Autor |
Wiadomość |
godunow
|
Cytat z regulaminu tego forum Cytuj: 4. Na forum zabrania się: - łamania prawa; To nade wszystko powinno dotyczyć moderatorów.. Post napisany jest własnością autora. Moderator tego forum pisze Cytuj: Moderatorzy mają obowiązek pilnować przestrzegania regulaminu Tak to fakt Ale najpierw muszą być zgodni (przed regulaminem z prawodawstwem polskim Ustawa O Prawie Autorskim i Prawach Pokrewnych jasno stanowi
Art. 78. 1. Twórca, którego autorskie prawa osobiste zostały zagrożone cudzym działaniem, może żądać zaniechania tego działania. W razie dokonanego naruszenia może także żądać, aby osoba, która dopuściła się naruszenia, dopełniła czynności potrzebnych do usunięcia jego skutków, w szczególności aby złożyła publiczne oświadczenie o odpowiedniej treści i formie. Jeżeli naruszenie było zawinione, sąd może przyznać twórcy odpowiednią sumę pieniężną tytułem zadośćuczynienia za doznaną krzywdę lub - na żądanie twórcy - zobowiązać sprawcę, aby uiścił odpowiednią sumę pieniężną na wskazany przez twórcę cel społeczny. Bronią tego też inne fragmenty ustawy Czymając się zasad tej ustawy edycja postów bez zgody i wiedzy autora jest niedopuszczalna . Ani usuwanie chyba że zostanie naruszone prawo.. Regulamin forum ni e moze być sprzeczny z przytoczoną tu ustawa. Jeżlei użytkownik forum nie złamał prawa ingerencja moderatora jest niedopuszczalna.. Cytat Cytuj: Użytkownik który pisze na temat i kulturalnie nie ma powodów do takich obaw. Mnie tu dość wycięto postów .. Tylko dlatego że były niezgodne zdaniem moderatora z poruszanym tematem.. Zresztą u usuwaniu postów założyłem tu kiedyś temat.. Cytat Cytuj: Godunow - można Cię poprosić o przykład? Zwłaszcza tego edytowania? Jatka bardzo lubie takie bezczelne pytania .. Pozdrawiam i dobrego samopoczucia życze
|
Pt lut 24, 2006 8:35 |
|
|
|
 |
godunow
|
Miało być Jotka soryy za zmiane nicku 
|
Pt lut 24, 2006 8:37 |
|
 |
SweetChild
|
godunow napisał(a): Post napisany jest własnością autora. (...) Czymając się zasad tej ustawy edycja postów bez zgody i wiedzy autora jest niedopuszczalna . Ani usuwanie chyba że zostanie naruszone prawo.. Regulamin forum ni e moze być sprzeczny z przytoczoną tu ustawa. Jeżlei użytkownik forum nie złamał prawa ingerencja moderatora jest niedopuszczalna..
A serwer forum jest właśnością forum. Dlaczego forum ma mieć obowiązek przechowywania własności autora na swoim serwerze? O ile wiem, nikt się do tego nie zobowiązywał. Równie dobrze, będąc właścicielem forum, mogę sformatować dysk i skasować całą jego zawartość. Tak jak będąc właścicielem swojego peceta mogę skasować dowolny program.
Co do edycji, można mieć wątpliwości. Uważam, że jeśli zakres ingerencji moderatora jest wyraźnie zaznaczony, to nie może być mowy o naruszeniu prawa. Autor wyraża zgodę na edycję swoich postów akceptując regulamin.
Twoje zarzuty określiłbym mianem legalizmu destrukcyjnego 
|
Pt lut 24, 2006 11:25 |
|
|
|
 |
godunow
|
Cytat Cytuj: A serwer forum jest właśnością forum. Dlaczego forum ma mieć obowiązek przechowywania własności autora na swoim serwerze? Ja nie pisałem o przechowywaniu . Jeżeli zamykasz forum to obowiązkiem Twoim jest powiadomienie zainteresowanych , których prace udostępniasz innym. Na swoim serwerze Prawo polskie obowiązuje wszystkich. Skoro zakładasz forum to wyrażasz zgodę na umieszczanie tam pewnych przemyśleń zastosowań czy wypowiedzi. I musisz być zgodny z prawem.. Piszesz dalej Cytuj: Co do edycji, można mieć wątpliwości. Uważam, że jeśli zakres ingerencji moderatora jest wyraźnie zaznaczony, to nie może być mowy o naruszeniu prawa. Autor wyraża zgodę na edycję swoich postów akceptując regulamin. Tak zgoda tylko w takim przypadku w którym nie narusza on Kodeksu Karnego i Kodeksu Postępowania Karnego.. Sformułowania łamiące prawo mnie nie obowiązują. Naruszenie Ustawy o Prawie Autorskim i prawach pokrewnych jest przestępstwem to jest ścigane z urzędu.. O tym warto pamiętać ( Narusza wcześniej wspomniane kodeksy ) Piszesz Cytuj: Twoje zarzuty określiłbym mianem legalizmu destrukcyjnego Wytłumacz co masz na myśli.. 
