Wzajemne uwagi - między użytkownikami
Autor |
Wiadomość |
Soul33
Moderator
|
 Re: Wzajemne uwagi - między użytkownikami.
zefciu napisał(a): Soul33 napisał(a): Imagine? To Ty? Niedawny banita z forum ateista? Nie. To raczej nie on. Imagine nie potrafił napisać posta bez personalnego obrażania użytkowników. I raczej pisał zwięźle, a nie zalewał kopiujwklejkami. Nie odpowiedział na moje pytanie, więc to może być on. Wygląda na to, że na "ateiście" rugali go dotąd, aż mu weszło na ambicję i zaczął wyszukiwać argumenty. Na razie głównie na racjonaliście i u Ryśka Dawkinsa ale najważniejsze, że robi postępy. 
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Cz sty 22, 2015 19:15 |
|
|
|
 |
brunero
|
magda68 napisał(a): @Brunero. Napisałeś Cytuj: Uważam, że pewnego progu tolerancji nie powinno się przekraczać. Z drugiej strony, może sam wyciągnę z tego wnioski... Mam nadzieję, że nie poddajesz w wątpliwość swego udziału w tym forum. Nie o to chodzi, aby się izolować. Ja sama miałam takie pokusy. I po ponad 2 latach pisania na tym forum wiem, ze nie jest ono dla mięczaków. Ludzie, którzy tu szukają jedynie potwierdzenia własnej, a nie obiektywnej, wizji świata, człowieka, Boga, szybko z niego rezygnują. Podobnie ci, którzy chcieliby w nim znaleźć przytulny kącik wraz z innymi idealnymi katolikami. Tymczasem w nim potrzeba sporo duchowej i chyba psychicznej siły oraz pokory, aby nie tylko "tolerować" pewnych userów, ale jeszcze próbować im do rozsądku przemawiać, "odgruzowując" te pokłady dobra i prawdy, które w nich są, jak w każdym człowieku na obraz i podobieństwo Boże stworzonego. I ja nieraz widziałam to forum jako zbyt tolerancyjne wobec różnej maści "ekstremistów", ale jak powiedział Jezus nasz Pan: "nie potrzebują lekarza zdrowi, ale ci, którzy się źle mają". I od Niego uczmy się tej miłości bliźniego, któraś przekracza jaką jedynie formę "tolerancji". Z Panem Bogiem. Bardzo ładnie piszesz. A ja mam zgoła odmienne myśli. Pewno spadną na mnie gromy za to co napiszę, ale czy my chrześcijanie nie za bardzo spokornieliśmy aby? Czy naprawdę mamy w nieskończoność "odgruzowywać pokłady dobra i prawdy", których może w ogóle nie ma w naszych oponentach? Czy zaniedbujemy upominanie zgubionego brata raz i drugi? Nie, ale jeśli on ma w ... nasze upominanie to może trzeba powiedzieć basta. Jakby miał jeden z drugim resztki dobra to by zrozumiał. Ja nie mówię, że mamy sprawy załatwiać od razu tak jak chłopcy z Paryża, ale tez nie dajmy się upokarzać, atakować, nie udawajmy, że jest wszystko O.K. Dla mnie bolesny jest na przykład brak zdecydowanej reakcji biskupów na wyczyny różnych "Charlie". Biskupów francuskich, ale tez naszych polskich i z innych krajów europejskich. Mamy siedzieć cicho, pokornie, bo..., bo co? W imię zasad czy w imię świętego spokoju i byc może jakiś interesów nie wiadomo kogo. Jak biskup Paryża mówi, że trzeba respektować laicki charakter Francji, to ja się pytam, czy staje on u boku Robespierre'a, czy ofiar rewolucji z Wandei i innych. A może tak nie powinno być, może powinniśmy konkretnie odpowiadać na agresję. Również takich Charlich z naszego forum, z naszego otoczenia, odcinać się od diabelskiego hejterstwa a nie próbować usprawiedliwiać, poszukiwać dobra, dawać szansę itd. Każdy ma szansę. W Polsce kościół jest co kilka kilometrów, Pismo Święte w każdej bibliotece i księgarni.
_________________ laudare benedicere praedicare
|
Pt sty 23, 2015 14:24 |
|
 |
lokis
|
Cytuj: A może tak nie powinno być, może powinniśmy konkretnie odpowiadać na agresję. I ja tak uwazam. W obecnym czasie glownym zadaniem kazdego "katolika" winno byc dokladne sledzenie wydarzen w ISIS. Zeby na przyszlosc nie popelniac niepotrzebnych bledow. Skonczyc z przeciwnikami bez udzialu mediow, szybko i ostatecznie.
|
Pt sty 23, 2015 16:16 |
|
|
|
 |
magda68
|
Brunero. Masz sporo racji w tym, co piszesz. W jednym się z Tobą do końca nie zgodzę, aby "odpuścić" sobie tych ludzi. Mimo wszystko, nawet jeśli nie da się z nimi rozmawiać, to przynajmniej trzeba się za nich modlić. Milczenia biskupów nie uznałabym za przyzwolenie na bluźnierstwo czy obojętność. Chyba widzą w tym i słusznie, prowokacje i łamanie kolejnych moralnych granic. Wstrzymują się przed reakcją na te prowokacje, właśnie aby ignorowaniem, doprowadzić do ich "wygaśnięcia". Aby konflikt trwał, potrzebne są dwie strony, które wzajemnie się nakręcają, więc gdy jedna nie wykaże zainteresowania awanturą, druga strona po prostu także milknie. A jeśli awantura trwa, spirala zła coraz bardziej się nakręca. Zobacz ile zadań ma kościół w Polsce, i uważam, że wdawanie się w polemiki z bluźniercami, będzie jedynie odciągało kościół i jego ludzi, od prawdziwych zadań. Ale przecież bluźniercom o to chodzi, aby wzbudzać konflikty, oni nimi żyją, na nich żerują, i jeśli ludzie kościoła będą reagować na każdą ich prowokację, to tak jakby zaczęli grać wg reguł narzuconych przez tych bluźnierców. A z pewnością "repertuar" okazji do bluźnierstw ci mają niemal nieograniczony. Wczoraj Golgota piknic, dziś charli, a jutro co innego. My za to mamy Jezusa, opiekę Jego i naszej Mamy, i jeśli Bóg z nami, któż przeciwko nam.
