Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn paź 27, 2025 19:19

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6551 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187 ... 437  Następna strona
 Uwagi - tylko i wyłącznie - do moderacji 
Autor Wiadomość
Moderator

Post Re: Uwagi - tylko i wyłącznie - do moderacji.
Coroner napisał(a):
Czy można coś zrobić z chamskimi wpisami pilastra?

Owszem... staramy się je moderować, a jeśli i to nie pomoże to stosować odpowiednie punty Regulaminu.
Kael napisał(a):
To ja jak najbardziej w temacie tego watku: czy zamiast te dyskusje tu rozwijac,mozna by ja przeniesc np do watku o zolnierzach wykletych?

Bo pilastra raczej nie uda sie stonowac :-(

Gdzieś kiedyś był taki wątek, ale nie wiem czy warto.

Śr paź 12, 2016 16:41
Zobacz profil WWW
medieval_man napisał(a):
Owszem... staramy się je moderować, a jeśli i to nie pomoże to stosować odpowiednie punty Regulaminu.
Przecież on rozwala każdy temat w którym się pojawi. Oczywiście atakuje w chamski sposób innych dyskutujących.

Śr paź 12, 2016 17:27

Cytuj:
Czy uważasz, że tak zwani "Żołnierze wyklęci" to kryminaliści?

Owszem, przecież napisałem wyżej że tak i dlaczego tak.

Cytuj:
Uważasz, że współczesna Polska czci pamięć kryminalistów,

Niestety tak. I odbije się to krwawą czkawką, może już niedługo. :(

Cytuj:
rotmistrz Pilecki, mieszczący się w kategorii żołnierzy wyklętych

Pilecki nie był "wyklętym" Z bronią po lasach nie grasował. :roll:

Coroner

Cytuj:
Czy można coś zrobić z chamskimi wpisami pilastra?

Można nie czytać, jeżeli są dla Coronera zbyt skomplikowane.

Cytuj:
Przecież on rozwala każdy temat w którym się pojawi.

tłumaczenie na polski:

Nie pozwala nam na bezproblemowe głoszenie naszej propagandy.

Kael

Cytuj:
pilastra raczej nie uda sie stonowac

Uda się, uda...

Tylko trzeba wiedzieć jak ;-)

Przypominam uprzejmie że pilaster nazwał banderowców bandytami i zwyrodniałymi mordercami.

A medieval, taki czuły na "obrażanie" postaci historycznych, jakoś nie reaguje. :roll:

Czyli w końcu wg medievala nazwanie kogoś "bandytą' i "zwyrodniałym mordercą" jest obraźliwe, czy nie jest?

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Śr paź 12, 2016 20:00
Zróbcie porządek z tym chamidłem.

Śr paź 12, 2016 20:14
Moderator

pilaster napisał(a):
Przypominam uprzejmie że pilaster nazwał banderowców bandytami i zwyrodniałymi mordercami.

A medieval, taki czuły na "obrażanie" postaci historycznych, jakoś nie reaguje. :roll:

Czyli w końcu wg medievala nazwanie kogoś "bandytą' i "zwyrodniałym mordercą" jest obraźliwe, czy nie jest?

Uściślijmy:
Banderowcy - także potoczna nazwa stosowana przez Polaków i Żydów na określenie Ukraińców, którzy brali udział w ludobójstwie Polaków na Wołyniu i w Małopolsce Wschodniej oraz dokonywali pogromów antyżydowskich

Skoro banderowcy z definicji dokonywali pogromów i brali udział w ludobójstwie to są bandytami i zwyrodniałymi mordercami. Określenie mocne, ale prawdziwe. Tak?
W tej definicji zawierają się czyny kryminalne.

Gdybyś natomiast napisał, że Ukraińcy to bandyci i zwyrodniali mordercy byłoby to obrazą dla całego narodu, którego większość obywateli nie ma nic wspólnego ani z bandytyzmem ani ze zwyrodniałym zabijaniem innych.