|
Pt lut 24, 2006 13:29 |
|
 |
SweetChild
|
godunow napisał(a): Ja nie pisałem o przechowywaniu . Jeżeli zamykasz forum to obowiązkiem Twoim jest powiadomienie zainteresowanych , których prace udostępniasz innym. Na swoim serwerze Prawo polskie obowiązuje wszystkich. Skoro zakładasz forum to wyrażasz zgodę na umieszczanie tam pewnych przemyśleń zastosowań czy wypowiedzi. I musisz być zgodny z prawem.. Pewnych, ale nie wszystkich. W szczególności nie wyrażam zgody na umieszczanie wypowiedzi naruszających regulamin. I uważam, że nie mam obowiązku przechowywać takich treści na moim serwerze, więc je kasuję. godunow napisał(a): Tak zgoda tylko w takim przypadku w którym nie narusza on Kodeksu Karnego i Kodeksu Postępowania Karnego.. Sformułowania łamiące prawo mnie nie obowiązują. Naruszenie Ustawy o Prawie Autorskim i prawach pokrewnych jest przestępstwem to jest ścigane z urzędu.. O tym warto pamiętać ( Narusza wcześniej wspomniane kodeksy ) Nie narusza, gdyż autor, umieszczając post na forum, zobowiązuje się do przestrzegania regulaminu i wyraża tym domyślną zgodę na ewentualną edycję swoich postów. Edycja za zgodą autora nie jest prawnie zabroniona. godunow napisał(a): Cytuj: Twoje zarzuty określiłbym mianem legalizmu destrukcyjnego Wytłumacz co masz na myśli.. 
Dosłowną interpretacja prawa, bez uwzględnienia intencji prawodawcy, powodującą zburzenie dotychczasowego porządku i nastanie anarchii.
|
Pt lut 24, 2006 13:43 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
godunow - a zatem uważasz, że prawo łamią WSZYSTKIE gazety ( i szeroko rozumiana prasa ) , zamieszczające notkę , iż " redakcja zastrzega sobie prawo do skracania , redagowania , poprawiania itp" nadesłaych tekstów ?
SweetChild ma rację - redakcja ma do tego prawo. Pisząc tutaj akceptujesz Regulamin, a zatem także wszelkie zmiany - Regulamin jest Umową o korzystanie z serwisu zawartą pomiędzy twórcą ( piszącym posty) a adminem  Trzeba wiedzieć, co się podpisuje
I dalej - jeśli chodzi o prawo karne- część usuniętych wpisów podpada pod jakiś punkt kodeksu karnego- np. zniesławienie .... więc ciesz się, że znikają 
|
Pt lut 24, 2006 14:17 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Godunow - korekty w postach na forum, dokonywane przez moderację, są zgodne z prawem. Co więcej - regulamin forum nie jest sprzeczny z prawem. A Ty - przy rejestrowaniu - zaakceptowałeś go. Więc bądź konsekwentny 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Pt lut 24, 2006 14:21 |
|
 |
godunow
|
Cytat Cytuj: godunow - a zatem uważasz, że prawo łamią WSZYSTKIE gazety ( i szeroko rozumiana prasa ) , zamieszczające notkę , iż " redakcja zastrzega sobie prawo do skracania , redagowania , poprawiania itp" nadesłaych tekstów To akurat dokladnie określa Prawo Prasowe. Autor o skróceniu bądź edytowaniu tekstu jest informowany i ni e musi zgodzić na publikacje tekstu skróconego przez redakcje gazety.. W przeciwieństwie tu do forum ze w razie wycięcia edycji zwyczajowo się nie informuje delikwenta Cytat Cytuj: Regulamin jest Umową o korzystanie z serwisu zawartą pomiędzy twórcą ( piszącym posty) a adminem Trzeba wiedzieć, co się podpisuje Tak jak pisalem wcześniej regulamin nie może byś niezgodny z prawe stanowionym . Jeżeli jest zapis niezgodny zobowiązującym prawem nie musze go szanować. Tak na marginesie wiem co podpisuję.. Tylko co niektórzy nie widzą co robią.. Cytat Cytuj: Godunow - korekty w postach na forum, dokonywane przez moderację, są zgodne z prawem. Co więcej - regulamin forum nie jest sprzeczny z prawem. A Ty - przy rejestrowaniu - zaakceptowałeś go. Więc bądź konsekwentny Nic nie ma nic w regulaminie że wyrażam zgodę jakąkolwiek edycje postów własnych przez innne osoby.  !.. Natomiast jest zapis o moderacji , który pozwala moderatorowi na wycięcie fragmentu postu.. Zapomniano dodać z powiadomieniem zainteresowanego.. ( w tym fragmencie regulaminu) Czyli zapis niezgodny z polskim prawem nie musi mnie dotyczyć. Mało tego prawo mnie zwalnia od honorowania tego zapisu..