|
Pt sty 23, 2015 20:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko! Bracie w niewierze! Oficjalny powód wyrzucenia cię z forum świadczy o tym, że wbrew pozorom, bano się tu Ciebie bardziej niż diabeł święconej wody. Odchodzisz z podniesioną głową. Respect  .
|
Pn sty 26, 2015 0:22 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Uwagi - tylko i wyłącznie - do moderacji.
bert04 napisał(a): #Jajko
No dobra, chyba wszystko zostalo powiedziane. Moge tylko dodac, ze ostatnio byly dwie wasze decyzje, w ktorych zdecydowaliscie inaczej, niz "czysta litera". W wyniku tego Charlie za pare dni wroci na forum, a Jajko juz nie. Dla mnie, mimo calej wrednosci Jajka i jego niezaprzeczalnych negatywnych cech to w sumie wyjdzie na minus dla forum. Dlaczego? Charlie jak sam zauważyłeś zasługuje na szansę. Jeśli przestanie walić kopiujwklejkami i wrzucać chamskie teksty, to może być wartościowym forumowiczem. Jajko szansę już dostał. Nie wykorzystał. Nie wnosił żadnej wartości na forum.
|
Pn sty 26, 2015 10:21 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
mauger napisał(a): Jajko! Bracie w niewierze! Oficjalny powód wyrzucenia cię z forum świadczy o tym, że wbrew pozorom, bano się tu Ciebie bardziej niż diabeł święconej wody. Odchodzisz z podniesioną głową. . non sequitur, ale każdy niech sobie myśli, co mu pasuje.
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Pn sty 26, 2015 10:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Niektórym chyba trudno jest przyjąć do wiadomości, że Jajko na bana zarobił zachowaniem, a nie poglądami...
|
Pn sty 26, 2015 10:37 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
Ja czekam, aż niektórzy użytkownicy zmienią sobie avatara na "Je suis Jajko".
|
Pn sty 26, 2015 10:45 |
|
 |
bert04
|
zefciu napisał(a): Charlie jak sam zauważyłeś zasługuje na szansę. To bylo, zanim sobie zrobil klona. Moze moje stare nawyki tu wychodza, ale jezeli tygodnia nie potrafil wytrzymac... to IMHO o czyms swiadczy. A nawet jezeli nie mam racji, to mamy tu co najwyzej nadzieje na poprawe. Jak na razie poziom jest ponizej tego, co znamy od ... obiektu porownawczego.
_________________ Wszystko ma swój czas i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem ...
(Koh 3:1nn)
|
Pn sty 26, 2015 11:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): Niektórym chyba trudno jest przyjąć do wiadomości, że Jajko na bana zarobił zachowaniem, a nie poglądami... Bo wszak ci, którzy w nieskończoność i bezkarnie powtarzają, że osoby wierzące to prymitywy bez wykształcenia, prezentują godne zachowanie 
|
Pn sty 26, 2015 11:14 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
Alus napisał(a): Yarpen_Zirgin napisał(a): Niektórym chyba trudno jest przyjąć do wiadomości, że Jajko na bana zarobił zachowaniem, a nie poglądami... Bo wszak ci, którzy w nieskończoność i bezkarnie powtarzają, że osoby wierzące to prymitywy bez wykształcenia, prezentują godne zachowanie  Zawsze możesz zgłosić moderacji zachowania, które uznasz za łamanie regulaminu
|
Pn sty 26, 2015 11:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
bert04 napisał(a): To bylo, zanim sobie zrobil klona. Przepraszam, nie zauważyłem. W takim razie powinien dostać od razu bana stałego. EDIT: zobaczyłem teraz posta pisanego jako MythBuster - żałosne. Jak w historii o "ojcu fanatyku wędkarstwa".
|
Pn sty 26, 2015 11:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
mauger napisał(a): Jajko! Bracie w niewierze! Oficjalny powód wyrzucenia cię z forum świadczy o tym, że wbrew pozorom, bano się tu Ciebie bardziej niż diabeł święconej wody. Odchodzisz z podniesioną głową. Respect  . @mauger raczyl nie zauwazyc, ze @Jajko odszedl raczej z wypietym zadkiem. O szacunku dla kogokolwiek nie moze tu byc mowy. Widac wspolna ideologia zaslepia...i laczy (?)
|
Pn sty 26, 2015 12:05 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
zefciu napisał(a): Przepraszam, nie zauważyłem. W takim razie powinien dostać od razu bana stałego.
EDIT: zobaczyłem teraz posta pisanego jako MythBuster - żałosne. Jak w historii o "ojcu fanatyku wędkarstwa". Może jest względnie młody albo niedoświadczony w necie. Znając też jego działalność na ateista.pl widzę wyraźny wzrost poziomu wypowiedzi. Dlatego na razie zostaje - ze względu na, jak już wspomniałem, trend zwyżkowy. W razie potrzeby, jeśli nie dostosuje zachowania do regulaminu, to z pewnością długo u nas nie zagości.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Pn sty 26, 2015 12:18 |
|
|
|