Co do "żołnierzy wyklętych" to definicja mówi, że Żołnierze wyklęci, żołnierze niezłomni, polskie powojenne podziemie niepodległościowe i antykomunistyczne – to antykomunistyczny, niepodległościowy ruch partyzancki, stawiający opór sowietyzacji Polski i podporządkowaniu jej ZSRR, toczący walkę ze służbami bezpieczeństwa ZSRR i podporządkowanymi im służbami w Polsce. Określenie pochodzi od nazwy wystawy poświęconej powojennym oddziałom partyzanckim, którą w roku 1993 na Uniwersytecie Warszawskim przygotowała Liga Republikańska, a spopularyzował je w roku 1996 Jerzy Ślaski w książce pod takim tytułem

W tej definicji nie zawierają się czyny kryminalne.

W związku z tym generalizowanie przez Ciebie, że (wszyscy) żołnierze niezłomni to kryminaliści, tylko dlatego, że część z nich wsławiła się niechlubnymi czynami wobec ludności cywilnej, jest obrażaniem całej grupy ludzi będących patriotami i bohaterami walki o niepodległość Polski.

Sugerowałem już wcześniej, że do podstaw racjonalnego myślenia należy zasada: Discerno ut intelligam.

Tak więc podtrzymuję moje ostrzeżenie. A wystarczy nie uogólniać.

Czy Twoje uogólnienie pozwala zakwalifikować Inkę i Zagończyka do kryminalistów? Skoro już wywinąłeś się z Pileckiego?

Śr paź 12, 2016 21:02
Zobacz profil WWW
To moderatorzy nie mają narzędzi, żeby go wyregulować? I żeby albo się uspokoił i nie rozwalał każdej dyskusji swoimi urojeniami i nienawiścią albo ładnie się pożegnał z forum?

Śr paź 12, 2016 21:04
Coroner napisał(a):
medieval_man napisał(a):
Przecież on rozwala każdy temat w którym się pojawi. Oczywiście atakuje w chamski sposób innych dyskutujących.

Ale jeszcze nikomu nie wskazywał, kto nie jest godzien czyścić buty prezydentowi i ministrom z PiS.

medieval_man napisał(a):
czy rotmistrz Pilecki, mieszczący się w kategorii żołnierzy wyklętych to kryminaliści?

Chyba jedynie PiS zalicza rotmistrza Pileckiego w szeregi morderców takich jak Bury, Ogień, Łupaszka.....z tej racji, że dodaje ich nienależnej chwały.
Jeszcze dziw, że np "Szary" nie został zakwalifikowany do żołnierzy wyklętych - wszak rozbił ubeckie wiezienie w Kielcach i uwolnił setki partyzantów, wyrok sądu ubeckiej władzy - kara śmierci.
Od wojny mamy kilka fal potępiania i gloryfikacji..... PZPR hołubiło AL, zapominając o BCh, niszcząc opluwając pamieć AK......po 1989r na piedestał wyniesiono AK, wyrzucając AL, BCh......PiS oddaje hołd żołnierzom wyklętym, zapominając o AK, odrzucając BCh, a niszcząc AL.

Cz paź 13, 2016 6:48
Coroner napisał(a):
To moderatorzy nie mają narzędzi, żeby go wyregulować? I żeby albo się uspokoił i nie rozwalał każdej dyskusji swoimi urojeniami i nienawiścią albo ładnie się pożegnał z forum?

Kilkoro patriotów PiS wcześniej wielokrotnie podobnie żądało usunięcia z forum osób nie popierających PiS - w tym mnie, Kael.
Zaapelujcie do administratorów i moderatorów forum o zmianę charakteru, np na: katolicko-pisowskie.

Cz paź 13, 2016 6:53

medieval_man napisał(a):
pilaster napisał(a):

Uściślijmy:
[i]Banderowcy - także potoczna nazwa ...

Obok nazwy potocznej, funkcjonuje też nazwa właściwa. Banderowiec - zwolennik Stepana Bandery (członek OUN). Upowiec - członek UPA.

Czy absolutnie wszyscy oni popełniali zbrodnie? Oczywiście nie. Nawet wśród banderowców i upowców "właściwych" zbrodniarzy była mniejszość

Ba! Nawet w SS nie każdy jeden pojedynczy esesman popełniał zbrodnie. Nawet tam była to mniejszość.