|
Pt lut 24, 2006 14:53 |
|
 |
elka
|
a mnie tylko jedno zastanawia
kiedy saxon byl adminem, moderatorzy robili dokładnie to samo, co teraz, gdy adminem jest jotka, co wiecej saxon jako admin sie zupelnie nie patyczkował z userami i ich postami i bardzo rzadko tłumaczył swoje decyzje [byłam wtedy moderatorem i pamiętam doskonale  ]
a teraz jego "rządy" sie gloryfikuje, a potępia kogos, kto rozmawia i tłumaczy
zaiste zastanawiające 
_________________ Staraj się o pokój serca, nie przejmując się niczym na świecie, wiedząc, że to wszystko przemija.[św. Jan od Krzyża]
|
Pt lut 24, 2006 15:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
godunow - a może poczytaj obydwa dokumenty dokładnie
Niestety, ale wypowiedzi na Forum ( o ile nie stanowią np. przedruku jakiegoś artykułu) nie są przedmiotem prawa autorskiego. Żeby utwór mógł być przedmiotem prawa autorskiego, musi być opublikowany - a więc zwielokrotniony i udostępniony publicznie ( vide art.5 ustawy o prawie autorskim )
Trudno również uznać Forum internetowe za prasę w rozumieniu Prawa prasowego  Ale jeżeli chcesz być konsekwentny, to jest w nim również mowa o tym, że dziennikarz musi postępować zgodnie z Regulaminem redakcji i określoną linią programową  - a zatem postępowanie moderatorów niezgodne z Regulaminem Forum byłoby sprzeczne z prawem prasowym ( zakładając, że uznajemy Forum za prasę  )
Również tolerowanie wulgaryzmów jest sprzeczne z prawem prasowym , nakazującym dbanie o kulturę wypowiedzi
I niestety nie masz racji- autor nie jest informowany o skróceniu tekstu, ani o zmianach - zgodę na publikację tekstu skróconego podpisuje w momencie nadesłania tekstu do gazety mającej w Regulaminie zastrzeżoną możliwość skracania.
Ciekawe, że w regulaminie Forum Wydawców online czytamy, iż
Cytuj: zastrzega sobie prawo do kontrolowania treści wypowiedzi i ich modyfikowania(...) I sam sobie przeczysz ....: godunow napisał(a): Nic nie ma nic w regulaminie że wyrażam zgodę jakąkolwiek edycje postów własnych przez innne osoby.Wykrzyknik!.. Natomiast jest zapis o moderacji , który pozwala moderatorowi na wycięcie fragmentu postu..
Wycięcie fragmentu postu jest jego edycją ...
Oczywiście, że nie musisz honorować Regulaminu Forum - ale może się okazać, że nie będziesz mógł na nim pisać 
|
Pt lut 24, 2006 15:35 |
|
 |
jo_tka
|
To jest fragment tekstu, który trzeba zaakceptować przed zarejestrowaniem na forum:
Cytuj: Przyjmujesz do wiadomości, że webmaster, administrator i moderatorzy tego forum mają prawo do usuwania, zmiany lub zamykania każdego wątku w każdej chwili jeśli zajdzie taka potrzeba.
