Wzajemne uwagi - między użytkownikami
Autor |
Wiadomość |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
 Re: Wzajemne uwagi - między użytkownikami.
Dawaj J. konkretne odpowiedzi na te pytania, to znikną. Ale pamiętaj, co powiedział święty Mateusz: Niech wasza mowa będzie: Tak, tak; nie, nie. A co nadto jest, od Złego pochodzi.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Wt gru 23, 2014 9:16 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Właśnie o to chodzi, że dałem.
(choć nie mogę teraz znaleźć dyskusji z Jajem na temat zmuszania - ktoś wykasował czy co?)
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt gru 23, 2014 9:28 |
|
 |
Jajko
|
Jasne, że dałeś. Ale św. Mateusza nie posłuchałeś, tylko coś namotałeś.
Chyba Yarpen szaleje (jeśli to nieprawda, to przepraszam).
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Wt gru 23, 2014 9:29 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Jak to Bert04 ujął: z zasady nie przyjmuję porad i pouczeń teologicznych ze strony ateistów.
(chyba to sobie jednak wpiszę)
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt gru 23, 2014 9:32 |
|
 |
Jajko
|
A to św. Mateusz był ateistą???
|
Wt gru 23, 2014 9:33 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Nie, Jajk... o nie, przepraszam, Jajko wierzy w Potwora Spaghetii!
No ale od innowierców też zasadniczo nie przyjmuję - chyba że na temat ich wiary. Ale sygnaturka nie może być zbyt długa.
|
Wt gru 23, 2014 9:42 |
|
 |
Jajko
|
Ale to nie ja jestem autorem porady, nie zauważyłeś?? J. strasznie ostatnio rżniesz głupa aby tylko nie przyznać rzeczy oczywistych...
A teraz pauzuję, bo szef wzywa. Nie mogę cały dzień uświadamiać wierzących...muszę trochę popracować na zwiększenie mojego i firmy bogactwa....dotacji nie dostajemy
Ostatnio edytowano Wt gru 23, 2014 9:48 przez Jajko, łącznie edytowano 1 raz
|
Wt gru 23, 2014 9:46 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Jajko napisał(a): Ale pamiętaj, co powiedział święty Mateusz: Niech wasza mowa będzie: Tak, tak; nie, nie. A co nadto jest, od Złego pochodzi. Truizmem będzie zwrócenie @Jajku uwagi, że te słowa powiedział Jezus? Bo jeśli @Jajko opiera się na fakcie, że te słowa Jezusa przytoczył święty Mateusz to niedługo @Jajko, jako cytujący świętego Mateusza cytującego Jezusa będzie uważany za autora tej sentencji. To może zmieńmy to od razu i piszmy: Ale pamiętaj, co napisał @Jajko: Niech wasza mowa będzie: Tak, tak; nie, nie. A co nadto jest, od Złego pochodzi
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Wt gru 23, 2014 9:47 |
|
 |
Johnny99
|
Jajko napisał(a): Ale to nie ja jestem autorem porady, nie zauważyłeś?? Wiem, kto nim jest, dziękuję, z Jezusem i Św. Mateuszem jakoś sobie poradzę, Jajko może się o to nie martwić. Cytuj: dotacji nie dostajemy No popatrz, ja też nigdy nie dostałem, a starałem się.. pomimo, że jestem katolikiem i Wiernym Synem Kościoła! Gdzie to państwo wyznaniowe, ja się pytam!
|
Wt gru 23, 2014 10:19 |
|
 |
bert04
|
Jajko napisał(a): Stopień dojrzałości to betka przy dalszych ograniczeniach wymienionych w tym samym artykule. No i jeszcze jest art 53. pkt czy tam ustęp 6: Nikt nie może być zmuszany do uczestniczenia ani do nieuczestniczenia w praktykach religijnych.
To chyba wyczerpuje sprawę, nie? Rodzice mają prawo wychowywać jak chcą, ALE: powinni uwzględnić dojrzałość oraz wolność sumienia, wyznania i przekonania dziecka oraz NIE MOGĄ go zmuszać do uczestniczenia w praktykach religijnych, bo inaczej łamią art. 53. To jest chyba jasno i prosto powiedziane, nie? Nie, nie jasno. Obie normy stoja w konstytucji, wiec obie sa wazne. Mamy przyklad konkurujacych zapisow, ktorych szczegolowe wywazenie moze byc okreslone przez ustawy albo przez sady. W polskim prawie rodzicielskim rodzice maja pelnie praw nad dziecmi, ktore ograniczane sa tylko w konkretnych przypadkach. Przypadki te sa zasadniczo tez wymienione w konstytucji: Art 72, pkt 1. Teoretycznie prawodawca moglby na bazie tej samej konstytucji stworzyc ustawy inaczej uwzggledniajace te zapisy, inaczej ograniczajace wladze rodzicielska. Ale tak nie jest. Wiec jak na razie do 18 roku zycia - moga.