Nie zmienia to w niczym faktu, że zarówno UPA, jak i SS były formacjami zbrodniczymi.

Cytuj:
Skoro banderowcy z definicji dokonywali pogromów i brali udział w ludobójstwie

Nie wszyscy. Dlaczego zatem medieval pozwala obrażać tych, którzy zbrodni nie popełniali?

Cytuj:
Gdybyś natomiast napisał, że Ukraińcy to bandyci i zwyrodniali mordercy byłoby to obrazą dla całego narodu,

Dlatego też pilaster tak nie napisał, a szczególnie dlatego, że to nie byłaby prawda

Cytuj:
[i]Żołnierze wyklęci, żołnierze niezłomni, polskie powojenne podziemie niepodległościowe i antykomunistyczne – to antykomunistyczny, niepodległościowy ruch partyzancki, stawiający opór sowietyzacji Polski i podporządkowaniu jej ZSRR, toczący walkę ze służbami bezpieczeństwa ZSRR i podporządkowanymi im służbami w Polsce.

Czyli tak zdefiniowanych "żołnierzy wyklętych" nigdy nie było. :biggrin:

A właściwie to byli - UPA właśnie

podziemie niepodległościowe i antykomunistyczne, stawiające opór sowietyzacji Polski i podporządkowaniu jej ZSRR, toczący walkę ze służbami bezpieczeństwa ZSRR i podporządkowanymi im służbami w Polsce

patrz, wszystko pasuje. :D

Pozostali, poza UPA, "wyklęci" tej definicji nie spełniają. Nie byli "niepodległościowi", ani "antykomunistyczni" i "oporu sowietyzacji" też nie stawiali :(

Cytuj:
Czy Twoje uogólnienie pozwala zakwalifikować Inkę i Zagończyka do kryminalistów?

Oczywiście. Nawet jeżeli osobiście nie popełnili żadnych przestępstw (nie jest to wcale takie pewne) należeli do grupy, która je popełniała.

Przypominam, że nawet sama tylko działalność zbrojna, jeżeli nie jest prowadzona z upoważnienia jakiegoś ośrodka politycznego, jest działalnością przestępczą. Na morzu nazywa się to "piractwo", w odróżnieniu od "korsarstwa", które polega z grubsza na tym samym (łupieniu statków handlowych), ale z upoważnienia jakiegoś rządu.

A owi "wyklęci" to niby komu podlegali? Od kogo otrzymywali rozkazy i komu składali meldunki z ich wykonania?

Coroner

Cytuj:
To moderatorzy nie mają narzędzi, żeby go wyregulować?

Ano jeszcze nie mają. Ale przecież minister Macierewicz działa i już broń pisowskim bojówkom rozdaje. Zatem pewnie i moderatorzy otrzymają niedługo odpowiednie narzędzia do "regulowania" :(

Alus

Cytuj:
Zaapelujcie do administratorów i moderatorów forum o zmianę charakteru, np na: katolicko-pisowskie.

To nie jest możliwe, bo to są pojęcia wzajemnie sprzeczne. Albo coś jest "katolickie" (czyli z definicji też "powszechne"), albo "pisowskie" (czyli narodowe w formie, socjalistyczne w treści). Nie da się tego połączyć.

Cytuj:
Jeszcze dziw, że np "Szary" nie został zakwalifikowany do żołnierzy wyklętych

Jak to nie został? Jak najbardziej został.

Cytuj:
PZPR hołubiło AL, zapominając o BCh, niszcząc opluwając pamieć AK......po 1989r na piedestał wyniesiono AK, wyrzucając AL, BCh......PiS oddaje hołd żołnierzom wyklętym, zapominając o AK, odrzucając BCh, a niszcząc AL.

O AK w ogóle nie mówimy, bo to była regularna, normalna armia, normalnego, polskiego rządu, z całą armijna strukturą, żandarmerią, sądami polowymi, etc. Poszczególni AKowcy mogli oczywiście dopuszczać się rabunków, zbrodni i gwałtów, ale z definicji było to w AK zabronione, ścigane i karane, na tyle, na ile się dało w warunkach konspiracyjnych.

