowni słownictwa religijnego? Jesli jesteś w stanie, akruk, wykazać, że mareta pisząc "szatan" powinna była napisać "Szatan", daj znać, proszę. I pytania do moderacji, zdecydowanie w innym temacie....
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
N maja 25, 2014 21:39 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
A ja pisząc "bóg" mam na myśli ogólne określenie każdego boga. A mimo to dostałem za to ostrzeżenie i w efekcie banika na 2 tygodnie. Jesteś w stanie wykazać, że pisząc 'bóg' miałem na myśli Jahwe, Jezusa czy Allaha?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Pn maja 26, 2014 9:07 |
|
|
|
 |
medieval_man
Moderator
|
Nie ma czegoś takiego jak "każdy bóg". W takim przypadku stosujemy określenie "bóstwo". Już dawno zostało na tym forum ustalone, że pisząc o jedynym i wszechmocnym bycie, będacym stwórcą świata (a nie o klasie bytów licznych i sobie równorzędnych, czyli "bóstwach" czy "bożkach") piszemy "Bóg" wielką literą. Niezależnie od tego z jaką religią jego pojęcie jest związane,
|
Pn maja 26, 2014 9:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
medieval_man napisał(a): Nie ma czegoś takiego jak "każdy bóg". W takim przypadku stosujemy określenie "bóstwo". Co za bezczelność! Żeby nawet słowo "bóg" usiłować zawłaszczyć na wyłączny użytek monoteistyczny. W głowie się nie mieści! SJP PWNbóg«w religiach politeistycznych: istota lub jej wyobrażenie, zwierzę, roślina lub rzecz, będące przedmiotem kultu»
|
Pn maja 26, 2014 9:54 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
medieval_man napisał(a): Jesli jesteś w stanie, akruk, wykazać, że mareta pisząc "szatan" powinna była napisać "Szatan", daj znać, proszę Dawałem znać - bo niby skąd twoja pisanina na ten temat? - ale jak nie rozumiesz tekstu pisanego, to ci łopatą do głowy nie włożę.
|
Pn maja 26, 2014 9:58 |
|
 |
Johnny99
|
akruk napisał(a): Co za bezczelność! Żeby nawet słowo "bóg" usiłować zawłaszczyć na wyłączny użytek monoteistyczny. W głowie się nie mieści! Na stos go!
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn maja 26, 2014 9:59 |
|
 |
Jajko
|
medieval_man napisał(a): Już dawno zostało na tym forum ustalone, że pisząc o jedynym i wszechmocnym bycie, będacym stwórcą świata... A czy ja pisałem o jedynym i wszechmocnym bycie, będącym stwórcą świata? Ja zazwyczaj piszę o bogu w sensie 'dowolny bóg', 'jakiś bóg'. Nie chcę się ograniczać jedynie do Allaha, Jahwe czy Jezusa. Piszę możliwie ogólnie. Szczególne przypadki są ciekawe, ale wolę poruszać się na platformie ogólności, nie ograniczając się do przypadku szczególnego. Swoją drogą, to miło, że już po (blisko) miesiącu od zwrócenia uwagi ktoś z moderacji zainteresował się sprawą 
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Pn maja 26, 2014 10:09 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
akruk napisał(a): medieval_man napisał(a): Nie ma czegoś takiego jak "każdy bóg". W takim przypadku stosujemy określenie "bóstwo". Co za bezczelność! Żeby nawet słowo "bóg" usiłować zawłaszczyć na wyłączny użytek monoteistyczny. W głowie się nie mieści! SJP PWNbóg«w religiach politeistycznych: istota lub jej wyobrażenie, zwierzę, roślina lub rzecz, będące przedmiotem kultu» Nie ma tu mowy o żadnym "zawłaszczeniu", ale jedynie o praktyce tego forum. Na "użytek monoteistyczny" wybieramy pisanie "Bóg" a nie "bóg". Jesli chcesz pisać o "bogu Apollo", czy "bogu Marsie", a więc o bytach