_________________ Wszystko ma swój czas i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem ...
(Koh 3:1nn)
|
Wt gru 23, 2014 10:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Rozumiem, ze @Jajko wychowuje dzieci bezstresowo i od 2 roku zycia one same decyduja co chca robic?
Jak nie chca isc do stkoly przez tydzien - zostaja w domu? Nie chca sie uczyc fizyki, chemii i polskiego? Jajko kiwa poblazliwie glowa. Nie chca nic robic w domu? Jajko z lagodnym usmiechem finansuje wygodne zycie leni.
|
Wt gru 23, 2014 12:32 |
|
 |
Jajko
|
Kael:
Powtarzasz oklepane chwyty. Niestety bzdurne. Szkoła jest obowiązkowa. Takie jest prawo państwowe. Fizyka, chemia, polski - to samo. Ostatni argument jest lepszy. Zawieram z dzieckiem umowę. Ono sprząta zabawki, wyrzuca śmieci, zmyje naczynia - ja mu robię lub kupuję coś dobrego/fajnego.
bert:
Absolutnie się z Tobą nie zgadzam. Rodzice mogą wychowywać dzieci jak chcą, ale nie mogą łamać art 53. Ten artykuł nakłada na nich pewne ograniczenia.
J99:
To jak to z tą dotacją jest. Jak otrzymam dotację to jestem bogatszy czy biedniejszy?
|
Wt gru 23, 2014 19:17 |
|
 |
bert04
|
Jajko napisał(a): bert:
Absolutnie się z Tobą nie zgadzam. Rodzice mogą wychowywać dzieci jak chcą, ale nie mogą łamać art 53. Ten artykuł nakłada na nich pewne ograniczenia. Jednakze art 48 okresla, ze ograniczenia wladzy rodzicielskiej musza byc zawarte w ustawie. A w ustawach implementowano wprawdzie art 72 (oslawione klapsy), jednakze pominieto kwestie religijne (AFAIK). Otwarta pozostaje tez kwestia, czy "nikt" z art 53 / 5 dotyczy osob ubezwlasnowolnionych, a za takie mozna uwazac dzieci w stosunku do rodzicow. Ale gdyby pominac ustawy w PL to rzeczywiscie Twoja interpretacja Konstytucji jest dopuszczalna*. Paradoksalnie powstaje sytuacja, ze religia w szkolach i przymus chodzenia na nia jest lepiej wsparty w konstytucji (art 53 / 3), niz niedzielna msza, bo to pierwsze jest "tylko" wychowywaniem, a nie praktyka religijna. _______________________________ *Napisalem "dopuszczalna". Oznacza to, ze ustawodawca moglby ograniczyc prawa rodzicielskie w tej kwestii bez zmiany konstytucji. Nie oznacz to jednak - pozostaje przy tym - ze obecne ustawodawstwo jest z konstyttucja sprzeczne. Widze tu raczej pewien spory margines interpretecji.
_________________ Wszystko ma swój czas i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem ...
(Koh 3:1nn)
|
Wt gru 23, 2014 19:36 |
|
 |
Jajko
|
Czy rodzice mogą łamać art 53, w szczególności punkt 6? Nie wiem też jak prawnicy interpretują słowo "powinien" występujące w art.48, którego część za owym słowem jest dość istotna. Moim zdaniem, to jest to samo co "muszą", "są zobowiązani do" a nie potoczne rozumienie, że mogą jak im się chce, ale ostatecznie nie muszą. Taka selektywna klauzula dawałaby niejasność i dowolność interpretacji, a więc taki przepis byłby bez sensu.
|
Wt gru 23, 2014 19:42 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Rodzice, ze względu na to że są rodzicami i ich relacje z dziećmi reguluje poza tym KRO nie łamią art.53 pkt 6 realizując prawa z pkt 3.
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Wt gru 23, 2014 19:46 |
|
|
|