I rozumiem, że uważasz za bezczelne pytanie o przykład, a nie uważasz za bezczelne gołosłownych (bo niepopartych żadnym przykładem) zarzutów. Chyba oczywiście, że zarzut dotyczy w ogóle zmieniania czegokolwiek w jakimkolwiek poście - wtedy przykładów nie potrzebuję, ale wtedy i sam zarzut wydaje mi się z lekka absurdalny...
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Pt lut 24, 2006 18:57 |
|
 |
ToMu
|
godunow napisał(a): W przeciwieństwie tu do forum ze w razie wycięcia edycji zwyczajowo się nie informuje delikwenta
Nie zgadza się - wiadomość dostawałem na PW, jak ktoś miał powody i coś pociął. Często się nie zgadzałem - ale na PW było info, że jakiś mod coś pociął.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
|
Pt lut 24, 2006 22:59 |
|
 |
godunow
|
Cytat Cytuj: Niestety, ale wypowiedzi na Forum ( o ile nie stanowią np. przedruku jakiegoś artykułu) nie są przedmiotem prawa autorskiego. Post napisany na forum jest własnością autora postu I podlega takim samym prawom jak wszystkie inne utwory intelektualne w rozumieniu ustawy o Prawach Autorskich.. W rozumieniu prawa jest to moja intelektualna własność i to co ja tam pisze za to odpowiadam przed Bogiem i ludźmi ( to jest prawem ) Cytat Cytuj: Żeby utwór mógł być przedmiotem prawa autorskiego, musi być opublikowany Art. 6 Paragraf 3 stanowi 3) utworem rozpowszechnionym jest utwór, który za zezwoleniem twórcy został w jakikolwiek sposób udostępniony publicznie,
Forum jak najbardziej jest miejscem publicznym.. co do tego nie ma żadnej wątpliwości.. Cytat Cytuj: a zatem postępowanie moderatorów niezgodne z Regulaminem Forum byłoby sprzeczne z prawem prasowym ( zakładając, że uznajemy Forum za prasę ) Mylisz dokładnie Prawo Prasowe z Ustawą o Prawach Autorskich i Prawach Pokrewnych.. Cytat z regulaminu tego forum Cytuj: Przyjmujesz do wiadomości, że webmaster, administrator i moderatorzy tego forum mają prawo do usuwania, zmiany lub zamykania każdego wątku w każdej chwili jeśli zajdzie taka potrzeba. Zapomniano dodać w tym akapicie że o takowym zamiarze należy powiadomić autora postu,, A nie edytowac ( wycinać ) bez jego wiedzy . Bo ja mogę nie wyrazić zgody na edycje i post nie zostanie umieszczony.. w całości . Ze tego nie ma regulaminie forum to miejcie pretensje do twórców tego . Lub wprowadzić taki zapis regulaminu który by to umozliwiałl Czyli ja niejako godziłbym się na edytowanie postó przez moderatorów.. Tego w regulaminie nie ma A dokładni mojej zgody na edycje postów.. Czyli dokładnie Regiulamin ma luki i tyle i zgodnie z tym zapisem regulaminu jaki jest online edycja piostów prawnie przez moderatorów jest niedopuszczalna.. Ten fragment (przytoczony )regulaminu jasno ukazuje , że nie jest on zgodny z przytaczana ustawą.. Cytat Cytuj: kiedy saxon byl adminem, moderatorzy robili dokładnie to samo, co teraz Nie jest to prawdą co piszesz . Ja za Saxona pisywałem dużo częściej na tym forum prowadziłem ostre polemiki i kasowano mi posty sporadycznie Prawie wcale … Pod koniec jego urzędowania zaczęto mi częściej kasować.. bo saxon już mało na forum zaglądał.. I moderatorzy zaczli rządzić na swoja nutę  Cytat Cytuj: Nie zgadza się - wiadomość dostawałem na PW, jak ktoś miał powody i coś pociął. Często się nie zgadzałem - ale na PW było info, że jakiś mod coś pocią Mienie o wycięciu lub skasowaniu posta powiadamiano sporadycznie..
|
Pt lut 24, 2006 23:47 |
|
 |
ToMu
|
Godunow - pisząc na forum, dobrowolnie (bo nikt Ci nie każe pisać) przyjmujesz ograniczenie polegające na tym, że moderator może arbitralnie usuwać pewne elementy Twoich wypowiedzi.
Mi też wycinano to i owo - ale byłem o tym powiadamiany.
|
So lut 25, 2006 13:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mam pytanie do Incognito, czy w ramach dyskusji zabronione jest zadawanie pytan?
|
So lut 25, 2006 15:31 |
|
|
|