należących do jakiegoś panteonu, nikt nie sprzeciwi się takiemu sformułowaniu jak podałem wyżej. akruk napisał(a): Dawałem znać - bo niby skąd twoja pisanina na ten temat? - ale jak nie rozumiesz tekstu pisanego, to ci łopatą do głowy nie włożę. Naprawdę nie jestem pewny czy mareta miała na mysli imie konkretnego anioła czy klasę aniołow. Dlatego nie zwrócono jej na to uwagi. Poza tym pisanie słowa "Szatan" wielką literą podpada pod ogóle zasady piswoni w języku polskim (imiona piszemy wielką literą), a nie, jak sugerujesz, pod "zasady pisowni słownictwa religijnego". Jajko napisał(a): A czy ja pisałem o jedynym i wszechmocnym bycie, będącym stwórcą świata? Ja zazwyczaj piszę o bogu w sensie 'dowolny bóg', 'jakiś bóg'. Nie chcę się ograniczać jedynie do Allaha, Jahwe czy Jezusa. Piszę możliwie ogólnie. Szczególne przypadki są ciekawe, ale wolę poruszać się na platformie ogólności, nie ograniczając się do przypadku szczególnego. Wystarczy zapamiętać, że na tym forum piszemy albo o "Bogu" w sensie monoteistycznym, albo o "bogach" w sensie członkach jakiegoś panteonu. Pisanie na tym forum o bogu w sensie 'dowolny bóg', 'jakiś bóg' rodzi zbędne nieporozumienia, staje się furtką do manifestowania niewiary w Boga i odmowy należnej Mu czci i od dawna tego nie stosujemy, jak nakazuje Regulamin. Jajko napisał(a): Swoją drogą, to miło, że już po (blisko) miesiącu od zwrócenia uwagi ktoś z moderacji zainteresował się sprawą Swoją drogą to dziwne, że niektórzy userzy cały czas usiłują w nieudolny sposób omijać ustalenia i zasady tego forum i zadają pytania, na które odpowiedź juz dawno została udzielona i jest oczywista.
|
Pn maja 26, 2014 10:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Moze dlatego, ze niektorzy userzy sa tu tylko po to, zeby udowodnic gospodarzom, ze sa oni niegodni bycia gospodarzami dla tak oswieconych userow jak oni? 
|
Pn maja 26, 2014 10:54 |
|
 |
Jajko
|
medieval_man napisał(a): Naprawdę nie jestem pewny czy mareta miała na mysli imie konkretnego anioła czy klasę aniołow. Dlatego nie zwrócono jej na to uwagi.
A moim przypadku byłeś pewny, że NIE MIAŁEM na myśli całej klasy bogów????
|
Pn maja 26, 2014 12:54 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
Przestań nudzić. Złamałeś regulamin i próbujesz sie wybielać przez naciąganie definicji. Nie przyjmujemy założenia o "klasie bogów", chyba, że wyraźnie zaznaczysz, że chodzi Ci o jakiś panteon i "jakiegoś boga" z panteonu. Ale spodziewam się, że dalej będziesz robił za pieniacza?
|
Pn maja 26, 2014 15:53 |
|
 |
Jajko
|
Bynajmniej. To Wy (niektórzy, nie wszyscy) próbujecie naciągać definicję by zachować pozory honoru przy banowaniu mnie.
Zobaczymy kiedy i jak naciągniecie następnym razem.
|
Pn maja 26, 2014 18:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No jasne. Jajko jest jak zwykle ... ofiara. I po co ty sie tutaj tak meczysz? Juz byles na tych innych forach czy dakej czekasz az ktos ci je pod nos podsunie i moze jeszcze zaprosi?
|
Pn maja 26, 2014 19:47 |
|
 |
Jajko
|
Długo czekać nie musiałem. Za rozmowę ze Średniowiecznym już dostałem ostrzeżenie od Duszyczki  Choć, oczywiście, niczego nie złamałem, a rozmowę prowadzę kulturalnie w wątku ze wzajemnymi uwagami między użytkownikami, a w innych wątkach niemal się nie udzielam. Cóż, jest takie powiedzenie: jak się chce psa uderzyć... ale ten kij wyjątkowo naciągany był...
|
Pn maja 26, 2014 21:53 |
|
|
|