BCh zaczynało jako partyjna bojówka, ale również podporządkowało się rządowi londyńskiemu, a operacyjnie - AK

Tu można jeszcze wymienić "Hubala", który przez jakiś czas grasował jako prywatny zbój, ignorując rozkazy przełożonych, ale w końcu jednak opamiętał się i podporządkował rządowi emigracyjnemu, choć niechętnie.

AL można do pewnego stopnia porównać z UPA. Realizowało cele de facto wrogie Polsce, ale również były to cele polityczne, a rabunki, gwałty i mordy nie były celem samym w sobie.

Natomiast "wyklęci" nie tylko dlatego byli kryminalistami, że popełniali zbrodnie, ale przede wszystkim dlatego, że grasowali po lasach na własną rękę żadnej władzy and sobą nie uznając (także rządu londyńskiego)

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Cz paź 13, 2016 7:17
Pilaster, ten temat służy do komunikacji z moderacją, a nie dyskusji na temat np. Żołnierzy Wyklętych. Skończ więc z tym totalnym offtopem abym nie musiał karać Cię ostrzeżeniem.

Cz paź 13, 2016 7:24
Yarpen - a medievala też ukarzesz ostrzeżeniem? pilaster broni się przed oskarżeniami - ma do tego [Ciach wulgaryzm - YZ] prawo. Zwłaszcza, że toczy się sąd nad moderacją - Coroner otwarcie napisał, że należy z tego forum wywalić nieprawomyślnych użytkowników, jak to kiedyś uczyniono na "katoliku". Zobaczymy więc, kogo moderacja posłucha.

Cz paź 13, 2016 9:17
Pilaster już przedstawił swój punkt widzenia i dostał odpowiedź. Dalsze drążenie tematu to zwykły offtop. Natomiast Tobie radzę panować nad językiem, którego używasz.

Cz paź 13, 2016 9:21
Yarpen_Zirgin napisał(a):
Natomiast Tobie radzę panować nad językiem, którego używasz.
Ja tylko grzecznie proszę Was moderatorów, abyście się nie [autocenzura]. Ale jeśli podejmiecie decyzję o [autocenzura] się, to nie ma sensu na tym forum przebywać. Ja nie mam na tę decyzję żadnego wpływu poza możliwością sugerowania i proszenia.

Cz paź 13, 2016 9:39
Moderator

pilaster napisał(a):
...

Podsumowując przydługi wywód @pilastra, ostrzeżenie zostało przyznane w sposób uzasadniony i nie będzie cofnięte.
Proponuję następne zażalenie wnieść na PW

Cz paź 13, 2016 10:02
Zobacz profil WWW
zefciu napisał(a):
. Zwłaszcza, że toczy się sąd nad moderacją - Coroner otwarcie napisał, że należy z tego forum wywalić nieprawomyślnych użytkowników, jak to kiedyś uczyniono na "katoliku". Zobaczymy więc, kogo moderacja posłucha.

zefciu, nie porównuj moderacji z wiary z innym forum. Tego nie da się porównać. Dla przykładu, ja poglądów nie zmieniłam, a tu ani m_m, ani Yarpen nie tylko nie dali mi osta, ale zwyczajnie odpowiadają na moje, nieraz sarkastyczne posty. O braku ad personam już nie wspominam, co tam było nagminne (sama odeszłam bez żadnego nawet osta nie mówiąc o banie).
Nie czepiaj się moderacji, bo język Pilastra pozostawia wiele do życzenia i gdybym to ja była modem, mimo, że z PiS nie mam nic wspólnego, dawno dostałby bana, nie tylko osta, bo na te nie reaguje. Język nienawiści, jakim przemawia Pilaster jest nie do przyjęcia.
Z poglądami m_m i Yarpena można się nie zgadzać, ale żaden z nich nie wykorzystuje swojej pozycji w dyskusjach. Mówię to z całą odpowiedzialnością, ja, której do PiS jest tak daleko jak stąd na Marsa.

Cz paź 13, 2016 14:56
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6551 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187 ... 437  Następna strona